تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی
تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

تغذیه نوزاد از تولد تا شش ماهگی از اهمیت بسزایی برخوردار است چراکه به رشد و نمو کودک کمک بسیاری می‌کند و از او در برابر بسیاری از بیماری‌ها مراقبت می‌نماید. تا قبل از شش ماهگی کودک شما برای رشد جسمانی خود به چیزی جز شیر مادر و یا شیر خشک نیازی ندارد و در آغوش گرفتن کودک و محبت شما، رشد روانی او را نیز تامین خواهد کرد. با این حال بسیاری از مادران هنگامی که می‌بینند کودکشان با کوچک‌ترین کاهش وزنی روبه‌رو شده، سعی در اضافه کردن غذای کمکی به تغذیه کودک دارند اما توجه داشته باشید که شروع غذای کمکی تا پیش از شش ماهگی توصیه نشده و دادن هر ماده غذایی و یا دارویی، باید با نظر پزشک اطفال صورت گیرد. در ادامه به بررسی بیشتر تغذیه نوزاد تا شش ماهگی و ضرورت توجه به آن خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.

تغذیه نوزاد در یک ماه اول اهمیت بیشتری داشته و برای مادر سخت ترین ماه می‌باشد. به ویژه اگر وزن نوزاد در هنگام تولد پایین باشد، خطر ضعیف‌تر شدن نوزاد بیشتر خواهد بود. اما نگران نباشید در صورتی که کودک شیر کافی مصرف کند بعد از حدود دو هفته به وزن طبیعی می‌رسد. در ماه اول و تا آخر 6 ماهگی تغذیه کودک انحصارا باید از شیر خشک و یا شیر مادر باشد. برای شروع غذاهای کمکی باید صبور باشید، اما از 15 روزگی به بعد می‌توانید به نوزاد خود مولتی ویتامین نیز بدهید.

در این 6 ماه باید مراقب تغذیه خود نیز باشید. برخی از مواد غذایی که از طریق شیر مادر به کودک منتقل می‌شود، در او آلرژی ایجاد کرده و باعث بروز نشانه‌های مشکوکی روی پوست می‌شوند. اما جای نگرانی نیست این نشانه‌ها با مشورت و تجویز دارو توسط پزشک کاملا از بین می‌روند. سعی کنید در این دوره از غذاهای مفید برای شیردهی استفاده نمایید و با خواندن مقاله غذای کودک زیر یک سال با محدودیت‌های غذایی برای کودکان بیشتر آشنا شوید.

معمولا توصیه می‌شود با توجه به میل کودک و در واقع همان زمان‌هایی که گرسنه‌اش شد به او شیر بدهید. تا سن 6 ماهگی کودک باید روزانه 8 تا 12 وعده شیر مصرف کند تا مواد لازم برای رشد اندام‌ها تامین شوند. از تغذیه نوزاد به صورت حجیم در طی دو سه وعده در روز خودداری کنید. برای رشد بهتر لازم است هر دو الی سه ساعت به نوزاد خود شیر بدهید. در واقع بدانید که مصرف شیر در کودکان از نیازهای اولیه و اساسی آنان است که به حفظ سلامت نوزاد کمک می‌کند.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

برای اطلاع بیشتر در زمینه نیازهای اولیه و اساسی کودکان کلیک کنید.

بسیاری از مادران وقتی که در ماه‌های اول، سیر کاهش وزن و یا ضعف نوزاد را می‌بینند، تصور می‌کنند که دادن غذاهای کمکی مثل حریره بادام، سوپ و فرنی ایرادی ندارد. اما باید بدانید که شیر مادر به تنهایی تامین کنندۀ تمام نیازهای تغذیه‌ای و رشد کودک است. کودک در این سن حتی به آب هم نیاز ندارد و تنها کافی است که از شیر خود کودکتان را تغذیه کنید و در کنار آن با آغوش گرفتن کودکتان نیازهای روانی او را نیز برطرف کنید. به دلیل کامل نشدن سیستم گوارش کودک تا قبل از 6 ماهگی استفاده از غذاهای کمکی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود؛ مگر اینکه پزشک با توجه به شرایط کودک مصرف یکسری غذاها را برای او مجاز بداند. 

برای آشنایی بیشتر در زمینه غذای کمکی برای کودکان کلیک کنید.

همان طور که گفتیم دستگاه گوارشی نوزاد تا قبل از شش ماهگی به طور کامل رشد نکرده است و تغذیه زودهنگام کودک با غذاهای کمکی احتمال بروز حساسیت در کودک را افزایش می‌دهد. اگر تا قبل از 6 ماهگی به کودک خود غذای کمکی بدهید، ممکن است با کوچکترين آلودگی به علت عدم رعايت بهداشت به عفونت‌هایی مثل اسهال مبتلا شود و یا رشد او متوقف گردد.

از طرفی شروع پیش از موعد تغذيه تکميلی سبب می‌شود که کودک مدت زمان کمتری پستان مادر را بمکد. به این صورت شیر مادر کاهش یافته و یا خشک می‌شود. علاوه بر این غذای کمکی نمی‌تواند به قدر کافی مواد مغذی که توسط شیر مادر تامین می‌شود را در اختیار کودک قرار دهد.

برای شناخت بیشتر در زمینه شروع غذای کمکی نوزاد کلیک کنید.

توجه داشته باشید که شما به عنوان مادر باید به علائمی که نشان دهنده تغذیه ناکافی در نوزاد است توجه داشته باشید و اکثرا با اصلاح روش‌های شیر دادن به نوزاد این موضوع برطرف می‌شود. با این حال گاهی نیز ممکن است نیاز باشد تا به متخصص مراجعه کنید. این نشانه‌ها شامل موارد زیر هستند.

1- وزن نوزاد بعد از تولد به طور طبیعی کاهش می‌یابد. اما اگر وزن او تا یک هفته بعد نیز افزایش نیافت و یا در دوره‌هایی دچار کاهش شد، به معنای تغذیه ناکافی است.

2- ادرار و مدفوع کودک کم و تیره باشد.

3- نق زدن و بی حالی طولانی مدت نوزاد

4- اگر تغذیه نوزاد تا شش ماهگی مناسب نباشد، دهان و یا چشم کودک دچار خشکی می‌شود.

5- زمانی که نوزاد به سختی از سینۀ مادر جدا شود.

6- اگر در سینه خود احساس سفتی و درد داشته باشید نشان از این است که کودک به اندازه کافی شیر نخورده و مقدار زیادی شیر در سینۀ شما باقی مانده است.

برای اطلاع بیشتر در زمینه شیر دادن به نوزاد کلیک کنید.

احتمالا با توجه به مطالب ذکر شده، شما نیز متوجه این مسئله شده‌اید که تغذیه نوزاد تا شش ماهگی تا چه میزان می‌تواند بر رشد جسمی و کاهش مشکلات و بیماری‌ها اهمیت داشته باشد. در کنار این مسئله، رشد روانی کودک نیز با تغذیه از سینه مادر شکل می‌گیرد. در واقع در آغوش گرفتن کودک باعث ایجاد سبک دلبستگی بین مادر و فرزند می‌شود. در این راستا بهتر است از مشاوره کودک بهره ببرید تا بتوانید به بهترین شکل نیازهای روانی و جسمی کودکتان را برآورده کنید.

مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی با داشتن مشاورانی برجسته در زمینه کودک این امکان را فراهم کرده است که از هر نقطه‌ای در ایران بتوانید از خدمات این مرکز به صورت تلفنی و اینترنتی برخوردار باشید. همچنین برای دوستانی که در تهران حضور دارند امکان مشاوره حضوری و شرکت در کارگاه‌های این مرکز وجود دارد. علاوه بر این می‌توانید در کنار مشاوره کودک در زمینه‌های مختلف روانشناسی اعم از خانواده، ازدواج، اعتیاد، جنسی، مشاوره شغلی، تحصیلی و … از خدمات مرکز بهره مند شوید. مرکز حامی هنر زندگی با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و با سابقه چندین ساله خود کمک شایانی به حل مشکلات و اختلالات کند.

برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.

توجه داشته باشید که شیر مادر فواید بسیاری دارد و در کنار رشد کودک، از ابتلای او به بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری می‌کند. در واقع شیر مادر احتمال ابتلای کودک به بیماری‌های آلرژیک، آسم و بیماری‌های اسهالی را کاهش می‌دهد. همچنین از کودک در برابر عفونت گوش میانی و عفونت دستگاه ادراری محافظت می‌نماید.

برای اطلاع از فوائد شیر مادر کلیک کنید.

برای دریافت مشاوره در زمینه تغذیه نوزاد تا شش ماهگی می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی تخصصی کشور با مجرب ترین مشاوران روانشناسی پاسخگوی سوالات و مشکلات شما در زمینه های مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربیت کودک ، جوانان ، مهارت های ارتباطی ، ترک اعتیاد ، مشاوره روانشناسی ، روان درمانی و … می باشد. به امید زندگی شاد و سالم برای یکایک مردم ایران…

با عضویت در خبرنامه، از جدیدترین و بهترین کتاب ها و مقالات روانشناسی اطلاع پیدا کنید…

© کلیه حقوق برای حامی هنر زندگی محفوظ می باشد. انتشار مقالات با ذکر منبع بلامانع می باشد.


لاغری موضعی با لیزر


آبچکان رومیزی با جاقاشقی طلایی

شير مادرغذاي منحصربه فرد وايده آل براي کودک در شش ماه اول زندگي است. از لحظه تولد تا پايان 6 ماهگی شير مادر به تنهايي تمام نيازهاي غذايي شير خوار را تا مين مي کند واز 15 روزگي به بعد بايد علاوه بر شير مادر روزانه قطره مولتي ويتامين (25 قطره) يا ويتامين A+D (20 قطره ) به کودک داد .

 

در اين مدت کودک به آب ،آب قند و هيچ چيز ديگري بجز شير مادر احتياج ندارد . آغوز ( شيري که چند روز اول بعد از زايمان ترشح مي شود) با وجود اينکه حجم کمي دارد براي تامين نيازهاي کودک کافي است همچنين داراي موادي است که کودک را در مقابل بيماريها وعفونتها مقاوم مي کند .

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

 

از مزاياي ديگر شير مادر آن است که براحتي قابل هضم مي باشد و ايجاد حساسيت وآلرژي نمي کتد ، پاک وتميز است وکودکاني که شير مادر مي خورند کمتر به بيماريهاي عفوني واسهال مبتلا مي شوند . شير مادر ضريب هوشي کودک را افزايش مي دهد واز لحاظ اقتصادي نيز به صرفه است . در اين مدت هر زمان وهر چند بار که کودک تقاضا کند بايد شير مادر در اختيارش قرار گيرد .

 

– ماک ، کلستروم يا آغوز ، شير چند روز اول ، يک غذاي استثنايي براي نوزاد

اولين شيري که مادر در چند روز اول بعد از زايمان توليد مي کند آغوز نام دارد که همه نيازهاي تغذيه اي نوزاد را تا مين مي کند .آغوز خواص ضد ميکروبي وضد ويروسي قوي دارد ومقاومت بدن نوزاد را در مقابل بيماريها بالا مي برد .

 

 

 

– از چه زماني تغذيه با شير مادر بايد شروع شود ؟

شير دادن به کودک بايد هر چه زودتر بعد از زايمان شروع شود . ترجيحا” ظرف نيم ساعت اول بعد از زايمان وحداکثر يک تا دو ساعت اول بعد از زايمان بايد تغذيه کودک با شير مادر آغاز شود .

 

– در شش ماه اول زندگي تغذيه کودک با شير مادر بايد انحصاري باشد

 

تغذيه انحصاري با شير مادر در شش ماه اول زندگي براي رشد وتکامل کودک از اهميت ويژه اي برخوردار است در اين زمان تغذيه شير خوار منحصرا” با شير مادر بوده وکودک نيازي به استفاده از هيچ ماده غذايي ديگر حتي آب ندارد و تنها شير مادر ، آغوش مادر ، استفاده از آفتاب ، قطره A+D ومولتي ويتامين و واکسيناسيون از ضروريات و تامين کننده بخش عمده اي از نيازهاي غذايي ، جسمي ، رواني و عاطفي او مي باشد .

 

 

– شير مادر از ابتلاء به بسياري از بيماريها جلو گيري مي کند

در ماههاي اول تولد که شير خوار بيش از ساير مواقع در معرض خطر است ،شير مادر او را از ابتلاء به بسياري از بيماريها حقظ مي کند . تغذيه با شير مادر ابتلا به بيماريهاي اسهالي وعفونتهاي تنفسي و مرگ ناشي از آنها را به شدت کاهش مي دهد . ضمنا” از ابتلاء به عفونتهاي گوش مياني مننژيت وعفونت دستگاه ادراي مي کاهد . ميزان ابتلا به آسم ، اگزما وانواع شيرخواراني که از شير مادر استغاده مي کنند بسيار کمتر است . بويژه در خانواده هايي که پدر يا مادر ويا يکي از افراد خانواده مبتلا به نوعي بيماري آلرژيک هستند تغذيه کودک با شير مادر نجات بخش است .

 

ارزش غذايي شير مادر

چربي وپروتئين شير مادر بهتر از چربي و پروتئين شيرهاي ديگر هضم وجذب مي شود . به همين دليل دردهاي قولنجي ،جمع شدن گاز ، اسنفراغ وحساسيت نسبت به پروتئين در اين شيرخواران کمتر مشاهده مي شود . ترکيب شير مادر همراه با رشد شير خوار تغيير پيدا مي کند . چربي شير مادر در شروع هر وعده شيردهي کمتر است وسپس ميزان آن تدريجا” بيشتر مي شود . اين تغييرات کمک بزرگي به سير نگه داشتن وافزايش وزن شير خوار مي کند .

 

به سبب ويژگيهاي شيرمادر ، شيرخوار پر خوري نمي کند وخوب وزن مي گيرد ، در نتيجه مبتلا به چاقي ناشي از مصرف شير مصنوعي که زمينه ساز بيماريهاي قلبي وعروقي ، مفصلي وديابت در بزرگسالي است نمي شود . ضمنا”در شيرخواراني که از شير مادر تغذيه مي کنند مشکل افزايش کلسترول در بزرگسالي وخطر ابتلاء به بةيماريهاي قلبي – عروقي کمتر است .

 

جند نکته مهم در تغذيه کودک با شير مادر :

– نوزاد در روزهاي اول کمي وزن از دست مي دهد . اين پديده طبيعي است وجاي نگراني نيست ونبايد آنرا به حساب کمبود شير مادر گذاشت .

 

– براي تغذيه کودک با شير مادر بهتر است از تنظيم هر نوع برنامه زمان بندي شده خود داري شود به محض اظهار تمايل و احساس گرسنگي شير خوار تغذيه با شير مادر در هر ساعت از شب يا روز وبه هر مدت که او مايل است ، انجام گيرد .

 

– بهترين راه براي تشخيص کافي بودن شير مادر ، افزايش وزن شير خوار بر اساس منحني رشد است که با مراجعه به پزشک يا مراکز بهداشتي درماني وبا وزن کردن ماهيانه شير خوار اينکار ميسر است .

 

– مدفوع شيرخواراني که از شير مادر استفاده مي کنند شل تر ودفعات آن نيز بيشتر از دفعات اجابت مزاج شيرخواري است که با شير خشک تغذيه مي شود .

 

تغذيه تکميلي

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

– چرا شروع تغذيه تکميلي بعد از شش ماهگي مهم است ؟

شير مادر تا پايان 6 ماهگي به تنهايي وبدون اضافه کردن هر نوع غذاي کمکي براي رشد طبيعي شير خوار کافي است . البته از 15 روزگي بايد به کودک قطره مولتي ويتامين يا A+D نيز داد.

 

بعد از 6 ماهگي نياز هاي غذايي شيرخوار به تنهايي با شير برآورده نمي شود و لازم است علاوه بر شير مادر ،تغذيه کودک با غذاهاي نيمه جامد نيز شروع شود. علاوه بر تامين انرژي ، تغذيه تکميلي ، دوران بسيار حساسي براي ايجاد عادات صحيح غذايي و استفاده از غذاي سفره خانواده است . بهترين سن شروع غذاي کمکي بعد از پايان ماه ششم زندگي است .

 

 

– اگر غذاي کمکي را زود شروع کنيم چه مشکلاتي پيش خواهد آمد ؟

 

اصولا”شروع غذاي کمکي قبل از پايان 6 ماهگي به دليل آماده نبودن دستگاه گوارش شيرخوار براي پذيرش غذاهاي ديگر غير از شير اقدام نا درستي است ،چون دستگاه گوارش کودک هنوز تکامل نيافته است وبا کوچکترين آلودگي به علت عدم رعايت بهداشت امکان ابتلاء به عفونتها از جمله اسهال ، افزايش مي يابد وباعث کاهش يا توقف رشد شير خوار مي شود . از طرف ديگر شروع زود رس تغذيه تکميلي سبب کاهش مدت زمان مکيدن پستان مادر توسط کودک ودر نتيجه کاهش شير مادر مي شود ، بعلاوه ممکن است غذاي کمکي در مقايسه با شير مادر انرژي و مواد مغذي کمتري به کودک برساند که موجب اختلال رشد کودک و نهايتا”سوء تغذيه او مي شود . همچنين زود شروع کردن تغذيه تکميلي احتمال بروز حساسيت را در کودک افزايش مي دهد .

 

– اگرغذاي کمکي دير شروع شود چه مشکلاتي پيش مي آيد ؟

بعد از سن 6 ماهگي نياز غذايي کودک تنها با خوردن شيرمادر تامين نمي شود وبا يد علاوه بر شير مادر به کودک غذاي کمکي داده شود در غير اين صورت رشد کودک کند يا حتي متوقف شده و منجر به سوء تغذيه او مي شود . البته اين بدان معني نيست که بايد دفعات شيردهي را کم کرد بلکه بايد مادر را ترغيب کرد که هر زمان که کودک تمايل داشت شير خود را به او بدهد وبر اساس سن کودک چندنوبت نيز غذاي کمکي بعد از شير مادر به او بدهد . اگر غذاي کمکي دير شروع شود کودک تمايل خود را به خوردن غذاهاي ديگر وامتحان کردن مزه و طعم هاي جديد از دست مي دهد . همچنين تکامل عمل جويدن به تعويق مي افتد وکودک غذاي ديگري جزء شير مادر ويا مايعات را نمي خورد که اين خود منجر به کم غذايي ، اختلال رشد وسوء تغذيه مي شود .

 

– مناسب ترين غذاها براي تغذيه تکميلي چيست ؟

غذايي که براي کودک به عنوان غذاي کمکي انتخاب ميشود بايد خصوصيات زير را دارا باشد :

 

1- نرم وسهل الهضم باشد .

 

2- مواد اوليه آن در دسترس باشد .

 

3- قيمت آن ارزان ومناسب عادات غذايي خانواده باشد .

 

4- مقوي ومغذي باشد

 

5- تازه، پاکيزه وبهداشتي باشد

 

6- کاملا” پخته وبعد از خنک شدن مصرف شود .

 

 

– اصولي که در تغذيه تکميلي بايد رعايت شود:

1- مواد غذايي بايد از نظر مقدار ونوع بتدريج به غذاي شير خوار اضافه شود .

 

2- ابتدا از يک نوع غذاي ساده شروع وبتدريج به مخلوطي از چند نوع غذا تغيير داد .

 

3- از مقدار کم شروع وبه تدريج بر مقدار آن افزوده شود .

 

4- بين اضافه کردن مواد غذايي مختلف حدود 7- 5 روز فاصله لازم است . زيرا شيرخوار بايد به يک نوع غذا عادت کند و بعد غذاي جديد اضافه شود . اضافه کردن يک به يک مواد سبب مي شود اگر ناسازگاري به يک ماده غذايي داشته باشد شناخته شود همچنين دستگاه گوارش کودک فرصت پيدا مي کند تا به غذا عادت کند .

 

5- ابتدا بايد غذا رقيق باشد مثلا” غلظت آن کمي بيشتر از شير مادر باشد سپس به تدريج بر غلظت آن افزوده شود . سفت کردن تدريجي غذا سبب ياد گرفتن عمل جويدن مي شود .

 

6- اگر در شروع غذاي تکميلي شير خوار به غذاي خاصي بي ميل بود در خوردن آن نبا يد پا فشاري کرد مي توان يک تا دو هفته آن غذا را حذف وسپس دوباره به او داد .

 

– نحوه شروع وادامه غذاي کمکي :

غذاهاي کمکي در پايان 6 ماهگي ( 180 روزگي ) شروع مي شود ، همزمان با شروع غذاي کمکي تغذيه با شير مادر بايد همچنان مکرر وبر حسب ميل وتقاضاي شير خوار ادامه داشته وحتي دفعات تغذيه با شير مادر افزايش مي يابد .

 

– نحوه تغذيه تکميلي کودک در هفته اول ماه هفتم :

شروع غذاي کمکي با فرني آرد برنج است که روز اول از يک قاشق مربا خوري يک بار در روز ( ظهر) شروع شده وکم کم به مقدار ودفعات آن اضافه مي شود بطوري که روز دوم به دو قاشق مربا خوري ( يک قاشق ظهر ويک قاشق عصر ) ، روز سوم به سه قاشق مربا خوري ( ظهر وعصر وشب هر بار يک قاشق ) ، روز چهارم به 4 قاشق مربا خوري ( صبح ، ظهر، عصر وشب هر بار يک قاشق ) ، روز پنجم به 8 قاشق مربا خوري ( صبح ، ظهر ، عصر وشب هر بار 2 قاشق ) وروز ششم وهفتم به 12 قاشق مربا خوري ( صبح ، ظهر ، عصر وشب هر بار سه قاشق ) مي رسد .

 

فرنی:

 

مواد لازم:

آرد برنج : یك قاشق مرباخوری سرصاف

 

شكر : نصف قاشق مرباخوری سرصاف

 

شیر : 5 قاشق مرباخوری( كه بهتر است شیرمادر باشد)

 

آب : كمی( برای پختن آردبرنج مصرف می شود)

 

طرز تهیه:

آب و شكر و آرد برنج را با هم مخلوط می كنیم و بر روی حرارت می گذاریم. بعد از اینكه آرد برنج پخته شد، 5 قاشق شیر را اضافه كرده و می گذاریم بجوشد تا قوام بیاید. قوام آن باید كمی از شیرمادر بیشتر باشد. روز به روز بر حسب تحمل كودك، قوام آن بیشتر می شود تا به غلظت فرنی واقعی نزدیك شود.

در روش دیگر می توان بعد از اینكه آب و شكر و آرد برنج روی حرارت قوام آمد شیرمادر را اضافه كرد تا كمی رقیق تر شود.

 

در طول ماه ششم پس از شیرخوردن، بر حسب تمایل كودك 3 تا 4 بار در روز به او فرنی بدهید. (بیشتر بخوانید: شیر پاستوریزه برای کودک یک ساله)

 

– غذاي کمکي در هفته دوم ماه هفتم :

درين هفته مي توان حريره بادام را رژيم غذايي کودک اضافه نمود . شروع آن نيز مانند فرني از يک قاشق مربا خوري يک بار در روز است تا روز ششم وهفتم به 12 قاشق مربا خوري در روز برسد . فراموش نشود که در اين هفته بتدريج که مقدار ودفعات تغذيه با حريره بادام افزايش مي يابد مقدار ودفعات تغذيه با فرني کم مي شود بنابراين در هر وعده ويا در تمام دفعات مي توان حريره بادام را جايگزين فرني نمود .

 

حریره بادام:

 

مواد لازم برای تهیه حریره بادام:

 

شیر پاستوریزه : نصف لیوان

 

شكر : ربع قاشق چایخوری

 

آرد برنج : 1 قاشق مرباخوری سرصاف

 

مغز بادام شیرین پوست گرفته و رنده شده : غذای کمکی,شیر مادر,5 عدد

 

طرز تهیه:

بادام ها را رنده كرده و در یك پارچه ململ می ریزیم و داخل شیر فشار می دهیم تا شیره خود را پس دهد. آرد برنج را در آن حل كرده و شكر را نیز به آن اضافه می كنیم و روی حرارت ملایم می گذاریم تا قوام بیاید.

 

توجه : از زمان شروع غذای كمكی، باید آب جوشیده خنك شده را به اندازه كافی به شیرخوار داد.

 

– نحوه تغذيه تکميلي کودک دردو هفته آخر ماه هفتم :

ضمن ادامه تغذيه با شير مادر قبل هر وعده غذاي کمکي ، در اين دو هفته شيرخوار با غذاي جديدي آشنا شده وسوپ به رژيم غذايي او اضافه مي شتغذیه تکمیلع,ود . بدين ترتيب که روز اول ، صبح وعصر وشب هر بار از سه قاشق مربا خوري فرني ياحريره بادام استفاده مي کند و ظهر علاوه برفرني وحريره بادام ، يک قاشق مربا خوري سوپ هم مي خورد . به اين ترتيب ، هر روز يک قاشق مربا خوري به سوپ ظهر وشب اضافه ولي از فرني ياحريره بادام کم مي شود تا بر حسب اشتهاي کودک مقدار سوپ به 3 تا 6 قاشق مربا خوري در هر وعده برسد .

 

چند نکته مهم در تهيه سوپ براي کودک :

1- هر سه روز يک بار يک نوع سبزي به سوپ اضافه کنيد مانند جعفري ، گشنيز ، لوبيا سبز ،کدوسبز،کرفس ،هويج، گوجه فرنگي ، سيب زميني ، کدو حلوايي .

 

2- به سوپ کودک نبايد نمک ، شکر يا چاشني اضافه کرد .

 

3-بهتر است کدو ، کرفس ، لوبياسبز را اول پخته وبعد به سوپ کودک اضافه نمود .

 

4-سبزيها بايد در آخرين لحظات پخت سوپ اضافه شود .در ظرف نيز بايد بسته باشد تا ويتامين هاي آن از بين نرود .

 

5- استفاده از اسفناج تا يک سالگي مجاز نبوده ونبايد به سوپ شير خوار اضافه شود .

 

6- سيب زميني راهم مي توانيد به سوپ کودک اضافه کنيد .براي اينکار ، ابتدا سيب زميني را بشوييد وبا پوست آنرا بپزيد .سپس پوست آنرا جدا کرده وسيب زميني پخته شده را به سوپ کودک اضافه کنيد دقت کنيد اگر بعد از پوست کندن سيب زميني ، بخش از آن سبز رنگ بود بايد آنرا جدا کرده ودور بريزيد .

 

7-همراه با سوپ مي توانيد به کودک ماست بدهيد . بهتر است ماست با سوپ مخلوط نشود تا کودک با طعم ماست آشنا شود .ولي اگر کودک مخلوط ماست با سوپ را دوست دارد اين کار بلامانع است .

 

8- براي تنوع بخشيدن به سوپ کودک ، مي توانيد هر بار يک ماده غذايي جديد مثل جو بلغور گندم ويا رشته فرنگي را که قبلا” پخته ونرم شده است به اندازه يک قاشق مربا خوري به سوپ اضافه کنيد .

 

سوپ :

 

مواد لازم برای تهیه سوپ:

گوشت بدون چربی : یك تكه خورشی( معمولاً به اندازه یك تخم مرغ متوسط) به ترتیب اولویت، گوشت گوسفند، مرغ و گوساله

 

برنج : یك قاشق مرباخوری

 

هویج : یک سوم هویج متوسط

 

طرز تهیه:

بعد از این كه گوشت كمی پخته شد، برنج و هویج به آن اضافه می شود. پس از پختن كامل باید همه مواد سوپ را مخلوط و نرم كرد تا به غلظت فرنی برسد.

 

– نحوه تغذيه تکميلي در دو هفته اول ماه هشتم :

در اين دو هفته ضمن دادن سوپ ، فرني يا حرير بادام ، زرده تخم مرغ هم به رژيم غذايي شيرخوار اضافه مي شود .بنا براين در اين سن به کودک بايد 5 وعده غذا داده شود . بدين ترتيب که صبح زرده تخم مرغ ، ساعت 10 صبح ( بين صبحانه وناهار ) 3 قاشق مربا خوري فرني يا حريره بادام ،ظهر 3 تا 6 قاشق مربا خوري سوپ ، عصر مجددا” 3 قاشق مربا خوري فرني يا حريره ودر شب دوباره 3 تا 6 قاشق مربا خوري سوپ به کودک داده شود . در اين زمان مي توانيد کم کم از سبزيهاي نشاسته اي مثل سيب زميني ، کدو حلوايي ونخود فرنگي (نخود سبز) به فاصله هر 3 روز به سوپ اضافه کنيد . ضمنا” غلظت سوپ بايد مانند حليم با شد.

 

زرده تخم مرغ را از چه زمان وچگونه به کودک داد ؟

زرده تخم مرغ ار 8 ماهگي به رژيم غذايي کودک اضافه مي شود.براي دادن زرده تخم مرغ به کودک ، ابتدا بايد تخم مرغ را به مدت 20 دقيقه در آب بجوشانيد تا کاملا” سفت شود . سپس زرده سفت شده را از سفيده آن جدا نموده و روز اول به اندازه يک نخود از زرده تخم مرغ را در کمي آب جوشيده يا شير مادر نرم وحل کرده ، سپس به شير خوار بدهيد .

 

هر روز صبح همراه با فرني به تدريج بر مقدار زرده تخم مرغ اضافه کنيد تا ظرف 10 روز به يک زرده کامل برسد . از آن به بعد يا هر روز نصف زرده تخم مرغ را همراه با 3 قاشق مرباخوري فرني يا حريره به کودک بدهيد ويا يک روز يک زرده کامل تخم مرغ وروز بعد 5 تا 6 قاشق مرباخوري فرني يا حريره بادام به کودک بدهيد و اين کار را به صورت يک روز در ميان تکرار کنيد .

 

اگر کودک صبح ها زرده تخم مرغ پخته شده را نمي خورد، آن را با کمي کره وآب مرغ مخلوط ونرم کنيد و به او بدهيد ويا به سوپ او اضافه کنيد . زرده تخم مرغ را مي توانيد رنده کرده يا با پشت قاشق له کنيد وداخل سوپ ويا پوره ( هر نوع پوره اي که درست مي کنيد ) بريزيد .

 

 

– نحوه تغذيه کودک در دو هفته دوم ماه هشتم :

براي تنوع بخشيدن به غذاي کودک بايد هر چند روز يک بار مواد تشکيل دهنده سوپ را تغيير داد. هر سه روز يک بار مي توان جو ، بلغور گندم ، رشته فرنگي را که قبلا” پخته ونرم شده است به اندازه يک قاشق مرباخوري به سوپ اضافه کرد . بعد از اضافه کردن جو ، گندم و… بهتر است به اندازه يک قاشق مرباخوري کره يا روغن مايع به سوپ اضافه نمود . افزودن کره يا روغن مايع به غذاي شير خوار به ويژه شيرخواراني که رشد کافي ندارد به رشد آنان کمک مي کند .

 

 

از چه زماني مي توانيد به کودک خود پوره سبزيها را بدهيد ؟

از اواسط ماه هشتم مي توانيد به کودک پوره سبزيجات هم بدهيد . از سبزيهاي نشاسته اي ( مثل سيب زميني وکدو حلوايي ) ويا ساير سبژيها ( مانند هويج ) مي توان پوره تهيه کرد وبه جاي يک وعده فرني صبح يا عصر به کودک پوره سبزي داد . براي تهيه پوره سيب زميني ، ابتدا آنرا شسته وبا پوست بپزيد وبعد از پخته شدن پوست آنرا جدا کرده وهمراه با يک قاشق مرباخوري کره يا روغن مايع نرم کرده وکم کم به آن شير پاستوريزه جوشيده شده اضافه کنيد تا به نرمي وغلظت دلخواه برسد .

 

– نحوه تغذيه تکميلي در دو هفته اول ماه نهم :

از 9 ماهگي مي توان حبوبات را نيز به سوپ کودک اضافه کرد . معمولا” از عدس وماش که هضم آسانتري دارند شروع کنيد . در صورت امکان مي توان از جوانه عدس ياماش در تهيه سوپ استفاده کرد . در مورد ساير حبوبات مثل لوبيا چيتي ، لوبيا قرمز و… بهتر است قبلا” آنها را خيس کرده وپوستشان را جدا نموده وبعد از پختن به سوپ کودک اضافه کرد .

 

– نحوه تغذيه در دو هفته دوم ماه نهم :

در اين سن با استفاده از ميوه هاي فصل آب ميوه تازه تهيه کنيد وبه کودک بدهيد . ابتدا از يک قاشق مرباخوري در روز همراه با يک قاشق مرباخوري آب جوشيده وسرد شده شروع کنيد تا کم کم به 6 قاشق مرباخوري آب ميوه خالص برسد . آب ميوه را مي توان بعد از فرني يا حريره ساعت 10 صبح داد.

 

– نحوه تغذيه تکميلي در دو هفته اول ماه دهم :

از ماه دهم مي توان به جاي آب ميوه ، خود ميوه را به کودک داد . براي اينکار بايد از يک قاشق مرباخوري ميوه هاي فصل ( هلو، سيب ، موز ، گلابي ، . . . ) شروع نمود ومقدار آنرا به سه قاشق مرباخوري رساند . ميوه مورد نظر بايد کاملا” رسيده وشسته باشد وبعد از جدا کردن پوست وهسته آن ، ميوه را با پشت قاشق کاملا” نرم کرده وسپس به کودک بدهيد . مقدار ميوه را به تدريج زياد کرده و به 5 تا 6 قاشق مرباخوري در روز برسانيد . در اين زمان کم کم بر حسب اشتهاي کودک به مقدار سوپ او به ميزان حداکثر 10=6 قاشق مرباخوري در ظهر وشب بيافزاييد . همچنين کودک را با غذاهايي که مي تواند به دهان ببرد مانند نان ، بيسکوئيت ساده ، ماکاروني پخته ، تکه هاي سيب زميني پخته ، کوفته قلقلي و. . . آشنا کنيد .

 

– نحوه تغذيه تکميلي در دو هفته دوم ماه دهم :

در اين زمان علاوه بر تنوع بخشيدن بر سوپ کودک مي توان از کته نرم که در آبگوشت يا آب مرغ پخته مي شود همراه با خود گوشت استفاده کرد . همچنين از گوشت ماهي که تيغ هاي آن کاملا” گرفته شده باشد وهمراه با کته نرم وسبزي پخته شده باشد مي توان به کودک داد .

 

– نحوه تغذيه تکميلي در ماه يازدهم ودوازدهم:

تنوع غذاي کودک را رعايت کنيد با توجه به اشتهاي کودک بر مقدار غذاي هر وعده او اضافه نماييد همچنان براي کودک غذاي جداگانه تهيه کنيد واز دادن غذاي سفره خانواده به کودک بدليل علت داشتن نمک و چاشني اجتناب نماييد .

 

– يک نکته مهم در تغذيه کودک زير يکسال :

از پايان 6 ماهگي وهمزمان با شروع غذاي کمکي تا پايان 12 ماهگي غذاي اصلي شيرخوار هنوز شير مادر است لذا به تغذيه با شير مادر به طور مکرر وبر حسب تقاضا وتمايل شيرخوار در تمام مدت شب وروز به ويژه قبل هر وعده غذاي کمکي بايد توجه شود . معده کوچک کودک را با غذاها پر نکنيد . چه اين امر سبب مي شود که کودک براي مدت طولاني تر سير بماند ودر نتيجه کمتر پستان مادر را بمکد . در نتيجه هم شير کمتر به او مي رسد وهم حجم کلي شيري که مادر توليد مي کتد کاهش خوهد يافت .

 

– چه مواد غذايي را به کودک زير يکسال نبايد داد ؟

بطور کلي تا يکسالگي عسل غير پاستوريزه ، پنير ، سفيده تخم مرغ ، شکلات ، بادام زميني ، ميگو ، فلفل وادويه جات ، ترشي ها ، نمک ، نوشابه هاي گاز دار ، آب ميوه هاي صنعتي ، از ميوه ها ، خربزه ، کيوي ، انواع توت ( توت سفيد ، توت فرنگي ، تمشک ) ، آلبالو، گيلاس ، از حبوبات ، نخود ولپه واز گروه سبزيها اسفناج وکلم توصيه نمي شود . توجه داشته باشيد استفاده از شير گاو در تهيه فرني بلامانع است . زيرا با جوشانيدن شير مقدار مواد حساسيت زاي آن کمتر مي شود .

 

 

در تغذيه کودکان زير يکسال همواره به اين نکات توجه کنيد :

دادن آب ميوه به مقدار زياد ويا شيريني قبل از غذا ، سبب کم شدن اشتها مي شود ورشد کودک را به خطر مي اندازد . بنابراين آب ميوه ويا ميوه رسيده ونرم را که با پشت قاشق له کرده ايد دوبار در روز بعد از غذاي وسط روز وبا حجم کم به کودک بدهيد ، ويتامين هاي مورد نياز کودک به ويژه ويتامين ث از راه شير مادر تامين مي شود .

 

از چه زماني بايد به کودک از غذاي خانواده داد ؟

بعد از يکسالگي بايد بطور تدريجي کودک را با انواع غذاهايي که افراد خانواده مصرف مي کنند آشنا کرد . از اين زمان بايد کودک از چهار گروه غذايي اصلي يعني گروه نان وغلات ، گروه شير ولبنيات ، گروه گوشت وتخم مرغ وحبوبات و گروه ميوه ها وسبزيها استفاده کند . بطور کلي از سال دوم زندگي ذائقه کودک با غذاي خانواده شکل مي گيرد بنابراين بهتر است از تهيه غذاهاي شور وپر ادويه خودداري کنيد و سعي کنيد از سرخ کردن غذا بويژه با حرارت زياد وبه مدت طولاني پرهيز کنيد . مصرف غذاي خانواده براي کودک بايد تدريجي باشد بطوري که بعد از گذشت مدت زماني نياز به تهيه غذاي مخصوص وجداگانه براي کودک نباشد .

 

در سال دوم زندگي روزانه چند بار بايد به کودک غذا داد ؟

گنجايش معده کودک در مقايسه با افراد بزرگسال کمتر و با مقدار خيلي کمي غذا سير مي شود . از طرف ديگر کودک در حال رشد است ومعمولا”دائما” در حال فعاليت ومشغول بازي است پس نياز او به انرژي ومواد غذايي زياد است . در سال دوم زندگي هنوز شير مادر منبع عمده تامين انرژي وساير مواد مغذي کودک است . نبايد انتظار داشته باشيد که کودکان مانند بزرگسالان فقط صبحانه ، ناهار وشام بخورند بلکه بايد بخصوص بعد از سال اول زندگي حتي تا 5 سالگي حداقل روزانه 5 وعده غذا بخورند.

 

مصرف نمک را در غذاي کودک محدود کنيد :

به منظور پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي قلبي ، عروقي توصيه مي شود که در تمام دوران زندگي به ويژه دوران کودکي ونوجواني از مقادير بسيار کم نمک آن هم هنگام طبخ غذا استفاده شود واز افزودن نمک به غذا در سر ميز يا سفره جدا ” خودداري گردد . براي کودکان زير يکسال که خوب رشد مي کنند بهتر است به غذايشان نمک اضافه نکنيد ولي براي کودکاني که دچار ايست يا افت وزني هستند وغذاي کاملا” بي نمک خود را نمي خورند هنگام تهيه وطبخ غذا از مقدار بسيار کمي نمک يددار استفاده نماييد .

 

برنامه غذايي کودکان بالاتر از يکسال:

 کودکان 1 تا 5 سال دوران رشد را سپري مي کنند و بنابراين نياز به انرژي وپروتئين وساير مواد مغذي با افزايش سن کودک بيشتر مي شود . براي تامين کليه مواد مغذي مورد نياز کودکان ، برنامه غذايي آنها بايد شامل تر کيبي از غذاهاي مختلف در گروههاي اصلي غذايي باشد . گروههاي اصلي غذايي عبارتند از گروه نان وغلات که انرژي ومقدار پروتئين مورد نياز کودک را تامين مي کند . گروه شير ولبنيات که کلسيم ، فسفر وپروتئين را تامين مي کند وبراي رشد اسکلت واستحکام استخوانهاو دندانها لازمند . گروه گوشت ، حبوبات وتخم مرغ که پروتئين و سايرمواد مغذي مورد نياز کودک را تامين مي کند وبراي رشد او لازمند وگروه سبزيها وميوه ها که ويتامين ها واملاح مورد نياز کودک را تامين مي کنند .

 

در تغذيه کودکان 5-1 سال چه نکاتي را بايد رعايت کرد ؟

در تغذيه کودک از ظرف وقاشق تميز ( قاشق مرباخوري براي کوچکترها وقاشق غذاخوري براي کودکان بزرگتر ) استفاده کنيد .

 

– قبل از غذا دادن به کودک دستها وصورت کودک را بشوئيد .

 

– آب ومايعات را با فنجان يا ليوان تميز به کودک بدهيد .

 

– در غذا دادن به کودک صبور باشيد وآرام آرام به کودک غذا بدهيد .

 

– در صورتيکه کودک تمايلي براي غذا خوردن ندارد هرگز اورا مجبور به غذا خوردن نکنيد وسعي کنيد با تغيير مزه ونحوه طبخ آنرا مجددا” به کودک بدهيد و در صورتيکه بازهم علاقه اي به خوردن آن غذا نشان نداد ، چند روزي از دادن آن غذا صرف نظر کرده ومجددا” به برنامه غذايي کودک اضافه کنيد .

 

– هنگام غذا دادن به کودک با او به آرامش ومحبت صحبت کنيد تا زمان غذا خوردن برا يکودک خوشايند باشد و خاطره خوشي از غذا خوردن در ذهن کودک ايجاد شود .

 

– مقدار غذاي هر وعده کودک را با افزايش سن کودک بيشتر کنيد .

 

– بمقدار غذايي که کودک مي خورد توجه کنيد ، براي هر کودک يک بشقاب جداگانه در نظر بگيريد .

 

– با افزايش سن کودک براي غذاخوردن به کودک استفلال بدهيد وفقط مقدار ونحوه غذا خوردن کودک را نظارت واورا به خوردن ترغيب کنيد .

 

– براي غذاخوردن کودک به او جايزه ندهيد بلکه براي ترغيب او به غذا خوردن از طعم غذا تعريف کنيد .

 

– به کودک اجازه دهيد غذاخوردن را خودش تجربه کند حتي اگر مقداري غذاهم هنگام خوردن ريخته شود و يا دست ولباسهاي خود را کثيف کند .

 

– از دادن تنقلات بي ارزش قبل از غذا وبين وعده ها به کودک خودداري کنيد .

 

آيا مي دانيد مصرف زياد هله هوله چه مضراتي براي کودک بدنبال دارد ؟

 

اگر کودک بخصوص در 2 سال اول زندگي که بدن او به سرعت در رشد است به خوردن هله هوله هايي که معمولا” ارزش غذايي زيادي ندارند عادت کند ، از مواد مغذي غذاهاي مختلف که برا ي رشد به آن نياز دارد محروم مي شود . هله هوله هايي مثل پفک ونوشابه فقط معده کودک را پر مي کنند و موجب احساس سيري مي شوند ودر نتيجه کودک ديگر اشتهايي برايخوردن غذاهاي اصلي ومغذي ندارد . بنابراين سعي کنيد کودک را به خوردن اين هله هوله ها عادت ندهيد واز تنقلات مغذي وسنتي مثل نخودچي وکشمش ، برگه ميوه ها ميوه هاي فصل براي کودکان 2تا 5 سال خود استفاده کنيد .

 

نکاتي که در تغذيه کودکان 5-3 سال بايد رعايت نمود .

نکته مهم در تغذيه کودکان 5-3 سال دادن حداقل 5 وعده غذا شامل سه وعده کامل صبحانه ، ناهار وشام و2 ميان وعده در ساعات 10 صبح و5 بعداز ظهر ونهايتا” يک ليوان شير قبل از خواب است . غذاهايي مثل شير وبيسکوئيت ، نان وخرما، نان وپنير ، کيک ، کلوچه ها ، ميوه يا آب ميوه ويا انواع شربت هاي خانگي ، انواع خشکبار مثل بادام ، گردو ، پسته ، کشمش ، برگه ، توت خشک بعنوان ميان وعده براي کودکان بسيار مناسب هستند .

برای داشتن بچه های سالم تر بخوانید


تنوع فوق العاده طرح و رنگ صندلهای چرم

بااین روش دیگه نیازبه کفش پاشنه بلندنداری


ارزانتر سفر کنید! بلیط زمینی وهوایی


روانشناسی و مشاوره کودک و نوجوان


نوروز 1400به بچه ها کتاب عیدی بدیم


خرید مینی واش برای شستن لباس نوزاد

میخوای باکمترین هزینه دندون هاتو سفید کنی؟


خرید آنلاین ست کیف طرحدار با تخفیف ویژه


بهترین راه بهبود کیفیت هوا در خانه


میخوای از همیشه زیباتر باشی؟


برای خرید بلیط اول اینجا سر بزن

باتخفیفات این فروشگاه سیسمونیت روتکمیل کن

چگونگی درمان ناهنجاری های دهان، دندان و فک


انواع تاب متناسب با آناتومی بدن کودک

Makan Inc.| All Rights Reserved – © 2013 – 2021

ماجرا از همان روز اول شروع می‌شود. همان روزی که مدام از خودتان می‌پرسید «آیا گریه‌اش بخاطر کم بودن شیر من است؟»! نگرانی از گرسنه ماندن نوزاد یا نرسیدن مواد ضروری به بدنش تمامی ندارد. اما ما می‌خواهیم با گفتن چند جمله، این فکر و خیالها را تمام کنیم. در این مطلب، از تغذیه کودک تا ۶ ماهگی با شما صحبت می‌کنیم.

در این ماه‌ها، شیر مادر (یا شیر خشک به تجویز پزشک) تنها غذای کودک است. خشک نماندن پوشک کودکتان در طول روز به شما می‌گوید که شیر کافی را دریافت کرده یا نه. اگر نوزادتان در فاصله ۰ تا ۴ ماهگی، حداقل ۶ بار در روز ادرار کرد، جایی برای نگرانی در مورد میزان شیری که میل می‌کند وجود نخواهد داشت.

تغذیه کودک تا ۶ ماهگی آداب خودش را دارد. یک قانون مهم که نباید از آن سرپیچی کنید، این است که در چهار ماه ابتدایی، هرگز به نوزادتان غذای جامد یا میوه ندهید. دستگاه گوارش او هنوز آنقدر کامل نشده که بتواند چیزی جز شیر را هضم کند و حتی آب دادن به نوزادان، مگر با دستور پزشک در شرایط خاص، ممنوع است.

از ۴ ماهگی، کودکتان امتحان کردن طعم‌های جدید را شروع می‌کند. دستگاه گوارش او کمی کاملتر شده و می‌تواند لعاب روی برنج را هضم کند؛ اما از یاد نبرید که نباید بخاطر دادن این غذاهای کمکی به او، میزان شیر مصرفی‌اش را کم کنید. غذای اصلی او تا ۶ ماهگی، همچنان شیر مادر یا شیر خشک خواهد بود.

کودک شما حالا می‌تواند دهانش را برای قاشق باز کند اما در روزهای اول، ممکن است به دلیل نداشتن مهارت کافی، موفق به خوردن غذاهایی که با قاشق به او می‌دهید نشود. صبوری کنید و چند روز برای آشنا شدن با این روش غذا خوردن به او فرصت دهید.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

در اولین هفته، با او لعاب برنج بدهید اما مراقب باشید که غلیظ نشده باشد. در صورتی که فرزندتان به این ترکیب حساسیتی نشان نداد، در هفته بعد فرنی آرد برنج را امتحان کنید و یک هفته بعد، تغذیه او با حریره بادام را شروع کنید.

غلات پرک شده و جوی دو سر را هم می‌توانید آرام آرام به غذای او اضافه کنید. به کودک ۵ ماهه می‌توانید برنج قهوه‌ای هم بدهید؛ به شرط آنکه خوب پخته شده باشد.

سیب زمینی، هویج، کدو، کدو تنبل، شلغم و آواکادو از جمله سبزیجاتی هستند که می‌توانید به صورت پوره آنها را آماده کرده و آرام آرام تاثیرشان را بر بدن کودکتان امتحان کنید.

در چهار ماه ابتدایی، تنها غذایی که کودکتان مجاز به خوردنش است شیر مادر یا شیر خشک است و این یکی از مهم‌ترین نکاتی است که در مورد تغذیه کودک تا ۶ ماهگی باید بدانید.

بعد از چهار ماهگی، مواد غذایی را به ترتیب گفته شده به کودک بدهید و هیچ وقت دو ماده جدید را همزمان به غذای او اضافه نکنید. چراکه هم هضم مواد برایش سخت می‌شود و هم ممکن است به یکی از مواد حساسیت داشته باشد و شما با ترکیب کردن مواد غذایی متعدد از این حساسیت بی‌خبر بمانید.

واکنش‌های کودکتان در ۴۸ ساعت بعد از خوردن غذای تازه، به شما می‌گوید که آیا با این ماده غذایی احساس راحتی کرده یا نه. برای دادن غذای کمکی به کودک عجله نکنید. شما بعد از شش ماهگی می‌توانید او را از فواید غذاهای غنی‌شده کودک بهره‌مند کنید.

اگر کودکتان برای خوردن یک ماده غذایی مقاومت کرد، یک هفته بعد دوباره آن را امتحان کنید. ذائقه کودکان در این ماه‌ها، به سرعت تغییر می‌کند و قانون ثابتی برای دوست داشتن یا نداشتن یک خوراکی ندارند. یکی از اصول مهم تغذیه کودک تا ۶ ماهگی این است: هرگز به کودک در این ماه‌ها غذای سرخ شده ندهید. به غذای کودک شکر و نمک اضافه نکنید. چراکه نه تنها ذائقه او را تغییر می‌دهند، بلکه تعادل بدنش را هم برهم می‌زنند.

امتیاز:

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

تمام حقوق این وبسایت برای گروه صنایع غذایی سولیکو
محفوظ می باشد.

شروع تغذیه تکمیلی برای بسیاری از مادران یک چالش محسوب می شود. تعداد زیادی از مادران نمی دانند که در برنامه غذایی برای نوزاد 6 ماهه چه نکاتی را باید رعایت کنند و چه نکاتی ضروری است؟ لیست غذای کودک 6 ماهه چگونه باید تنظیم شود؟ و …

تنظیم صحیح برنامه غذایی نوزاد 6 ماهه اهمیت فراوانی دارد. زیرا اولین باری است که دستگاه گوارش او با غذای جامد آشنا می شود و عدم توجه دقیق به تمامی نکات می تواند سبب بیزاری او از غذا و نیز آسیب به دستگاه گوارش وی شود. برنامه غذایی برای کودک 6 ماهه با ساده ترین غذای کمکی همانند فرنی و حریره بادام آغاز شده و به تدریج بر تنوع غذاها افزوده خواهد شد.

توجه داشته باشید که شیرخوار شش ماهه به معنای پایان ماه شش و آغاز ماه هفت است. در ادامه جدول برنامه غذایی کودک 6 ماهه را که به صورت هفتگی تهیه شده است را مشاهده می کنید. با کمک این جدول می توانید غذای کودک 6 ماهه خود را تنظیم کرده و در هر روز بدانید که باید چه مقدار غذا به دلبندتان بدهید. 

درنظر داشته باشید این برنامه غذایی برای نوزاد 6 ماهه ای مناسب است که مشکل سلامتی خاصی ندارند، درمواردی همانند مشکلات گوارشی همچون ریفلاکس و … اگرچه همچنان می توانید از این جدول تغذیه کودک 6 ماهه استفاده کنید اما مشورت با پزشک در تمامی موارد ضروری است.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

نکته بسیار مهم آن است که متخصص اطفال برای برخی نوزادان همانند مبتلایان به ریفلاکس معده شروع سریع تر تغذیه تکمیلی حتی در 5 ماهگی را تجویز می کنند. برای اغلب نوزادان شروع برنامه غذایی با کمک همین جدول طرح شده برنامه غذایی برای نوزاد 6 ماهه امکان پذیر است اما با این حال مشورت با پزشک متخصص قبل از انجام هر اقدامی ضرورت دارد.

 

 جدول برنامه غذایی برای نوزاد 6 ماهه، هفته اول ماه 7

 

صبح

ظهر

عصر

شب

روز 1

……

1 قاشق مربا خوری فرنی

……

……

روز 2

……

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

……

روز 3

……

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

روز 4

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

روز 5

1 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مربا خوری فرنی

روز 6

2 قاشق مربا خوری فرنی

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

2 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

روز 7

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی

  

 

صبح

ظهر

عصر

شب

روز 1

3 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی

روز 2

3 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

روز 3

3 قاشق مربا خوری فرنی

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

روز 4

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

2 قاشق مربا خوری فرنی

1 قاشق مرباخوری حریره بادام

روز 5

3 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

روز 6

3 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

روز 7

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مرباخوری حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی

 

 

صبح

ظهر

عصر

شب

روز1

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

1 قاشق مربا خوری سوپ

2 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

روز 2

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

1 قاشق مربا خوری سوپ

2 قاشق مربا خوری حریره

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

1 قاشق مربا خوری سوپ

2 قاشق مربا خوری حریره

روز 3

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

2 قاشق مربا خوری سوپ

1 قاشق مربا خوری فرنی

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

1 قاشق مربا خوری سوپ

2 قاشق مربا خوری حریره

روز 4

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 قاشق مربا خوری سوپ

 

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 قاشق مربا خوری سوپ

 

روز 5

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 4 قاشق مربا خوری سوپ

 

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 4 قاشق مربا خوری سوپ

 

روز 6

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 4 قاشق مربا خوری سوپ

 

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 4 قاشق مربا خوری سوپ

 

روز 7

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 5 قاشق مربا خوری سوپ

 

3 قاشق مربا خوری فرنی یا حریره بادام

3 تا 5 قاشق مربا خوری سوپ

 

محتویات سوپ در این هفته:

تمامی مواد را به طور کامل با یکدیگر پخته و سپس آن را کاملا له کنید تا مواد به صورت یکدست شود.

  

 

صبح

ظهر

عصر

شب

روز 1

3 تا 4 قاشق مربا خوری فرنی

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق سیب پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 2

3 تا 4 قاشق مربا خوری حریره بادام

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق موز پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 3

3 تا 4 قاشق مربا خوری فرنی

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق سیب پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 4

3 تا 4 قاشق مربا خوری حریره بادام

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق سیب پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 5

3 تا 4 قاشق مربا خوری فرنی

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق موز پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 6

3 تا 4 قاشق مربا خوری حریره بادام

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق سیب پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

روز 7

3 تا 4 قاشق مربا خوری فرنی

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

3 قاشق مربا خوری فرنی همراه با یک قاشق سیب پخته رنده شده

4 تا 6 قاشق مربا خوری سوپ

محتویات سوپ در این هفته:

تمامی مواد را به طور کامل با یکدیگر پخته و سپس آن را کاملا له کنید تا مواد به صورت یکدست شود.

  

بعد از مطالعه لیست برنامه غذایی کودک 6 ماهه نوبت به طرز تهیه غذاهای این ماه می رسد. نحوه تهیه غذاها در شروع تغذیه تکمیلی باید به ساده ترین شکل ممکن باشد تا معده شیرخوار به تدریج با انواع مواد غذایی مختلف آشنا شده و تطابق پیدا کند.

نکته بسیار مهم در طرز تهیه غذای کمکی برای نوزاد 6 ماهه این است که هر هفته فقط می توانید یک ماده غذایی جدید را به رژیم غذاي كمكي نوزاد 6 ماهه اضافه کنید تا در صورت بروز نشانه های حساسیت بدانید که مربوط به کدام ماده غذایی بوده است. 

آرد برنج را با آب یا شیر مخلوط کرده، درون یک ظرف کوچک بر روی شعله ملایم مرتب هم میزنیم تا کمی از حالت آبکی خارج شود.

به یاد داشته باشید که فرنی خصوصا در روز های اول نباید غلیظ باشد!

ابتدا بادام ها را به مدت چند ساعت در آب گرم خیس کرده و سپس پوست آنها را جدا می کنیم. سپس با استفاده از رنده ریز و یا هر وسیله دیگری  آنها را به صورت بسیار ریز خرد می کنیم. درنهایت آن را با شیر یا آب مخلوط کرده، بر روی شعله ملایم همانند فرنی هم میزنیم تا کمی از حالت آبکی خارج شود.

هشدار: مراقب علائم حساسیت به آجیل ها و مغز ها باشید! درصورت مشاهده هریک با درنظر گرفتن دستورات پزشک متخصص نوزادان، حریره بادام تا پایان یک سالگی از برنامه غذایی برای نوزاد 6 ماهه حذف کرده و به همان میزان فرنی را جایگزین کنید.

 مطالعه بیشتر:

1- با 10 راهکار ساده نوزاد را عاشق غذای کمکی کنید

2- دستور پخت 6 غذای کمکی مفید برای نوزادان از شش ماهگی به بعد

3- مقدار غذای کودک شش ماهه چقدر باید باشد و شامل چه موادی است؟


آیا شروع تغذیه تکمیلی باید با فرنی باشد؟

فرنی باتوجه به بافت نرم و ترکیب بسیار ساده ای که دارد، بهترین غذا برای شروع تغذیه تکمیلی است.

آیا می توانیم فرنی و حریره بادام را با هم شروع کنیم؟

خیر. هرگز دو ماده غذایی را با هم به تغذیه تکمیلی اضافه نکنید زیرا چنانچه نوزاد حساسیت داشته باشد، امکان تشخیص نوع ماده حساسیت زا وجود نخواهد داشت.

بعد از شروع تغذیه تکمیلی علائم حساسیت در بدن فرزندم ایجاد شد، علت چیست؟

اگر قبل از شش ماهگی شروع کرده اید ممکن است علت آن شروع کردن زودهنگام تغذیه تکمیلی باشد اما اگر بعد از پایان شش ماهگی شروع کرده اید، علت حساست را بایددر موادی نظیر بادام پیدا کرده و موقتا آن را از برنامه غذایی حذف کنید.

آیا می توان تغذیه تکمیلی را قبل از شش ماهگی شروع کرد؟

بله، با اجازه پزشک متخصص اطفال می توانید تغذیه تکمیلی را در موارد ضروری زودتر شروع کنید.

نویسنده :
تیم تالیف و ترجمه نی نی پلاس

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

تغذیه و مراقبت

این بخش در حال طراحی می باشد

تغذيه شيرخواران بعد از شش ماهگي


1- تغذيه انحصاري با شير مادر در شش ماه اول زندگي ، براي رشد و تکامل شير خواران کافي است، و در اين مدت شيرخوار به ماده غذائي ديگري نياز ندارد.

2- شير مادر حاوي مقادير کافي آب است. لذا دادن آب به شيرخوار تا قبل از شروع غذاي کمکي لازم نيست، و حتي  در فصول گرم سال و در مناطق گرمسيري، شير خوارتا شش ماهگي نياز به آب ندارد.

3- قطره D+A (ترجيحا) و يا مولتي ويتامين به ميزان 25 قطره روزانه از روز چهاردهم بعد از تولد و تا دو سالگي توصيه مي شود.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

4- منظور از تغذيه تکميلي، برنامه ريزي صحيح براي  شروع و تداوم غذاهاي کمکي از شش ماهگي  است. در واقع از اين زمان به بعد شير مادر به تنهايي نياز هاي شيرخوار را بر آورده نمي کند، و بايستي  تغذيه تکميلي شروع شود. اگرچه دربعضي شيرخواران، تغذيه باشير مادرتاپس ازشش ماهگي نيزکافي به نظرمي رسد، ولي به منظور آموزش صحيح ومناسب تغذيه  شروع تغذيه تکميلي درهمه شيرخواران، در اين زمان توصيه می شود.

5- بطور معمول قطره آهن خوراکي از شش ماهگي آغاز مي شود، هر چند  بعضي ازپزشکان معتقدند بايستي آهن از زماني که وزن شير خوار به دو برابر وزن تولد  ميرسد، شروع شود. بهتر است قطره آهن در عقب زبان ريخته شود و بعد از آن مقدار کمي آب جوشيده خنک شده (يا آب ميوه بعد از هشت ماهگي) داده شود . اگر شيرخوار دندان در آورده است دندان ها را بايستي با  مسواک بدون خمير دندان ويا  با پارچه تميزو يا گوش پاک کن مرطوب پاک کرد. قطره آهن تا دو سالگي توصيه مي شود.

6- غـذاي خـانواده از حـدود ده ماهگي شروع مي شود. اين فاصله چهار ماهـه، از شروع تغذيه تکميلي تا شروع غذاي خانواده، فرصتي است که شيرخوار ياد مي گيرد که چگونه ابتدا تغذيه را با غذاهاي نرم تحمل کند و سپس که تدريجا غلظت و حجم غذا افزايش مي يابد، رفته رفته  بلعيدن و جويدن هماهنگ راياد بگيرد، تا بتواند در ده ماهگي غذاي خانواده را بخورد.

7- بعضي از خانواده ها علاقه دارند، غذاهاي طعم دار وداراي ادويه را قبل ازده تادوازده ماهگی وحتی گاهی در سه یا چهار ماهگی به شیر خوار خود بچشانند و معتقدند با این روش شیرخوار آمادگی دریافت غذای خانواده را پیدا می کند. ولی این دسته از والدین باید بدانند که شروع زودرس غذاهای ادویه دار سبب می شود شیرخوار میلی به غذاهای بی نمک و بدون طعم را در شش ماهگی نداشته باشدوغذاهایی مثل سوپ بی نمک و فرنی را پس بزند، علاوه بر این ممکن است سبب آلرژی و حساسیت های غذایی شود.

8- شروع زودرس غذاهاي کمکي قبل از شش ماهگي سبب کاهش رغبت شيرخوار به شير مادر مي شود  وشيرخوار را از مزاياي شير مادرمحروم مي کند. در ضمن به علت عدم آمادگي دستگاه گوارش وسيستم ايمني احتمال  بروز آلرژي و نيز عفونت و اسهال  افزايش مي يابد. البته ممکن است گاهي اوقات با نظر پزشک تغذيه در برخي نوزادان زودتر ويا ديرتر از موعد شروع شود.

8- اگر غذاي کمکي ديرتر ازموعد شروع شود، تمايل کودک به غذاهاي جامد کاهش مي يابد وممکن است سبب کمبود بعضي از املاح مثل روي وآهن شود.

10- بعضي کودکان طي هفته هاي اول شروع غذاي کمکي، تمايلي کمتري به غذاهاي کمکي نشان مي دهند. اگر شيرخوار در اين مدت شير مادر را بخورد، جاي نگراني نيست.

11- غذاهاي کمکي خانگي نسبت به غذاهاي کمکي تجاري ارجحيت دارند، زيرا غذا هاي تجاري اغلب گران هستند و سلامت مواد اوليه آنها مورد ترديد است، و چون اغلب مخلوطي از مواد غذائي هستند، احتمال آلرژي به آنها زياد است.

12- مادر بايستي قبل از تهيه غذا و نيز قبل از شروع تغذيه شيرخوار دستها ي خود را با آب و صابون بشويد و دست وصورت شير خوار را نيز بشويد.

 13- سعي شود به اندازه نياز روزانه، غذا تهيه شود، واگربيشتر ازمصرف هر وعده باشد مابقي غذا در داخل يخچال براي 24 ساعت و حداکثر48 ساعت نگهداري شود.

14- تغذيه شيرخوار بايستي در محيطي آرام و راحت ودر عين حال با صبروحوصله صورت گيرد. مي توان هنگام تغذيه براي کودکان صحبت کرد شعر وترانه خواند، لبخند زد. ودر مجموع تجربه اي لذت بخش و توام با شادي  براي شيرخوار بوجود آورد.

15- بهتر است کودک در حالت نشسته و در مقابل مادر (يا پرستار کودک) قرار گيرد تا احتمال خفگي کمتر شود. در شيرخواراني که قادر به نشستن نيستند مي توان شيرخوار را باکمک بالش يا متکا درحالت نشسته قرارداد. مي توان از صندلي هاي مخصوص تغذيه استفاده کرد.

16- از تغذيه شيرخوار در حالت خواب آلود و يا در وضعيت درازکش جدا پرهيز شود.

 17- از تغذيه با اصرار و زور جدا پرهيز شود. در مواردي که شيرخوار تمايلي به خوردن ندارد، بايد به او فرصت داده شود و 1 تا 2 ساعت بعد مجددا تغذيه را شروع کنيم.

18- اگر شيرخوار از خوردن غذا روگردان است، مي توان با تغييردر ظاهرياقوام و رعايت تنوع  و استفاده از برخي ادويه جات مجاز براي اين سن(مثل زرد چوبه) ويا چاشني ها (مثل آب ليمو شيرين يا آب نارنج  تازه يا آب هويج) وسبزي هاي خشک سابيده شده کودک را براي خوردن غذا تشويق نمود.

 19-اگر کودک از خوردن غذائي امتناع مي کند،مي توان 1تا 2 هفته بعد مجدد آن غذا را امتحان کرد.

20- عوض کردن محيط، عوض کردن فرد تغذيه کننده (مثلا مادر بزرگ يا پدر بزرگ و يا خاله) استفاده از موزيک، شعر هاي کودکانه يا قصه و يا حتي بازي هاي کودکانه متناسب با سن و در مجموع ايجاد محيطي شاد و فرح بخش رغبت شير خوار را به غذا بيشتر کرد.

21- از حدود 9 تا 10 ماهگي کودک تمايل دارد، با دست خود غذا را بردارد. بايد اين اجازه را به کودک داد، ولي نبايد هيچگاه هنگام تغذيه  او را تنها گذاشت.

22- بهترين زمان براي شروع تغذيه (بخصوص در ماههاي اول  شروع  تغذيه)، بعد از  خوردن شير مادر و يا اندکي بعد از  آن است.اگر اين فاصله زياد شود، شيرخوار وعده  بعدي  شير را نمي خورد ويا به سختي مي خورد.

23- بهترين غذائي که براي شروع تغذيه توصيه مي شود فرني است. روز هاي اول فرني را با 1 تا 2 قاشق  مربا خوري  شروع  مي کنيم و سپس  براساس  ميل  شيرخوار روزانه 1 تا 2  قاشق مربا خوري  اضافه کرد. با اين کار کودک تدريجا تغذيه با قاشق را مي آموزد. مي توان  تدريجا حجم را طي يک هفته تا ده روز  تا 8 تا10 قاشق مرباخوري  رساند. بهتر است در ابتدا اين ميزان در 1يا2 وعده داده شود. در هفته اول شروع تغذيه مي توان  در ابتدا يا بعد از فرني ، به شيرخوار حريره بادام داد، بادام درختي بر خلاف بادام زميني يا بادام هندي  حساسيت زائي کمي دارد و غذاي مناسبي براي کودک است.

 24-در بعضي کودکان که بنظر مي رسد فرني يا حريره بادام دوست ندارند، مي توان يک حلقه موز و ياتکه سيب را رنده نمود وبه فرني يا حريره بادام اضافه کرد،

25- ممکن است در ابتدا شيرخوار ، غذا را با زبانش به بيرون پس بزند، اين به معني عدم تمايل کودک نيست، بلکه کودک هنوز تغذيه با قاشق مرباخوري را خوب  ياد نگرفته است.

26- به هيچ وجه نبايد غذا را با بطري  به شير خوار داد، زيرا در اين صورت کودک تغذيه با قاشق را ياد نمي گيرد و در سال هاي بعد تغذيه کودک با مشکل  همراه است.

27- بايستي بين شروع يک ماده غذائي تا ماده غذائي جديد  حداقل 3 تا 4 روز فاصله گذاشت، تا اگر حساسيت به ماده غذائي وجود دارد مشخص شود علت کدام ماده غذائي است.

28- استفاده از مخلوط کن يا آسياب برقي  توصيه نمي شود،  زيرا  سبب نرم شدن بيش از حد غذا مي شود وکودک مهارت  جويدن را فرا نمي گيرد ودر آينده  از  پذيرش  غذاهاي  معمولي  خودداري مي کند. براي نرم کردن غذا بايد  از پشت قاشق ياگوشت کوب فلزي استفاده کرد. بهتر است گوشت را در تکه هاي ريز  ويا به صورت چرخ کرده تهيه کرد، تا پختن آن راحت تر وخوردن آن آسان تر باشد.

 29- با شروع تغذيه تکميلي، دادن آب جوشيده خنک شده توصيه مي شود.(جوشاندن آب لوله کشي به مدت5  دقيقه کافي است.(آب معدني در شيرخواران توصيه نميشود، زيرا املاح موجود در آن مناسب نوزاد نيست.30- بهتر است هنگام تهيه غذاي کمکي از ادويه جات استفاده نشود، ولي اگر کودک از خوردن امتناع کرد، مي توان از ادويه جات يا چاشني ها مثل آب ليمو ترش يا آب نارنج به مقدار خيلي کم و يا کمي نمک بهره گرفت.

31- در هفته دوم سوپ به رژيم غذاي کودک اضافه مي شود. سوپ نيز بهتر است با 1 تا 2 قاشق مربا خوري شروع شود، و روزانه 1 تا 2 قاشق مرباخوري  اضافه، تا نهايت به 10 قاشق برسد. سوپ بهتر است در وعده ظهر و فرني يا  حريره بادام در وعده صبح داده شود. در ابتدا سوپ به صورت  مخلوطي از برنج و گوشت(ماهيچه گوسفندي يا گوشت چرخ کرده گوسفندي و يا سينه يا ران مرغ ) و با غلظتي مشابه ماست، تهيه مي شود و تدريجا هويج و يکي از انواع سبزي ها به آن اضافه مي شود. جعفري، گشنيز، شويد، کرفس، کدو خورشتي يا حلوائي، لوبيا و يا سيب زميني را مي توان به تناوب استفاده کرد.

32- در هفته سوم، وعده هاي غذا به سه بار افزايش مي يابد و پوره سيب زميني يا پوره هويج شروع مي شود. بهتر است پوره در وعده عصر داده شود. براي نرم کردن پوره، مي توان از شير مادر، شير پاستوريزه، کره، کمي آب مرغ ويا آب گوشت استفاده کرد. در هفته چهارم غذا هاي سه هفته قبل  با غلظت ودر صورت امکان حجم بيشتر داده مي شود.

33- براي افزايش انرژي غذاهاي کمکي مثل پوره، حريره ، سوپ ويا آش مي توان يک قاشق غذاخوري روغن مايع (زيتون) يا کره و يا خامه به آن اضافه کرد.

 34- در ماه دوم تغذيه مي توان غلظت سوپ را بيشتر کرد. زرده تخم مرغ، جگر، ماست، پنير کم نمک پاستوريزه، خرما، ميوه(موز و سيب ) و يا آب ميوه را مي توان به رژيم غذائي اضافه کرد. تعداد وعده هاي غذا 3 بار در روز است، ولي اگر کودک مايل باشد مي توان 1تا2 ميان وعده را اضافه نمود. مقدار غذاي هر وعده،10 قاشق مربا خوري است که در پايان ماه مي توان بر حسب ميل شيرخوار آن را تا15 قاشق مرباخوري اضافه کرد.

 35- زرده تخم مرغ بايستي کاملا پخته و سفت شود.و روز اول به اندازه يک نخود از تخم مرغ را بامقدار کمي شير مادر يا آب جوشيده، نرم وبه شيرخوار مي دهيم. تدريجا مقدار زرده تخم مرغ را زياد مي کنيم. معمولا روزانه نصف زرده تخم مرغ توصيه مي شود ولي کودکاني که زرده تخم مرغ را دوست دارند وبه غذاهاي ديگر کمتر تمايل دارند،ميتوان يک زرده کامل را روزانه توصيه نمود. مي توان در  کودکاني که به زرده تخم مرغ بي ميل هستند، زرده تخم مرغ را  در سوپ رنده کرد. اگر زرده تخم مرغ  خوب مخلوط شده و به صورت  نيمرو کاملا پخته  شود  بلا مانع  است. از دادن تخم مرغ به صورت نيم پزو عسلي به شيرخوار پرهيزشود.

 36-بهتر است هفته اي يک بار، بجاي گوشت از جگر سالم گوسفند استفاده کرد. نبايدجگررابصورت کبابي به شير خوار داد.

 37- در ماه دوم تغذيه مي توان بلغور، جو، عدس وياماش را به سوپ اضافه کرد.

38- شروع ميوه جات از اواسط ماه هشتم توصيه مي شود ميوه ها بايد نرم و رسيده باشند. در اين زمان سيب، موز، هلو ،گلابي، آلو، زرد آلو، طالبي، گرمک و هندوانه را مي توان به رژيم غذائي اضافه کرد.

39- آ ب ميوه هاي طبيعي  بايستي درمنزل تهيه شود واز مقدار کم  شروع  و تدريجا  افزايش  مي يابد و تا حداکثر 30 تا 60 سي سي توصيه مي شود. آب ميوه هاي سنتتيک وتجاري توصيه نمي شود.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

40- ماست را مي توان جداگانه و يا همراه با غذا به شيرخوار داد. ماست از يک قاشق مربا خوري  شروع و کم کم اضافه مي شود.همچنين مي توان پنير کم نمک را رنده و داخل سوپ اضافه کرد.

41- خرما يا رطب پوست کنده و بدون هسته بعد از غذا  و بعنوان دسر لذت بخش است.

42- از ماه نهم کودک اين مهارت راپيدا مي کند که با دست خود غذا را بخورد. در اين زمان ضمن اينکه اين اجازه را به کودک ميدهيم تا با انگشت تکه هاي غذا را بر دارد، بايستي مراقب شيرخوار نيز باشيم.

 43- درماه هاي نهم ودهم کودک مي تواند غذاهاي غليظ تر مثل حليم وپلو را بخورد. در اين زمان اضافه کردن ذرت، نان، ماکاروني، رشته فرنگي ويا سايرحبوبات (بجز نخود ولپه) بلا مانع است.

44- بهتر است پلو بصورت کته)کته مرغ يا ماهيچه)داده شود. مي توان از آب گوشت يا مرغ  و يا ماست براي نرم کردن ان استفاده کرد.

 45- دادن تکه هایي از نان يا بيسکويت جهت افزايش مهارت جويدن و بلعيدن هماهنگ، توصيه مي شود ولي بايستي مواظب شيرخوار باشيم  تا تکه هاي نان يا بيسکويت سبب خفگي کودگ نشود. در صورت بروز چنين مشکلي بايستي سريعا کودک  را به روي شکم بر گردانيم طوري که دستهاي مادر يا پدر زير شکم کودک قرار گيرد و با کف دست ديگر روي پشت شيرخوار بزنيم تا غذا وارد محوطه دهان کودک شود ،سپس آن را خارج کنيم.

 46- در ماههاي 11و 12  افزايش غلظت وقوام  وتنوع غذا ها به مهارت جويدن وبلع کودک کمک مي کند، بخصوص که اغلب شيرخواران در اين زمان دو تا چند دندان دارند، وعده هاي غذائي به4 وعده همراه با دو ميان وعده  افزايش مي يابد.

 47- در اين ماهها ميتوان از غذاي خانواده استفاده کرد ولي بايستي قبل از اضافه کردن ادويه جات ونمک، غذاي شيرخوار را جدا کرد و با نمک و ادويه جات کم آن را تهيه  نمود.


منبع:کتاب تغذيه شيرخواران  از 6 تا 12 ماهگي از انتشارات انجمن ترويج تغذيه با شير مادر  وکتاب نلسون کودکان..


 

دانستنیهای والدین نوزاد تازه متولد شده

فتو تراپی باران

09120561631

تهران : 22754198

کرج : 34643848

دانستنیهای واکسیناسیون نوزاد

تغذیه شیرخوار بعد از 6 ماهگی

Copyright © 2011. All Rights Reserved.


Designed by strawberry studio.

همه‌گیری کروناویروس جدید کووید-۱۹، یک وضعیت اضطراری در دنیا اعلام شده است و طبعاً زنان باردار یا زنانی که قصد بارداری داشته‌اند در مورد همه چیز…

در صورت داشتن مشکل باروری، باید هرچه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید. در بیشتر موارد مشکلات باروری با اقدامات پزشکی به موقع برطرف خواهد شد. پزشک…

ملاقات‌های منظم با پزشک در دوران بارداری از اهمیت خاصی برخوردارند. انجام منظم مراقبت‌های بارداری می‌تواند از بروز عوارض بارداری و زایمان به شکل…

لحظۀ تولد کودک شما پس از ۹ ماه انتظار نزدیک است. آگاهی و شناخت نسبت به نشانه‌های شروع درد زایمان تا پس از تولد نوزاد باعث آرامش بیشتر مادران باردار…

بیشتر مادران قادرند تمام شیر مورد نیاز کودک خود را تأمین کنند، اما زمان‌هایی وجود دارد که یا مادران بیش از حد در مورد گرسنگی نوزادشان نگرانند یا…

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

ریفلاکس در کودکان یا طبیعی است یا غیرطبیعی. در این ویدیو، خانم دکتر غزال علیزاده، متخصص كودكان و نوزادان و فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان، در مورد…

اگر دوست ندارید کودکتان را هنگام خواب تنها بگذارید تا گریه کند یا روش‌های ناپدید شدن تدریجی و گریه تا خواب را امتحان کرده‌اید ولی مؤثر نبوده‌ است،…

کتاب خواندن سن و زمان ندارد و هیچ‌وقت برای سوق دادن بچه‌ها به سوی کتاب زود نیست. اما در مورد کودکان نوپا، فعلاً هدف این است که به شکل غیرمستقیم…

چگونه کودکی با تخیل قوی پرورش دهید؟ در این مطلب با این موضوع که تخیل کودک سه تا چهار سالهٔ شما چگونه کار می‌کند، چرا تشویق تخیل بچه‌ها مهم است،…

احیای قلبی تنفسی CPR، یک اقدام نجات‌دهنده‌ است که در صورت آموزش آن از قبل، شما می‌توانید برای نجات جان شخصی که هیچ علائمی از زندگی نشان نمی‌دهد،…

شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که چه زمانی باید زایمان سزارین را انتخاب کنید؟ در این ویدیو، خانم نیلوفر قاسمی، کارشناس ارشد مامایی و مدیر…

شاید عجیب به نظر بیاید اما شرایط زندگی شما در نوع کالسکه‌ای که به آن نیاز دارید تأثیر می‌گذارد. قبل از خرید کالسکهٔ کودکتان بهتر است به شهر یا…

قبل از شروع تغذیۀ کودکتان با غذاهای کمکی بهتر است از قبل در این مورد تحقیق کنید و با نظر پزشک کودکتان دادن هر غذایی را غیر از شیر خودتان و به شکل تدریجی شروع کنید. شما می‌توانید از این مطلب به عنوان یک راهنما برای فهمیدن اینکه در شش ماه اول زندگی کودکتان، چه مقدار غذا و چه غذایی به او بدهید استفاده کنید اما این را بدانید مقادیری که اعلام شده، فقط رهنمودهایی کلی است، پس نگران نباشید اگر کودکتان کمی بیشتر یا کمتر از میزان توصیه‌شده غذا می‌خورد.

در این سن رفلکس جست‌وجو یا باز شدن دهان کودک برای دریافت شیر به کودکتان کمک می‌کند که برای یافتن منبع تغذیه به سمت سینهٔ شما بچرخد. نوع غذای کودک در این سن فقط شیر مادر یا شیر خشک با میزان مشخص است. برای فهمیدن مقدار نیاز نوزادتان به شیر مادر یا شیر خشک در طول شبانه‌روز می‌توانید مقالات بیشتری را مطالعه کنید یا نظر پزشک کودکتان را بپرسید. یادتان باشد دستگاه گوارشی کودکتان هنوز در حال رشد است و دادن هیچ نوع غذای کمکی و جامدی به او هنوز امکان‌پذیز نیست.

کودکتان با شیر مادر تعذیه ‌شود یا با شیر خشک، هیچ عجله‌ای برای افزودن مواد غذایی جامد به برنامۀ غذایی او وجود ندارد. کارشناسان توصیه می‌کنند که کودکان برای حدود شش ماه به طور انحصاری فقط با شیر مادر تعذیه شوند. اما اگر به هر دلیلی لازم است که افزودن مواد غذایی کمکی را زودتر از شش ماه شروع کنید، خیلی بهتر است اگر اول با پزشک کودکتان صحبت کنید. به‌طورکلی نشانه‌های آمادگی، اندازه، میزان و نوع غذای مناسب برای کودک در سن چهار شش ماهگی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

نشانه‌ها: برخی از علائم آمادگی کودکان شیرخوار برای شروع خوردن غذاهای کمکی شامل موارد زیر است، اما به خاطر داشته باشید که کودکتان احتمالاً همۀ علائم آمادگی زیر را نشان نخواهد داد، بلکه این نشانه‌ها فقط رفتارهایی است که به عنوان اولین سرنخ‌ها در نظر گرفته می‌شود:

نوع غذای کودک: در این سن‌ غذایی که کودک به آن نیاز دارد همچنان شیر مادر یا شیر خشک به علاوۀ موارد زیر است:

مقدار روزانه: اندازه و میزان غذای روزانهٔ کودک در این سن نیز شامل موارد زیر است:

همچنین لازم نیست که غذاها را به ترتیب خاصی وارد رژیم غذایی کودک کنید. به عنوان مثال اگرچه سرلاک معمولاً به طور سنتی اولین غذایی است که به کودک داده می‌شود، اما شروع غذاهای جامد با میوه یا سبزیجات له‌شده هم ایرادی ندارد.

کودکان از سن شش ماهگی می‌توانند خوردن برخی غذاهای کمکی و جامد یا غذاهای تکمیلی را زیر نظر یک پزشک متخصص اطفال شروع کنند. در این مطلب می‌توانید با…

سن آب خوردن کودکان شیرخوار و مقدار مناسب آب دادن به آنها یکی از سؤالات رایج مادر و پدرهاست. برای برخی از والدین این نگرانی پیش می‌آید که کودکشان…

کارشناسان و پزشکان توصیه می‌کنند که کودک برای حداقل شش ماه تنها با شیر مادر تغذیه شود و اگرچه برخی والدین معمولاً مطمئن هستند که کودکشان زودتر از…

تیم و هیئت علمی مادرشو تلاش می‌کند تا تمام مطالب کیفیت بالایی داشته باشد. اما حفظ این کیفیت بدون داشتن نظرات اصلاحی شما کاربر عزیز امکان‌پذیر نیست. بنابراین اگر ایرادی در مطلب بالا می‌بینید یا فکرمی‌کنید این مقاله مناسب نیست، نظرتان را از طریق فرم زیر با ما در میان بگذارید.

مطالب این سایت جایگزین تشخیص، تجویز و درمان نیست. برای اطلاعات بیشتر به شرایط استفاده مراجعه فرمایید.

© کلیه حقوق مادی و معنوی متون، گرافیک، تصاویر و ویدیوها و محتویات سایت صرفاً متعلق به شرکت راهکارهای سلامتی پدیدار می باشد. بازنشر و استفاده از مطالب مادرشو تنها برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع (و لینک مستقیم به مطلب و بازنشر کامل و بدون جرح و تعدیل) بلامانع است. کليۀ حقوق مادی و معنوی اين سايت متعلق به شرکت دانش‌بنیان راهکارهای سلامتی پدیدار است.

بهترین غذا برای نوزادان در وهله ی اول شیر مادر است، و کودک باید حداقل تا ۲۱ ماهگی از شیر مادر درکنار غذاهای دیگر تغذیه کند. البته اگر  مادر شیر داشته باشد و کودک همچنان به خوردن شیر مادر علاقمند باشد میتوان این زمان را طولانی تر کرد. تا ۶ ماهگی کودک تنها به شیر مادر برای تغذیه احتیاج دارد، بنابراین تا این زمان تغذیه ی مادر بسیار مهم است و باید حتما پروتئین، ویتامین، آهن و سایر مواد مغذی را در رژیم خود بگنجاند.
در حدود ۶ ماهگی می توان آب میوه ها را در فنجان های ته پهن و صاف، جرعه جرعه به کودک نوشانید. نوشیدن به کمک فنجان از فساد زودرس دندان ها در شیرخواران پیشگیری می کند. وقتی کودک همیشه از شیشه می نوشد، غذاهای غنی از کربوهیدرات ها دندان ها را شست و شو می دهند و محیط رشد  مطلوبی برای باکتری ها فراهم می سازند. باکتری ها روی دندان اسید تولید می کنند که مینای دندان را حل می کند.
کودکان شیرخوار هرگز نباید با شیشه ی شیر در بستر بخوابند یا در صندلی با بطری شیر رو به بالا بنشینند. وقتی به بچه ها اجازه ی این کار داده میشود، مایعات وشیر در اطراف دندان ها جمع می شوند و خطر فساد دندان‌ها را افزایش می دهند. هنگام تغذیه و شیردهی باید بر کودکان نظارت  کرد. فقط بالا گرفتن شیشه ی شیر برای مراقبت کافی نیست.
برخی کودکان به شیشه ی شیر هنگام خواب عادت کرده اند و ترک این عادت برای آن ها مشکل است. مراقبانی که مصمم هستند این عادت را در کودک از میان ببرند، یا باید چندین شب گریه ی کودک را تحمل کنند یا  به آهستگی او را به کمک پستانک یا گول زنک یا به کمک آب تا یک هفته یا بیشتر نگه دارند تا این مشکل از بین برود.
از شش یا هفت ماهگی به بعد میتوان شروع به دادن غذاهای کمکی به کودک کرد. ابتدا از مایعات و آب میوه ی طبیعی شروع کنید. آب سیب میتواند گزینه ی مناسبی برای شروع باشد. بعد از آن از غذاهای کمکی با پایه ی غلات استفاده کنید. برنج از غلاتی است که کمترین امکان آلرژی را دارد بنابراین برای شروع غذای کمکی کودک گزینه ی مناسبی است. فرنی و حریره ی بادام از غذاهای مرسوم برای غذای کمکی کودک هستند. 
اولین غذاهای جامد باید غلات غنی شده از آهن باشند. یک روش خوب این است که غذاها را پس از اینکه کودک مقداری شیر مادر یا شیرخشک خورد و اشتهایش کمتر شد، به او بدهند. این روش به برقراری زود هنگام تغذیه با قاشق هم کمک می کند. کمک غذای برنجی (مثل فرنی) بهترین غذا برای شروع است. زیرا کمتر احتمال دارد حساسیت غذایی ایجاد کند.
غذاهای مناسب برای کودکان می‌تواند یک غذای ساده باشد. هر نوع غذای ساده را باید با قاشق چایخوری آغاز کنید، مانند برنج پخته (کته ی نرم) و میزان آن را کم کم افزایش دهید. وقتی غذای جدید به مدت یک هفته به کودک داده شد، بدون اینکه تاثیر بدی داشته باشد، می توان غذای دیگری به غذای کودک افزود.

 

فرنی:
آرد برنج: یک قاشق مرباخوری سرصاف
شکر: نصف قاشق مرباخوری
شیر(ترجیحا شیر مادر؛ درصورت استفاده از شیر پاستوریزه حتما قبلا جوشانده شود): ۵ قاشق مرباخوری
اول آرد برنج را با کمی آب و مقدار شکر گفته شده در بالا بپزیدو بعد شیر را اضافه کرده روی حرارت هم بزنید تا کمی غلیظ شود.

حریره ی بادام:
طرز تهیه ی حریره ی بادام دقیقا مانند فرنی است که در بالا توضیح داده شد، فقط همزمان با شیر یک قاشق مربا خوری بادام پوست گرفته شده و رنده شده به آن اضافه کنید. برای پوست گرفتن بادام به مدت بیست دقیقه آن را در آب دغ قرار دهید و سپس پوست بگیرید.
میتوانید از خود برنج هم استفاده کنید، کمی برنج پخته را با کمی شیر یا آب در مخلوط کن بریزید و پس از نرم شدن به کودک بدهید.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی

در روزهای اول از مقدار بسیار کم غذای کمکی برای کودک استفاده کنید، مثلا نصف قاشق چای خوری و هرروز این مقدار را کمی بیشتر کنید تا به دو قاشق سوپ خوری برسد.
در ادامه روند تغذیه کودک با غذاهای کمکی از پوره میوه و سبزیجات استفاده کنید. بهتر است سبزی ها را پیش از میوه ها داد. اگر میوه ها اول داده شوند، کودک مزه ی شیرین را ترجیح خواهد داد و ممکن است در برابرخوردن سبزی ها مقاومت نشان دهد. به طور کلی، هر پله ی تغذیه را روی پله قبلی بسازید و مطمئن شوید که در هر مرحله، تنها یک نوع ماده ی غذایی به کودک می دهید.
غذاهای مناسب برای کودکان نباید حساسیت‌زا باشند. رعایت فاصله ی هفت روز میان دادن غذاهای جدید نکته ی مهمی است، زیرا ممکن است بروز نشانه های حساسیت یا عدم تحمل تا یک هفته به تأخیر افتد. این نشانه هاعبارت اند از: اسهال، استفراغ، بثورات پوستی و خس خس سینه. اگر یک یا چند مورد از این نشانه ها ظاهر شوند، باید تا چندین هفته از دادن غذای مشکوک یا مشکل ساز خودداری کنید و سپس با مقدار کمتر دوباره شروع کنید.

اگر مشکل ادامه یابد، باید با پزشک مشورت کرد. این مسئله مهم است که غذاهای مخلوط را تا وقتی که هرکدام از اجزای تشکیل دهنده ی آن ها جداگانه به کودک داده نشده است، وارد غذای کودک نکنیم، زیرا اگر نشانه ی حساسیت یا عدم تحمل بروز کند، مشکل خواهد بود که غذای حساسیت زا را شناسایی کنیم. توجه داشته باشید که بسیاری از کودکان نشانه های حساسیت غذایی را نشان می دهند.
 بعضی از غذاها که بیشتربرای شیرخواران حساسیت زا هستند ، عبارت اند از: سفیده ی تخم مرغ، شکلات، مغزها، و شیرگاو . بهتر است در دوران شیرخواری از دادن این غذاها به کودک خودداری کرد. برخی غذاهای فشرده و آماده ی مصرف برای تغذیه ی کودکان شیرخوار در فروشگاه ها موجودند. هنگام خرید از این فروشگاه ها در مورد آن ها تحقیق کنید. انواع ساده ی آن ها، بیشتر از انواع مخلوط که ارزش غذایی کمتری دارند برای کودک مطلوب اند. بیشتر این نوع غذاها نمک ندارند، اما به بعضی دیگر مانند دسرهای میوه مقدار زیادی قند افزوده شده است.

برای درست کردن پوره ی میوه میتوانید از میوه های مختلف مثل سیب، موز، آووکادو یا گلابی استفاده کنید. میوه هایی که بافت سفت تری دارند مانند سیب یا گلابی را ابتدا با مقدار کمی آب بجوشانید تا نرم شوند. بعد در مخلوط کن بریزید تا به صورت پوره دربیایند. ولی میوه های نرم تر مانند موز یا آووکادو را میتوانید بصورت خام در مخلوط کن بریزید و پوره کنید. هربار که غذای جدیدی به کودک میدهید به واکنش های او و واکنش های بدنش دقت کنید تا متوجه بشوید که به ماده ی غذایی جدید آلرژی دارد یا خیر. بعد از دادن هر غذای کمکی جدیدی هفت تا ده روز صبر کنید تا از نداشتن آلرژی کودک مطمئن شوید. قبل از اینکه بفهمید کودکتان غذای جدید را دوست دارد یا خیر باید حداقل ده بار آن را به کودک داده باشید. 

از سبزیجات مختلف مانند کلم بروکلی، هویج، گل کلم، سیب زمینی، کدو حلوایی و کدو سبز میتوانید برای درست کردن پوره ی سبزیجات استفاده کنید. برای درست کردن پوره ی سیب زمینی یا کدو حلوایی بعد از بخارپز کردن آنها را از آبکش رد کنید تا له بشوند. درمورد باقی سبزیجات بعد از بخارپز کردن آنها را در مخلوط کن بریزید تا له بشوند.
درصورت سفت بودن پوره کمی شیر یا آب اضافه کنید. میتوانید مقدار کمی کره (یا روغن زیتون) هم به پوره اضافه کنید.
میتوانید ترکیباتی که بنظرتان با هم مناسب هستند را نیز امتحان کنید برای مثال یک هویج و یک تکه کدوحلوایی را بخارپز یا آب پز کنید و مقدار کمی انبه و روغن زیتون یا کره به آن اضافه کنید. ترکیب سیب زمینی و هویج باهم نیز ترکیب مناسبی برای غذای کودک خواهد بود.
یک راه مناسب برای آماده داشتن غذای کودک این است که  مقدار زیادی از غذا را در یک مخلوط کن به شکل پوره درآورید و آن را در اندازه های قالب یخی فریز کنید و در کیسه های پلاستیکی بگذارید. سپس هنگام مصرف آن ها را آب  کنید، گرم کنید و به کودک بدهید.

برای درست کردن سوپ از مواد مغذی مانند برنج، گوشت بدون چربی، عدس، سیب زمینی و هویج، و انواع سبزیجات استفاده کنید. برای درست کردن اولین سوپ کودک میتوانید یک قاشق مرباخوری برنج، یک تکه کوچک گوشت بدون چربی و یک هویج متوسط را پخته و بعد داخل مخلوط کن میکس کنید.
هر سه روز یکبار میتوانید سبزی تازه ای مثل کدوحلوایی، کدو سبز؛ لوبیا سبز، نخودفرنگی و… به غذای کودک اضافه کنید.
به این نکته دقت کنید که غذای کمکی کودک نباید حاوی نمک یا سایر ادویه ها و چاشنی ها باشد.
ترکیبات پیشنهادی دیگر برای سوپ کودک:
مرغ/ برنج/ گشنیز/ هویج/ گوجه فرنگی بدون پوست
گوشت گوسفند/ لوبیاسبز/ برنج/ گشنیز/ گوجه فرنگی بدون پوست
گوشت گوساله/ کدو حلوایی/ جعفری/ سیب زمینی-گوجه فرنگی بدون پوست

توجه کافی به پاکیزگی غذاهای مناسب برای کودکان ضروری است. غذاهایی را که در منزل برای کودکان شیرخوار تهیه می شوند، باید پیش از ادویه زدن برای افراد دیگر خانواده، کنار گذاشت. اگر نمک، شکر یا ادویه از غدای شیرخوار حذف شود، او متوجه نمی شود. بهتر است به کودکان شیرخوار انواع مختلف غذاها را داد، به طوری که در پایان یک سالگی بتواند بسیاری از غذاها همچون شیر، گوشت، میوه، سبزی و حبوبات را مصرف کند.
در کوشش های اولیه برای شروع غذاهای جامد، فقط گذاشتن غذا در دهان کودک مشکل ساز است. فرد مراقب باید این کار را به آهستگی انجام دهد. در آغاز، غذاهای عادی بیشتر به عنوان مکمل تغذیه ی پستانی یا شیرخشک به کار می روند تا جانشین واقعی آن ها. کودکان وقتی گرسنه اند با علامت دادن، این وضعیت را مهارمی کنند.
ایجاد مهارت استقلال در تغذیه، یعنی اینکه کودک خودش بدون کمک دیگران غذا بخورد، نیازمند تطابق و هماهنگی است و فقط وقتی پدید می آید که اجازه دهیم او خودش تمرین و تجربه کند. در حدود ۹ تا ۱۰ ماهگی، میل کودک به کشف، تجربه و بازی با غذا همچنان می تواند تغذیه ی او را دچار بی نظمی کند. وقتی شما غذاهای جدید را چندین روز پیاپی به کودک می دهید، این کار به پذیرش آن غذا از سوی کودک کمک می کند.
مراقبان نباید در این مورد سخت بگیرند. آن ها باید این مرحله از تغذیه ی کودک را جزء مراحل تکاملی او به شمار آورند و با وعده ها و اوقات تغذیه ای نامرتب و صمیمی، خاطرات خوشی از غدا خوردن برای کودک به جا بگذارند.
برای آسان تر شدن روند تغذیه با غذاهای جامد، توجه به پیشنهاد های زیر خالی از فایده نیست:
قاشقی به کار ببرید که اندازه ی دهان کودک باشد. قاشق کوچک با دسته ی بلند مناسب است.کودک را به حالت راحت روی بغل خود قرار دهید، مانند هنگام تغذیه ی پستانی یا دادن شیرخشک، ولی کمی به حالت ایستاده، تا بلع او آسان تر شود. وقتی کودک را در این وضعیت قرار دهیم، در او حالت انتظار برای غذا پدید می آید.یک تکه ی کوچک و نرم از غذا را در نوک قاشق بگذارید و به ملایمت روی زبان او قرار دهید.احساس آرامش و برخورد ملایم را به کودک منتقل کنید، چون او برای عادت به غذای جدید نیازمند زمان است.از کودک انتظار داشته باشید فقط ۲ یا ۳ گاز به غذاهای اولیه بزند. هر مقدار بیشتر از آن، یک موفقیت جدی است.

 

 

 

 

با استفاده از مطلب: ketabak.org

 

نیوشا باز هم مثل همیشه یه کتاب کودک به نام المر رو معرفی می کنه. المر از بهترین کتاب های ادبیات کلاسیک در حوزه خودشناسی هست.

ایشان با ۱۵ سال سابقه درمان کودکان بدون دارو از طریق مشاوره آنلاین کنار خانواده های عزیز هستند.

تمامی حقوق مطالب و تصاویر تولیدی این سایت متعلق به سایت رادیو کودک است، هرگونه کپی برداری با ذکر نام سایت و لینک به آن براساس صفحه قوانین و مقررات بلامانع است.

بسیاری از والدین علاقه مند هستند که هر چه سریع تر مواد غذایی غیر از شیر به فرزند خود بدهند و بسیاری نیز بر این باورند که با شروع غذا، به رشد فرزند خود کمک می کنند. به همین دلیل وقتی به ایشان توصیه می شود که تا پایان شش ماهگی ( و دست کم تا پایان چهار ماهگی ) برای شروع غذای کمکی صبر کنند.

این سوال برایشان پیش می آید که چرا چنین توصیه ای به ایشان می شود ؟
در پاسخ ، می توان چندین دلیل ارائه کرد :دلیل اول : دستگاه گوارش شیرخوار قبل از سن شش ماهگی بسیار نارس است و برای جذب و هضم مواد غذایی غیر از شیر آمادگی ندارد. به عنوان مثال آنزیم آمیلاز، که برای هضم وجذب مواد نشاسته ای لازم است، قبل از 4 ماهگی در دستگاه گوارش وجود ندارد، هضم چربی موجود در مواد غذایی غیر از شیر قبل از شش ماهگی برای دستگاه گوارش شیرخوار مشکل است، به علاوه شروع زودرس مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت و زرده تخم مرغ باعث آسیب رساندن به کلیه های نارس شیرخوار خواهد شد. برخی خانواده ها به اعتراض می گویند افرادی را می شناسند که در سه چهار ماه اول به فرزندان خود غذا داده اند و هیچ مشکلی برایشان پیش نیامده است، در پاسخ باید گفت برخی از این عوارض ممکن است در ابتدا نشانه ای نداشته باشد ولی مدت ها بعد باعث بروز بیماری شود، بسیاری بیماریهایی که فرد در سال های بعدی عمر پیدا می کند با اشتباهات تغذیه ای در ماه های اول عمر ارتباط دارد.دلیل دوم : قبل از شش ماهگی ، شیرخوار از نظر تکاملی برای خوردن غذای کمکی آمادگی ندارد ، عضلات حلق او تکامل کافی برای بلع غذا پیدا نکرده اند و به علاوه شیرخوار نمی تواند به خوبی مواد غذایی را با زبان خود به عقب دهانش براند. وقتی جسمی با زبان شیرخوار تماس یابد، او بلافاصله زبانش را بیرون می آورد ، این واکنش غریزی که به آن واکنش بیرون راندن گفته می شود ، در واقع اولین واکنش غریزی برای پیشگیری از ورود جسم خارجی به دستگاه تنفس می باشد چرا که عمل بلع هنوز تکامل کافی پیدا نکرده است. به همین دلیل است که در روزهای اول وقتی قاشق وارد دهان شیرخوار می شود او بلافاصله مواد غذایی را با زبان خود بیرون می دهد ( نه اینکه مزه غذا را دوست نداشته باشد ) در حدود 6-5 ماهگی شیرخوار از نظر تکاملی آمادگی غذا خوردن با قاشق را پیدا خواهد کرد.دلیل سوم : شروع زودرس غذای کمکی برای شیرخوار می تواند با بروز برخی بیماریها در سال های بعدی عمر ارتباط داشته باشد؛ بیماریهای تنفسی مانند آسم ، آلرژی های غذایی و اختلالات گوارشی از این قبیل هستند.دلیل چهارم : چون در ماه های اول، شیرخوار نمی تواند به طور واضح سیری خود را ابراز نماید و از نظر غریزی، به طور مداوم میل به مکیدن دارد، امکان دارد اطرافیان به تصور اینکه او هنوز گرسنه است ه او غذا بدهند، در حالی که او با شیر سیر شده است و دادن غذای کمکی در فواصل کوتاه، علاوه بر بروز بی قراری و دل درد، باعث کم شدن حجم شیر دریافتی شیرخوار و در نتیجه باعث اختلال رشد وی خواهد شد.دلیل پنجم : شروع زودرس غذای کمکی باعث بروز اختلال در خواب شیرخوار و در نتیجه بی قراری او می شود.دلیل ششم : شروع زود رس غذای کمکی باعث کاهش ترشح شیر مادر شده و در نتیجه شیرخوار از غذای اصلی خود یعنی شیر مادر محروم می گردد. در هر حال همان طور که ذکر شد بسته به شرایط هر مادر و شیرخوار، زمان شروع غذای کمکی متفاوت خواهد بود ولی به هر صورت غذای کمکی نباید زودتر از پایان چهار ماهگی به شیرخوار داده شود و توصیه می شود تغذیه کمکی در پایان شش ماهگی برای شیرخوار شروع شود ، از سوی دیگر شروع غذای کمکی نباید تا بیش از هشت ماهگی به تعویق بیفتد.
پس از پایان شش ماهگی، ممکن است شیر به تنهایی پاسخگوی نیازهای تغذیه ای شیرخوار نباشد و لازم است مواد غذایی حاوی مواد نشاسته ای ، آهن ، ویتامین C، پروتئین و روی نیز به او داده شود. علاوه بر رفع نیازهای تغذیه ای، شروع به موقع غذای کمکی در سیر تکاملی کودک نیز نقش دارد. شیرخوار باید حداکثر در سن 7 تا 9 ماهگی غذا خوردن با قاشق را یاد بگیرد تا مهارت های جدید در او تکامل یابد ، اگر شروع غذای کمکی تا بعد از 8 ماهگی به تأخیر بیافتد ، کودک تا مدت ها بعد ، از غذا خوردن خودداری خواهد کرد.

تغذیه نوزاد تا شش ماهگی
تغذیه نوزاد تا شش ماهگی
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *