تابلوخوان

تابلوخوان
تابلوخوان

ثبت نام دوره جدید کلاس‌های آموزشی برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید

این سایت به همت تعدادی از فارغ التحصیلان دانشگاه تهران راه اندازی و هم اکنون توسط 6 نفر از نام آشناترین تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه با مدیریت حامد قاضی مرادی در حال اداره می‌باشد.هدف از راه‌اندازی این سایت در وهله اول شناسایی تحرکات بازار به صورت علمی و کمک به شفاف‌تر شدن فعالیت‌ها در بازار سرمایه می‌باشد.

تیم فکر، طراحی و پشتیبانی سایت: حامد قاضی مرادی، محمد موسوی، آیدین سلام زاده، همایون قاضی مرادی، محمد رضا حسینی

با داشتن اشتراک صفحه پول داغ می‌توانید برای مشاهده جدول هشدارها برای سهم‌های پورتفوی خود، وارد پورتفوی مجازی شوید و نمادهای دلخواه را به بخش پورتفو خود اضافه کنید.خرید یا تمدید اشتراک

با خرید اشتراک صفحه پول داغ می‌توانید به کلیه امکانات و نمادهای صفحه پول داغ دسترسی داشته باشید. در حالت عادی تنها ۳۰ نماد در این صفحه نمایش داده می‌شوند.

برای ایجاد دیده‌بان دلخواه وارد شوید

ثبت نام دوره جدید کلاس‌های آموزشی برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید

این سایت به همت تعدادی از فارغ التحصیلان دانشگاه تهران راه اندازی و هم اکنون توسط 6 نفر از نام آشناترین تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه با مدیریت حامد قاضی مرادی در حال اداره می‌باشد.هدف از راه‌اندازی این سایت در وهله اول شناسایی تحرکات بازار به صورت علمی و کمک به شفاف‌تر شدن فعالیت‌ها در بازار سرمایه می‌باشد.

تیم فکر، طراحی و پشتیبانی سایت: حامد قاضی مرادی، محمد موسوی، آیدین سلام زاده، همایون قاضی مرادی، محمد رضا حسینی

ورجا سرمایه

ربات تابلو خوان با دریافت اطلاعات لحظه ای و تاریخچه نماد ها از سایت TSE به شما این امکان را می دهد که طیف وسیعی از فیلتر های ساده و پیشرفته را روی تمامی نماد های بورسی و فرابورسی اعمال کرده و در کمتر از چند ثانیه نتیجه را روی تلگرام خود مشاهده کنید.

حتما با فیلتر نویسی در سایت TSE آشنا هستید و احتمالا سعی کرده اید از امکانات آن استفاده کنید. سیستم فیلتر نویسی سایت TSE سرمایه گذاران را با مشکلاتی از قبیل سرعت پایین ، اطلاعات اشتباه و خطاهای نامربوط مواجه می کند ، همچنین سرمایه گذاران قادر به اعمال همزمان چندین فیلتر و مشاهده مستمر نتایج نخواهند بود. ورجا سرمایه در راستای حل مشکلات ذکر شده ، تمامی امکانات فیلتر نویسی سایت TSE و قابلیت های پیشرفته دیگر را در ربات تابلو خوانی شرکت ورجا سرمایه برای شما فراهم آورده است که در ادامه به چند مورد اشاره می کنیم :

با توجه به ظرفیت بسیار بالای برنامه نویسی شده برای این ربات در آینده شرکت در نظر دارد تا با شرکت های بورسی و کارگزاری‌ها برای راه اندازی الگوریتم های معاملات خودکار در بازار سهام و اوراق مشارکت و بازار های آتی و بازار گردانی مشارکت به عمل آورد. همچنین امکان اتصال و راه اندازی ربات برای مشتریان کارگزاری‌ها تحت وب وجود دارد. در صورتی که علاقه مند به همکاری هستید
با ما در ارتباط باشید.

در آموزش‌های قبلی از مجموعه بورس و بازار سرمایه مجله فرادرس، در مطالبی تحت عنوان «آموزش بورس رایگان | گام به گام برای همه | به زبان ساده» و «بورس چیست ؟ آموزش بورس (+ دانلود فیلم آموزش رایگان)» با بازار بورس و اصطلاحات رایج آن آشنا شدیم. گفتیم که تابلوخوانی به مجموعه بررسی‌ها و مشاهدات مربوط به یک سهم از قبیل بررسی سفارش‌های خرید و فروش، حجم سفارش‌ها، تعداد معاملات، رفتار بازیگردان سهم و… گفته می‌شود. در واقع، تابلوخوانی برای تشخیص میزان قدرت سهم است. در این آموزش با تابلوخوانی در بورس آشنا می‌شویم.



همان‌طور که گفتیم، تابلوخوانی یعنی بررسی هر نماد، میزان خرید و فروش، نوسان‌های قیمت، میزان عرضه و تقاضای سهامداران حقیقی و حقوقی و موارد مشابه آن که منجر به شناخت وضعیت کوتاه‌مدت و میان‌مدت سهم می‌شود.

اولین چیزی که برای تابلوخوانی باید با آن آشنا باشیم، اطلاعات معامله سهم است که در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (TSETMC) می‌توانیم به آن دسترسی داشته باشیم. اگر به دنبال سهم خاصی باشیم، با جست‌وجوی آن در این سایت، می‌توانیم به سابقه معاملاتش دسترسی پیدا کنیم. برای مثال، نماد بکهنوج را جستجو می‌کنیم و نتیجه آن به صورت زیر خواهد بود.

تابلوخوان

حال اگر روی بکهنوج کلیک کنیم، اطلاعات مربوط به معاملات این سهم به صورت زیر نمایش داده می‌شود.

همان‌گونه که در تصویر بالا مشخص است، بخش‌های مختلف اطلاعات مربوط به سهم با اعداد ۱ تا ۷ شماره‌گذاری شده‌اند.

دانستن تعریف اصطلاحات زیر برای ادامه بحث لازم است:

یکی از بهترین منابع برای آشنایی با بورس که به زبانی ساده بیان شده، آموزش ویدئویی «آموزش مقدماتی بازار بورس – از ورود تا شروع معاملات سهام» است. با آموزش به راحتی می‌توانید مفاهیم بورس را یاد بگیرید و شروع خوبی برای ورود به بازار سرمایه داشته باشید. در این آموزش، علاوه بر مفاهیم اصلی، اطلاعات مهم مورد نیاز سرمایه‌گذاری، از دریافت کد بورسی تا خرید و فروش و نکات مهم مربوط به آن ارائه شده است.

با توجه به اهمیت آشنایی سرمایه‌گذاران با مفاهیم بورسی مختلف از جمله مفاهیم پایه و همچنین، فیلتر نویسی در بورس، «فرادرس» اقدام به انتشار فیلم آموزش مقدماتی ورود به بازار بورس و نکات کاربردی و همچنین، فیلم آموزش فیلتر نویسی در بورس در قالب دو مجموعه آموزشی مجزا کرده که در ادامه متن به آن اشاره شده است.

در این بخش، چند روش مهم و جنبه‌های تابلوخوانی و خرید و فروش سهام اشاره می‌کنیم.

در این بخش می‌توانیم سابقه معاملات را حتی تا چند سال قبل بررسی کنیم. این مورد در تحلیل‌ها کاربرد فراوانی دارد. شکل زیر، سابقه معاملات سهم خودرو را نشان می‌دهد.

همیشه سعی کنید پایه تحلیلتان بر اساس حجم معاملات باشد نه تعداد معاملات؛ چرا که مثلاً ممکن است فردی قصد خرید ۵۰ هزار سهم را داشته باشد و آن را در ۱۰ سفارش ۵ هزار تایی انجام دهد. از طرف دیگر، ممکن است شخص دیگری در یک مرحله همان معامله را انجام دهد. وقتی حجم معاملاتِ یک روز از میانگین حجم معاملات ماه بیشتر بوده و اختلاف قابل توجهی با آن داشته باشد، یعنی خبرهایی درباره این سهم وجود داشته و باید به این موضوع دقت کنیم.

بین ساعت ۸:۳۰ تا ۹:۰ پیش‌گشایش بازار و سفارش‌گیری است. در این زمان معامله‌کنندگان سفارش‌هایی را در سامانه ثبت می‌کنند. باید دقت داشته باشید که بسیاری از این سفارش‌ها جنبه روانی داشته و هدف از آن تحریک سایر سهامداران است. مثلاً ممکن است صف‌های تصنعی خرید و فروش برای یک سهم ایجاد شده و سهامدار تازه‌کار را به اشتباه بیندازد. در این بازه معامله‌ای صورت نمی‌گیرد. از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ نیز معاملات به صورت عادی و در بازه مجاز قیمتی انجام می‌شود.

معمولاً‌ ساعت ۹:۰۰ تا ۹:۳۰ بازی دست حقیقی‌ها است و نمی‌توان روی معاملات در این زمان‌ها حساب کرد. بهتر است در این بازه زمانی بازار را تحت نظر داشته باشید و هیجانی عمل نکنید. البته گاهی ممکن است طبق پیش‌بینی‌ها و اخبار تحلیلتان این باشد که سهمی متقاضی زیاد داشته و ممکن است در صورتی که زودتر آن را نخرید، وارد صف خرید شوید. برترین سهم‌ها از نظر عرضه و تقاضا نیز باید بررسی شوند و می‌توانند ملاک انتخاب تحلیل‌گران قرار گیرند.

معامله بلوکی زمانی انجام می‌شود که ارزش معامله بیش از دو میلیارد تومان بوده (یا بیش از ۵۰ برابر محدودیت سفارش هر سهم در یک روز کاری باشد) و چون نقدینگی بالایی محسوب می‌شود و ممکن است بر عرضه و تقاضا تأثیر داشته باشد، سازمان بورس در یک ساز و کار دیگر معامله بلوکی را انجام می‌دهد و در معاملات عادی بازار انجام می‌شود. محدوده قیمتی معامله بلوکی همان محدوده مجاز سهم بوده و در ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ انجام می‌شود.

وقتی معامله بلوکی انجام می‌شود، در کنار نماد آن یک عدد ۲ قرار می‌گیرد. شکل زیر، چند خرید بلوکی را در کادرهای قرمز نشان می‌دهد.

در آستانه حمایت‌ها و بعد از شکستن مقاومت‌ها این معاملات بلوکی می‌توانند نویدبخش یک حرکت مثبت باشند. معامله بلوکی در میانه روند، مخصوصاً اگر به حمایت نرسیده باشیم، نمی‌تواند جالب باشد.

قدرت خریدار و فروشنده یکی از موضوعات مهم در تابلوخوانی است. اگر به ازای یک مقدار حجم معامله برابر، تعداد خریداران بیشتر باشد، می‌گوییم قدرت خریدار کمتر است. دلیل این امر آن است که میانگین حجم معامله هر خریدار کمتر از میانگین حجم معامله هر فروشنده است. هرچه حجم معاملات از حجم مبنا بیشتر باشد، یعنی توجه به سهم بیشتر است. البته این حجم فراوان ممکن است نشانه خروج پول از سهم نیز باشد. دانستن اینکه نقدینگی کجاست و توجه عموم بازار به چه سمتی است، به ما کمک فراوانی خواهد کرد.

یکی از روش‌های اینکه بدانیم چه سهمی را بخریم یا بفروشیم، این است که تعداد خریداران و فروشندگان سهم را مشخص کنیم. وقتی تعداد خریدار از تعداد فروشنده کمتر باشد، یعنی قدرت خریداران از فروشندگان بیشتر بوده و این خود نشانه‌ای برا خرید سهم است.

شناسایی ورود و خروج پول هوشمند به سهم یکی از کاربردهای مهم تابلوخوانی در بورس است. گاهی این پرسش ایجاد می‌شود که چرا می‌گوییم پول وارد یک سهم شده، در حالی که به همان میزان پول از سهم خارج شده است. به عبارت دیگر، خرید یک میلیون سهم در ازای فروش همان یک میلیون سهم اتفاق می‌افتد و چرا گاهی می‌گوییم پول وارد سهم شده و گاهی می‌گوییم از آن خارج شده است؟ زمانی ورود پول به سهم اتفاق می‌افتد که قدرت خریدار بیشتر باشد. برای مثال اطلاعات مربوط به معاملات نماد زیر را در نظر بگیرید.

طبق شکل بالا، هر خریدار حقیقی، به طور میانگین، تقریباً ۴۸ هزار سهم خریده است، این در حالی است که میانگین فروش فروشندگان حقیقی تقریباً ۱۹ هزار برگه سهم بوده است. همان‌طور که می‌بینیم، با توجه به حجم معاملات، قدرت خرید حقیقی بیشتر از قدرت فروش بوده و پول از این طریق وارد سهم شده است.

سهامدار عمده هر روز معامله انجام نمی‌دهد و به طور معمول، به دید بلندمدت، حتی چندین ساله، سهامداری می‌کند و کمتر به معاملات روزانه دست می‌زند. وقتی سهام شناورِ سهامداران خرد بسیار کم باشد، اگر اتفاق خاصی رخ دهد، سهم رشد شدیدی می‌کند، زیرا تقاضا برای سهم زیاد شده، اما به دلیل کم بودن سهام شناور، عرضه‌کننده برای آن وجود ندارد. شرکت‌هایی که سهم شناور پایینی دارند، مستعد سفته‌بازی هستند، زیرا مثلاً کافی است که شخصی بخش زیادی از سهم شناور را که در اختیار سهامداران خرد است، بخرد و از آنجایی که عرضه‌ای وجود ندارد، سهم در صف خرید قفل شود. برعکس این مورد هم می‌تواند رخ دهد و صف فروش ایجاد شود و مدت‌ها طول بکشد و سهامداران را دچار ضرر و زیان فراوان کند. تعداد سهم نیز در شناوری تأثیر دارد. در سهم‌هایی که شناوری بالا است، خیالتان راحت خواهد بود که سفته‌بازی وجود نخواهد داشت.

وقتی حقوقی فعال باشد و در خرید و فروش شرکت کند، آن حقوقی بازیگردان است. این حقوقی‌ها حواسشان به سهم هست و گاهاً که اوضاع کلی بازار هم خوب نیست و صف‌های میلیونی فروش وجود دارد، از سهم حمایت کرده و از کاهش ارزش آن جلوگیری می‌کنند. در طرف مقابل، حقوقی‌هایی هم وجود دارند که خودشان هم در صف فروش قرار می‌گیرند و موجب ناامیدی سهامداران می‌شوند.

به محدوده‌هایی که انتظار داریم عرضه روی آن‌ها زیاد شود و به عنوان سد یا مقاومتی در برابر پیشروی سهم ایجاد شود، محدوده مقاومت می‌گوییم. بسته شدن قیمت بالای مقاومت با حجم سنگین نکته مثبت و افزایش حجم معاملات در آستانه مقاومت و برگشت قیمت نکته‌ای منفی به حساب می‌آید.

زمانی که یک مقاومت شکسته می‌شود، این مقاومت در آینده تبدیل به حمایت می‌شود. و بالعکس، زمانی که یک حمایت از دست می‌رود، این حمایت در آینده تبدیل به مقاومت می‌شود.

محدوده‌هایی که انتظار داریم در آن افت قیمت متوقف شده و ریزش بیشتری نداشته باشیم، محدوده حمایتی نام دارند. حمایت روانی با حمایت تکنیکی فرق دارد. اعداد رند همیشه نقش حمایت و مقاومت روانی دارند. برای مثال، اگر سهمی تا محدوده ۱۰۰ تومان افت پیدا کند، بازار از نظر روانی انتظار دارد که ریزش در این نقطه متوقف شده و افت قیمت سهم ادامه پیدا نکند. این حمایت روانی است. حرفه‌ای‌ها معمولاً قبل از رسیدن به مقدار مقاومت روانی، سهم خود را می‌فروشند. حمایت تاریخی نیز به حمایتی گفته می‌شود که در گذشته قبلاً برای سهم انجام شده است.

بسته شدن قیمت زیر حمایت با حجم سنگین نکته‌ای منفی برای سهم محسوب می‌شود. در طرف مقابل، افزایش حجم معاملات در آستانه حمایت و برگشت قیمت نکته مثبتی است.

شکل زیر به خوبی نشان می‌دهد که سهم به حمایت روانی ۷۰۰ تومان رسیده است. همچنین ۱۲۹ میلیون سهم معامله شده است. همان‌طور که گفتیم، حجم معاملات بالا در یک روز، نشان‌دهنده رخ دادن اتفاقاتی در روند حرکتی سهم است که باید آن را تحلیل کنیم.

در شکسته شدن مقاومت، افزایش حجم معاملات عامل بسیار مهمی است. البته گاهی علی‌رغم حجم معاملات بالا حمایت از دست می‌رود و باید دقت کرد که تنها معیار حجم بالای معادلات نیست. حتماً باید رفتار حقوقی و حقیقی را نیز بررسی کنید.

الگوی تیک صعودی از الگوهای بسیار مهم در تابلوخوانی است که می‌تواند سیگنال خرید بسیار خوبی در اختیار ما قرار دهد. الگوی تیک صعودی زمانی تشکیل می‌شود که اولین قیمت در معاملات کاهش یافته و به کمترین مقدار خود برسد و قیمت برگردد و آخرین قیمت از مقدار اولین قیمت بیشتر شود. اگر الگوی تیک صعودی در آستانه حمایت‌ها تشکیل شود، نشانه بسیار خوبی است و می‌تواند نویدبخش روزهای آینده خوب برای سهم باشد.

شکل زیر به خوبی الگوی تیک نزولی را نشان می‌دهد. همان‌طور که می‌بینیم، برای مثال، قیمت اولین معامله ۲۰۰ تومان بوده است. پس از آن، قیمت به بیشترین مقدار خود، یعنی ۲۱۰ تومان رسیده است. و در نهایت، در معاملات نهایی، آخرین قیمت آن به ۱۹۰ تومان کاهش یافته است. الگوی تیک نزولی در آستانه مقاومت بسیار خطرناک است.

تابلوخوان

نکته مهم: هنگامی که با گپ یا فاصله قیمتی، حجم معاملات زیاد باشد، نشان دهنده سیگنال خرید است. این یعنی قیمت امروز با قیمت دیروز اختلاف زیادی داشته و خارج از محدوده آن بوده و حجم معاملات نیز خیلی زیاد باشد و الگوی تیک صعودی قدرتمند داشته باشیم. برعکس، اگر قیمت، پایین‌تر از قیمت‌های روز قبل باشد و هیچکدام از آن‌ها را لمس نکند، نشانه فروش سهم است.

همان‌طور که می‌دانیم، در عرضه اولیه محدودیت وجود دارد و نمی‌توانیم حجم سنگینی را سفارش دهیم. اولین اصلاح در عرضه اولیه می‌تواند بهترین فرصت برای ورود به سهم و خریدهایی با حجم بالاتر نسبت به زمان عرضه اولیه است، مخصوصاً اینکه سهم مورد حمایت قرار بگیرد. با تابلوخوانی خوب می‌توانیم چند روز پس از عرضه اولیه یک سهم، آن را خریده و سود مناسبی کسب کنیم.

به شکل زیر دقت کنید. همان‌طور که می‌بینیم، در تاریخ مشخص شده، قدرت خریدار تقریباً ۵ برابر قدرت فروشنده بوده و نشانه بسیار خوبی برای افزایش قیمت سهم در آینده است.

شناسایی اردر ترس در تابلوخوانی بسیار مهم است. اردر ترس، همان‌گونه که از نام آن مشخص است، سفارشی است که برای ترساندن سهامداران گذاشته می‌شود. بدین صورت که سهامداران بزرگ یا به عبارتی بازیگردان سهم، ابتدا مقداری از سهام را می‌خرند و در ادامه، برای آنکه سهامداران اغلب حقیقی را بترسانند، در کف قیمت سفارش‌های فروش می‌گذارند. برخی سهامداران خرد، با دیدن صف فروش دچار ترس و هیجان شده و برای آنکه به زعم خود در آینده دچار ضرر نشوند، به صف فروش می‌پیوندند. پس از آن، بازیگردان به راحتی سهام صف فروش را می‌خرد.

شکل زیر، نمونه‌هایی از اردرهای ترس بازیگر سهم را نشان می‌دهد.

در بازار بورس، سهامداران حقیقی زیادند و هر سهم ممکن است چند سهامدار حقوقی داشته باشد. اگر با دانش تابلوخوانی کد به کد کردن در یک سهم تشخیص داده شود، سیگنالی برای شروع یک حرکت جدید (مثبت یا منفی) در سهم خواهد بود.

کد به کد کردن در بورس، هم توسط حقیقی‌ها و هم حقوقی‌ها انجام می‌شود. از دلایل کد به کد کردن، فریب دادن خریداران و فروشندگان و جابه‌جایی سهم برای یک حرکت مثبت یا منفی در سهم است. اما کد به کد کردن چیست؟ هر کدام از حقوقی‌ها معمولاً چندین کد حقیقی نیز دارند و سهام را از کد حقیقی به حقوقی و بالعکس رد و بدل می‌کنند.

وقتی حقوقی با کد حقوقی خود سهم را می‌فروشد و با کد حقیقی آن را می‌خرد، می‌تواند به عنوان سیگنال خرید در نظر گرفته شود.

یک سهم خاص را در نظر می‌گیریم که معاملات آن به صورت ناگهانی بسیار افزایش یافته است.

با کلیک روی معاملات در یک روز خاص می‌توانیم کد به کد بودن را بررسی کنیم.

همان‌طور که می‌بینیم، در زمان مشخصی و روی یک قیمت مشخص کد به کد انجام شده است.

معامله بلوکی کارمزد کارگزاری ندارد، ولی در کد به کد با توجه به تعداد معاملات، کارمزد وجود دارد. هدف معامله بلوکی شاخص‌سازی و هدف از کد به کد، برنامه‌های خاص است. بلوکی یک معامله در یک ثانیه انجام می‌شود، اما کد به کد، چندین معامله در یک ثانیه است.

فیلترنویسی یکی از ابزارهای بسیار مهم و کاربردی در تابلوخوانی است. در فیلترنویسی می‌توانیم تعیین کنیم که کدام سهم‌ها مثلاً‌ بالای ۵۰ میلیون حجم خورده‌اند یا در کدام سهم‌ها حقوقی بیشتر خرید کرده است. این‌ها اطلاعات پالایش شده‌ای را در اختیار ما قرار می‌دهد که می‌توانیم ساده‌تر درباره خرید و فروش سهم تصمیم بگیریم.

در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران امکان فیلترنویسی فراهم است. برای این کار کافی است روی دیده‌بان بازار کلیک کنید.

و پس از آن روی فیلترنویسی کلیک کنید.

سپس می‌توانید فیلتر مورد نظر خود را بنویسید. در سایت TSETMC راهنمایی برای فیلترنویسی وجود دارد.

برای آشنایی بیشتر با فیلترنویسی در بورس، می‌توانید به آموزش ویدئویی «فیلترنویسی در بورس – ابزار شناسایی سهام پربازده» مراجعه کنید. در این آموزش ۴ ساعت و ۴۸ دقیقه‌ای که شامل ۲۰ درس است، ابتدا مقدمات و مفاهیم پایه مربوط به بورس ارائه شده، سپس روش‌های فیلترنویسی به تفصیل بیان شده است.

صف‌های فروش گاهی می‌توانند فرصت مناسبی برای خرید سهام باشند. اگر می‌خواهید از صف فروش خرید کنید، نکات زیر را در نظر بگیرید:

برای آشنایی بیشتر با بورس و مفاهیم مربوط به آن و پاسخ به این سؤال که بورس چیست و چگونه می‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد، می‌توانید به فیلم آموزش مقدماتی ورود به بازار بورس و نکات کاربردی مراجعه کنید. در این آموزشِ ۳ ساعت و ۲۸ دقیقه‌ای، تمام امور اجرایی برای فعالیت در بورس و انجام معاملات سهام، شاملِ دریافت کد بورسی، کار با سامانه معاملاتی آنلاین، شناسایی موقعیت‌های موجود در بورس، شرکت در عرضه اولیه‌ها، دریافت سود نقدی سالیانه شرکت‌ها و مشارکت در افزایش سرمایه‌ها بیان شده است.

در درس اول این آموزش، مقدمات و آشنایی اولیه با بازار بورس و سهام مورد بحث قرار گرفته است. موضوع درس دوم، شناخت کلی و نکات مهم در ورود به بازار بورس است. ورود به سایت‌های مربوط به سازمان بورس و ثبت نام در سجام موضوع درس سوم این فیلم آموزشی است. در درس چهارم راهنمایی‌های کاربردی درباره آشنایی با اصطلاحات و انواع قرارداد و صندوق ارائه شده است. آشنایی با مفاهیم سرمایه‌گذاری، انواع بورس و عرضه اولیه از دیگر موضوعاتی است در درس پنجم بیان شده است. درس ششم نیز، مروری بر ابزارهای تحلیل تکنیکال را پوشش می‌دهد. در نهایت، موضوع درس هفتم این فیلم آموزشی، آشنایی با سامانه کدال و کارگزاری‌ها است.

در سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، امکانی جهت فیلترنویسی وجود دارد که با استفاده از آن می‌توان از میان انبوه سهام مختلف، آن‌هایی را انتخاب کرد که دارایی ویژگی‌های مورد نظر ما باشد. به همین منظور، برای آشنایی با فیلترنویسی در بورس، فیلم آموزش فیلترنویسی در بورس – ابزار شناسایی سهام پربازده ارائه شده است. در این آموزش ویدئویی ۴ ساعت و ۴۸ دقیقه‌ای که شامل ۲۰ درس است، ابتدا مفاهیمی مانند دامنه نوسان و سقف و کف مجاز قیمت سهام، EPS و P/E سهام و حجم معاملات و خرید و فروش حقیقی‌ها و حقوقی‌ها بیان شده است. در ادامه، اصول اولیه فیلترنویسی ارائه شده و مباحثی مانند سابقه قیمت‌ها و معاملات، اطلاعات حقیقی و حقوقی، شناسایی سهام دارای صف خرید و یا صف فروش و توابع آماده در فیلترنویسی ارائه شده است. لینک این آموزش در ادامه آورده شده است.

شناسایی سهام مورد توجه و خرید حقوقی‌ها، شناسایی سهام با حجم معاملات زیاد نسبت به روزهای قبل، شناسایی سهام دارای افت و یا رشد زیاد در یک ماه اخیر، شناسایی سهام موجود در پایان روند نزولی و آماده شروع روند صعودی و شناسایی سهام جذب کننده نقدینگی هوشمند با استفاده از فیلترنویسی، از سایر دروس این آموزش است که به طور کامل به آن پرداخته شده است.

همانطور که در این مطلب مطالعه کردید، کسب مهارت تابلوخوانی در بورس، برای هر فردی که می‌خواهد در این بازار سرمایه حضور پیدا کند، عملاً به نوعی یک ضرورت محسوب می‌شود. از همین رو، ما سعی کردیم در ابتدا به مفهوم و اهمیت تابلوخوانی در بورس بپردازیم و سپس راهنمایی خلاصه و جامع را برای این منظور ارائه کنیم.

در پایان و در بخش نظرات، شما می‌توانید پرسش‌های خود در رابطه با این موضوع را مطرح کنید و همینطور دیگر تکنیک‌هایی که برای تابلوخوانی به کار می‌بندید را با ما و سایر خوانندگان مجله فرادرس در میان بگذارید.

برای یادگیری بهتر مباحث بورس اوراق بهادار به شما توصیه می‌کنیم مطالب مجله فرادرس در این زمینه را به ترتیب زیر مطالعه کنید:

اگر علاقه‌مند به یادگیری مباحث مشابه مطلب بالا هستید، آموزش‌هایی که در ادامه آمده‌اند نیز به شما پیشنهاد می‌شوند:

^^

سید سراج حمیدی (+)

سید سراج حمیدی دانش‌آموخته مهندسی برق است و به ریاضیات و زبان و ادبیات فارسی علاقه دارد. او آموزش‌های مهندسی برق، ریاضیات و ادبیات مجله فرادرس را می‌نویسد.

بر اساس رای 608 نفر

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

سیدجان برای من مفید بود کلی یاد گرفتم.تشکر

سلام در مورد تابلو خوانی مطلب زیاد خوندم ولی این نوشته بسیار خوب و قابل فهم تالیف شده بود . ممنونم

دم شما گرم. بورس قماری بیش نیست اونم حقوقی ها برنده ان اکثرا

سلام ممنون از اطلاعات مفید و ارزشمندتون

بسیار مفید وکاربردی و روان بود.ممنونم

عالی بود

با سلام و عرض ادب
تشکر میکنم بابت اطلاعات مفیدی که در سایت قرار دادید. برای بالا رفتن اطلاعات مخاطبین

سلام مرسی از اطلاعات مفیدتون
ایا تابلو خوانی را هم به صورت اموزش های ویدیویی در سایت قرار دادید یا قرار میدید؟

عالی بود ممنون

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سازمان علمی و آموزشی «فرادرس» (Faradars) از قدیمی‌ترین وب‌سایت‌های یادگیری آنلاین است که توانسته طی بیش از ده سال فعالیت خود بالغ بر ۱۲۰۰۰ ساعت آموزش ویدیویی در قالب فراتر از ۲۰۰۰ عنوان علمی، مهارتی و کاربردی را منتشر کند و به بزرگترین پلتفرم آموزشی ایران مبدل شود.

فرادرس با پایبندی به شعار «دانش در دسترس همه، همیشه و همه جا» با همکاری بیش از ۱۸۰۰ مدرس برجسته در زمینه‌های علمی گوناگون از جمله آمار و داده‌کاوی، هوش مصنوعی، برنامه‌نویسی، طراحی و گرافیک کامپیوتری، آموزش‌های دانشگاهی و تخصصی، آموزش نرم‌افزارهای گوناگون، دروس رسمی دبیرستان و پیش دانشگاهی، آموزش‌های دانش‌آموزی و نوجوانان، آموزش زبان‌های خارجی، مهندسی برق، الکترونیک و رباتیک، مهندسی کنترل، مهندسی مکانیک، مهندسی شیمی، مهندسی صنایع، مهندسی معماری و مهندسی عمران توانسته بستری را فراهم کند تا افراد با شرایط مختلف زمانی، مکانی و جسمانی بتوانند با بهره‌گیری از آموزش‌های با کیفیت، به روز و مهارت‌محور همواره به یادگیری بپردازند. شما هم با پیوستن به جمع بزرگ و بالغ بر ۶۰۰ هزار نفری دانشجویان و دانش‌آموزان فرادرس و با بهره‌گیری از آموزش‌های آن، می‌توانید تجربه‌ای متفاوت از علم و مهارت‌آموزی داشته باشید.
مشاهده بیشتر

هر گونه بهره‌گیری از مطالب مجله فرادرس به معنی پذیرش شرایط استفاده از آن بوده و کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب، تنها با کسب مجوز مکتوب امکان پذیر است.

© فرادرس ۱۳۹۹


تابلوخوانی pdfDownloads-icon

این قابلیت کاربرد اصلی خود را در ماشین های خودران به نمایش میگذارد و می تواند کامپیوتر خودرو را از وجود محدودیت سرعت و علائم جاده ای دیگر آگاه کند.

تومان ۲۰۰,۰۰۰

رادار تابلو خوان رنو تلیسمان

رادار تابلو خوان آخرین تکنولوژی نسل رادار ها تا به امروز بوده است.

ویژگی های این رادار:_قابلیت خواندن تابلو های راهنمایی رانندگی._قابلیت اسکن تابلو های هشدار جاده._قابلیت اسکن خط های روی جاده._قابلیت انتقال اطلاعات اسکن شده به راننده از طریق نمایش بر روی مانیتور خودرو.تابلوخوان

در خودرو هایی که برای آگاهی بیشتر از قوانین جاده سیستم هدآپ دیسپلی بر روی شیشه جلو خودرو قرار دارد توسط دوربینی که در قسمت جلوی خودرو وجود دارد کار می کند و داده های دریافتی را به راننده منتقل می کند و راننده را از محدودیت های سرعت مطلع می کند.
رادار تابلو خوان رنو تلیسمان این قابلیت را در خودرو به نمایش می گذارد.
و به طور کلی شما را از وجود محدودیت سرعت و علائم جاده ای آگاه می کند.

برای نصب این آپشن به رنو پلاس مراجعه کنید

رنو پلاس را در آپارات دنبال کنید .

تمام خدمات در رنو پلاس گارانتی می شود .

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه شما *

نام *

ایمیل *

تمامی حق و حقوق این وبسایت متعلق به مجموعه آپشن پلاس می باشد

دوره کسب سود به شیوه نخبگان بورس (رایگان برای ۱۰۰۰ نفر اول)

رایگان ثبت نام کنید

خانه سرمایه – آموزش تحلیل تکنیکال و بنیادی بازار بورس ایران

موفق عمل کردن در بازار بورس نیازمند یادگیری پیوسته است. دانش مالی نهفته در این بازار به سرمایه گذاران کمک می‌کند تا معامله‌هایی موفق را به سرانجام برسانند. «تابلو خوانی» و بازار خوانی نیز در شمار مهارت‌های بسیار مهم و کاربردی در بورس قرار می‌گیرند.

اگر یک سرمایه گذار به مهارت تابلو خوانی مسلط باشد می‌تواند اتفاق‌هایی که در تابلو معاملاتی بورس می‌بیند را تجزیه و تحلیل کند و با کمک این اطلاعات به خرید و فروش سهام بپردازد. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ تابلو خوانی می‌رویم و سر از کار این مهارت کلیدی درمی‌آوریم.تابلوخوان

فهرست عناوین

در تابلوی معاملات یک سهم می‌توان اطلاعات فراوانی را از آن به دست آورد که مهم‌ترین آن «قیمت سهام» است. در ادامه این مقاله با بررسی سهام شرکت «گسترش نفت و گاز پارسیان» با تابلو خوانی و اصطلاحات تابلو بورس بیشتر آشنا می‌شویم. برای فراگیری مهارت تابلو خوانی ابتدا باید تابلوی بورس را پیدا کنید.

دسترسی به تابلوی بورس از دو روش ساده زیر امکان‌پذیر است:

پس از انجام یکی از مراحل بالا تابلوی معاملات سهام نمایان می‌شود. این تابلو برای نماد پارسان (شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان) به صورت زیر است:

یکی از جذاب‌ترین بخش‌هایی که به هنگام تابلو خوانی نمادهای مورد نظرتان با آن روبه‌رو می‌شوید «قیمت سهام» در حال حاضر است. «قیمت معامله» بیانگر آخرین قیمت معامله ‌شده سهام و «قیمت پایانی» نیز قیمتی است که در آن روز سهام بسته می‌شود. این قیمت، میانگینی از قیمت‌های معامله ‌شده همان روز سهام با توجه به حجم معاملات است.

اگر آخرین قیمت معامله نسبت به قیمت پایانی بیشتر باشد حکایت از اقبال بازار به سهام و نشانه‌ای از روند مثبت احتمالی در روز کاری بعدی است؛ عکس این موضوع نیز برقرار است.

ناگفته نماند که در محاسبه قیمت پایانی سهام بورسی نمی‌توان از تاثیر حجم مبنای آن غافل شد. اگر تعداد سهام معامله ‌شده در یک روز بسیار کمتر از حجم مبنا باشد قیمت پایانی نزدیک صفر خواهد بود. البته این موضوع شامل سهام فرابورسی نمی‌شود. چون حجم‌ مبنای سهام فرابورسی است.

بخش بعدی در تابلو خوانی سهم پارسان، بازه‌های قیمتی سهام را نمایش می‌دهد. بیایید نگاهی به آنها بیندازیم.

به حداقل و حداکثر قیمتی که سهم در طی یک روز معامله می‌شود «بازه روز سهم» می‌گویند. این بازه، نشان‌دهنده تغییرات قیمت سهام در روز معاملاتی جاری است. مثلا در ساعت ۹:۰۰ اولین معامله سهم در قیمت (۶،۳۱۰) ریال انجام ‌شده است. بعد از آن همراه با افزایش تقاضا، قیمت تا محدوده (۶،۴۹۵) تومان رشد می‌کند و تا پایان معاملات نیز در همین محدوده معامله می‌شود. پس بازه روز سهم (۶،۳۱۰ – ۶،۴۹۵) تومان است.

بازه مجاز نیز بخش دیگری است که در تابلو خوانی این سهم با آن روبه‌رو می‌شویم. این بازه، قیمتی است که در آن، سهم در طول روز می‌تواند نوسان کند. در واقع، سفارش خرید و فروش سهام باید در این محدوده باشد.

 بازه هفته، نشان‌دهنده تغییرات قیمت سهام در یک هفته جاری است. اگر استراتژی شما نوسان‌گیری و خرید و فروش کوتاه‌مدت است، سعی کنید در سقف قیمتی بازه هفتگی خرید انجام ندهید.

بخش دیگری از تابلو خوانی سهم پارسان به «بازه سال» اختصاص دارد. بازه سال، بیانگر تغییرات قیمت سهام در یک سال گذشته است. مثلا سهام پارسان در یک سال گذشته بین محدوده (۳،۲۹۰) تا (۷،۱۳۰) ریال نوسان قیمت داشته است. با توجه به قیمت حال حاضر سهام (۶،۳۶۰ ریال و نزدیک به سقف بازه سالانه) ورود به سهم پارسان مقداری ریسک دارد. گرچه این موضوع نباید معیار خرید و فروش قرار داده شود. اما ترکیب آن با مباحث تکنیکال و حجم معاملات می‌تواند تصمیم‌گیری برای خرید و فروش را راحت‌تر کند.

بخش مهم بعدی در تابلو خوانی یک سهم «تعداد و حجم معاملات سهام» در روز جاری است. این مقدار برای سهام پارسان حجم معاملات (۵۰۳/۱) میلیون برگه سهام بوده و تقریبا برابر با حجم ‌مبنای آن است. با توجه به آنکه بیشتر معاملات در محدوده (۵/۲ +) درصد انجام شده تغییر قیمت پایانی سهام نیز (۵/۲ +) درصد بوده است.

از آنجا که ارزش معاملات برحسب میلیون ریال است، برای سهام پارسان (۶۰۴/۹) میلیارد ریال معادل (۹۶۰) میلیون تومان بوده است. مقایسه میزان حجم معاملات با میانگین حجم ماه نیز یکی از سیگنال‌هایی است که می‌توانیم به وسیله تابلو خوانی معاملات بازار به آن دست پیدا کنیم.

حتی می‌توان از این موضوع در ترکیب با مباحث تکنیکالی نیز بهره برد. مثلا اگر در انتهای یک ‌روند نزولی که چارت تکنیکال سهام آن را تائید می‌کند حجم معاملات به طرز معناداری از میانگین حجم ماه بیشتر باشد می‌توان برای ورود به سهام اقدام کرد.

حداقل تعداد سهامی که باید مورد معامله قرار گیرد تا سهم بتواند به اندازه یک نوسان کامل رشد یا افت داشته باشد «حجم مبنا» نامیده می‌شود. حجم مبنا در سال ۱۳۸۲ با هدف کنترل رشد بی‌رویه قیمت سهام تصویب شد. در ابتدا اساس بر این بود که (۱۵ درصد) از کل سهام یک شرکت طی یک سال مورد معامله قرار گیرد.

روزهای کاری سال نیز (۲۵۰) روز فرض شده بودند. به این ترتیب، حجم ‌مبنای روزانه یک سهم (۰/۰۰۰۶) «شش ده‌هزارم» کل سهام شرکت می‌شد. اما در سال ۱۳۸۳ شیوه محاسبه تغییر کرد و از (۱۵ درصد) به (۲۰ درصد) و حجم‌ مبنا به (۰/۰۰۰۸) «هشت ده‌هزارم» افزایش یافت. مثلا اگر تعداد سهام یک شرکت ۲۰ میلیون باشد حجم ‌مبنای آن ۱۶۰۰۰ هزار سهم خواهد بود.

۱۶۰۰۰=۰/۰۰۰۸*۲۰۰۰۰۰۰۰

شاید این پرسش برایتان پیش بیاید که چرا حجم مبنای بعضی از شرکت‌ها (۱) است؟ در واقع، این قانون بازار فرابورس برای شرکت‌های پذیرفته ‌شده در فرابورس است که حجم‌ مبنای (۱) داشته باشند.

اصطلاح دیگری که هنگام تابلو خوانی هم به آن برمی‌خوریم، «سهام شناور» است. این اصطلاح به درصدی از سهام شرکت گفته می‌شود که در اختیار عموم مردم قرار دارد.

در سهام پارسان (۱۸ درصد) سهام در دست مردم است. هرچه درصد شناوری سهام یک شرکت بیشتر باشد می‌توان ادعا کرد که سهام آن شرکت بر اساس عرضه و تقاضا واقعی‌تر قیمت‌گذاری شده است. در واقع، فعالیت‌های سفته‌بازی و کنترل قیمت سهام در چنین شرکت‌هایی کمتر اتفاق میفتند.

این مفهوم، میانگین تعداد سهامی است که در یک ماه گذشته معامله ‌شده‌اند.

یکی از اطلاعات اصلی که در تابلو خوانی بورس به کارمان می‌آید «سود هر سهم یک شرکت» (EPS) و «نسبت قیمت به درآمد» (P/E) برای هر سهم است که به شدت مورد توجه معامله گران قرار دارد. در ادامه به توضیح این موارد می‌پردازیم.

یکی از انواع صورت‌های مالی شرکت‌ها «صورت سود و زیان» است. صورت سود و زیان، نمایانگر عملکرد شرکت در طول یک دوره زمانی است و محصول نهایی آن سود – یا زیان – خالص به شمار می‌رود. در تصویر بالا یک نمونه از صورت سود و زیان شرکت «گسترش نفت و گاز پتروشیمی تامین» را می‌بینید.

باید به این نکته توجه داشته باشید که همه معامله گران به دنبال برآورد سود هر سهم سال آینده یک شرکت هستند تا در صورتی که احتمال افزایش آن وجود داشته باشد سهام این شرکت‌ها را خریداری کنند.

تحلیل‌گران بنیادی با استناد به مجموعه‌ای از داده‌های اقتصادی و پیش‌بینی آینده شرکت‌ها، سود هر سهم سال‌های آتی شرکت‌ها را برآورد می‌کنند. اهمیت این موضوع باعث شده که در صفحه هر نماد اطلاعاتی در مورد سود هر سهم (EPS) آن شرکت درج گردد.

این نسبت از تقسیم قیمت جاری سهم – که در اصطلاح به آن «قیمت تابلوی سهم» می‌گویند – بر سود هر سهم به دست می‌آید. در تمام دنیا استفاده از نسبت «قیمت به درآمد هر سهم» در شمار ابزارهای رایج همه معامله گران قرار دارد. در بازار بورس ایران نیز از این نسبت به عنوان یک ابزار رایج برای تحلیل‌گران بنیادی استفاده می‌شود.

این نسبت همواره در کنار «برآورد دقیق سود هر سهم» به عنوان اصلی‌ترین فاکتور، تلاش می‌کند تا با تخمین دقیق نسبت (P/E) بتواند دقیق‌ترین برآورد را از ارزش ذاتی شرکت‌ها داشته باشد. توجه داشته باشید که رایج‌ترین شیوه ارزش‌گذاری در بین تحلیلگران بنیادی از رابطه زیر به دست می‌آید:

سود هر سهم برآوردی * قیمت به درآمد هر سهم برآوردی = ارزش ذاتی سهم

قبل از بهمن ۱۳۹۶ سازمان بورس تاکید کرد که شرکت‌ها باید گزارش پیش‌بینی عملکرد خود را منتشر کنند. شرکت‌های بورسی و فرابورسی نیز این کار را در چندین گام انجام می‌دادند.

در گام اول، یک ماه مانده به شروع دوره مالی جدید یک پیش‌بینی از عملکرد سال مالی بعد خود منتشر می‌کردند و پس از آن متناسب با هر گزارش میان‌دوره‌ای، گزارش پیش‌بینی خود را بازنشر می‌کردند. از طرفی، بسته به شرایط، سود هر سهم پیش‌بینی خود را افزایش (تعدیل مثبت) یا کاهش (تعدیل منفی) می‌دادند.

با هر تغییر در گزارش پیش‌بینی شرکت‌ها – اگر آن تغییر بیش از ۲۰ درصد انجام می‌شد – نماد بسته می‌شد و بدون محدودیت نوسان مورد بازگشایی قرار می‌گرفت. در نتیجه، معمولا شاهد تغییرات سنگینی ‌بودیم. با وجود آنکه این موضوع باعث سادگی محاسبه‌ها برای سرمایه‌گذاران می‌شد اما چون دیدگاه شرکت در آن تاثیرگذار بود، امکان داشت برخی شرکت‌ها با هدف خاصی گزارش خود را تغییر ‌دهند و باعث گمراهی سرمایه‌گذاران شوند.

تا زمانی که قانون انتشار گزارش پیش‌بینی برای شرکت‌ها پابرجا بود آخرین سود هر سهم پیش‌بینی گزارش ‌شده از سوی شرکت، مبنای (EPS) گزارش‌ شده سازمان بورس قرار می‌گرفت.تابلوخوان

از بهمن‌ماه ۱۳۹۶ مصوبه‌ای نزد سازمان بورس تصویب شد که پیرو آن شرکت‌ها از آن تاریخ به بعد مجاز به انتشار گزارش‌های پیش‌بینی عملکرد خود نیستند و باید هرگونه آثار مالی احتمالی در عملیات شرکت را در گزارش جداگانه‌ای تحت عنوان «گزارش تفسیری مدیریت» یا در قالب شفاف‌سازی ارائه کنند.

بنابراین، چون در این حالت از (EPS) پیش‌بینی ‌شده خبری نبود، مجبور شدند از مبنای دیگری برای گزارش (EPS) در سایت (TSETMC) استفاده کنند.

یکی از فرمت‌های جهانی گزارش (EPS) روشی به نام (Trailing Twelve Months) یا به اختصار (TTM) است. اما منظور از (EPS) به روش (TTM) چیست؟ بر طبق الزامات سازمان بورس، شرکت‌ها موظف هستند تا در هر دوره سه‌ماهه صورت‌های مالی خود را گزارش کنند.

در نتیجه، می‌توان به سود هر سهم در دوره‌های سه‌ماهه شرکت‌ها دسترسی پیدا کرد. مدل (TTM) چنین بیان می‌کند که شرکت‌ها را می‌توان بر اساس (EPS) دوازده ماه گذشته آن (۴ دوره سه‌ماهه) ارزیابی کرد. مثلا در تابلو بورس نماد پارسان که در تاریخ ۱۱ آبان ماه ۱۳۹۸ گرفته‌ شده:

برای محاسبه سود هر سهم EPS) 12) ماهه گذشته باید به صورت­‌های مالی ۶ ماهه ۱۳۹۸ و ۳ ماهه سوم و چهارم سال ۱۳۹۷ شرکت مراجعه کرد.

تا قبل از اجرایی شدن مدل (TTM) از سود هر سهم پیش‌بینی‌ شده که توسط شرکت‌ها ارائه می‌شد استفاده می‌کردند. اما با اجرایی شدن مدل (TTM) از سود به ‌دست ‌آمده ناشی از این روش استفاده می‌شود. یکی از مزیت‌های مدل (TTM) این است که به ما مقدار سود هر سهم را با فرض عدم‌تغییر شرایط در آینده نشان می‌دهد.

در نتیجه، اگر شرایط بهتری رقم بخورد بدون تردید، سود هر سهم در روش (TTM) افزایش پیدا خواهد کرد و این موضوع نمایانگر پتانسیل‌های صعود در آینده خواهد بود. این روش، مجموع سودهای چهار دوره سه‌ماهه گذشته هر سهم را نشان می‌دهد.

بنابراین، اگر در دوره سه‌ماهه گذشته، عملکرد شرکت بهبود پیدا کرده باشد، مقدار (EPS) گزارش ‌شده افزایش خواهد یافت. این روش برای شرکت‌هایی که روند سودسازی آن‌ها با نوسان زیادی همراه است کارا نیست.

مثلا در شرکتی مانند سایپا که در برهه‌ای سود هر سهم محدود و در برهه‌ای دیگر زیان می‌سازد قطعا این روش کارایی خود را از دست می‌دهد.

میانگین مقدار (P/E) شرکت‌هایی که در آن صنعت فعالیت دارند.

در این آیتم می‌توانید زمان آخرین معامله‌ صورت گرفته روی نماد انتخاب ‌شده را مشاهده کنید.

بخش دیگر تابلو خوانی به خرید و فروش حقوقی نشانه رشد بازمی‌گردد. به طور کلی، دو تیپ سرمایه‌ گذار در بازار وجود دارند. این دو تیپ، شامل سرمایه‌گذاران «حقیقی» و «حقوقی» می‌شوند.

سرمایه‌ گذاران حقیقی افرادی هستند که کُد معاملاتی دریافت می‌کنند و سپس به خرید و فروش سهام مشغول می‌شوند. ولی سرمایه‌ گذاران حقوقی شرکت‌های ثبت ‌شده‌ای هستند که از طریق شرکت‌ خود، کُد بورسی را دریافت می‌کنند.

شرکت‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های سبدگردانی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، کارگزاری‌ها و … نمونه‌هایی از نهادهای فعال مالی در بازار سرمایه به حساب می‌آیند.

برخلاف سرمایه‌ گذاران حقیقی که بیشتر دیدگاه کوتاه‌مدت دارند. حقوقی‌ها به همه سهام‌های موجود در بازار – حتی اگر از رشد آن‌ها مطمئن باشند – نظر ندارند. آن‌ها چند سهم را زیر نظر دارند و از تمام حقایق بنیادین و تکنیکال آن‌ها به خوبی آگاه‌ هستند.

معمولا حتی در ساختار این شرکت‌ها نیز حضور دارند و روی تصمیم‌های آن‌ها تاثیر می‌گذارند. به طور معمول، سرمایه گذاران حقوقی می‌خواهند روند قیمت سهم را – بنا به دلایل متفاوت – در اختیار داشته باشند.

کسب سود از طریق ایجاد نوسان به نفع سهامداران اصلی، ایجاد معدل درآمدی در صورت‌حساب سود و زیان در هنگام مجامع، پوشش کسری بودجه با نوسان گیری از بازار سهام و سایر مواردی که نمی‌توان بیشتر آنها را رفتار صادقانه نامید از دلایل حضور حقوقی‌ها به شمار می‌روند.

سرمایه گذاران حقوقی موظف‌ هستند تا درصد مالکیت صاحبان پشت پرده شرکت‌ها – چه شخصی حقیقی، چه حقوقی و چه حتی دولت – را کنترل و حفظ کنند.

قوقی‌ها در بازار به چند دسته تقسیم می‌شود. در خرید و فروش حقوقی‌ها یک نکته را باید در نظر داشت و آن این است که برخی از حقوقی‌ها تعداد اندکی از سهام شرکت‌ها را در اختیار دارند که اثرگذاری زیادی بر قیمت سهم ندارند ولی برخی از حقوقی‌های سهم که درصد زیادی از سهام شرکت را در اختیار دارند می‌توانند جهت‌دهنده قیمت سهم در بازار باشند که در این صورت جز سهامداران درصدی سهم هستند؛ یعنی می‌توان گفت که سهامدارن حقوقی با تعداد کم سهم، حکم موج سوار را دارند و حقوقی‌های درصدی سهم، نقش موج را بازی می‌کنند.

آنها می‌توانند ایجاد کننده یک حرکت مثبت یا منفی در سهم باشند. اما اینکه چرا حقوقی‌های بازار تا این حد می‌توانند بر بازار تاثیر بگذارند به عمق کم بازار و مشارکت تعداد کم افراد برای سرمایه گذاری در بورس ایران برمی‌گردد.

نسبت حقوقی‌ها در معاملات به دو بخش عمده تفسیر می‌شود:

مثلا هنگامی ‌که حقوقی‌ها در صف فروش قرار داشته باشند – یا نسبت آن‌ها بیشتر از حقوقی‌های خریدار باشد – و حجم معاملات آن‌ها بیشتر از ۱۵% باشد ادامه روند رشد را نشان می‌دهد. البته به شرطی که از نظر نسبت کلی خریداران «حقیقی» به فروشندگان «حقیقی» در وضعیت روند مثبت قرار داشته باشیم.

هنگامی‌که یک سرمایه گذار حقوقی سهمی را می‌فروشد، به دلایل اقتصادی منفی در حال خروج از سهم است و این یعنی ایجاد ترس در بازار در مورد احتمال ریزش یا کند شدن روند صعودی سهم. در نتیجه، فروش سهم توسط دیگران آغاز می‌شود و عرضه افزایش پیدا می‌کند. در پی آن، تقاضا کم شده و ریزش یا کند شدن روند صعودی سهم آغاز می‌شود. اما حقیقت پشت پرده این است که در بیشتر مواقع، سرمایه گذاران حقوقی‌ به صورت کُد به کٌد سهم عرضه ‌شده خود را به افراد حقیقی‌ که اعضای همان سازمان حقوقی هستند واگذار می‌کنند و سپس منتظر حرکت اثرگذار آنها در بازار می‌شوند. سپس هنگامی ‌که قیمت سهم به سطوح پایین‌تر افت کرد یا ایستا شد، جمع‌آوری سهم‌ها را آغاز می‌کنند. آنها از انجام این کار به دنبال یافتن دو هدف هستند:

گاهی ممکن است ببینید که حقوقی در یک سهم و در یک محدوده معین خریدار باشد. این ماجرا دو معنی دارد. معنی اول این است که آن حقوقی قبلا سهام شرکت را ارزش ‌گذاری کرده است و به این نتیجه رسیده که محدوده‌های فعلی برای خرید سهم مناسب هستند.

به همین دلیل شروع به خرید سهم می‌کند. اما سؤال اصلی اینجا است که آیا تحلیل آن شرکت حقوقی در خصوص سهام شرکت درست است یا خیر؟ در این حالت باید سهم را بررسی کنیم که آیا واقعا ارزش خرید دارد یا نه. حالت دیگر این است که حقوقی در نقش حمایت‌کننده سهام وارد عمل می‌شود.

مثلا محدوده‌های ۱۵۰ تومان را خریداری می‌کند. چون سهام این شرکت را در اختیار دارد و فکر می‌کند که این سهم‌ها از ارزش لازم برای حمایت برخوردار هستند. در این حالت هم اگر به این نتیجه برسیم که سهم حتما در محدوده ۱۵۰ تومان حمایت می‌شود می‌توان با رعایت حد ضرر در سهم، سهم را خرید.

بهتر است تنها بخشی از سبد سهام خود را به این سهم اختصاص دهید. چون شما فقط بر اساس یک تکنیک، سهام شرکت را خریده‌اید و بهتر است که حتما در سهم خود خرید پله‌ای داشته باشید. بنابراین به طور دقیق نمی‌توان گفت که هم‌گام با خرید حقوقی‌ها، سرمایه‌ گذار خرد بازار باید خریدار باشد یا خیر.

«پس به این ترتیب، هنگامی‌ که فروش حقوقی قوی می‌بینید بیشتر آن ‌را به سیگنال خرید تعبیر کنید تا فروش؛ چون پس از اندکی تحمل، نزول احتمالی بازار رخ می‌دهد. سپس همگام با بازار در روزهای آینده دست به خرید بزنید تا در زمان چرخش – اگر روند در حال نزول بود – یا هنگام ادامه رشد – اگر روند مثبت بود – همگام با همان سرمایه گذاران حقوقی، سود به دست آورید.»

در بحث خرید و فروش حقوقی و استفاده از آن‌ها به عنوان سیگنال کوتاه‌مدت و میان‌مدت باید یک نکته را در نظر گرفت و آن این است که حتما حقوقی‌های بازار را بشناسید و بر اساس سابقه آن‌ها عمل کنید.

معمولا شناخت حقوقی‌های خوب و بد از طریق تجربه و رصد فعالیت‌های آن‌ها در بازار به دست می‌آید. به عنوان مثال شکل زیر فعالیت حقوقی‌های بازار را نشان می‌دهد که در سایت (tstemc) با ورود به پنجره «نمایش فهرست» در بخش سهامداران فعال هر نماد می‌توان به آن دسترسی پیدا کرد.

هر سرمایه‌ گذار باید به صورت روزانه عملکرد حقوقی‌های فعال در هر نماد و از طرفی وضعیت خرید و فروش سهامداران عمده در نماد شرکت را بررسی کند تا بتواند به مرور زمان دید درستی در این خصوص به دست آورد.

گاهی وقت‌ها می‌بینیم که یک حقوقی در یک سهم، معاملات مشکوک انجام می‌دهد. بعد از بررسی سهم متوجه می‌شوید که در نماد شرکت بین افراد حقیقی و حقوقی معامله انجام ‌شده است.

معمولا این رفتار در بازار سرمایه بسیار زیاد مشاهده می‌شود و اگر سرمایه‌گذاران قادر به تشخیص آن باشند می‌توانند بازدهی مناسبی را کسب کنند. پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با این دو مفهوم، سری به مقاله‌های کد به کد و معاملات بلوکی بزنید.

خرید و فروش اوراق بهادار در بورس بر اساس سازوکار «حراج» انجام می‌شود. در این حراج اولویت اول «قیمت مناسب» و اولویت دوم «زمان» است. برای روشن‌تر شدن موضوع به یک مثال توجه کنید.

در سطر اول و قسمت تقاضا، یک نفر درخواست خرید (۱۰۰۰۰) سهم را در قیمت (۱۶۴۵۰) ریال دارد و در سطر دوم نیز ۳ نفر درخواست خرید (۸۸۴۶) سهم در قیمت (۱۶۴۰۰) ریال و در سطر سوم ۱ نفر درخواست خرید (۳۵۰۰) سهم در قیمت (۱۶۳۵۰) ریال را دارد. اگر به قیمت‌های خرید توجه کنید می‌بینید که در هر مرحله قیمت کاهش پیدا کرده است.

پس در قسمت تقاضا سفارش کسی که بالاترین قیمت را پیشنهاد بدهد در ردیف اول قرار می‌گیرد. به این ترتیب، درخواست‌های خرید از بالاترین قیمت به پایین‌ترین قیمت اولویت‌بندی می‌شوند.

حالا اگر شخصی درخواست خرید در قیمت (۱۶۴۵۰) ریال را داشته باشد و شخص دیگری نیز همین قیمت را پیشنهاد بدهد، سامانه معاملات به صورت خودکار اولویت خرید را به شخصی می‌دهد که سفارش خود را زودتر ثبت کرده است.

در نقطه مقابل و در قسمت عرضه، ۲ نفر درخواست فروش (۱۱۰۰۰) سهم را در قیمت (۱۶۵۰۰) ریال دارند و در سطر دوم سه نفر درخواست فروش (۹۰۰۰) سهم را با قیمت (۱۶۵۳۰) ریال و در سطر بعدی نیز یک نفر درخواست فروش (۵۰۰) سهم را با قیمت (۱۶۵۵۰) ریال دارد.

زمانی که «قیمت پیشنهادی برای خرید سهم» با «قیمت پیشنهادی برای فروش سهم» برابر باشد معامله انجام می‌شود. در این حالت، سامانه معاملات به صورت خودکار خرید و فروش را در کسری از ثانیه انجام می‌دهد و بی‌درنگ سفارش‌های انجام ‌شده از سامانه معاملاتی حذف می‌شوند.

در این میان، اگر چند خریدار سفارش خود را در یک قیمت یکسان وارد سامانه معاملاتی کنند در صورت برابر بودن قیمت‌ها در صفحه سفارش‌ها، اولویت بعدی «زمان» خواهد بود.

مثلا اگر شخصی سفارش خرید (۱۰۰۰) سهم را با قیمت (۳۰۵) تومان در ساعت ۱۰:۱۰ دقیقه و شخص دیگری سفارش خرید (۲۰۰۰) سهم را با همین قیمت درست در ساعت ۱۰:۱۱ دقیقه وارد سامانه معاملاتی کند در مرحله اول سفارش شخصی که زودتر یعنی در ساعت ۱۰:۱۰ دقیقه سفارش خود را وارد سامانه معاملاتی کرده انجام ‌شده و سپس سفارش نفر دوم اجرا می‌شود.

به این مقاله امتیاز دهید

میانگین امتیازات: 3.5 / 5. تعداد امتیاز: 77

اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهید

سلام و عرض ادب بسیار عالی بود سپاس از مطالب عالیتون

سلام دوست عزیز موفق باشید

ممنون از بزرگواری شما عزیزان مفید و آموزنده بود

باسلام دوست عزیز موفق باشید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اطلاعات من را ذخیره کن تا در آینده نیازی به ورود اطلاعات نداشته باشم

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «میهن صنعت»، سیستم تابلو خوان که در گذشته فقط بر روی خودروهای بسیار لوکسی نظیر مرسدس بنز کلاس S قرار می گرفت هم اکنون بر روی خودروهای ارزان تر بازار جهانی نیز نصب می شود.

این سیستم با اسکن تابلوهای جاده نظیر محدودیت سرعت و نمایش آن ها در مانیتور پشت آمپر یا هداپ دیسپلی خودرو به دیده شدن این تابلوها توسط راننده کمک بسیاری می کند.

این تکنولوژی برای اولین بار در بنتلی کانتیننتال استفاده شد و در سال 2008 برای اولین بار به ب ام و سری 7 راه یافت.در همان سال مرسدس بنز نیز این قابلیت را بر روی کلاس S قرار داد.

پس از آن از سال 2012 کمپانی ولوو این قابلیت را بر روی بیشتر محصولات خود نظیر XC70 و V40 قرار داد.

این سیستم به کمک دوربینی که در جلو خودرو قرار می گیرد کار می کند و داده های دریافتی از GPS خودرو می توانند در صورت داشتن سرعت غیر مجاز شما را از وجود محدودیت سرعت آگاه کنند.تابلوخوان

این قابلیت کاربرد اصلی خود را در ماشین های خودران به نمایش میگذارد و می تواند کامپیوتر خودرو را از وجود محدودیت سرعت و علائم جاده ای دیگر آگاه کند.

در حال حاضر خودروهای اقتصادی بازار جهانی نظیر سیتروئین C3، کیا اسپورتیج 2018 ، نیسان X-Trail ، نیسان قشقایی ، تویوتا پریوس ، مزدا 3 و رنو مگان 2018 نیز دارای این قابلیت هوشمندانه هستند.


 


انتهای پیام/

آرشیـو

آرشیـو

لطفا دستگاه خود را بچرخانید !!

هدیه سفارشی بر اساس سلیقه شما

تا طرح دقیقا مطابق میل شما باشد

در صورت هماهنگی قبلی!

بر اساس نمونه کارها، عکسهای اینستاگرام و…

مثلا صدا، متن یا عکس تابلوتون…

تابلوخوان

در هر کجا که راحت تر هستید، سفارش بدید…

پیش از چاپ، برایتان پیش نمایش میفرستیم…

هرکسی آسمون خودشو داره

چیدمانی خلاق از عکسهای شما

صدا و تصویر در یک قاب


تندیس چوب و فلز با بارکد صدای دلخواه

فروشگاه صدانما در سال 1396 راه اندازی شد. این فروشگاه همانطور که از نام آن پیداست، هدیه ای را به شما عرضه می کند که بعد صدا و نما (ظاهر) به شکل خلاقانه ای در کنار یکدیگر قرار گرفته اند.  همه تابلوهایی که تا به حال در صدانما عرضه شده اند مجهز به بارکد QR هستند. این یعنی می توانید صدای موردنظر را روی تابلوی خود به شکل بارکد QR داشته باشید. تا هروقت که مایل بودید تابلو سفارشی خود را هم ببینید و هم به صدای آن گوش دهید!

اکنون امکان انتخاب طرح موردنظر از بین مدل های مختلف تابلو نظیر تابلو آسمان، تابلو صدانما، تابلو کلاژ و … وجود دارد. این تابلوها برای مناسبت هایی نظیر هدیه تولد، هدیه ولنتاین، هدیه سالگرد ازدواج، هدیه دوستی، هدیه نامزدی و … انتخاب بسیار جذاب و تاثیرگذاری می باشند. که می توانید جزئیات آن را به سلیقه خود شخصی سازی کنید.

هدف ما در صدانما، خلق تجربه ای جدید در زمینه خرید هدیه است. ما با تمرکز به امکان سفارشی سازی طرح تابلوها، این اختیار را به شما می دهیم تا آنها را دقیقا مطابق نظر و سلیقه تان سفارش دهید. تا در نهایت به چیزی برسید که از صمیم قلب آن را دوست داشته باشید!

نشانی دفتر صدانما:

تهران- شهرک اکباتان- فاز 1

شماره تماس: (لطفا پیغام بگذارید)

09031597123
09031597456

در صورت تمایل به برقراری ارتباط، ثبت سفارش یا موارد مشابه خواهشمند است برای ما در واتسپ یا تلگرام پیغام بگذارید. در عرض نهایت چندساعت پاسخگوی شما عزیزان خواهیم بود.

طرح به انتخاب و سلیقه خودتان

از طرح خود قبل از چاپ مطمئن می شوید

قابلیت استفاده نامحدود و سازگار با گوشی های هوشمند

در حداکثر 7 روز کاری.

راهنمای خرید از صدانما

خدمات مشتریان

لینک های مفید

تابلوخوان
تابلوخوان
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *