خواب دیدن

خواب دیدن
خواب دیدن

خواب و رویاهای ما بخشی از افکار روزانه ما هستند ، اما معنی خواب و رویاهایمان تنها ریشه در افکار ندارند بلکه می تواند نشانه ای از بروز نوعی بیماری باشد به طوریکه اگر رویای خشن ببینید در معرض ابتلا به پارکینسون هستید یا انواع خواب های دیگر که به دلیل بروز بیماری های خاص در بدن به سراغ تان می آید ؛ ادامه این بخش از نمناک را حتما با دقت مطالعه کنید تا دلیل خواب های نا آرام خود و از وجود مشکل جسمی و روحی خود مطلع شوید.

 

_مشکل قلبی دارید:

افرادی که کابوس های شبانه مکرر دارند ،ممکن است به طور قابل توجهی بیشتر از یک ضربان قلب نامنظم یا درد قفسه سینه داشته باشند، در مقایسه با افرادی که کابوس نمی بینند. این ممکن است به این دلیل باشد که مشکل قلبی می تواند تنفس در شب را دشوارتر کند.

خواب دیدن

_چقدر خلاق هستید:

افراد خلاق بیشتر در مورد چیزهای غیر معمول رویاپردازی می کنند (به جای خانه یا کار) و با موانع موجود در دنیای طبیعی، نمی توانند کنار بیایند. این واقعیت های عجیب و غریب می تواند این افراد را در شب بیدار نگه دارد.

_دیدگاه های سیاسی:

محافظه کارانه های خود توصیف شده بیشتر احتمال دارد رویا های روحی و واقع گرایانه داشته باشند، در حالی که لیبرال ها رویاهای عجیب و غریبی دارند. آیا این به این معنی است که لیبرال ها دید و ذهن بازتری دارند؟ یا اینکه در فانتزی های خود گرفتار شده اند؟ گزینه خود را انتخاب کنید. در اینجا خانه شما در مورد وابستگی سیاسی شما می گوید.

_ از چیزی اجتناب می کنید:

آیا خواب می بینید که یک غریبه، یک هیولا، و یا یک موج جزر و مد غول پیکر دنبال شماست؟ این نشان دهنده این است که در زندگی روزمره تان از چیزی می ترسید. از خودتان سوال بپرسید چه چیزی است، فردی خاص، و یا احساسی که از مواجه شدن با آن می ترسید.

_فسخ طلاق:

این مورد برای افرادی که طلاق گرفته اند و مدت زمانی باهم بوده اند رویاهای غمناکی درباره رابطه قبلیشان می بینند که رابطه شان خیلی بهتر است. رویاها ممکن است به افراد مطلقه کمک کنند (و بقیه ما) و بر روی ضربه روحیشان کار کند. میخواهید همه چبز را تغییر دهید؟ در اینجا چگونگی کنترل رویاهایتان وجود دارد.

 

90 درصد افرادی که رویاهایی خشن می بینند، – مشت زدن، لگد زدن یا فریاد زدن در خواب- در نهایت ممکن است به بیماری پارکینسون مبتلا شوند. رفتارها می تواند نشانه هایی از اختلال خواب REM، و علائم اولیه بیماری باشد.

_چطوری جوابهای بزرگ رو دنبال کنید؟!

بزرگسالانی که اغلب به کلیسا می روند، رویاهای کمتری می بینند نسبت به کسانی که مرتب به کلیسا برای عبادت نمی روند. اگر شما به دین برای پاسخگویی به سوالات بزرگ زندگی اعتماد ندارید، رویاهایتان می توانند به یک منبع برای بینش و تفکر تبدیل شوند.

ممکن است آپنه خواب داشته باشید:

اگر رویاهای وحشتناکی در مورد غرق شدن یا خفگی می بینید، ممکن است آپنه خواب داشته باشید، که موجب توقف تنفس شما برای چند ثانیه شود و در حالی که خواب هستید.یک مطالعه نشان داد که این نوع کابوس ها در 91 درصد بیماران مبتلا به آپنه خواب پس از درمان تمام می شوند.

 

 

_تمام وقت کار می کنید:

شخصیت های نوع A بیشتر مایل به گزارش دادن رویاهای مزاحم هستند تا بقیه افراد. افراد سخت کوش فشار بیشتری روی خود قرار می دهند و استرس ها می توانند در رویاها ظاهر شوند. این چیزی است که شکل خوابیدن شما در مورد شخصیت شما می گوید.

 _اگر یک آزمون تست دارید:

دانش آموزان کالج یک ساعت وقت می گذراند تا یک مسئله پیچیده را یاد بگیرند. بعد از امتحان، تنها دانشجویانی که عملکردشان را بهبود بخشیده بودند، کسانی بودند که در خوابشان این مسله را انجام داده بودند. رویا می تواند حافظه را تقویت کند و مهارتهای یادگیری و حل مسائل را افزایش می دهد.

 _اگر سیگار را ترک کنید، خوب است:

یک مطالعه نشان داد که هر چقد بیشتر در مورد سیگار کشیدن خواب ببینید – و احساس گناهی از بیرون انداختنش داشته باشید – بیشتر احتمال دارد که ترک کنید. اینها اسرار مورد علاقه خواب ما از نظر پزشکان خواب است.

 _زایمان شما چقدر آسان خواهد بود:

طبق تحقیقات، زنان بارداری که خواب درد زایمانشان را می بینند، حدود یک ساعت تولد زودتر انجام می شود. کارشناسان معتقدند که خواب دیدن درباره درد زایمان ، باعث پیش بینی و آمادگی احساسی در زنان می شود، بنابراین آنها قادر به حفظ آرامش و زایمان راحت تری خواهند بود.

 

 

افراد افسرده خیلی زودتر از بقیه شروع به خواب دیدن می کنند، حدود 45 دقیقه بعد از خوابیدن، به جای 90 دقیقه برای افراد معمولی.این علائم هشدار دهنده ای برای افسردگی است و شما باید با یک متخصص دیدار کنید. کابوس های مکرر یا تکراری که در خواب های شما وجود دارند، نشانه دیگری از اضطراب یا افسردگی هستند. اگر کابوس های شما پس از یک رویداد نگران کننده اتفاق می افتند، ممکن است آن ضربه برای مغز شما به قدری بزرگ بوده که نمی تواند به راحتی هضم کند. متخصص خواب یا روانشناس می تواند کمک کند.

 چه داروهایی مصرف می کنید:

بسیاری از داروها باعث ایجاد خواب های بد می شوند، از جمله داروهای ضد افسردگی، آنتی بیوتیک ها، استاتین ها و بعضی از آنتی هیستامین ها این علل شایع کابوس را از دست ندهید.

 ممکن است مرگ نزدیک باشد:

هرچه فرد به مرگ نزدیک تر باشد، بیشتر احتمال دارد که خواب عزیزانش که درگذشته اند را ببیند ( البته این کاملا تایید شده نیست )

 _چقدر دوست دارید با همسر خود دعوا کنید:

آیا در مورد خیانت همسرتان خواب دیده اید؟ به گفته یکی از مطالعات دانشگاه ماریلند، با این خواب شانس شما در روز بعد برای دعوا کردن با او افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر، خواب دیدن “رابطه جنسی” با همسرتان باعث افزایش احساسات عشق و صمیمیت می شود.

 

خواب دیدن

  

 _اگر خارج از لحن احساساتتان هستید:

بسیاری از محققان معتقدند که رویاها – مخصوصا کابوس – راهی است که مغزتان برای خارج کردن احساساتتان انجام می دهد. اگر یک رویایی تکرار می شود و با گذشت زمان تغییر نمی کند، می تواند نشانه احساسی از مشکلی برایتان باشد که نمی توانید با آن مواجه شوید. برای حل این مسائل، در نظر بگیرید که این رویا چه حسی را در شما به وجود می آورد و در شرایط زندگی واقعیتان چه چیزی می تواند باعث این احساس در شما باعث شود.

_شما چه مدل حلال مشکلات هستید :

بر طبق یک مطالعه منتشر شده در رویای مجله، کسانی که در خوابشان متوجه میشوند که خواب هستند (به نام خیالپردازهای ساده)، 25 درصد بهتر می توانند مشکلات را حل کنند در مقایسه با بقیه افراد. محققان حدس می زنند که اگر شما به این اندازه درک می کنید و متوجه شوید که در رویایتان، خواب هستید، در این حالت ممکن است بینش بهتری برای حل مشکلات در بیداری داشته باشید.

_نزدیک است که میگرن بگیرید:

یک مطالعه بر روی 37 بیمار مبتلا به میگرن نشان داد که بیماران قبل از بروز میگرن، رویاهای بد می بینند که باعث بروز حس عصبانیت و خشونت آنها می شود.یکی از نظریه ها می گوید که اگر سردرد در شب اتفاق می افتد، درد میتواند باعث کابوس در خواب شود. خواب نمی بینید؟ این اتفاق به بدی کابوس دیدن است.

_به چه کسی بیشتر از همه نزدیک هستید:

محققان بر این باورند که افرادی که قویترین روابط را باهم دارند اغلب در رویاهای آنها هم ظاهر می شوند. رویای شما یک آینه بسیار دقیق از روابط عاطفی شماست.دکتر روانشناس کلی بولکلی می گوید:”به همین دلیل وقتی که من رویاهای شما را تجزیه و تحلیل میکنم و بیشتر خواب پدرتان را می بینید، می توانم پیش بینی کنم که نسبت به پدرتان عاطفی تر هستید و به احتمال زیاد دقیق است”. این چیزی ست که رویاهای شما در مورد نوع شخصیتتان می گویند.

_شما باید برای تغییرات آماده شوید:

گاهی اوقات رویاها به عنوان یک تمرین برای چالش های آینده عمل می کنند. دکتر رزالیند کارترایت، روانشناس و موسس سرویس و مرکز تحقیقات اختلالات خواب در مرکز پزشکی دانشگاه راش، در شیکاگو می گوید، مغز شما هر مواد ” شدید احساسی” را مصرف می کند، تا با رویا آن را پردازش کند ؛ هنگامی که بیدار شوید، بهتر می توانید با وضعیت برخورد کنید.

خواب دیدن یکی از تجربه‌های جالب و هیجان‌انگیز برای هر فرد است. البته بیش‌تر مسائلی که حین خواب دیدن با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم، دلایل روانشناسی دارند. از این رو این مطلب از درمانکده را به بحث شیرین خواب دیدن اختصاص داده‌ایم. اگر شما هم به این مسائل علاقه‌مند هستید، همراه ما باشید.

به تصاویر خیالی، که گاهی با روایت مشخص و گاهی بدون روایت، هنگام خواب دیدن در ذهن فرد نمایش داده می‌­شود، رویا می‌­گویند. اکثر خواب‌ها شامل مجموعه‌ای از تصاویر، ادراک و عواطف است که می‌­تواند دلپذیر و هیجان­‌انگیز یا کسالت‌­آور و حتی وحشتناک باشد.

رویا از دیرباز در تخیل بشر وجود داشته است. از سوابق تاریخی چنین برمی­‌آید که گذشتگان آن را پیامی از طرف خدایان یا ابزاری برای پیش­‌بینی آینده می­‌دانستند.

طی سال­های اخیر، رویا توجه روان­شناسان، متخصصان اعصاب، فیلسوف­ان و زیست­ شناسان را به خود جلب کرده است که همگی به تحقیق در مورد خواب دیدن، رویا، معنا و ضرورت آن برای بشر و حیوانات مشابه ادامه می­‌دهند.

خواب دیدن

به ­رغم این باور که همه ما انسان‌ها ممکن است رویا ببینیم. دانشمندان هنوز درحال کشف اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی خواب دیدن و رویا، مدت زمان و هدف یا اهداف دقیق آن هستند.

البته دیدن رویا در مرحله حرکت سریع چشم در خواب (REM) اتفاق می­‌افتد و معمولا با فعالیت بالای مغز و کمی حرکت فیزیکی (به­ خصوص در چشم‌ها) همراه است.

گفته می‌­شود افرادی که هیچ­‌وقت رویاهای خود را به خاطر نمی­‌آورند هم گاهی خواب می­‌بینند. اما این حقیقت که رویا هنگام خواب رخ می‌­دهد باعث می­‌شود محققان نتوانند با قطعیت از رویا مطمئن باشند.

به باور بسیاری از محققان خواب دیدن دلیل خاصی دارد. اما هنوز نمی‌­دانیم که هدف از رویا دقیقا چیست؟ بنابراین تفسیر خواب و رویا چندان هم کار آسانی نیست. برخی معتقدند رویا در یکپارچه­‌سازی خاطرات به مغز کمک می‌­کند و در یادگیری موثر است.

دسته دیگر باور دارند رویا به مغز اجازه می‌­دهد تا خطر را شبیه­ سازی کند تا در آینده بهتر بتواند از خود محافظت کند. طبق تئوری­‌های فلسفی، رویا به پردازش افکار، عواطف و تجارب دشوار کمک می‌­کند تا سلامت روان­شناختی فرد هنگام بیداری افزایش یابد.

فراموش کردن رویا طبیعی است. بسیاری از خواب‌­ها نیز بلافاصله بعد از بیداری یا کمی بعدتر فراموش می­‌شوند. بعضی از محققان به خواب­‌هایی که سریعا فراموش می‌­شوند “خواب سفید” می‌­گویند.

شواهد نشان می‌­دهد نزدیک به یک سوم زمان خواب مربوط به خواب سفید است. شاید دلیل آن این باشد که مغز هنگام خواب حافظه را مثل حالت بیداری کدگزاری نمی‌کند.

در اغلب موارد با رعایت چند نکته ساده می­‌توان خواب را به خاطر نگه داشت. مثلا می‌­توانید یک دفتر کنار تخت بگذارید تا بلافاصله بعد از بیدار شدن جزئیات خواب خود را در آن یادداشت کنید.

موسسه ملی خواب تخمین زده است حداقل ۲ ساعت از ۸ ساعت خواب شبانه، صرف خواب دیدن می‌­شود. با این­که طبق نظریات دیدن رویا هنگام REM که تقریبا ۲۰ درصد از مجموع مدت زمان خواب را در بر می­‌گیرد، به اوج خود می‌­رسد. برخی شواهد نیز نشان می­‌دهد در سایر مراحل خواب هم تا حدودی رویا می‌­بینیم. اگر شواهد بیشتری در دفاع از این نظر به دست آید، می‌­توان گفت ما همیشه یا اکثر اوقات خواب می­‌بینیم.

طبق برآوردها مدت زمان هر خواب از چند ثانیه تا ۴۵ دقیقه است. از آن­جایی­ که طی شب چند بار خواب می­‌بینیم، احتمالا مدت زمان هر رویا متغیر خواهد بود.

محققان راه مشخصی برای اندازه‌­گیری زمان رویا ندارند اما می‌­توانند براساس مراحل خواب، یادآوری رویا و علائم فیزیکی این مدت را تخمین بزنند. گفته می­‌شود اوایل شب خواب­‌ها کوتاه­‌تر است و دیدن طولانی­‌ترین رویا درست قبل از بیدار شدن اتفاق می‌­افتد.

بله، درواقع این امر بسیار شایع است. از آن­جایی­ که بدن و مغز مراحل مختلف خواب را پشت سر می­‌گذارد، افراد حین خواب دیدن رویاهای مختلفی را تجربه می‌­کنند. درست بلافاصله بعد از به خواب رفتن، رویاها کوتاه‌­تر است و هر چه شب پیش می­‌رود، رویا طولانی­‌تر می­‌شود. بنابراین فرد در هر مرحله از خواب مدت زمان بیشتری را طی می­‌کند.

 

 

عبارت “رویای شفاف” به رویایی اطلاق می‌­شود که فرد در آن به رویا دیدن واقف است و احساس می­‌کند می­‌تواند اتفاقی را که در خواب می‌­افتد، کنترل کند. اکثر افراد دست کم یک ­بار در زندگی رویای شفاف را تجربه می­‌کنند. برای درصد بسیار کمی نیز این اتفاق مرتبا رخ می­‌دهد. شواهد نشان می­‌دهد برخی استراتژی­‌ها مانند تلقین به خود، احتمال دیدن رویای شفاف را بالا می­‌برد.

بسیاری از رویاها کاملا منحصر به فرد هستند. اما بعضی از موضوعات رویا جهانی است. درواقع تحقیقات زیادی نشان داده است موضوع رویا در افراد با موقعیت­‌های جغرافیایی، فرهنگ و گروه‌­های قومی مختلف، یکسان بوده است.

بعضی از موضوعات حاکی از استرس یا دل­ مشغولی نسبت به فرد یا رویداد خاصی است. اما اکثر متخصصان موافقند که رویا لزوما معنای خاصی ندارد یا ذات واقعی فرد را نشان نمی­‌دهد.

بسیاری از افراد گاهی از معنای خواب خود می­‌هراسند اما شاید اگر بدانند اغلب افراد خواب­‌های ناخوشایند یا خجالت­‌آور می­‌بینند و دیدن این خواب‌ها غیرعادی نیست، احساس بهتری پیدا کنند.

از شایع‌ترین موضوعات رویا می­‌توان به تحت تعقیب قرار گرفتن، سقوط، رفتن به مدرسه یا انجام فعالیت جنسی اشاره کرد. سایر تحقیقات نشان می‌دهد موضوعاتی نظیر پرواز، تلاش برای انجام یک کار پشت سر هم یا وقت گذراندن با شخصی که در دنیای واقعی فوت شده است نیز در بین انسان‌ها مشترک است.

روان­شناسان و متخصصان سال­ها بر سر این موضوع که آیا خواب معنای خاصی دارد یا صرفا یک سری تصاویر تصادفی است که توسط مغز سرهم‌­بندی شده تحقیق و بحث کرده‌اند.

برای مثال، فروید عقیده داشت رویا باعث می‌­شود تا درک بهتری نسبت به ضمیر ناخودآگاه خود به دست آوریم و سرنخ‌­هایی را از عمق وجودمان به دست آوریم. اگر چه بسیاری از محققان مدرن با نظریات او مخالفت کرده‌­اند. به اعتقاد برخی تصاویر رویا به وضعیت روحی روزانه ما مربوط است و شاید به این معنی باشد که ذهنمان درگیر است.

از طرفی، برخی متخصصان اعصاب معتقدند رویا صرفا اثر جانبی ادغام خاطرات و سایر پردازش­‌های مغز است و به جز این معنای دیگری ندارد. بسیاری از افراد مذهبی به طور غریزی احساس می‌­کنند رویا می‌­خواهد چیزی به آن­ها بگوید و این سوال هنوز در بسیاری از حیطه­‌های علمی قابل بحث است.

کسی که شدیدا راجع­ به کار یا وضعیت شخصی مضطرب است، ممکن است همان وضعیت را در خواب ببیند. بنابراین، تعجبی ندارد که برخی از محققان معتقدند یکی از مقاصد احتمالی رویا این است که در پردازش استرس و دیگر عواطف تنش‌­آور به مغز کمک کند.

این خواب­‌ها معمولا روی جنبه­‌های مادی زندگی، مانند موعد تحویل پروژه، تمرکز دارند اما کسانی که تروما یا بلاهای طبیعی را پشت سر گذاشته‌­اند، مدام درمورد اتفاقی که برایشان افتاده خواب می‌­بینند.

شما عزیزان برای درک رویا حین خواب دیدن می‌توانید از راهنمایی‌های روانشناس و روانپزشک استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنمایی‌ها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبت‌های درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. می‌توانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق  درمانکده انجام دهید.

تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از بهترین روانشناسان و روانپزشکان تهران را در سایت خود فراهم کرده است. برای انتخاب روانپزشک یا روانشناس مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، می‌توانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان روانشناس مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.

 


نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

خواب دیدن

ایمیل *

وب‌ سایت

هیچ کسی لایق درد و رنج هیچ بیماری‌ای نیست. مسیر طولانی و سخت دستیابی به سلامتی، نیازمند یار قابل اعتمادی است.

یاری مثل درمانکده که در جستجو و مشاوره آنلاین و حضوری پزشک و روانشناس، تست آنلاین هوشمند و آزمایش در محل کرونا، تلاشی کوچک برای کم کردن موانع راه سلامت، انجام می‌دهد.

علت خواب دیدن چیست؟ دنیای خواب و رویا دنیای عجیبی است که در آن محدودیت‌های جسمانی و زمانی دنیای واقعی از بین می‌روند. اغلب تصاویر دنیای خواب برای انسان‌ها سوالات متعددی از چیستی و چرایی آن‌ها ایجاد می‌کند. خواب‌های تکراری آیا معنا و مفهوم خاصی برای بیننده دارند؟ تعبیر خواب در علم روانشناسی چگونه انجام می‌شود؟ طبق رویکرد روانکاوی رویاها مسیرهایی برای رسیدن به ناخودآگاه هستند. رویاها گاه از وقایع روزمره ناشی می‌شوند و گاه سرنخ‌هایی از موضوعات فراموش شده و یا انکار شده‌ی ذهن به ما می‌دهند. آگاهی از منشأ خواب دیدن و تعبیر رویاها به شما کمک می‌کند تا رویاهای خود را بهتر درک کنید و از نیازهای ذهن و روان خود آگاه شوید. پیشنهاد می‌کنیم مقاله روانکاوی را مطالعه کنید.

به تصاویر و صداها و سایر احساساتی که در هنگام خواب عمیق یعنی مرحله خواب رم تجربه می‌شود، خواب دیدن می‌گوییم. آن چه که در رویا می‌بینیم دو حالت دارد؛ یا خیلی معمول و تحت تأثیر اتفافات روزمره است و یا بسیار عجیب و غیر معمول. فروید پدر علم روانشناسی معتقد است، رویاها همان امیال سرکوب شده ما هستند که به شکل نمادین در خواب ظاهر می‌شوند. روانشناسی دیگر می‌گوید این رویاها افشاگر ناخودآگاه‌اند و اشاراتی به شخصیت بیننده رویا دارند. 

ماهیت دور از دسترس و جالب رویاها انسان‌ها را متمایل به کشف این دنیا کرده است. در طی تاریخ بسیار دیده‌ایم که یک رویا مسیر زندگی یک فرد یا یک اجتماع را عوض کرده؛ مثلا ناصر خسرو شاعر قرن 5 که بعد از خواب دیدن در 40 سالگی از زندگی سابقش دست کشید و در راه کشف معرفت درونی قدم گذاشت. گاهی خواب دیدن در هنر و خلاقیت نیز نقش داشته؛ مثل نقاشی‌های سورآلیستی سالوار دالی که کاملا تحت تاثیر رویاهایش کشیده شده‌اند. در مواقعی خواب دیدن حتی منجر به کشف یک حقیقت علمی شده است؛ مثلا فردریش آوگوست ککوله شیمی دان مشهور، به ساختار حقلوی بنزین پس از دیدن رویایی که در آن ماری دم خود را می‌خورد، رسید. برخلاف تمام این موارد خواب‌ها و رویاها گاه منجر به بروز بی‌خوابی و اختلالات خواب می‌شوند. برای کسب اطلاعات در زمینه اختلالات خواب کلیک کنید.

 

خواب دیدن

خواب دیدن از منظر فیزیولوژیکی علل متعدد دارد، در اینجا قصد داریم تا خواب دیدن را از منظر روانشناسی بررسی کنیم:

_رویاها ابزاری هستند تا ذهن تکانه‌های سرکوب شده، تمناهای ناخودآگاه، ترس‌ها و اضطراب‌ها را با زبانی نمادین به سطح آگاهی بیاورد. ذهن با این رویارویی مسائلی که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد را به واکاوی می‌خواند.

_ما در رؤیاهایمان می‌توانیم ببینیم که در جسم، ذهن و ژرفای نفس و حتی شهودمان چه می‌گذرد.

_رویاها ما را به اعماق ناشناختۀ شخصیتمان می‌بردند و با نشان دادن تصاویری به ما فرصت می‌دهند تا ارتباط عمیق‌تری با دنیای پیرامون برقرار کنیم.

_اشخاص و اشیایی که در رویا می‌بینیم احساسات درونی و ساختار روانی ما را نشان می‌دهند.

_رویاها نقش تعدیل کننده هیجانات را نیز دارند. در رویا خواسته‌ها و هیجانات سرکوب شده خود را بیرون می‌ریزند.

 

بر اساس علم روانشناسی رویاها از سه منبع ناشی می‌شوند. در طی خواب دیدن هر کدام از این محرک‌ها به طور همزمان بر محتوای خواب تأثیر دارند.

شنیدن هر صدایی به طور نامفهوم تصاویر متناسب با خود را در رویا به وجود می‌آورد؛ مثلا صدای غرش رعد و برق می‌تواند باعث دیدن صحنه جنگ در خواب شود. صدای غژغژ یک در رویای دزد را خلق کند. اگر مورب روی تخت خوابیده باشیم و پایمان به لبه تخت برسد ممکن است خواب ببینیم که بر لبه پرتگاه ترس آوری ایستاده‌ایم یا در حال سقوط از صخره‌ای هستیم. دردهای موضعی تصوراتی از قبیل تهاجم یا جراحت را سبب می‌شوند. برخی از این خواب‌ها ممکن است باعث ایجاد حالت‌هایی از ترس در افراد شوند و آن‌ها را به بی‌خوابی مبتلا کنند. برای کسب اطلاعات در زمینه درمان بی خوابی کلیک کنید.

ذهن در طی خواب تحت تأثیر محرک‌هایی که از جانب جسم و تغییرات وضعیت بدنی شماست، قرار دارد. این آگاهی از تغییرات جسمی در بیداری واضح نیست. مثلا تکرار رویاهایی که مضمون اضطراب آور دارند و یا به پایان هراس انگیز می‌رسند، می‌تواند در مورد کسانی که در شرف یا مبتلا به بیماری‌های قلبی هستند بیشتر باشد. رویاهایی با مضمون خفگی، گیر افتادن میان انبوه جمعیت و فرار دلالتی بر بیماری‌های ریوی باشد. رویاهایی با تصاویر مبنی بر لذت یا تنفر از غذا می‌تواند اشاراتی به بیماری‌های گوارشی داشته باشد. زمانی رویاها اشاره به بیماری‌ها یا تغییرات جسمی دارند که «تکرار» شوند.

اغلب انسان‌ها در خواب آنچه را که در طی روز اتفاق افتاده است را می‌بینند. پیوند ذهنی میان خواب و زندگی عالم بیداری را به خواب می‌برد. بنابراین کسی که در زندگی درگیر مشکلات مالی زیادی است در رویا خوابِ پیدا کردن یا اهدا شدن مبلغ زیادی پول را می‌بیند. طبق برخی باورها، محتوای خواب شامل موضوعات و رویدادهایی است که تاثیر زیادی بر فرد گذاشته‌اند.

رویدادهایی که در عالم بیداری رنگ و بوی واقعی خود را از دست داده‌اند. مثلا فرد تصویر شخصی را که سال‌ها قبل با او در یک رابطه عاطفی بوده، در خواب می‌بیند. مثلا فردی که با همکارش “آقای طالبی” درگیری و مشاجره داشته در رویا یک طالبی گندیده می‌بیند. در اینجا اسم آقای طالبی با میوه طالبی تداعی پیدا کرده. ذهن به صورت خلاقانه نابودی آن فرد را به تصویر کشیده است

 

 

کابوس دیدن یک تجربه درناک است و باعث احساس ناخوشایندی در فرد می‌شود. REM یک اختلال خواب نادر است که بر اثر آن، فرد مبتلا خواب می‌بیند که دست به خشونت زده است یا جیغ و فریاد می‌کشد. تحقیقات نشان داده است که دیدن خواب‌های خشن می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های زوال عقل و پارکینسون باشد. البته دیدن خواب خشن صرفا به معنی بروز این بیماری‌ها نیست و یا بلافاصله اتفاق نمی‌افتد. برخی از افراد سال‌ها بعد از بروز نشانه‌های اولیه، به این بیماری‌ها مبتلا شده‌اند.

 

بسیاری افراد از بیدار بودن تا نیمه‌های شب لذت می‌برند و حتی می‌گویند که خوبی‌هایی هم دارد. اما تحقیقات نشان داده است که دیرخوابیدن احتمال کابوس دیدن را تا حد زیادی افزایش می‌دهد. دانشمندان می‌دانند که رابطه ای میان این دو وجود دارد اما از علت آن مطمئن نیستند.

 

مردان نسبت به زنان خواب‌های جنسی بیشتری می‌بینند و در خواب اقدام به برقراری رابطه جنسی می‌کنند. البته این در همه‌ی زنان و مردان یکسان نیست. طبق تحقیقات زنان بیشتر از مردان دچار کابوس می‌شوند. به طور کلی رویاهای زنان به سه دسته تقسیم می‌شود.

1_خواب‌های ترسناک

2_خواب درمورد از دست دادن عزیزان

3_خواب‌های به هم ریخته

 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید بازی‌های ویدیویی یک تمرین بسیار عالی برای کنترل خواب هستند. خواب و بازی هردو واقعیت‌های مجازی هستند که فرد طی آن از بدن خود خارج می‌شود. افراد گیمر به خوبی می‌توانند از قالب بدن خود بیرون بیایند و کنترل جهان دیگری را به دست بگیرند. در واقع خواب را نیز همچون یک بازی تجربه می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که افراد گیمر خواب‌های شفاف و لذت بخش بیشتری نسبت به سایرین تجربه می‌کنند؛ چرا که با احساس کنترل خود می‌توانند روند خواب را در اختیار بگیرند.

این روش می‌تواند به افرادی که اختلال استرس پس از سانحه دارند نیز کمک کنند. هیپنوتیزم از روش‌های دیگری است که به شما کمک می‌کند تا حدی کنترل خواب‌ها و ترس ناشی از کابوس دیدن را به دست بگیرید. جهت درمان کابوس دیدن و بی‌خوابی، بهره‌مندی از روش‌های روان درمانی و مشاوره تلفنی فردی می‌تواند مفید باشد.

 

عقل و منطق در هنگام خواب تا حدودی فعال است و در نتیجه بسیاری از خواب‌ها و اتفاقاتی که پس از آن می‌افتد چندان عجیب نیست. چرا که عقل انسان شرایط و محیط را بررسی می‌کند و نگرانی‌های ناشی از شرایط موجود را در خواب نشان می‌دهد. حتی ممکن است با توجه به موقعیت، اتفاقاتی که قرار است رخ دهد را پیش بینی کند. مثلا فردی تمام شب را بیدار می‌ماند و برای امتحان فردا درس می‌خواند. در مدت کوتاهی که به خواب می‌رود، خواب می‌بیند که دیر بیدار شده و به امتحان نرسیده است.

با توجه به شرایط فرد این خواب کاملا طبیعی است و حتی امکان دارد که اتفاق بیفتد. و یا فردی که والدین پیر و مریضی دارد خواب می‌بیند که آن‌ها را از دست داده است. با توجه به مریضی و پیر بودن آن‌ها، این خواب عجیب و غیر واقعی نیست. در واقع ترس‌های فرد از اتفاقات آینده در خواب به نمایش در می‌آیند.

برای دریافت مشاوره در زمینه خواب و رویا می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.

هنر زندگی اولین سامانه مشاوره روانشناسی تخصصی کشور با مجرب ترین مشاوران روانشناسی پاسخگوی سوالات و مشکلات شما در زمینه های مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربیت کودک ، جوانان ، مهارت های ارتباطی ، ترک اعتیاد ، مشاوره روانشناسی ، روان درمانی و … می باشد. به امید زندگی شاد و سالم برای یکایک مردم ایران…

با عضویت در خبرنامه، از جدیدترین و بهترین کتاب ها و مقالات روانشناسی اطلاع پیدا کنید…

© کلیه حقوق برای حامی هنر زندگی محفوظ می باشد. انتشار مقالات با ذکر منبع بلامانع می باشد.


سفارش کیک های تازه و خوشمزه خونگی


لازم نیست برای تهیه ماست کلی زحمت بکشی

مغز انسان توپ کوچک اسرارآمیزی از ماده‌ی خاکستری است. هر چه باشد، هنوز هم این سال‌ها محققان مبهوت جنبه‌های زیادی از چگونه و چرایی عملکرد مغز می‌باشند. دانشمندان دهه‌ها است بر روی مطالعات خواب و رویا تحقیق می‌کنند. هنوز ۱۰۰ درصد از چگونگی عملکرد خواب مطمئن نیستیم یا اینکه دقیقا چطور و چرا خواب می‌بینیم.

 

خواب دیدن

خواب‌ها به چگونگی شکل گیری خاطرات، ارتباط دارند

 

ما می‌دانیم که چرخه‌ی خواب ما معمولا بسیار زیاد است و خواب ِ بیشتر در طول مرحله‌ی خواب، همراه با حرکات تند چشم(REM) به یاد افراد می‌ماند. همچنین در جامعه‌ی علمی تقریبا همگی قبول دارند که همه خواب می‌بینیم، اگر چه اینکه کدام خواب‌ها بیشتر به یاد آدم می‌مانند، ‌فرد با فرد فرق می‌کند. به این سوال که آیا خواب‌ها عملکردی فیزیولوژیایی، زیستی یا روانی دارند هم جواب داده نشده است، اما این موضوع جلوی دانشمندان را از تحقیق و فرضیه‌سازی نگرفته. چندین نظریه وجود دارند که چرا ما خواب می‌بینیم.

 

یکی از آنها این است که رویاها دست در دست خواب کار می کنند تا به مغز کمک کنند تمام چیزهایی که در طول ِ ساعت‌ بیداری جمع‌آوری کرده را طبقه‌بندی کند. مغز شما روزانه اگر نگوییم میلیون‌ها، با صدها هزار ورودی برخورد دارد. بعضی جزئیات حسی کوچک هستند مثل رنگ ماشینی که از جلوی شما می‌گذرد در حالی که باقی پیچیده تر هستند مثل ارائه ی بزرگی که برای کارتان کنار هم قرار می‌دهید. در طول خواب، مغز کار می کند تا در بین تمام این اطلاعات شخم زده تا تصمیم بگیرد چه چیزی را ذخیره و چه چیزی را فراموش کند. بعضی از محققان فکر می‌کنند خواب‌ها نقشی را در این فرآیند ایفاء می‌کنند.

 

ولی این تیری در تاریکی نیست. تحقیقاتی نشان می دهند که خواب‌ها به چگونگی شکل گیری خاطرات، ارتباط دارند. مطالعات نشان می‌دهد زمانی که در ساعت‌های بیداری چیزهای جدیدی یاد می‌گیریم، رویاهای ما در طول خواب زیاد می‌شود. شرکت‌کنندگان در مطالعه‌ی خواب که یک دوره‌ی یادگیری زبان را طی می‌کردند فعالیت خواب بیشتری نسبت به بقیه داشتند. این مطالعات این ایده را مطرح می کند که ما از خواب خود استفاده می‌کنیم تا خاطرات کوتاه‌مدت را طبقه‌بندی کرده و به خاطرات بلندمدت تبدیل کنیم.

 

نظریه‌ای دیگر می‌گوید که خواب‌ها معمولا نشان دهنده‌ی احساسات ما هستند. در طول روز، مغز ما آن‌قدر سخت کار می‌کند تا ارتباطاتی را ساخته و عملکردهای خاصی را به دست بیاورد. وقتی یک مشکل ریاضیاتی سخت مطرح شود، مغز شما روی همان یک چیز تمرکز می‌کند. مغز فقط برای عملکردهای روانی به کار گرفته نمی‌شود. اگر شما دارید یک نیمکت می‌سازید، مغز شما بر روی ساختن ارتباطات مناسب تمرکز می‌کند تا به دستان شما اجازه دهد تا با کنسرت اره و مقداری چوب کار کند تا برشی دقیق انجام شود. همین موضوع برای وظایف ساده مثل کوبیدن یک میخ با چکش هم صدق می‌کند. آیا تا به حال شده تمرکز خود را از دست بدهید و به انگشت خود ضربه بزنید، چون ذهن شما جای دیگری بوده است؟

 

خواب‌ها معمولا نشان دهنده‌ی احساسات ما هستند

 

بعضی پیشنهاد می دهند که در طول خواب در شب، همه چیز آهسته می‌شود. نیاز نیست در طول خواب روی هر چیزی تمرکز کنیم، بنابراین مغز ما ارتباطات بسیار سستی ایجاد می کند. در طول خواب است که احساسات روز در چرخه‌ی خواب دیدن ما می‌جنگند. اگر در طول روز چیزی در ذهن شما سنگینی کند، این احتمال وجود دارد که شما درباره‌ی آن موضوع به طور ویژه یا از طریق تصویر سازی های ذهنی واضح، خواب ببینید. برای مثال٬ اگر شما درباره‌ی از دست دادن کارتان در کاهش نیروی کار شرکت نگران باشید، می‌توانید خواب ببینید که شما فردی کوچک شده هستید که در دنیایی غول‌پیکر زندگی می‌کنید یا بدون هدف در صحرایی بزرگ و بی‌پایان سرگردان هستید.

 

همچنین نظریه‌ی دیگری وجود دارد که قطعا پیچیدگی کمتری در این حوزه دارد. این نظریه می‌گوید که رویاها هیچ عملکرد خاصی ندارند و تنها محصول فرعی بی هدفی از مغز هستند که وقتی خواب هستیم شکل می گیرند. ما می‌دانیم که قسمت پشت ِ مغز ما در طول مرحله‌ی خواب همراه با حرکات سریع چشم بسیار فعال می‌شوند؛ وقتی اکثر رویاها اتفاق می‌افتند. بعضی فکر می‌کنند تنها مغز است که فعالیت خود را کم کرده و این رویاهای تصادفی و بی معنا از ناحیه مغز شکل می گیرند که وقتی بیدار هستیم آنها را نداریم. حقیقت این است که تا وقتی مغز برای ما مثل یک راز می‌ماند، احتمالا قادر نخواهیم بود با اطمینان کامل بگوییم چرا خواب می‌بینیم.

 

ترجمه: امیرحسین سلیمانی

منبع: howstuffworks.com – bigbangpage.com

جدیترین یخچال ها رو باکمترین قیمت بازاربخر


پرداخت سریع هزینه بلیط با کارت عضو شتاب


ماشین لباسشویی با آبکشی شرعی


بهترین پیشنهادهای خرید برای کتاب کودک

کم شنوایی وناشنوایی در کودکان وخرید سمعک


حس می کنی دچار کم شنوایی شدی؟

رزروبلیط وهتل درسراسرایران بابیشترین تخفیف


زبان انگلیسی رو کاربردی یادبگیر!


اقساط 36 ماه بدون پیش پرداخت لوازم خانگی


تجویز انواع سمعک نامرئی و هوشمند


واسه همه چی جا هست!

ازکجالوازم خانگی رو باقیمت مطمئن خریدکنیم؟


تا60%تخفیف پرطرفدارترین محصولات جنسی

جهت دریافت تخفیف دندانپزشکی شمارتوثبت کن

Makan Inc.| All Rights Reserved – © 2013 – 2021

همه انسان‌ها در طول خواب، رویا می‌بینند. آنچه در افراد مختلف متفاوت است، محتوا و حجم خواب ها و میزان یادآوری این رویاها بعد از بیدار شدن است. با این پنج شنبه برنا همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.

به گزارش خبرگزاری برنا؛ همه انسان‌ها در طول خواب، رویا می‌بینند. مطالعات انجام‌شده در آزمایشگاه‌های خواب نشان داده‌اند که به صورت متوسط، 84 درصد مرحله‌ای از خواب که به آن مرحله حرکات سریع چشم «REM» می‌گوییم، با رویابینی همراه است. به نظر می‌رسد آنچه در افراد مختلف متفاوت است، میزان یادآوری این رویاها بعد از بیدار شدن است. در واقع بعضی افراد بیش از دیگران، رویاها را به خاطر می‌سپارند.

خواب انسان 4 تا 5 مرحله دارد که تقریبا شبیه هم هستند و هر مرحله 1 ساعت تا 1 ساعت و نیم طول می‌کشد. با این مراحل 8-7 ساعت خواب شبانه طی می‌شود.

هر کدام از این مراحل 2 قسمت دارد؛ یک قسمت خواب معمولی و یک قسمت خواب رویا -زمانی که رویا می‌بینیم- است. در این زمان در حالی که چشمم بسته است، کره چشم حرکت می‌کند؛ انگار واقعا در حال دنبال کردن رویاست. پس در هر سیکل خواب شبانه، یک مرحله رویا داریم و بنابراین هر شب 4 تا 5 بار وارد مرحله خواب رویا می‌شویم؛ یعنی حدود 25 تا 20 درصد زمان خواب.

در سیکل‌های اول خواب، رویا کمتر است و هر چه به صبح نزدیک‌تر می‌شویم، رویاها حجم بیشتری از هر سیکل را به خود اختصاص می‌دهند بنابراین احتمال اینکه وقتی صبح از خواب برمی‌خیزیم، از خواب رویا بیدار شویم، زیاد است.پس رویاها طبیعی هستند و خواب خوب، خوابی است که رویاها هم جزئی از آن باشند. یکی از علائم کم بودن خواب رویا، نداشتن احساس سرحالی و شادابی بعد از برخاستن از خواب است.

خواب دیدن

به یاد آوردن خواب

باوجود اینکه حدود 2 ساعت از خواب ما، خواب رویاست، اغلب افراد رویاها را به یاد نمی‌آورند و این حالت کاملا طبیعی است. 82 درصد ما بلافاصله بعد از بیدارشدن محتوای رویاهایمان را به خاطر می‌آوریم اما بعد از گذشت 5 دقیقه، 50 درصد این اطلاعات فراموش می‌شود و بعد از 10 دقیقه، فقط 10 درصد محتوای رویاها قابل یادآوری است؛ به این دلیل که در طول خواب، حافظه کارکردی ما خاموش است. اطلاعات جدیدی که به ذهن وارد می‌شود، در این بخش از حافظه نگهداری و پردازش و سپس به حافظه بلندمدت منتقل می‌شود بنابراین رویاها در حافظه ما ثبت نمی‌شود.

پس اگر هنگام خواب رویا به علتی بیدار شویم، کسی ما را بیدار کند یا اطرافمان یا در بدنمان اتفاقی بیفتد، احتمال دارد رویاهایمان را به خاطر بیاوریم و یادمان بماند. یعنی کسانی که رویاهایشان را به یاد می‌آورند، در زمانی که خواب رویا می‌دیده‌اند، به علتی هر چند به مدت کم، از خواب بیدار شده‌اند. یکی دیگر از علت‌های بیدار شدن، نامناسب بودن دمای محیط خواب، مشکلات جسمی و درد و… است.

محتوای رویا هم اهمیت دارد؛ گاهی افراد فقط رویا نمی‌بینند و رویاهایشان حالت کابوس دارد. کابوس، هم علت‌های جسمی ممکن است داشته باشد و هم علل روانی. یکی از دلایل جسمی که باعث کابوس دیدن می‌شود، پرکاری تیروئید است.

از سوی دیگر، گاهی کسانی که دچار اضطراب هستند یا حادثه خیلی ناخوشایندی برایشان اتفاق افتاده، این رویداد را مکرر به یاد می‌آورند. استرس‌هایی که انسان در طول روز تجربه می‌کند هم می‌تواند رویاها را به کابوس تبدیل کند.کسانی که خواب منقطع دارند و به دلیلی خوابشان باکیفیت نیست و مدام از خواب بیدار می‌شوند، رویاهایشان را به یاد می‌آورند و حس می‌کنند خیلی خواب می‌بینند.

غیر از اضطراب، استرس و افسردگی، اختلال‌های دیگر خواب هم می‌تواند از دلایل به یاد آوردن رویاها باشد؛ مثل اختلال تنفسی در زمان خواب که از نشانه‌های آن خروپف است. این اتفاق باعث بیداری فرد می‌شود زیرا تنفس در مبتلایان به آن حدود 10 تا 20 ثانیه و حتی در برخی افراد تا 1 دقیقه قطع می‌شود بنابراین میزان اکسیژن خون کم می‌شود و بدن تقلا می‌کند مشکل قطع تنفس حل شود. این تقلا و فشاری که به بدن می‌آید، خیلی وقت‌ها به بیدار شدن فرد می‌انجامد و احساس وحشت و خفگی در موارد شدید وقفه تنفسی، او را بیدار می‌کند و باعث می‌شود حس کند رویاهای ناخوشایندی می‌بیند که باعث احساس خفگی‌اش شده است.

شخصیت افراد هم تا حدی در میزان به یادآوری رویاها نقش دارد به طوری که هنرمندان و کسانی که توانایی تجسمی و بنابراین حافظه بزرگ‌تری برای تصاویر دارند، بیشتر از سایرین رویاهایشان را به یاد می‌آورند.

زمان و چگونگی بیدارشدن نیز می‌تواند در این امر موثر باشد؛ اما مهم‌ترین عامل، علاقه فرد به یادآوری رویاهاست. اگر می‌خواهید رویاهای بیشتری به یاد بیاورید، علاقه به محتوای رویاها را در خود پرورش دهید و قبل از خواب به خودتان بگویید که می‌خواهم امشب رویاهایم را به یاد بیاورم.

میزان یادآوری خواب بین مردها و زن‌ها تفاوتی ندارد. نکته جالب این است که اگرچه خواب رِم « REM » -مرحله اصلی رویابینی- در کودکان نسبت به بزرگسالان سهم بیشتری از کل طول خواب را شامل می‌شود، اما کودکان کمتر خواب‌هایشان را به یاد می‌آورند. شاید به این دلیل که بخش‌هایی از مغز که به مراحل خواب مربوط است، تا 7-5 سالگی کامل نمی‌شود.

احساسات شدید، رویا و کابوس می شوند

بسیاری از محققان حوزه خواب معتقدند در شروع رویاها هیجان‌ها نقش مهمی دارند. به عبارت دیگر، بخشی از مغز که به هیجان‌ها و احساسات -مثل ترس، ناراحتی، عصبانیت، خوشحالی، امیدواری و…- مربوط است، در خواب فعال می‌شود. سپس قسمت‌های دیگری از مغز تصاویر و نمادهایی از آن احساس پیدا می‌کنند و این نمادها و تصاویر به شکل داستانی به هم مرتبط می‌‌شوند. در عین حال، قسمت مرتبط با تفکر منطقی مغز، در طول خواب فعال نیست بنابراین ارتباطات و رخدادهای تجربه شده در خواب از منطق دوره بیداری تبعیت نمی‌کند. اغلب محتوای رویاها، وقایعی است که اخیرا و عمدتا در طول روز قبل اتفاق افتاده است. بخش دیگری از محتوای رویاها نیز به رخدادهای آسیب‌زننده قبلی مربوط هستند که هنوز برای فرد خوابیده حل و فصل نشده‌اند بنابراین تجربه‌هایی که برای ما احساسات شدید ایجاد می‌کند، می‌تواند بارها به رویاها و کابوس‌هایمان نفوذ کند.

به‌طور کلی، هسته اصلی رویا یک هیجان است و هر چه این هیجان -مثل ترس- درون ذهن فرد شدت بیشتری داشته باشد، تصاویر مربوط به آن با شدت بیشتری در خواب ظاهر می‌‌شود. کابوس‌ها یا خواب‌های پریشان و همراه با هیجان‌های منفی، علاوه بر مشکلات حل‌نشده روانی، می‌تواند در اثر مشکلات پزشکی و بیماری، استرس سنگین و احساس تهدید جوی برای تصویری که فرد از خود دارد یا برای دیدگاه اجتماعی او، ایجاد شود.

بنابراین تفاوت افراد در به یاد آوردن محتوای رویاها یا به اصطلاح تفاوت در میزان خواب دیدن، نشانه اختلال روان‌پزشکی نیست اما تغییر الگوی خواب دیدن و به ویژه کابوس مکرر در یک نفر، نسبت به قبل خود او، می‌تواند نشان‌دهنده وجود مسائلی حل‌نشده و نیازمند توجه روان‌پزشکی باشد.

بچه‌ها چه خواب‌هایی می‌بینند؟

تحقیقات متعدد در مورد محتویات رویاها در نقاط مختلف دنیا نشان داده‌‌اند که انسان‌ها در خواب خشونت را بیش از دوستی و بدشانسی را بیش از خوش‌شانسی گزارش می‌کنند و تجربه هیجان‌های منفی در همه فرهنگ‌ها و در هر دو جنس، بیش از هیجانات مثبت است. تصاویر مربوط به خشونت در مردها بیش از زن‌ها تظاهر می‌یابد. میزان رویاها در افراد مسن تفاوتی با جوانان ندارد اما خشونت فیزیکی و هیجان‌های منفی در خواب کهنسالان کمتر از جوانان است.

در کودکان نیز محتوای رویاها با افزایش سن تکامل می‌یابد به طوری که تا 4-3 سالگی کودکان خودشان را در خواب نمی‌بینند. در سن کمتر از 5 سال، خواب‌ها مجموعه‌ غیرجذابی از تصاویر ثابت و تفکراتی درباره وقایع روز است. بین 5 تا 8 سالگی رویاها بیشتر شکل داستانی به خود می‌گیرند و حرکت و تعامل در آنها اتفاق می‌افتد ولی تا حدود 15-13 سالگی هنوز کاملا شکل نمی‌گیرد و شبیه بالغان نمی‌شود. کابوس در بچه‌ها شایع است و از حدود 3 سالگی شروع می‌شود. در دوران 7-3 سال مضمون شایع کابوس‌ها، تعقیب‌‌شدن به‌وسیله هیولا یا جانور است.

2 نکته برای روشن‌تر شدن دنیای خواب

1- آنچه ذهن در طول بیداری بر آن متمرکز است، در طول خواب نیز مورد توجه و تمرکز خواهد بود.

2- بعضی از نمادها در خواب افراد مختلف تکرار می‌شوند و معمول هستند؛ مثلا افتادن دندان یا پرواز کردن جزو محتویات شایع رویاها هستند. همان‌طور که گفته شد، وقتی یک هیجان در طول مغز فعال می‌شود، نمادها و تصاویر مرتبط با آن در کنار هم جمع و رویا ایجاد می‌شود. این نمادها، همان‌هایی هستند که در بیداری نیز در ارتباط با همان هیجان به کار می‌روند. مثلا در بیشتر فرهنگ‌ها، پرواز نمادی از آزادی تلقی می‌شود. حال اگر فردی در خواب هیجانی مرتبط با آزادی را تجربه کند، احتمال دارد تصویری از نماد پرواز در محتوای رویای او وارد شود. یا مثلا برای اشاره به رهاکردن یک چیز، اصطلاح «دندان‌ چیزی را کندن» را به کار می‌بریم، پس ممکن است برای مفهوم رهاکردن چیزی در خواب، نماد کنده‌شدن دندان فعال شود. بنابراین دیدن چیزهای مشابه در رویای افراد مختلف دارای یک فرهنگ می‌تواند نشانه‌ای از نمادهای مشترک در آن فرهنگ باشد که در عین حال برای هر فرد معنا و مفهوم مجزا و منحصر به فردی نیز دارد.

 پس اگر رویاهایتان را زیاد به یاد می‌آورید و طی روز احساس خستگی می‌کنید و دچار این احساس هستید که در تمام شب رویا یا کابوس شبانه می‌بینید، لازم است حتما بررسی شوید تا علت مشکلتان پیدا و درمان برایتان برنامه‌ریزی ‌شود.

 

88492747

88830950

info@bornanews.ir

تهران – خیابان شهید مطهری – خیابان فجر – خیابان نظری – انتهای خیابان دلفان – نبش اتوبان مدرس – پلاک 50

تمام حقوق برای خبرگزاری برنا محفوظ است. استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.




.loader {
border: 5px solid #f3f3f3;
border-radius: 50%;
border-top: 5px solid #4D91FF;
width: 50px;
height: 50px;
-webkit-animation: spin 2s linear infinite; /* Safari */
animation: spin 1s linear infinite;
}

/* Safari */
@-webkit-keyframes spin {
0% { -webkit-transform: rotate(0deg); }
100% { -webkit-transform: rotate(360deg); }
}

@keyframes spin {
0% { transform: rotate(0deg); }
100% { transform: rotate(360deg); }
}

آیا خوابهای ظهر هم تعبیر دارند یا باطل هستند؟

تعبیر به خیر کردن یعنی چی؟

آیا خوابها را هر طور تعبیر کنیم همونطور اتفاق می افتند؟

چرا جدیداً انقدر زیاد خواب میبینم؟

خواب دیدن

خوابهای من کی تعبیر میشن؟

چه خوابی دیدی؟

در حال حاضر هم فقط میتونی از طریق کلیک کردن روی گزینه “پاسخ ویژه” که در ابتدای فرم قرار داره نسبت به ارسال خواب خودت اقدام کنی (البته تعبیر خواب به این طریق هشت هزار تومان هزینه داره که قبل از ارائه تعبیر دریافت میشه).

به دلیل اینکه در حال حاضر امکان پاسخگویی وجود نداره میتونی طی ساعات آینده مراجعه کنی.

در حال حاضر امکان پاسخگویی وجود نداره.

حد سوالات مطرح شده در امروز به پایان رسیده و می بایست فردا مراجعه کنی.

برای پاسخهای ویژه میبایست هشت هزار تومن پرداخت کنی.
امتیازهای پاسخ ویژه شامل موارد زیر هستش:

1- خواب تو محرمانه شده و نمایش داده نمیشه.

2- معمولاً سریعتر تعبیر میشه.

3- اگه لازم بشه توضیحات مفصل و بیشتری ارائه خواهد شد.

مراحل کار هم به این صورته که با انتخاب این گزینه متن خواب خودتو ارسال می کنی و پس از بررسی در صورتی که تعبیر اون مشخص شد به تو اطلاع داده میشه که مبلغ هشت هزار تومن واریز کنی و بعد از واریز، تعبیر ارائه خواهد شد. در صورت تمایل می تونی خواب خودتو توی قسمت پایین بنویسی.

اگه مایلی این گزینه رو انتخاب کنی، چنانچه عضو سایت هستی ابتدا می بایست از طریق قسمت ورود به حساب وارد حساب کاربری خودت بشی و یا اگر عضو نیستی می بایست از طریق قسمت عضویت عضو سایت بشی و بعد این گزینه رو انتخاب کنی (عضویت هم کار خاصی نداره و ظرف یک دقیقه انجام میشه.. فقط کافیه یه اسم و یه رمز عبور انتخاب کنی.. ایمیل و شماره همراه رو هم اگه دوست داشتی ثبت کن. به طور کلی عضویت رایگان هستش منتها پاسخهای ویژه هزینه مختصری داره).

برای مشاهده و استفاده از فرم می بایست جاوااسکریپت بر روی مرورگر شما فعال باشد.

رؤیا مسیر شناخت، تحریک احساسات، آگاهی، ارتقا شناخت است و تجربهٔ افکار، تصاویر یا احساساتی است که در هنگام خواب عمیق (اغلب در مرحله خواب آر ای ام) انجام می‌پذیرد. رؤیا ممکن است شامل اتفاقات عادی و روزمره یا عجیب و غریب بشود. انسان‌ها به صورت تاریخی همواره اهمیت زیادی برای رؤیا قائل بوده به طرق مختلف به آن نگریسته‌اند. به عنوان مثال: گروهی آن را پنجره‌ای به سمت مقدسات، گذشته، آینده یا دنیای مردگان در نظر گرفته‌اند. برخی جوابهای خلاقانه‌ای برای سؤالات فکری یا عاطفی خویش در رؤیاها یافته‌اند، و هنرمندانی ایده‌های هنری نوینی از خواب اتخاذ کرده‌اند. معروف‌ترین نظریه روانشناسی در مورد اهمیت رؤیاها متعلق به زیگموند فروید می‌باشد. فروید عقیده داشت که خواب از آن جهت حائز اهمیت می‌باشد که امیال سرکوب شده‌ای که خودآگاه از آن‌ها مطلع نیست عموماً به اشکال نمادینی در خواب ظاهر می‌شوند.[۱] نظریه دیگر متعلق به یونگ بوده که خواب را افشاگر ذهن ناخودآگاه می‌دید. به عقیده یونگ، خواب حوادث آینده را پیش‌بینی کرده و به نکاتی در شخصیت خواب بیننده که شخص از آن‌ها غافل شده‌است اشاره می‌کند.[نیازمند منبع] نظریه‌ای دیگر خواب را بر اساس بارهای الکتریکی ای که محرک بخش‌های مربوط به حافظه مغز هستند توضیح می‌دهد.[۲]

مطالعات مربوط به واسط مغز و رایانه (که بر پایه اندازگیری الکتریکی فعالیت‌های مغزی استوار هستند) نشان داده‌اند که نوزادان پنجاه درصد خواب را در وضعیت خواب رم (REM) می‌گذرانند. این زمان با افزایش سن کم شده چنانچه بالغان جوان در هر هشت ساعت خواب بین ۱٫۵ تا ۲ ساعت رؤیا می‌بینند. در هنگام خواب دیدن ضربان قلب و فشار خون، افزایش یافته و نفس خواب بیننده سریعتر می‌شود، در حالی که بدن حرکتی نمی‌کند. محروم کردن افراد از خواب-رؤیا دیدن باعث کاهش سطح مهارت‌های آن‌ها شده و آن‌ها را زودرنج می‌کند.[۲]

نظریه‌پردازی در مورد رؤیاها، نیازمند جمع‌آوری داده‌ها و تحلیل آن‌ها می‌باشد. از آنجاکه مشاهده مستقیم رؤیاهایِ افرادِ مختلف ناممکن است، رؤیاها باید از بخش قابل مشاهده رفتاری انسان‌ها استنتاج شوند، اما این‌گونه روش‌های جمع‌آوری داده و اهدافی که این روش‌ها دنبال می‌کنند، خود بر نتایجی که نهایتاً گرفته می‌شوند تأثیر می‌گذارند. گزارش‌هایی که از خواب افراد در محیط خانه جمع می‌شوند با آنهایی که در آزمایشگاه جمع‌آوری می‌شوند تفاوت‌هایی می‌دارد (عموماً خواب‌هایی که در خانه دیده می‌شود ماهیت احساسی و جنسی بیشتری دارند). افراد به ندرت به صورت فوری ذکر می‌کنند که خوابشان را رنگی دیده‌اند، اما پس از پرسیدن سؤالات دقیق عموماً وجود رنگ‌ها را در خوابشان ذکر می‌کنند. زمان خواب روی آن تأثیر می‌گذارد، مثلاً خواب‌های صبح عموماً غنی تر و پیچیده‌تر از خواب‌های اول شب است. همچنین آنچه که شخص پس از بیداری از خوابش به یاد می‌آورد، با آنچه پس از گذشت مدتی زمان در وضعیت بیداری به یاد می‌آورد متفاوت است. خواب‌های افراد مختلف دارای ویژگی‌های منحصربه‌فرد می‌باشد.[۳]

تخمین خواب بیننده از مدت زمانی که خواب آن‌ها طول کشیده از خوابی تا خواب دیگر می‌تواند بسیار متفاوت می‌باشد. از این مشاهده می‌توان نتیجه گرفت که طول زمانی واقعی خواب نیز ممکن است از خوابی تا خواب دیگر بسیار متفاوت باشد. هنگامی که از افراد در آزمایشگاه سؤال شد که فوراً خواب خود را توضیح دهند، عموماً طول آن‌ها بسیار کوتاه می‌باشد؛ ۹۰ ٪ خواب‌ها طولشان از ۱۵۰ کلمه کمتر بوده و طولانی‌ترین خواب‌ها از ۱۰۰۰ کلمه نیز می‌گذشت. هنگامی که سؤالات بیشتری از آن‌ها پرسیده شده، گزارش خواب آن‌ها طولانی‌تر شده چنانچه یک سوم خواب‌ها از ۳۰۰ کلمه رد می‌شدند.[۳]

رؤیاها عموماً خودمدار بوده و خود شخص، یک بازیگر در خواب می‌باشد. به ندرت دنیای خواب بدون جمعیت و خالی می‌باشد. به صورت تقریبی دو سوم افرادی که در خواب ظاهر می‌شوند افرادی هستند که شخص می‌شناسد. عموماً این افراد آشنایان نزدیک بوده و افراد خانواده در یک پنجم خواب‌ها حضور دارند. به تصویر کشیدن عجیب و غریب افراد در خواب نادر می‌باشد.[۳]

خواب دیدن

گزارش‌های رؤیا عموماً تصویری می‌باشد. در زمان‌هایی که خواب تصویری نیست شخص رؤیا بیننده ممکن است آن را به فکر کردن در حال خواب توصیف کند تا به رؤیا دیدن. اگر چه اکثر خواب‌ها حاوی ویژگی‌های صوتی می‌باشند، ولی عموماً این‌گونه ویژگی‌ها در خواب برجسته نیستند. وجود ابعاد احساسی در خواب‌ها معمول است. در خواب‌های خیلی احساسی، ترس، نگرانی و پس از آن خشم بیشترین تکرار را دارند. احساسات مسرّت‌آمیز از میان بقیه احساسات دوستانه بیشتر اتفاق می‌افتد. در بین افرادی که در آزمایشگاه روی آن‌ها آزمایش صورت گرفته خواب‌های با غلظت جنسی بالا نادر می‌باشند.[۳]

رابرتو کاساتی*[۴] معتقد است که محتویات رؤیاها اکثراً ساخته و پرداخته ذهن هستند، زیرا: گاهی اوقات رؤیاها تحت تأثیر شرایط محیط خارجی قرار می‌گیرند، ولی در این حال بین آنچه در رؤیاها اتفاق می‌افتد و وضعیت دنیای فیزیکی خارج توافق نظاممندی وجود ندارد. به‌علاوه تحریکات خارجی مانند صدای زنگ ساعت نیز ممکن است وارد خواب اشخاص بشود. همچنین آزمایش‌ها نشان داده‌است که ارتباطی میان خواب دیدن و فعالیت شدید مغز، حرکت نکردن ماهیچه‌ها، و در برخی حیوانات حرکت سریع چشم وجود دارد. اگر اشخاص را در این وضعیت مغزی از خواب بیدار کنیم به سادگی و به شفافی رؤیای در حال دیدن خود را به یاد می‌آورند.[۵]

هر نظریه فیزیولوژی از رؤیا باید پنج مشخصه زیر را توضیح دهد:[۶]

این پنج مشخصه با آنچه در en:Delirium – که به دلیل صدمه فیزیکی به مغز اتفاق می‌افتاد – مشاهده می‌شود قرابت داشته و ممکن است بین این دو ارتباطی باشد.[۶]

اولین فرضیه رؤیا توسط ویلهلم وندت و در اواسط قرن نوزدهم پیشنهاد شد اگر چه پیش از وندت برخی از متفکران عصر روشنگری رؤیا را به فعالیت مغزی نسبت داده بودند، ولی این دیدگاه‌ها به دست فراموشی سپرده شده بود و به صورت جدی دنبال نشده بود. بر اساس فرضیه وندت در هنگام دیدن رؤیا، برخی از فعالیت‌های مغزی مانند تصویرسازی و عاطفه تشدید شده ولی برخی دیگر مانند حافظه و خودآگاهی از کار می‌افتند). پس از او فروید نظرات وندت را ادامه داد، ولی بزودی به دلیل موجود نبودن داده‌ها و اندازه‌گیری نظرش را تغییر داده و تفسیری روانشناسانه از رؤیا ارائه داد که رؤیا را حاصل سرکوب شدن امیال درونی ناخود آگاه توصیف می‌کند.[۶]

رویابینی آگاهانه حالتی از خواب و رؤیا است که رویابین در آن خودآگاه است و می‌داند که خواب است و خواب می‌بیند.
اکثراً در این حالت افراد قادر هستند که خواب خود را کنترل کنند و آنجایی که می‌خواهند بروند یا همان تصاویری که می‌خواهند را ببینند.
روش‌ها و تکنیک‌هایی برای قرارگرفتن در این وضعیت وجود دارد ولی بیشتر به خود فرد و ذهن او برمیگردد. اکثر روش‌ها با تمرکز بر خودآگاهی در هنگام رؤیا است تا وارد فاز رؤیا بینی آگاهانه شوند.

در عهد عتیق، رؤیا به عنوان کانالی ارتباطی از دنیای ماورای طبیعت به دنیای انسانی در نظر گرفته شده که از طریق آن وحی یا بصیرت‌های پیامبرانه به انسان‌ها منتقل می‌شود (مثلاً سفر پیدایش فصل ۱۵ آیه ۱، اشعیا فصل ۲۹ آیه ۷، ایوب فصل ۳۳، آیات ۱۴–۱۶ را ببینید). رؤیا وسیله انتقال وحی به اکثر پیامبران بیان شده، ولی موسی تنها پیامبری معرفی شده که خداوند چهره به چهره با او صحبت نمود (سفر اعداد فصل ۱۲ آیه ۶ تا ۸ را ببینید). یوسف و دانیال دو مفسر برجسته رؤیا هستند که این قابلیت خود را هدیه‌ای از جانب خداوند می‌دانستند. تمامی رؤیاهای عهد عتیق بدون استثنا به وقایع آینده اشاره داشته، یا هشداری نسبت به وقوع حادثه‌ای می‌دهند. رؤیاها اکثراً نمادین بوده و نیاز به تعبیر دارند، چنانچه بجز موارد اندکی معنی رؤیا برای شخصی که آن را دیده واضح نیست. کتب متأخرتر عهد عتیق دیدگاه اشکال گیرانه تری نسبت به رؤیا دارند (اشعیا فصل ۲۹ آیه ۸، ایوب فصل ۲۰ آیه ۸، جامعه فصل ۵ آیه ۶). کتب اپوکریفا متعلق به آن زمان نیز بیانگر رواج دیدگاه‌های اشکال گیرانه نسبت به رؤیاها بوده (کتاب حکمت یشوع بن سیراخ فصل ۳۴ آیات ۱ تا ۷ را ببینید) و کابوس‌ها پریشانی‌هایی به حساب می‌آمدند که اشرار به آن دچار می‌شوند. علمای یهودی دیدگاه‌های مختلف و ناسازگاری نسبت به رؤیا بیان کرده‌اند: از طرفی رؤیاها بی‌اثر خوانده شده‌اند،[۷] یا بازتاب دهنده تفکرات شخصی که خواب دیده بوده،[۸] یا اینکه الزاماً شامل مقداری یاوه و پرت و پلا هستند[۹] یا اینکه «خوابی که تفسیر نشده مانند نامه‌ای که خوانده نشده» که هیچگاه غیرممکن را نشان نمی‌دهد و همیشه تا حدی برآورده می‌شود. از طرف دیگر، برخی خواب‌ها را بسیار جدی میگیرفتند، چنانچه اگر کسی در خواب عهدی یا طرد کردنی کسی را می‌دید، خواب حکم اجرایی داشت و فقط توسط مجمع ده نفره می‌توانست از باطل شود.[۱۰]

تلمود معانی نمادینی برای تفسیر خواب بیان کرده که برخی از آن‌ها به شرح زیر است: خروس جوان نشانه به دنیا آمدن پسر بوده، ورود به استخر نشانه رئیس مدرسه مذهبی شدن؛ اسب سفیدی که ایستاده یا چهار نعل می‌رود نشانه فال نیک بوده، ولی اسب سرخی که چهار نعل می‌رود نه؛ تمامی حیوانات بجز فیل، میمون یا جوجه تیغی نشان خوبی می‌باشند. در سنت یهودی، راه‌هایی جهت تبدیل رؤیای ترسناک به رؤیای نیک نیز پیشنهاد شده‌است که شامل خواندن آیات خاصی از کتاب مقدس (مانند غزلهای سلیمان فصل ۳ آیه ۷ و ۸)، صدقه دادن، یا روزه گرفتن می‌باشد. نام این روزه خاص ta’anit ḥalom[۱۱] بوده که حتی در روز سبت (شنبه)، روش هشانا یا یوم‌کیپور ممکن است گرفته شود.[۱۰]

در مسیحیت به ویژه مسیحیت پروتستان رؤیا می‌تواند از جانب خداباشد تا اراده خداوند از طریق نبی (کسی که رؤیا را گرفته‌است) انجام شود البته باید رؤیاها سنجیده شود (تضادی با حکمت یا احکام خدا یا روح کتاب مقدس نداشته باشد)
در حبقوق ۲: ۲۰ بیان می‌دارد رؤیایی که از خداست را می‌بایست بر لوح‌های بزرگ آن چنان نوشت که هر دونده‌ای بتواند آن را بخواند
و یا در اعمال می‌خوانیم که “خدا می‌گوید در ایام آخر چنین خواهدبود که از روح خود بر تمام بشر خواهم ریخت وپسران و دختران شما نبوت کنند و جوانان شما رؤیاها و پیران شما خوابها خواهند دید.

چهار کلمه مختلف در قرآن به معنای رؤیا به کار رفته‌اند. سه کلمه اول که در معنی رؤیای خوب عبارتند از:[۱۲]

کلمه‌ای که قرآن در معنی رؤیای بد به کار می‌برد:[۱۲]

تفسیر رازی رؤیاهای قرآن را به سه دسته تقسیم می‌کند: (۱) آنهایی که پیام یا توصیفی که در رؤیا آمده به واقعیت تبدیل می‌شود (مانند خواب حضرت محمد (ص) در حدیبیه که فتح مکه را پیشگویی می‌کرد)؛ (۲) رؤیاهایی که پیام رؤیا در جهت بر عکس برآورده می‌شود (مانند خواب ابراهیم که مضمونش قربانی کردن پسرش بود)؛ (۳) رؤیاهایی که نیاز به مفسر دارند (مانند چهار خواب ذکر شده در سوره یوسف).[۱۲][۱۳]

شباهت‌های بین مشاهده رؤیا و مشاهده واقعیت این سؤال را برمی‌انگیزد که چگونه می‌توان بین این دو تفاوت قائل شد. برتراند راسل معتقد بود که «واضحاً امکان دارد که آنچه ما تجربه زندگی در بیداری می‌خوانیم تنها یک کابوس مداوم و غیرمعمول باشد»، و اینکه «من فکر نمی‌کنم که در حال حاضر در حال خواب دیدن هستم، ولی آن را نمی‌توانم اثبات کنم.» فیلم‌های پرفروشی در هالیوود همانند سرآغاز نیز حول محور همین تفکرات می‌چرخند.

فلاسفه عموماً شفافیت و پیوستگی تجربه بیداری در مقایسه با تجربه رؤیا را تفاوتی کلیدی در نظر می‌گیرند. بگفته رنه دکارت «حافظه هیچگاه نمی‌تواند خواب‌های ما را به یکدیگر یا به کل مسیر زندگی ما مربوط کند، در حالی که وقایعی که در حال بیداری برای ما اتفاق می‌افتند دارای اتحاد می‌باشند.» راسل نیز تجربه بیداری را یکنواخت دانسته ولی رؤیا را بسیار نامنظم می‌دید،[۳]

ماهیت رؤیا موضوع جنجال‌برانگیزی بوده چنانچه برخی از فلاسفه اینکه رؤیا تجربه‌ای است که هنگام خواب رخ می‌دهد را زیر سؤال برده‌اند و استدلال می‌کنند که رؤیا را باید بر اساس آنچه ما هنگام بیداری «بیاد می‌آوریم» فهمید.[۵]
خواب ها برون ریزی نخاله های مغزی بر پایه خاطرات بد میباشد

هزاران سال است که خواب دیدن انسان‌ها را مجذوب خود کرده است. چرا خواب می‌بینیم؟ آیا در تصورات شبانه خود می‌توانیم معنا و مفهومی جستجو کنیم؟ آیا رویاها می‌توانند به ما در رفع مشکلات کمک کنند، ایده‌های تازه‌ای در اختیار ما بگذارند یا الهام‌بخش ما در تصنیف سمفونی موسیقی شوند؟

ما فقط در زمان خواب با حرکت سریع چشم، خواب می‌بینیم؟ نه.

وقتی می‌خوابیم مغز ما در چهار دوره مختلف اما بسیار دقیق ۹۰ دقیقه‌ای فعالیت می‌کند: مرحله اول تا سوم را خواب بدون حرکت سریع چشم می‌گویند و مرحله چهارم که خواب با حرکت سریع چشم است. این مرحله حرکت سریع چشم را مرحله خواب دیدن می‌نامیم. ما در حقیقت در تمام این چهار مرحله خواب می‌بینیم.

وقتی افراد در مرحله حرکت سریع چشم از خواب بیدار شوند، رویا‌هاشان احساسی‌تر و عجیب ‌و ‌غریب‌تر و آشفته‌تر است.

مرحله اول، همان موقع که به‌خواب می‌روید و فعالیت مغزی کند می‌شود، مرحله کوتاهی است. بلافاصله وارد مرحله دوم خواب بدون حرکت سریع چشم می‌شوید که فعالیت مغز باز هم آهسته‌تر می‌شود اما در بخش‌های مختلفی ازقشر مغز هنوز جهش‌هایی از فعالیت بالای مغزی وجود دارد که به آن دوک‌های خواب می‌گویند.

خواب دیدن

موج آهسته یا خواب بسیار عمیق پس از آن است که ویژگی آن نوسانات امواج مغزی بسیار کم‌دامنه است که میلیون‌ها نرون مغزی که همه هم‌زمان فعالیت می‌کنند، متوقف می‌شوند و دوباره به کار می‌افتند با سرعتی آهسته‌تر از یک در هر ثانیه. پس از این مرحله خواب با حرکت سریع چشم می‌رسد که ویژگی آن حرکت سریع چشم‌ زیر پلک‌ است و امواج مغزی در این مرحله بسیار شبیه زمان بیداری ماست.

در مرحله حرکت سریع چشم بیشتر خواب می‌بینیم. وقتی افراد در این مرحله از خواب بیدار شوند ٪۸۰ از آنها می‌گویند که خواب می‌دیده‌اند. این خواب‌ها احساسی‌تر و عجیب ‌و غریب‌تر و آشفته‌تر است. البته پژوهش‌ها نشان داده است که ۵۰ درصد از افراد حتی اگر در مرحله خواب با نوسان آهسته مغز هم بیدار شوند، می‌گویند خواب دیده‌اند.

هر چند ما همه خواب‌هایمان را به یاد نمی‌آوریم، اما به طور متوسط هر فرد هر شب ۵ بار خواب می‌بیند. در مرحله حرکت غیر‌سریع چشم خواب‌ها خیلی کوتاه هستند و در ادامه شب خواب‌ها طولانی‌تر می‌شوند، در نیمه دوم از شب ما مرحله طولانی‌تری از خواب با حرکت غیر‌سریع چشم داریم.

باور بر این است که رویا‌ها تلاش ذهن برای رفع مشکلات و حل مسائل زندگی است.

برای به‌خاطر آوردن رویا باید بلافاصله پس از آن یا در میان آن بیدار شوید، به همین دلیل ما بیشتر رویا‌هامان را فراموش می‌کنیم. اگر خواب‌ سبکی داشته باشید ممکن است رویا‌های بیشتری در خاطرتان بماند چون بیشتر احتمال دارد که درست وسط یکی از آنها از خواب پریده باشید. برعکس آن هم در مورد کسانی که خواب عمیقی دارند، صادق است. به خاطر آوردن خواب‌ها به میزان احساسات آن رویا هم مربوط می‌شود. رویا‌های خیلی عاطفی یا کابوس‌ها بیشتر ممکن است شما را از خواب بیدار کند و در نتیجه بیشتر در خاطرتان باقی بماند.

به طور خلاصه باید بگوییم واقعاً دلیل آن هنوز روشن نیست. دانشمندان بر این باورند که خواب دیدن فقط یک دلیل ندارد بلکه دلایل متعددی دارد:

خواب دیدن تا حدود زیادی به خاطرات و حافظه مربوط است. ما می‌دانیم که وقتی چیزی را یاد می‌گیریم و تجربه می‌کنیم، فعالیت مغزی و آن خاطره به طور ناگهانی در خواب ما ظاهر می‌شود که مرور یا باز‌پخش خاطرات است.

این بستگی به قدرت و یکپارچگی و محفوظ ماندن خاطره‌ها دارد. نظریه این است که گاهی این باز‌سازی‌ها و یادآوری‌های دوباره که در زمان خواب اتفاق می‌افتد، به سطح آگاهی ما می‌آید و خواب‌ها و رویا‌ها را تشکیل می‌دهد.

پردازش آسیب‌های روانی

نظریه دیگر این است که رویا‌ها راهی برای زنده کردن رویداد‌هایی است که به نحوی به ما آسیب روانی زده‌اند تا لبه‌های تیز احساسی آن را کمی نرم‌تر کند. وقتی رویدادی در فضایی امن برای ما روی دهد، یاد می‌گیریم تا آن رویداد‌ را از احساسات مربوط به آن جدا کنیم.

حل مسائل

خواب دیدن هم‌چنین تلاش ذهن و مغز برای رفع مشکلات و حل مسائل زندگی است. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که بلافاصله پس از خواب دیدن ما به راه‌حل‌های بسیار نوآورانه‌ای می‌رسیم. مشهور است که پل مک‌کارتنی در رویا ملودی موسیقی “دیروز” خود را یافت و استیون کینگ طرح داستان میزری را از رویایش الهام گرفت و ایده جدول تناوبی عناصر هم از خواب و رویا سر‌چشمه گرفته است.

در طول قرن‌ها مردمان به خواب و رویا اهمیت زیادی داده‌اند. بعضی بر این باورند که خواب‌ها راهی برای ارتباط خدایان با ماست یا اینکه خواب بد پیشگویی رویداد ناگواری در زندگی واقعی است.

روانکاو مشهور، زیگموند فروید معتقد بود که ما بسیاری از افکار را در خود آگاه خود سرکوب می‌کنیم و این افکار و تمایلات سرکوب‌شده در خواب به صورت رویا سر‌بر‌می‌آورند؛ در نتیجه رویا‌ها درباره تمایلات جنسی و خواسته‌ها و نیاز‌های عمیق ما خیلی حرف‌ها دارند که بزنند.

روان‌شناسی نوین هم بر دیدگاه‌های فروید صحّه می‌گذارد و معتقد است باید اشاره‌هایی در خواب‌ها وجود داشته باشد. بدون تردید رویاها بی‌معنا نیستند.

خواب‌ و رویا ممکن است جای خطرناکی باشد

بیشتر خواب‌هایی که می‌بینیم ساده و پیش‌پا‌افتاده‌اند: وقتی پژوهشگران شرکت‌کنندگان در تحقیقات را از خواب بیدار کردند بیشتر آنها درباره رویداد‌های روزمره مثل پر کردن پرسش‌نامه در اداره و گرداندن سگ‌شان خواب می‌دیدند.

خواب‌ها معمولاً منفی هستند و بازتابی از دلواپسی‌ها و نگرانی‌های ما هستند. بیشتر آنها ممکن است در جاهای خیلی ترسناکی اتفاق بیفتند. آیا می‌دانید آمار قتل در سرزمین خواب‌ و رویا از هر جای دیگر دنیا بیشتر است؟

بعضی خواب‌ها بیش از یک شب ادامه پیدا می‌کند

بعضی از ما یک خواب را چند بار یا به صورت ماجرایی سریالی در چند شب متوالی می‌بینیم. در تحقیقی از افراد خواسته شد که خواب‌های شب به شب و طولانی و با جزئیات بسیار و به سبک سریال‌های تلویزیونی خود را تعریف کنند. پژوهشگران دریافتند که آنها خودشان در انتظار بخش بعدی خوابشان هستند.

بعضی‌ها می‌توانند خواب‌دیدنشان را کنترل کنند

رویای شفاف وقتی است که فرد بتواند به طور آگاهانه بر رویای خود کنترل داشته باشد، اما این توانایی بسیار نادر است. به نظر می‌رسد بیشتر نوعی توانایی ژنتیکی باشد: بعضی به طور طبیعی می‌توانند این کار را بکنند و اگر با این مهارت به دنیا نیامده باشید بسیار دشوار است که آن را کسب کنید. جالب اینجاست که پژوهش‌‌ها نشان می‌دهد اگر فردی در خواب شفاف مهارتی فیزیکی را کسب کند، مانند اسکیت‌بورد‌ سواری، در زندگی واقعی هم می‌تواند در آن مهارت پیشرفت کند و آن را یاد بگیرد.

می‌توانیم کاری کنیم که رویا‌ها پایان خوش‌تری داشته باشند

اگر مدام خواب بدی می‌بینید، درمان با تمرین تصویر‌سازی را امتحان کنید. در طول روز خواب‌ را خاطر بیاورید اما آن را با پایانی خوش تصور کنید. اگر فرزندی دارید که مدام کابوس تکرار‌شونده می‌بیند مثلاً اینکه عقربی یا موجودی او را تعقیب کرده است، او را تشویق کنید که آنها را موجودات مهربانی تصور کند. ایجاد این تصویر و تصور آن چند بار در طول روز، بر کابوس شبانه اثر خواهد گذاشت.

بو هم بر خواب‌های ما اثر دارد

تحقیقات نشان می‌دهد که افراد با استنشاق بوهای خوش موقع خواب، رویا‌های شیرین‌تری می‌بینند و اگر بو‌های بدی در اطراف‌شان باشد، خواب‌های بدی می‌بینند. پس اگر می‌خواهید شب‌ها خواب‌های خوب ببینید، در اتاق‌خواب‌ از عطر‌های خوش و روغن‌های خوشبو استفاده کنید.

© 2021 بی بی سی. بی بی سی مسئول محتوای سایت های دیگر نیست. سیاست ما درباره لینک دادن به سایت های دیگر.

تعبیر خواب هایی که می بینیم گاهی می تواند نشان دهنده حالات روحی ما باشد. تفسیر رویاها می تواند بینش ما را به ناخوداگاهمان بگشاید و وضعیت احساسی ترس ها و تجربیاتمان را به ما نشان دهد

از اعضای خانواده گرفته تا همکاران …تفسیر رویاها می تواند بینش ما را به ناخوداگاهمان بگشاید و وضعیت احساسی ترس ها و تجربیاتمام را به ما نشان دهد.رمزگشایی تصاویر و شخصیت های رویایمان می تواند مار ا با معانی جدیدی از خوابهایمان آشنا کند که از آن ها آگاه نبوده ایم. در این مقاله معنای خوابهایی که در مورد اشخاصی خاص را می بینیم برایتان اشکار می کنیم.

خواب دیدن در مورد اعضای خانواده با هویتتان در ارتباط است زیرا خانواده نشان دهنده نگرش، ارزش ها و پاسخ های احساسی ماست.خواب دیدن در مورد مادر می تواند نشان از غرایز مادریتان داشته باشد. در حالی که دیدن خواب پدر می تواند نشان دهنده توانایی های شما باشد که البته به شرایط رویای شما بستگی دارد.احتمال دیگر این است که رویدادهای ذهن ناخوداگاهتان باشد چه شادی و چه غم. خواب دیدن می تواند راهی برای مغزتان باشد که از این مشکلات عبور کرده و به آن ها معنا ببخشد.

به طور سنتی رویای مرگ در مورد یک نفر نشانه ای خوب در نظر گرفته می شود و به این معنی است که آن شخص قرار نیست در آینده ای نزدیک بمیرد یا دچار بیماری شود.ولی اخیرا به این معنی تعبیر می شود که این نوع خواب ها نشان دهنده ترس است. اگر رویای مرگ شخصی که دوستش دارید را ببینید ممکن است به این معنا باشد که نگران چیزی هستید که در آینده ممکن است برای آن شخص اتفاق بیوفتد یا نگران رابطه بین خودتان هستید.

خواب دیدن

خواب دیدن در مورد کسی که به شما نزدیک است یا عاشقش هستید ممکن است به سادگی نشان دهنده اهمیت آن شخص برای شما و موقعیت خاصی داشته باشد که در در زندگیتان دارد. اگر رویا مثبت باشد نشانه خوبی است و به این معنی است که با آن شخص احساس امنیت دارید.با این حال اگر خواب خیانت آن شخص را ببینید نشان دهنده این است که نگران اعتماد متقابل بین خودتان هستید.

گاهی اوقات شخصی که نقش بسزایی در زندگی بیداری ما دارد ممکن است در رویاهایمان ظاهر شود. اگر رویا مرتبط با کار باشد، نشان دهنده اضطراب و نگرانی درباره مشکلات کاری از قبیل پروژه ها یا ارتباط با رئیستان است.اگر رویایی عاشقانه در مورد رئیس یا همکارتان ببینید به طور خودکار نشان دهنده تمایل شما برای داشتن چنین رابطه ای نیست بلکه به این معناست که مایل به افزایش مهارت خود به صورت حرفه ای و به اندازه آن شخص هستید.رویاها نمی توانند آینده را پیش بینی کنند ولی می توانند در سازماندهی تفکرات و احساسات روزمره به ما کمک کنند. اگر رویاهایی دردسر ساز دارید، یادداشت آن ها در یک دفترچه ایده خوبی است، به این شکل می توانید علت ایجاد این مشکل را پیدا کنید.

 اگر می خواهید بیشتر بدانید : تعبیر خواب از نظر علمی صحت دارد؟

اگر می خواهید بیشتر بدانید : خواب های تان می خواهند به شما چه بگویند؟ 

بیشتر بدانید : در خواب چه اتفاقاتی در بدن می افتد؟

بیشتر بدانید : در هنگام خواب چه اتفاقاتی در مغز ما می افتد؟

تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغseemorgh.com/healthاختصاصی سیمرغ

All Rights Reserved – © 2019 | باز نشر مطالب پورتال سیمرغ تنها با ذکر نام و آدرس seemorgh.com مجاز می باشد.

مسأله خواب دیدن و تعبیر خواب، از دیدگاه قرآن، یک واقعیت قطعی است، و ما مسلمان ها هرگز نباید خواب دیدن و تعبیر خواب را در ردیف خرافات ، یا حدسیات و مسائل پیش پا افتاده بشماریم.

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه-سید محمود جوادی: خواب دیدن از جمله مسائلی است که تقریبا همه ما آن را تجربه کرده و معمولا آثار برخی از این خواب ها را در زندگی خود لمس و مشاهده می کنیم. این رویاها در دسته بندی های مختلف قرار دارند که بسیاری از آن نیاز به تعبیر دارند.

خواب در اسلام حرکت روح به سوی عالم ارواح شمرده شده است. روح انسان در عالم خواب، قالب مثالی (برزخی) به خود می‌گیرد و به پرواز در می‌آید و به جاهایی می‌رود و عوالمی را سیر می‌کند که در بیداری برایش میسر نیست.

می‌توان گفت روح انسان در خواب آزاد می‌شود و می‌تواند سیر آفاق نماید و گذشته و آینده را بدون صورت مادی ببیند، زیرا زمان در آن جا به شکل زمان ما نیست، گذشته و حال و آینده در آن یکی است، منتها این آگاهی روحی بستگی به تکامل روحی افراد دارد.

موضوع خواب و فرآیند آن یکی از اسرار الهی است که خداوند علم آن را تنها به بندگان خاص خود عطا کرده است. آیاتی از قرآن به موضوع خواب اشاره می‌کند؛ از جمله آیه۴۲ سوره زمر که می‌فرماید: «اللَّهُ یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حِینَ مَوْتِهَا وَالَّتِی لَمْ تَمُتْ فِی مَنَامِهَا فَیُمْسِکُ الَّتِی قَضَی عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَیُرْسِلُ الْأُخْرَی»؛ خدا روح مردم را هنگام مرگشان به تمامی باز می‏‌ستاند و [نیز] روحی را که در [موقع] خوابش نمرده است [قبض می‏‌کند] پس آن [نفسی] را که مرگ بر او واجب کرده نگاه می‌دارد و آن دیگر [نفس‌ها] را تا هنگامی معین [به سوی زندگی دنیا] بازپس می‌فرستد، بر اساس این آیه خواب نوعی از مرگ است با این تفاوت که انسان در مرگ روحش برای همیشه گرفته می‌شود.

خواب دیدن

دانشمندان و محققان همواره مبهوت جنبه‌های زیادی از چگونه و چرایی عملکرد مغز  منجمله خواب دیدن می‌باشند. آنها سالیان دراز بر روی مطالعات خواب و رویا تحقیق می‌کنند، با این حال هنوز ۱۰۰ درصد از چگونگی عملکرد خواب مطمئن نیستند.

خواب چیست؟

 دانشمندان قدیم و جدید، درباره حقیقت آن ، مطالب مختلف گفته اند .ولی در فرهنگ قرآن ، خواب یکنوع قبض روح (یک نوع مرگ است ،منتها مرگ ضعیف و کم رنگ) . همانگونه که در آیه ۴۲ سوره زمر شرح داده شد می شود اینگونه فهمید که؛ ارتباط روح با بدن ، سه نوع است :

 ۱- ارتباط صد در صد (هنگام بیداری )

۲- ارتباط ناقص و کم رنگ (هنگام خواب )

۳- قطع ارتباط کامل (مرگ ) بنابراین خواب ، برادر مرگ است ، و چهره ضعیف مرگ می باشد

اقسام خواب

 از مجموع روایات ، به دست می آید که خواب دیدن دارای اقسام و انواعی است ، که خلاصه آن به صورت سه نوع در سخن رسول خدا(ص ) آمده است آنجا که می فرماید:الرؤ یا ثلاثه : «بشری من الله و تحزین من الشیطان و الذی یحدث به الانسان نفسه ، فیراه فی منامه».

خواب دیدن بر سه گونه است :

۱- جنبه الهامی دارد و بشارتی از سوی خدا است .

۲- افکار ولگرد و آشفته شیطانی است .

۳- از اسرار نهانی انسان است که انسان آن را در خواب ( به صورت خود یا شکل دیگر ) می بیند و در نقل دیگر آمده ، امام صادق (ع ) فرمود:

الرؤ یا علی ثلاثه وجوه : بشاره من الله للمؤ من و تحذیر من الشیطان ، واضغاث احلام

خواب دیدن بر سه گونه است :

۱- بشارتی از خدا برای مؤ من

۲- و هشدار تلقیناتی از طرف شیطان

۳- و خوابهای آشفته و پریشان .

خواب دیدن پدیده ای رمزآلود و همواره سؤال برانگیز است. علاوه بر انسان، حیوانات نیز بر اساس آزمایش هایی که انجام گرفته است خواب می بینند. همچنین تحقیقات علمی نشان داده اند، افرادی که مادرزاد نابینا هستند و هرگز بینایی نداشته اند، در هنگام خواب رویاهای تصویری نمی بینند، زیرا مغز این افراد با دیدن آشنا نیست و تجربه آنرا ندارند، این افراد رویا را با سایر حس های بدنشان تجربه می کنند، مثلا آنرا لمس می کنند یا می شنوند یا می بویند.

در اینجا قصد نداریم وارد بخش علمی این موضوع شویم بلکه بحث مورد نظر ما پرداختن مختصر به موضوع خواب و رویا از منظر قرآن و روایات است که امیدواریم مورد توجه قرار گیرد.

اصل خواب دیدن و تعبیر خواب از نظر قرآن و روایات، یک موضوع مسلم و غیر قابل انکار است،  منتها بخشی از خوابها بی اساس و پوچ است و خوابهای آشفته و شیطانی است ، و بخش دیگر، خوابهای صحیح و دارای تعبیر می باشد.

حکمت خواب دیدن

یکی از موضوعات اصلی خواب مربوط به دیدن رؤیاهای صادقانه و خواب‌های پریشان است که حکمت آن در دست اهل‌بیت(ع) و انبیاء و اولیای الهی است. امام صادق(ع) درباره برخی از حکمت‌های آن به مفضل فرمود: «ای مفضّل! در باره خواب‌ها و حکمت درهم‌‏آمیختگی راست و دروغ آن نیک بیندیش. اگر تمام خواب‌ها راست و صادق بود همه مردم پیامبر [و از اخبار غیب آگاه‏] بودند و اگر تمام آنها نادرست و کاذب بود، چیزی زاید و بی‌‏معنی بود و سودی نداشت. از این رو گاه راست است و مردم از آن سود می‏‌برند و با آن به سوی نیکی می‌‏روند و از بدی پرهیز می‏‌کنند و بسیاری از آنها نیز دروغ است تا بر خواب‌ها اعتماد کامل نشود.»

بر اساس این روایت امام صادق(ع) مشخص می‌شود که پیامبران الهی(ع) به علم خواب دست داشتند و خداوند باب علم آن را برای انسان‌های معمولی بسته است. نکته دیگر این است که برخی خواب‌ها حقیقت دارد و برخی فاقد اعتبار است و در زمانی که حقیقت است برای انسان‌ها سودآور خواهد بود.

همچنین روایتی از پیامبر اکرم (ص) وجود دارد که می فرماید: «مَنْ رَآنِی فِی الْمَنَامِ فَقَدْ رَآنِی فَإِنَّ الشَّیْطَانَ لَا یَتَمَثَّلُ‏ بِی‏ فِی نَوْمٍ وَ لَا یَقَظَةٍ وَ لَا بِأَحَدٍ مِنْ أَوْصِیَائِی إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَة»؛ کسی که مرا در خواب ببیند، مرا دیده است؛ چرا که شیطان نمی‌تواند در خواب و بیداری، به صورت من یا اوصیای من تا قیامت ظاهر شود.(هلالی، ۱۴۰۵: ج‏۲، ۸۲۳)

لذا با توجه به روایت فوق، دیدن رسول اکرم (ص) در خواب از رویاهای صادقه به شمار می رود که از ارزش بالایی برخوردار است و نمونه های بی شماری از این نوع رویا – دیدن پیامبر اکرم (ص) در خواب – از سوی علماء و اشخاص برجسته تا کنون به ثبت رسیده است که نشان دهنده ارتباط روحانی تنگاتنگ پیامبر اکرم (ص) با خواص و عوام از امت خویش است.

بنابراین ما باید به آنچه در خواب می بینیم واقف باشیم و با توجه به اقسام مختلف خواب، نسبت نوع آن توجه داشته باشیم که اگر از نوع رویای صادقه باشد به دنبال تعبیر مناسب آن باشیم و با توجه به آیات و روایات، آن را نادیده نگیریم و به آن اعتنا کرده و اهمیت لازم را بدهیم.

خواب را برای چه کسی تعریف کنیم؟

یکی از سوالاتی که معمولا برای افراد پیش می‌آید این است که وقتی خوابی و رویایی چه خوب و چه بد می‌بینیم چه باید بکنیم و آن را برای چه کسانی می‌توانیم تعریف کنیم.

این پرسش‌ها در زمان حیات مبارک معصومین(ع) و بزرگان دینی از آن حضرات سوال شده که ایشان پاسخ‌هایی در این باره فرموده‌اند.

به عنوان مثال پیامبر خدا(ص) درباره این که اگر رویای خوب و بدی دیدیم چه باید بکنیم، می‌فرمایند: «هر گاه یکی از شما خوابِ خوبی دید، آن را تعبیر کند و برای دیگران بازگو کند و اگر خواب بدی دید آن را تعبیر نکند و به کسی هم نگوید».

ایشان همچنین درباره این که برای چه کسی می‌توان خواب را تعریف کرد؟ فرمودند: «رؤیا را جز برای مؤمنی که از حسادت و تجاوز مبرّاست، نباید بازگو کرد».

روایت است روزی ام الفضل (دایه امام حسین علیه السلام) خوابی می بیند که سخت اورا آشفته و نگران می کند، سراسیمه به خانه پیامبر اکرم (ص) می رود و خواب خودرا برای آن حضرت تعریف می کند: «ای رسول خدا! خواب دیدم تکه ای از بدن شما در خانه من قرار گرفته است، تعبیر این خواب چیست؟»، رسول خدا (ص) اورا آرام می کند و می فرماید: «دخترم فاطمه به زودی پسری به دنیا خواهد آورد و تو اورا شیر خواهی داد». ام الفضل با شنیدن تعبری خوابش از زبان پیامبر (ص) آرام می گیرد و از آن پس منتظر روزی می شود که رویایش به واقعیت تبدیل شود.

یکی دیگر از سوالاتی که معمولا مطرح می‌شود این است که کدام رؤیا بشارت‌های خداوند را برای مؤمن به همراه دارد؟

پیامبر اکرم (ص) درباره آیه ۶۴ سوره یونس که می فرماید:« لَهُمُ الْبُشْرَیٰ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَفِی الْآخِرَةِ » فرمودند: «آن بشارت خواب خوبی است که مومن می‌بیند و به‌وسیله آن در دنیایش نوید داده می شود و نیز در جایی دیگر درباره همین آیه فرمود: «آن بشارت رؤیای راستی است که مومن می‌بیند و یا کسی دیگر برایش می‌بیند» ؛ حضرت رسول اکرم (ص) همچنین درباره رؤیای صادق می‌فرماید: «رؤیای راست نویدی از خداوند و جزیی از اجزاء نبوت است.»

اهمیت ایمان به رویای صادقه از زبان پیامبر اکرم (ص)

خواب دیدن

موضوع رؤیا و مسائل پیروامون آن چنان حائز اهمیت است که رسول خدا (ص ) درباره آن می فرماید:«من لم یؤمن بالرؤیا الصادقه فانه لم یؤمن بالله و رسوله»؛ کسی که صحت خواب دیدنهای راست را باور نکند، به خدا و رسول خدا (ص ) ایمان نیاورده است .

قرآن کریم واقعیت خواب دیدن و اثرات آن را به صورت مسأله ای مهم و پر رنگ مطرح می کند و در جاهای مختلفی به این امر می پردازد. در قرآن کریم آیات متعددی از خواب دیدن افراد – از قبیل انبیاء، پادشاهان و افراد عادی – وجود دارد که نشان دهنده اهمیت موضوع و ارتباط مستقیم این خواب دیدن ها با حیات افراد و اجتماع دارد. مسأله خواب دیدن و تعبیر خواب ، از دیدگاه قرآن ، یک واقعیت قطعی است ، بنابراین مسلمانان هرگز نمی توانند خواب و تعبیر خواب را در ردیف خرافات ، یا حدسیات بدانند.

در ادامه به رویاهای پیامبران الهی و افراد دیگر که قرآن کریم با ظرافت و جزئیات دقیق به آن پرداخته است اشاره می کنیم تا اهمیت این موضوع بیشتر آشکار شود.

رویاهای پیامبر اکرم (ص):

قرآن کریم در جاهای مختلف به مسأله رویاهای صادقه انبیای الهی بویژه رسول خدا (ص) پرداخته است، رویاهایی که علاوه بر ترجمه آیات نیازمند تفسیر مفصل است اما به دلیل خودداری از دور شدن از متن، به حواشی و تفسیر آن نمی پردازیم و تنها به ترجمه آیات بسنده می کنیم. در اینجا سه آیه بعنوان نمونه از منظر شما می گذرد:

۱- « إِذْ یُرِیکَهُمُ اللَّهُ فِی مَنَامِکَ قَلِیلًا وَلَوْ أَرَاکَهُمْ کَثِیرًا لَفَشِلْتُمْ وَلَتَنَازَعْتُمْ فِی الْأَمْرِ وَلَکِنَّ اللَّهَ سَلَّمَ إِنَّهُ عَلِیمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ»؛ [ای پیامبر یاد کن] آنگاه را که خداوند آنان [=سپاه دشمن] را در خوابت به تو اندک نشان داد و اگر ایشان را به تو بسیار نشان می‏ داد قطعا سست می ‏شدید و حتما در کار [جهاد] منازعه میکردید ولی خدا شما را به سلامت داشت چرا که او به راز دلها داناست (آیه ۴۳ سوره انفال).

۲- «لَقَدْ صَدَقَ اللَّهُ رَسُولَهُ الرُّؤْیَا بِالْحَقِّ لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ آمِنِینَ مُحَلِّقِینَ رُءُوسَکُمْ وَمُقَصِّرِینَ لَا تَخَافُونَ»؛ حقا خدا رؤیای پیامبر خود را تحقق بخشید [که دیده بود] شما بدون شک به خواست‏ خدا در حالی که سر تراشیده و موی [و ناخن] کوتاه کرده‏ اید با خاطری آسوده در مسجد الحرام درخواهید آمد (آیه ۲۷ سوره فتح).

۳- «وَإِذْ قُلْنَا لَکَ إِنَّ رَبَّکَ أَحَاطَ بِالنَّاسِ وَمَا جَعَلْنَا الرُّؤْیَا الَّتِی أَرَیْنَاکَ إِلَّا فِتْنَةً لِلنَّاسِ وَالشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِی الْقُرْآنِ وَنُخَوِّفُهُمْ فَمَا یَزِیدُهُمْ إِلَّا طُغْیَانًا کَبِیرًا»؛  و [یاد کن] هنگامی را که به تو گفتیم به راستی پروردگارت بر مردم احاطه دارد و آن رؤیایی را که به تو نمایاندیم و [نیز] آن درخت لعنت‏ شده در قرآن را جز برای آزمایش مردم قرار ندادیم و ما آنان را بیم می‏ دهیم ولی جز بر طغیان بیشتر آنها نمی‏ افزاید (آیه ۶۰ سوره اسراء).

آورده‌اند که: پیامبر اکرم (ص) در خواب دید، بنی‌امیه مانند بوزینگان از منبر او بالا می‌روند و آن حضرت از این قضیه خیلی ناراحت شدند و فرمودند: «بنی‌امیه شجره ملعونه هستند».

رویای حضرت ابراهیم علیه السلام درباره فرزندش حضرت اسماعیل (ع)

قرآن کریم همچنین به ماجرای دستور الهی به حضرت ابراهیم علیه السلام اشاره می کند و اینکه چگونه خداوند متعال به ایشان در خواب وحی می نماید فرزندش را قربانی کند:«فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْیَ قَالَ یَا بُنَیَّ إِنِّی أَرَی فِی الْمَنَامِ أَنِّی أَذْبَحُکَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَی قَالَ یَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ سَتَجِدُنِی إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِینَ »؛ و وقتی با او به جایگاه سعی رسید گفت ای پسرک من من در خواب [چنین] می ‏بینم که تو را سر می برم پس ببین چه به نظرت می ‏آید گفت ای پدر من آنچه را ماموری بکن ان شاء الله مرا از شکیبایان خواهی یافت (آیه ۱۰۲ سوره صافات)

خداوند متعال همچنین برای تأیید عملکرد حضرت ابراهیم (ع) در اجرای دستور الهی اورا مخاطب ندای خود قرار می دهد و می فرماید:«وَنَادَیْنَاهُ أَنْ یَا إِبْرَاهِیمُ، قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْیَا إِنَّا کَذَلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ»؛ او را ندا دادیم که ای ابراهیم، رؤیا[ی خود] را حقیقت بخشیدی ما نیکوکاران را چنین پاداش می‏ دهیم (آیه های ۱۰۴ و ۱۰۵ سوره صافات).

رویای حضرت یوسف علیه السلام

در جای دیگر نیز خداوند رویایی را برای حضرت یوسف (ع) در خواب نمایان می کند که با عالم غیب و آینده او مرتبط است و ایشان را از زمان نوجوانی برای ماجراهای بزرگی در دوره جوانی آماده می سازد. قرآن در این زمینه می فرماید: «إِذْ قالَ یُوسُفُ لِأَبِیهِ یا أَبَتِ إِنِّی رَأَیْتُ أَحَدَ عَشَرَ کَوْکَباً وَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ رَأَیْتُهُمْ لِی ساجِدِینَ»؛ [یاد کن] زمانی را که یوسف به پدرش گفت ای پدر من [در خواب] یازده ستاره را با خورشید و ماه دیدم دیدم [آنها] برای من سجده می کنند (آیه ۴ سوره یوسف).

حضرت یعقوب (ع) در پاسخ به رؤیای فرزندش چنین می گوید: «قَالَ یَا بُنَیَّ لَا تَقْصُصْ رُؤْیَاکَ عَلَی إِخْوَتِکَ فَیَکِیدُوا لَکَ کَیْدًا إِنَّ الشَّیْطَانَ لِلْإِنْسَانِ عَدُوٌّ مُبِینٌ»؛ [یعقوب] گفت ای پسرک من خوابت را برای برادرانت‏ حکایت مکن که برای تو نیرنگی می‏ اندیشند زیرا شیطان برای آدمی دشمنی آشکار است. پاسخی که از آینده حضرت یوسف (ع) خبر می دهد و پدر از او می خواهد آن را کتمان کرده و منتظر روز تحقق آن بماند. اگر کسی امروز از این گونه خواب های عجیب و سورئالیستی ببیند هرگز قادر به یافتن تعبیر مناسبی برای آن نخواهد شد، زیرا تعبیر خوابهای این چنینی نیاز به علمی دارد که تنها نزد انبیاء و اولیای الهی است.

وقتی زمان تحقق خواب حضرت یوسف (ع) فرار رسید – یعنی آمدن برادران حضرت یوسف و والدین ایشتم به مصر و حضور آنها در قصر – حضرت یوسف (ع) به پدرش گفت: «وَقَالَ یَا أَبَتِ هَذَا تَأْوِیلُ رُؤْیَایَ مِنْ قَبْلُ قَدْ جَعَلَهَا رَبِّی حَقًّا»؛ و [یوسف] گفت ای پدر این است تعبیر خواب پیشین من به یقین پروردگارم آن را راست گردانید (آیه ۱۰۰ سوره یوسف).

رویای پادشاه مصر:

سوره یوسف نمونه های دیگری نیز از خواب دیدن در خود جای داده است. این رویا به خواب دیدن پادشاه مصر مربوط است و قرآن درباره این رویا چنین فرموده است: «وَقَالَ الْمَلِکُ إِنِّی أَرَی سَبْعَ بَقَرَاتٍ سِمَانٍ یَأْکُلُهُنَّ سَبْعٌ عِجَافٌ وَسَبْعَ سُنْبُلَاتٍ خُضْرٍ وَأُخَرَ یَابِسَاتٍ یَا أَیُّهَا الْمَلَأُ أَفْتُونِی فِی رُؤْیَایَ إِنْ کُنْتُمْ لِلرُّؤْیَا تَعْبُرُونَ»؛ و پادشاه [مصر] گفت من [در خواب] دیدم هفت گاو فربه است که هفت [گاو] لاغر آنها را می ‏خورند و هفت‏ خوشه سبز و [هفت‏ خوشه] خشگیده دیگر ای سران قوم اگر خواب تعبیر می ‏کنید در باره خواب من به من نظر دهید (آیه ۴۳ سوره یوسف). رویایی که درباریان و کاهنان آن روز از تعبیر آن عاجز ماندند و گفتند: «قَالُوا أَضْغَاثُ أَحْلَامٍ وَمَا نَحْنُ بِتَأْوِیلِ الْأَحْلَامِ بِعَالِمِینَ »؛ گفتند خوابهایی است پریشان و ما به تعبیر خوابهای آشفته دانا نیستیم. در حالیکه رویای پادشاه خواب پریشانی نبود بلکه خوابی که آینده کشور با آن گره خورده بود.

پس از اینکه اطرافیان پادشاه از تعبیر خواب او عاجز ماندند، به کمک یکی از حاضران در آنجا (زندانی نجات یافته و هم بند حضرت یوسف در زندان) به سراغ حضرت یوسف (ع) در زندان رفتند تا با یافتن تعبیر مناسبی برای خواب پادشاه، او را از نگرانی نجات دهند: « یُوسُفُ أَیُّهَا الصِّدِّیقُ أَفْتِنَا فِی سَبْعِ بَقَرَاتٍ سِمَانٍ یَأْکُلُهُنَّ سَبْعٌ عِجَافٌ وَسَبْعِ سُنْبُلَاتٍ خُضْرٍ وَأُخَرَ یَابِسَاتٍ لَعَلِّی أَرْجِعُ إِلَی النَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَعْلَمُونَ»؛ ای یوسف ای مرد راستگوی در باره [این خواب که] هفت گاو فربه هفت [گاو] لاغر آنها را می ‏خورند و هفت‏ خوشه سبز و [هفت‏ خوشه] خشگیده دیگر به ما نظر ده تا به سوی مردم برگردم شاید آنان [تعبیرش را] بدانند. حضرت یوسف (ع) پاسخ داد : « قَالَ تَزْرَعُونَ سَبْعَ سِنِینَ دَأَبًا فَمَا حَصَدْتُمْ فَذَرُوهُ فِی سُنْبُلِهِ إِلَّا قَلِیلًا مِمَّا تَأْکُلُونَ/ ثُمَّ یَأْتِی مِنْ بَعْدِ ذَلِکَ سَبْعٌ شِدَادٌ یَأْکُلْنَ مَا قَدَّمْتُمْ لَهُنَّ إِلَّا قَلِیلًا مِمَّا تُحْصِنُونَ/ ثُمَّ یَأْتِی مِنْ بَعْدِ ذَلِکَ عَامٌ فِیهِ یُغَاثُ النَّاسُ وَفِیهِ یَعْصِرُونَ»؛ گفت هفت‏ سال پی در پی می ‏کارید و آنچه را درویدید جز اندکی را که می ‏خورید در خوشه‏ اش واگذارید، آنگاه پس از آن هفت‏ سال سخت می ‏آید که آنچه را برای آن [سالها] از پیش نهاده‏ اید جز اندکی را که ذخیره می ‏کنید همه را خواهند خورد، آنگاه پس از آن سالی فرا می ‏رسد که به مردم در آن [سال] باران می ‏رسد و در آن آب میوه می‏ گیرند (آیه های ۴۷ تا ۴۹ سوره یوسف).

تعبیر دقیق این خواب و پیشنهاد راهکار مناسب برای ذخیره کردن محصول، موجب توجّه پادشاه قرار می گیرد و باعث می شود حضرت یوسف (ع) بوسیله این خواب از زندان رهایی یابد و مقام ویژه ای نزد پادشاه نصیب او شود.

نکته ظریف و بسیار حائز اهمیت این خواب، مرتبط شدن خواب پادشاه مصر با خواب حضرت یوسف (ع) – درهم‌‏آمیخته شدن خواب دو شخص (یکی پیامبر و دیگری پادشاه) برای رقم خوردن تقدیر حضرت یوسف (ع) – و تغییر سرنوشت آن حضرت و تبدیل شدن او از یک زندانی به یک وزیر و مقرب پادشاه است.

به این مسأله توجه کنید، وقتی قرار است خواب فردی چون حضرت یوسف (ع) بعد از سالها به واقعیت تبدیل شود، چگونه تقدیر الهی رقم می خورد و او را از سرزمین پدری جدا می سازد و بعنوان یک برده به مصر برده می شود و سپس به زندان افکنده می شود تا اینکه پادشاه آن سرزمین خوابی ببیند و اطرافیان در تعبیر آن ناتوان شوند و این تسلسل در مقدرات تا آنجا پیش برود که خودِ حضرت یوسف (ع) وارد این ماجرا می شود تا روز محقق شدن رؤیای خودرا نزدیک سازد.

رویای دو هم بند حضرت یوسف (ع) در زندان:

زمانی هم که حضرت یوسف (ع) در زندان بود، در آنجا افرادی با او هم بند بودند که منتظر صدور حکمشان بودند و بخاطر آینده نامعلوم خود در نگرانی به سر می بردند، دو نفر از هم بندان حضرت یوسف (ع) که بسیار نگران بودند آرام و قرار نداشتند، چنان بی قرار بودند که دو جور خواب عجیب می بینند و از او می خواهند خوابشان را تعبیر کند. قرآن در این باره می فرماید:«وَدَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَیَانِ قَالَ أَحَدُهُمَا إِنِّی أَرَانِی أَعْصِرُ خَمْرًا وَقَالَ الْآخَرُ إِنِّی أَرَانِی أَحْمِلُ فَوْقَ رَأْسِی خُبْزًا تَأْکُلُ الطَّیْرُ مِنْهُ نَبِّئْنَا بِتَأْوِیلِهِ إِنَّا نَرَاکَ مِنَ الْمُحْسِنِینَ»؛ و دو جوان با او به زندان درآمدند [روزی] یکی از آن دو گفت من خویشتن را [به خواب] دیدم که [انگور برای] شراب می‏ فشارم و دیگری گفت من خود را [به خواب] دیدم که بر روی سرم نان می برم و پرندگان از آن می ‏خورند به ما از تعبیرش خبر ده که ما تو را از نیکوکاران می ‏بینیم (آیه ۳۶ سوره یوسف).

حضرت یوسف (ع) در پاسخ گفت:«قَالَ لَا یَأْتِیکُمَا طَعَامٌ تُرْزَقَانِهِ إِلَّا نَبَّأْتُکُمَا بِتَأْوِیلِهِ قَبْلَ أَنْ یَأْتِیَکُمَا ذَلِکُمَا مِمَّا عَلَّمَنِی رَبِّی إِنِّی تَرَکْتُ مِلَّةَ قَوْمٍ لَا یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَهُمْ بِالْآخِرَةِ هُمْ کَافِرُونَ»؛ [یوسف] گفت غذایی را که روزی شماست برای شما نمی ‏آورند مگر آنکه من از تعبیر آن به شما خبر می‏ دهم پیش از آنکه [تعبیر آن] به شما برسد این از چیزهایی است که پروردگارم به من آموخته است من آیین قومی را که به خدا اعتقاد ندارند و منکر آخرتند رها کرده‏ ام. (آیه ۳۷ سوره یوسف)

سپس افزود: « یَا صَاحِبَیِ السِّجْنِ أَمَّا أَحَدُکُمَا فَیَسْقِی رَبَّهُ خَمْرًا وَأَمَّا الْآخَرُ فَیُصْلَبُ فَتَأْکُلُ الطَّیْرُ مِنْ رَأْسِهِ قُضِیَ الْأَمْرُ الَّذِی فِیهِ تَسْتَفْتِیَانِ »؛ ای دو رفیق زندانیم اما یکی از شما به آقای خود باده می ‏نوشاند و اما دیگری به دار آویخته می ‏شود و پرندگان از [مغز] سرش می ‏خورند امری که شما دو تن از من جویا شدید تحقق یافت(آیه ۴۱  سوره یوسف). تعبیر دقیقی که به واقعیت تبدیل شد تا بدین شکل جایگاه ویژه حضرت یوسف (ع) برای اطرافیان وی آشکار شود.

رویاهای صادقه شعرا و خواص

خواب محتشم کاشانی و سرودن ترکیب بند مشهور «باز این چه شورش است که در خلق عالم است » یکی از خوابهای بسیار خاص است که با تقاضای حضرت امیر المومنین (ع) از او برای سرودن مرثیه ای برای امام حسین (ع) شروع می شود. ترکیب بندی که نخستین مصرعش و مطلع آن با کمک آن حضرت شروع می شود و وقتی محتشم به این مصرع می رسد:  «هست از ملال گر چه بری ذات ذوالجلال…»  و در پایان دادن به آن ناتوان و مصرعی دیگر به ذهنش نمی رسد، شبی امام زمان (عج) به خوابش می آید و از او می خواهد سروده خویش را با این مصرع تکمیل و به پایان برساند: «او در دل است و هیچ دلی نیست بی ملال!».

خواب مقبل کاشانی و مرثیه خوانی مقبل و محتشم در حضور پیامبران در مرقد مطهر آقا امام حسین(ع) و نیز خواب آیت الله مرعشی نجفی در باره شعر سرایی شهریار در حضور امیر المومنین علیه السلام از موارد بسیار جالب دیگری است که نمونه های دیگری از ارتباط عالم خواب با عالم واقعیت است.

در پایان باید اینگونه نتیجه گیری کنیم که مسأله خواب دیدن و تعبیر خواب، از دیدگاه قرآن، یک واقعیت قطعی است، و ما مسلمان ها هرگز نباید خواب دیدن و تعبیر خواب را در ردیف خرافات ، یا حدسیات و مسائل پیش پا افتاده بشماریم، بلکه یقین بدانیم که روح ما هنگام خواب در عوالمی سیر می‌کند که در بیداری برایش میسر نیست.

از خدا می خواهیم مارا از خواب های شیطانی دور سازد، مارا نیز لایق دیدن انبیاء و اولیای خویش سازد و ایشان را برای ما در خواب به زیباترین شکل ممکن نمایان سازد تا روح تشنه ما راه تکامل خود را به نحو احسن طی نماید و آثار آن در دنیا و آخرت شامل حال ما کند.

کپی شد

All Content by Mehr News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

خواب دیدن
خواب دیدن
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *