درخت نارگیل

درخت نارگیل
درخت نارگیل

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera)[۲] از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

واژه نارگیل از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.[نیازمند منبع]

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره آسیای جنوب شرقی است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌دهد در حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌کردند. حتی سنگوارههای قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علی‌رغم خاستگاه نارگیل‌ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص در طول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی‌های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع‌آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده‌اند. از این رو نارگیل در جزایر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آن‌ها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند. این گیاه به سمت آب خم می‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌کند، بیشتر خم می‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌کنند.[۳]

یک عدد نارگیل اندازه متوسط حاوی وزنی در حدود ۳۹۷ گرم با ۱۴۰۵ کالری است. در صورتیکه این میوه را به تکه‌های ۵ سانتی‌متری برش دهید، هر تکه مصرفی ۱۵۹ کالری دارد. کل چربی موجود در یک نارگیل در حدود ۱۳۳ گرم است. هر تکه ۵ سانتی‌متری تقریباً ۱۵ گرم چربی کل داشته که ۱۳ گرم آن چربی اشباع شده‌است. براساس انجمن قلب آمریکا، در صورت پیروی از یک رژیم غذایی روزانه با ۲۰۰۰ کالری، می‌توانید ۷۸ گرم چربی در روز استفاده کنید، اما بیشتر از ۱۶ گرم از این چربی‌ها نباید اشباع شده باشد. با توجه به اینکه نارگیل حاوی میزان بالایی چربی اشباع شده‌است، بنابراین دریافت نارگیل را به قسمت‌های کوچکی در یک رژیم غذایی متعادل محدود کنید.

نارگیل حاوی فیبر بالا و بدون کلسترول است. موادغذایی سرشار از فیبر به کنترل قندخون، کلسترول و افزایش حس سیری کمک می‌کند. میزان مصرف روزانه توصیه شده فیبر برای بانوان ۲۵ گرم و برای مردان ۳۸ گرم است. یک تکه نارگیل ۴ گرم فیبر غذایی را برای بدن فراهم می‌کند. از طرفی یک نارگیل کامل حاوی ۳۶ گرم فیبر می‌باشد. انجمن قلب آمریکا مصرف میزان زیادی از فیبر را توصیه می‌کند زیرا خطر سکته و افزایش فشار خون را کاهش می‌دهد.
درخت نارگیل

مصرف یک تکه نارگیل ۲ میلی‌گرم آهن به رژیم غذایی اضافه می‌کند که در حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه توصیه شده محسوب می‌شود. متابولیسم بدن آهن را برای کمک به حمل اکسیژن از میان جریان خون به تمام بخش‌های بدن مصرف می‌کند. یک تکه نارگیل همچنین حاوی ۱۶۰ میلی‌گرم پتاسیم بوده که به تنظیم ضربان قلب کمک خواهد کرد. همچنین حاوی ۵۱ میلی‌گرم فسفر برای تقویت دندان‌ها و سیستم اسکلتی است.

در هر ۸۰ گرم گوشت تازه نارگیل که به اندازه یک فنجان نارگیل تازه است مواد مغذی زیر موجود است

سال ۲۰۱۸

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera)[۲] از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

واژه نارگیل از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.[نیازمند منبع]

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره آسیای جنوب شرقی است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌دهد در حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌کردند. حتی سنگوارههای قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علی‌رغم خاستگاه نارگیل‌ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص در طول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی‌های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع‌آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده‌اند. از این رو نارگیل در جزایر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آن‌ها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند. این گیاه به سمت آب خم می‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌کند، بیشتر خم می‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌کنند.[۳]

یک عدد نارگیل اندازه متوسط حاوی وزنی در حدود ۳۹۷ گرم با ۱۴۰۵ کالری است. در صورتیکه این میوه را به تکه‌های ۵ سانتی‌متری برش دهید، هر تکه مصرفی ۱۵۹ کالری دارد. کل چربی موجود در یک نارگیل در حدود ۱۳۳ گرم است. هر تکه ۵ سانتی‌متری تقریباً ۱۵ گرم چربی کل داشته که ۱۳ گرم آن چربی اشباع شده‌است. براساس انجمن قلب آمریکا، در صورت پیروی از یک رژیم غذایی روزانه با ۲۰۰۰ کالری، می‌توانید ۷۸ گرم چربی در روز استفاده کنید، اما بیشتر از ۱۶ گرم از این چربی‌ها نباید اشباع شده باشد. با توجه به اینکه نارگیل حاوی میزان بالایی چربی اشباع شده‌است، بنابراین دریافت نارگیل را به قسمت‌های کوچکی در یک رژیم غذایی متعادل محدود کنید.

نارگیل حاوی فیبر بالا و بدون کلسترول است. موادغذایی سرشار از فیبر به کنترل قندخون، کلسترول و افزایش حس سیری کمک می‌کند. میزان مصرف روزانه توصیه شده فیبر برای بانوان ۲۵ گرم و برای مردان ۳۸ گرم است. یک تکه نارگیل ۴ گرم فیبر غذایی را برای بدن فراهم می‌کند. از طرفی یک نارگیل کامل حاوی ۳۶ گرم فیبر می‌باشد. انجمن قلب آمریکا مصرف میزان زیادی از فیبر را توصیه می‌کند زیرا خطر سکته و افزایش فشار خون را کاهش می‌دهد.
درخت نارگیل

مصرف یک تکه نارگیل ۲ میلی‌گرم آهن به رژیم غذایی اضافه می‌کند که در حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه توصیه شده محسوب می‌شود. متابولیسم بدن آهن را برای کمک به حمل اکسیژن از میان جریان خون به تمام بخش‌های بدن مصرف می‌کند. یک تکه نارگیل همچنین حاوی ۱۶۰ میلی‌گرم پتاسیم بوده که به تنظیم ضربان قلب کمک خواهد کرد. همچنین حاوی ۵۱ میلی‌گرم فسفر برای تقویت دندان‌ها و سیستم اسکلتی است.

در هر ۸۰ گرم گوشت تازه نارگیل که به اندازه یک فنجان نارگیل تازه است مواد مغذی زیر موجود است

سال ۲۰۱۸

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera)[۲] از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

واژه نارگیل از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.[نیازمند منبع]

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره آسیای جنوب شرقی است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌دهد در حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌کردند. حتی سنگوارههای قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علی‌رغم خاستگاه نارگیل‌ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص در طول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی‌های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع‌آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده‌اند. از این رو نارگیل در جزایر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آن‌ها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند. این گیاه به سمت آب خم می‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌کند، بیشتر خم می‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌کنند.[۳]

یک عدد نارگیل اندازه متوسط حاوی وزنی در حدود ۳۹۷ گرم با ۱۴۰۵ کالری است. در صورتیکه این میوه را به تکه‌های ۵ سانتی‌متری برش دهید، هر تکه مصرفی ۱۵۹ کالری دارد. کل چربی موجود در یک نارگیل در حدود ۱۳۳ گرم است. هر تکه ۵ سانتی‌متری تقریباً ۱۵ گرم چربی کل داشته که ۱۳ گرم آن چربی اشباع شده‌است. براساس انجمن قلب آمریکا، در صورت پیروی از یک رژیم غذایی روزانه با ۲۰۰۰ کالری، می‌توانید ۷۸ گرم چربی در روز استفاده کنید، اما بیشتر از ۱۶ گرم از این چربی‌ها نباید اشباع شده باشد. با توجه به اینکه نارگیل حاوی میزان بالایی چربی اشباع شده‌است، بنابراین دریافت نارگیل را به قسمت‌های کوچکی در یک رژیم غذایی متعادل محدود کنید.

نارگیل حاوی فیبر بالا و بدون کلسترول است. موادغذایی سرشار از فیبر به کنترل قندخون، کلسترول و افزایش حس سیری کمک می‌کند. میزان مصرف روزانه توصیه شده فیبر برای بانوان ۲۵ گرم و برای مردان ۳۸ گرم است. یک تکه نارگیل ۴ گرم فیبر غذایی را برای بدن فراهم می‌کند. از طرفی یک نارگیل کامل حاوی ۳۶ گرم فیبر می‌باشد. انجمن قلب آمریکا مصرف میزان زیادی از فیبر را توصیه می‌کند زیرا خطر سکته و افزایش فشار خون را کاهش می‌دهد.
درخت نارگیل

مصرف یک تکه نارگیل ۲ میلی‌گرم آهن به رژیم غذایی اضافه می‌کند که در حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه توصیه شده محسوب می‌شود. متابولیسم بدن آهن را برای کمک به حمل اکسیژن از میان جریان خون به تمام بخش‌های بدن مصرف می‌کند. یک تکه نارگیل همچنین حاوی ۱۶۰ میلی‌گرم پتاسیم بوده که به تنظیم ضربان قلب کمک خواهد کرد. همچنین حاوی ۵۱ میلی‌گرم فسفر برای تقویت دندان‌ها و سیستم اسکلتی است.

در هر ۸۰ گرم گوشت تازه نارگیل که به اندازه یک فنجان نارگیل تازه است مواد مغذی زیر موجود است

سال ۲۰۱۸

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera)[۲] از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

واژه نارگیل از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.[نیازمند منبع]

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره آسیای جنوب شرقی است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌دهد در حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌کردند. حتی سنگوارههای قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علی‌رغم خاستگاه نارگیل‌ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص در طول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی‌های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع‌آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده‌اند. از این رو نارگیل در جزایر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آن‌ها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند. این گیاه به سمت آب خم می‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌کند، بیشتر خم می‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌کنند.[۳]

یک عدد نارگیل اندازه متوسط حاوی وزنی در حدود ۳۹۷ گرم با ۱۴۰۵ کالری است. در صورتیکه این میوه را به تکه‌های ۵ سانتی‌متری برش دهید، هر تکه مصرفی ۱۵۹ کالری دارد. کل چربی موجود در یک نارگیل در حدود ۱۳۳ گرم است. هر تکه ۵ سانتی‌متری تقریباً ۱۵ گرم چربی کل داشته که ۱۳ گرم آن چربی اشباع شده‌است. براساس انجمن قلب آمریکا، در صورت پیروی از یک رژیم غذایی روزانه با ۲۰۰۰ کالری، می‌توانید ۷۸ گرم چربی در روز استفاده کنید، اما بیشتر از ۱۶ گرم از این چربی‌ها نباید اشباع شده باشد. با توجه به اینکه نارگیل حاوی میزان بالایی چربی اشباع شده‌است، بنابراین دریافت نارگیل را به قسمت‌های کوچکی در یک رژیم غذایی متعادل محدود کنید.

نارگیل حاوی فیبر بالا و بدون کلسترول است. موادغذایی سرشار از فیبر به کنترل قندخون، کلسترول و افزایش حس سیری کمک می‌کند. میزان مصرف روزانه توصیه شده فیبر برای بانوان ۲۵ گرم و برای مردان ۳۸ گرم است. یک تکه نارگیل ۴ گرم فیبر غذایی را برای بدن فراهم می‌کند. از طرفی یک نارگیل کامل حاوی ۳۶ گرم فیبر می‌باشد. انجمن قلب آمریکا مصرف میزان زیادی از فیبر را توصیه می‌کند زیرا خطر سکته و افزایش فشار خون را کاهش می‌دهد.
درخت نارگیل

مصرف یک تکه نارگیل ۲ میلی‌گرم آهن به رژیم غذایی اضافه می‌کند که در حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه توصیه شده محسوب می‌شود. متابولیسم بدن آهن را برای کمک به حمل اکسیژن از میان جریان خون به تمام بخش‌های بدن مصرف می‌کند. یک تکه نارگیل همچنین حاوی ۱۶۰ میلی‌گرم پتاسیم بوده که به تنظیم ضربان قلب کمک خواهد کرد. همچنین حاوی ۵۱ میلی‌گرم فسفر برای تقویت دندان‌ها و سیستم اسکلتی است.

در هر ۸۰ گرم گوشت تازه نارگیل که به اندازه یک فنجان نارگیل تازه است مواد مغذی زیر موجود است

سال ۲۰۱۸

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera)[۲] از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

واژه نارگیل از واژه «انارگیل» سانسکریت وارد پارسی شده و در زبان پارسی میانه به آن گوچ هندوک می‌گفتند که این واژه از زبان پارسی میانه وارد زبان عربی شده و به صورت جوز الهند معرب شده‌است. واژه نارگیل به میوه نخل نارگیل اشاره دارد.[نیازمند منبع]

خاستگاه این گیاه یکی از موضوعات مورد بحث است بعضی از کارشناسان معتقدند نارگیل یکی از گیاهان بومی شبه جزیره آسیای جنوب شرقی است درحالیکه برخی دیگر شمال شرقی آمریکای جنوبی را خاستگاه این گیاه می‌دانند. فسیلهای بدست آمده در نیوزیلند نشان می‌دهد در حدود ۱۵ میلیون سال پیش گیاهان کوچکی شبیه نارگیل در این ناحیه رویش می‌کردند. حتی سنگوارههای قدیمی تر که در راجستان در هند کشف شده‌اند علی‌رغم خاستگاه نارگیل‌ها، در بیشتر این مناطق گرمسیری بخصوص در طول خطوط ساحلی استوایی پراکنده هستند. چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می‌شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه‌ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی‌های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می‌کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه‌ای تا حدی مشخص می‌شود. میوه‌هایی که از دریا در نواحی شمالی مثل نروژ جمع‌آوری شده‌اند بسیار زیستا بوده و سپس تحت شرایط مناسب مذکور رشد نموده‌اند. از این رو نارگیل در جزایر هاوایی یک پلی نزی وارداتی قلمداد می‌شود که ابتدا دریانوردان پلی‌نزیایی آن‌ها را از سرزمینهای مادریشان در اقیانوس آرام جنوبی به این جزایر آوردند. این گیاه به سمت آب خم می‌شود و هر چه بیشتر رشد می‌کند، بیشتر خم می‌شود در نتیجه، خشک میوه آن توسط آب دریا به اطراف پراکنده می‌شود. پوست سبک این میوه باعث می‌شود روی سطح آب شناور گردد. وقتی میوه نارگیل به‌وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی‌آورد. این ریشه‌های بلند محکم به درختهای در حال رشد می‌چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می‌کنند.[۳]

یک عدد نارگیل اندازه متوسط حاوی وزنی در حدود ۳۹۷ گرم با ۱۴۰۵ کالری است. در صورتیکه این میوه را به تکه‌های ۵ سانتی‌متری برش دهید، هر تکه مصرفی ۱۵۹ کالری دارد. کل چربی موجود در یک نارگیل در حدود ۱۳۳ گرم است. هر تکه ۵ سانتی‌متری تقریباً ۱۵ گرم چربی کل داشته که ۱۳ گرم آن چربی اشباع شده‌است. براساس انجمن قلب آمریکا، در صورت پیروی از یک رژیم غذایی روزانه با ۲۰۰۰ کالری، می‌توانید ۷۸ گرم چربی در روز استفاده کنید، اما بیشتر از ۱۶ گرم از این چربی‌ها نباید اشباع شده باشد. با توجه به اینکه نارگیل حاوی میزان بالایی چربی اشباع شده‌است، بنابراین دریافت نارگیل را به قسمت‌های کوچکی در یک رژیم غذایی متعادل محدود کنید.

نارگیل حاوی فیبر بالا و بدون کلسترول است. موادغذایی سرشار از فیبر به کنترل قندخون، کلسترول و افزایش حس سیری کمک می‌کند. میزان مصرف روزانه توصیه شده فیبر برای بانوان ۲۵ گرم و برای مردان ۳۸ گرم است. یک تکه نارگیل ۴ گرم فیبر غذایی را برای بدن فراهم می‌کند. از طرفی یک نارگیل کامل حاوی ۳۶ گرم فیبر می‌باشد. انجمن قلب آمریکا مصرف میزان زیادی از فیبر را توصیه می‌کند زیرا خطر سکته و افزایش فشار خون را کاهش می‌دهد.
درخت نارگیل

مصرف یک تکه نارگیل ۲ میلی‌گرم آهن به رژیم غذایی اضافه می‌کند که در حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه توصیه شده محسوب می‌شود. متابولیسم بدن آهن را برای کمک به حمل اکسیژن از میان جریان خون به تمام بخش‌های بدن مصرف می‌کند. یک تکه نارگیل همچنین حاوی ۱۶۰ میلی‌گرم پتاسیم بوده که به تنظیم ضربان قلب کمک خواهد کرد. همچنین حاوی ۵۱ میلی‌گرم فسفر برای تقویت دندان‌ها و سیستم اسکلتی است.

در هر ۸۰ گرم گوشت تازه نارگیل که به اندازه یک فنجان نارگیل تازه است مواد مغذی زیر موجود است

سال ۲۰۱۸

نخل یا مُغ عنوانی است که به گیاهانی از خانواده‌های مختلف اطلاق می‌شود. بیش از همه گیاه خرما به نام نخل معروف است.

گونه نخل خرما در سال ۱۷۵۳ توسط آقای لینه (Linnaeaus) نام‌گذاری علمی و معرفی شد. موطن اصلی نخل، نواحی شبه‌استوایی با میزان بارندگی کم است که میزان آب جهت آبیاری این گیاه کافی باشد.[۱]

گستردگی گونه خرما عمدتاً در نیمکرهٔ شمالی و در کشورهای ایران، پاکستان، عراق، عربستان و سایر کشورهای عربی حاشیهٔ خلیج فارس، همچنین بیشتر کشورهای شمال آفریقا و ایالات متحدهٔ آمریکا است و در نیمکرهٔ جنوبی نیز به‌طور پراکنده دیده می‌شود.[۱]

نخلستان‌های ایران در استان‌های جنوبی: فارس، خوزستان، بوشهر، هرمزگان کرمان و سیستان و بلوچستان پراکنده شده‌اند ومعروف ترین نخل منطقه سیستان و بلوچستان مضافتی میباشد سهم هرمزگان در شهرستان حاجی‌آباد مخصوصاً رقم تجاری پیارم بیش از سایر مناطق کشور است و به شکل منحصر‌به‌فردی فقط رقم پیارم در شهرستان حاجی‌آباد دارای محصول می‌شود.
در استان خوزستان خرمای (برحی، گنطار و سایر یا سعمران)، در استان بوشهر خرمای کبکاب و در استان هرمزگان شهرستان حاجی‌آباد خرمای پیارم معروفیت بیشتری دارند.

تیره نخلیان (Arecaceae) گیاهانی هستند درختی، درختچه‌ای یا بالارونده، خاردار، با برگ‌های بزرگ و چین‌خورده، دارای تقسیمات پَری یا پنجه‌ای؛ گل‌آذین گوشتدار، پانیکول یا سُنبله، اغلب دارای براکته‌های اسپات‌مانند، گل‌های یک یا دو-جنسی، منظم، ۶ گلپوش آزاد یا پیوستهٔ گوشتدار، ۶ پرچم یا بیشتر، معمولاً ۳ برچهٔ پیوسته و ندرتاً آزاد، یک تخمک، تخمدان فوقانی ۱ تا ۳خانه‌ای، ۳ تخمک و میوهٔ سته، و گاهی بسیار بزرگ. این گیاهان بومی نواحی گرمسیری هستند.[۲]
در گویش بندری که در بخش اعظمی از هرمزگان رایج است به این درخت مُغ گفته می‌شود که کلمه‌ای باستانی است.
درخت نارگیل

در ایران کشت نخل، همزمان با تشکیل حکومت هخامنشیان رونق گرفت. ارقام خرمای ایران بیش از ۴۰۰ رقم است و نقاط کشت خرما عبارتند از: خوزستان، بوشهر، فارس، سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و چندی نواحی دیگر. شمالی‌ترین نقاط کشت این درخت در ایران، قصر شیرین و درهٔ فرخی در حدود ۱۵کیلومتری شمال غربی خور است.[۱]


خرماسانان (Arecales) راسته‌ای نخل‌مانند با فقط یک تیره و ۱۸۹ سرده و حدود ۲۴۰۰ گونه که برخی از آنها اهمیت اقتصادی دارند؛ با اینکه همه گونه‌های خرماسانان به‌جز تعداد کمی، محدود به مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری می‌شوند، از لحاظ جغرافیایی و شکل ظاهری با یکدیگر فرق دارند.[۳]

نخل از درختان گلدار تک لپه‌ای است.
انواع نخل به‌طور عمده درختان نواحی گرمسیری هستند. معمولاً نخل‌ها تنه‌های بلند و بدون شاخه‌ای دارند که مجموعه‌ای از برگهایی بزرگ، مرکب و همیشه سبز در بالای آن قرار دارد.

درخت نخل همیشه یادآور ساحل دریا و خاطرات یک سفر ساحلی هست. شاید از دلایل آن وجود نخل در اکثر ساحل‌های توریستی (چه در کناره دریای خزر و چه خلیج فارس) باشد. به همین دلیل نخل جزو عناصر اصلی یک تعطیلات شاد ساحلی همراه با خورشید، دریا و ماسه در ذهن گردشگران حک شده‌است.

در ادبیات فارسی درخت نخل نشان از بخشندگی است، در شعر سعدی آمده‌است:

در اروپای قبل از مسیح شاخه نخل نشان پیروزی بوده‌است.


دفتر هشتمDownloads-icon


بایگانی‌شدهDownloads-icon

خرماسانان (نام علمی: Arecales) راسته‌ای نخل‌مانند از گیاهان است با فقط یک تیره و ۱۸۹ سرده و حدود ۲۴۰۰ گونه که برخی از آنها اهمیت اقتصادی دارند؛ با اینکه همهٔ گونه‌های خرماسانان به‌جز تعداد کمی، محدود به مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری می‌شوند، ازلحاظ جغرافیایی و شکل ظاهری با یکدیگر فرق دارند.

این گیاه از تیره نخل بوده و موطن اصلی آن جنوب شرقی آسیا و اقیانوسیه معرفی گردیده است. نارگیل در مناطق استوایی کشت می شود و از گیاهان مناطق گرمسیری بشمار می آید. این گیاه دارای ساقه بدون انشعاب به ارتفاع ۲۰-۵ متر بوده و حاوی جوانه انتهایی می باشد که داخل پوشش الیافی قرار می گیرد. برگ های نارگیل مرکب بوده و قسمتی از دمبرگ که به تنه متصل می شود، پهن تر می باشد. نارگیل از گیاهان یک پایه بوده و خوشه های گل از جوانه های جانبی که بین تنه و برگ ها قرار دارند، حاصل می شوند. تعداد خوشه های گل به تعداد برگ های بالغ روی درخت بستگی دارد و پیدایش آنها همانند پیدایش برگ ها تدریجی بوده و تقریباً در هر ماه، یک خوشه گل ظاهر می شود. گل های نر و گل های ماده به طور جداگانه بر روی خوشه های مرکب ظاهر می شوند. خوشه های گل همانند خرما داخل تارونه قرار می گیرند. در هر خوشه تقریاً ۴۰-۲۰ عدد گل ماده وجود دارد که از بین آنها ۵-۲ عدد تبدیل به میوه می شوند. گل های نر در قسمت نوک خوشه قرار می گیرند. میوه نارگیل از نوع میوه های شفت بشمار می آید. قسمت برون بر و میان بر آن الیافی و درون بر سفت و سخت دارد. دانه میوه بزرگ بوده و پوسته نازک و قهوه ای رنگ دارد. مغز میوه را بخش آندوسپرم دانه بنام کوپرا تشکیل می دهد که به رنگ سفید بوده و ضخامت ۵/۱-۱ سانتی متر می باشد و جنین در داخل آن قرار می گیرد. در فضای داخل دانه مایع زلال وجود دارد که شیره نارگیل نامیده می شود. این مایع قسمتی از سلول های آندوسپرم است که سفت نگردیده و حاوی ویتامین ها و هورمون های مختلف می باشد. درخت نارگیل از طریق کشت بذر می باشد. بذور نارگیل را می توان به طور مستقیم در محل اصلی و یا در خزانه کشت نمود. در کشت خزانه، نهال های مرغوب انتخاب گردیده و به محل اصلی انتقال داده می شوند. بذرهای نارگیل را قبل از کشت به مدت دو هفته داخل آب قرار می دهند تا جوانه زنی آسانتر گردد.

هر چه نارگیل تازه تر و پر آب تر باشد شانس شما برای جوانه زنی نارگیل افزایش می یابد. سعی کنید نارگیل های سبز را انتخاب کنید . اگر نارگیل تازه هم در دسترس شما نبود می توانید از نارگیل های قهوه ای موجود در میوه فروشی ها استفاده کنید.

خود ما نیز از نارگیل های قهوه ای و نه چندان تازه استفاده کردیم و 5 عدد نارگیل را با موفقیت پرورش دادیم.درخت نارگیل

برای کاشت نارگیل ابتدا باید پوست نارگیل را به صورت کامل کنده و آن را به مدت 2-3 روز در یک ظرف پر از آب قرار دهید. پس از آن نارگیل را در یک پلاستیک زیپک دار قرار می دهید و به مقدار یک چهارم لیوان آب داخل پلاستیک می ریزید تا رطوبت نارگیل حفظ شود. سپس هوای داخل پلاستیک را خالی کنید و درب پلاستیک را ببندید.

پلاستیک را باید در جای گرم و تاریک قرار دهید تا نارگیل جوانه بزند. منظور از جای گرم دمای معمولی اتاق می باشد.

حتما باید روی نارگیل را یا با پارچه ای بپوشانید یا در جای تاریک قرار دهید. سپس هر 3-4 روز یکبار نارگیل را چک کنید تا آب کافی داشته باشد. پس از 2 تا 6 هفته جوانه سفید نارگیل را مشاهده می کنید که از داخل یکی از چشم هایش خارج شده و این یعنی تا اینجای کار موفق عمل کرده اید.

پس از مشاهده جوانه نارگیل باید به مدت 3 روز صبر کرده و نارگیل را در همان شرایط نگه دارید. سپس آن را به جای منتقل کنید که هم گرم باشد و هم دارای نور کافی و غیر مستقیم خورشید. پس از گذشته یک هفته تا ده روز کم کم جوانه سفید نارگیل بزرگتر شده و تغییر رنگ می دهد شروع به بالا آمدن می کند. همزمان با رشد جوانه به سمت بالا ریشه دراز نارگیل نیز از زیر جوانه شروع به پایین رفتن می کند و پس از مدتی شما ریشه های کوچک سفید رنگی بر روی همان ریشه دراز مشاهده می کنید. تا اینجا هنوز نیز نارگیل ما در پلاستیک خواهد ماند تا به اندازه کافی جوانه سبز رنگ شود و ریشه های قوی و بزرگتری پیدا کند.

پس از گذشت 30 روز از جوانه زنی نارگیل وقتی مشاهده کردید که جوانه شما سبز رنگ شده و ریشه های خوبی دارد می توانید نارگیل را به محل کاشت دائمی منتقل کنید. برای کاشت نارگیل داخل گلدان عجله نکنید، نارگیل شما داخل همان پلاستیک هم می تواند به خوبی رشد کند و هر چه بیشتر صبر کنید تا ریشه هایش بزرگتر شوند بهتر است.

همانطور که قبلا گفتیم نارگیل در آب و هوای استوایی و خیلی مرطوب رشد می کند بنابراین اگر شما در جایی هستید که آب و هوای مرطوب و گرمی در 4 فصل سال دارد میتوانید نارگیل را در فضای باز و باغچه خود بکارید اما اگر مثل خود ما در آب و هوایی کویری با زمستان های خشک زندگی می کنید و شرایط را نا مناسب می دانید بهترین کار این است که نارگیل را داخل یک گلدان و داخل منزل بکارید.

بهترین گلدان برای کاشت نارگیل از نوع سفالی و گلی می باشد تا بتواند به خوبی رطوبت نارگیل را تامین کند.

اندازه گلدان شما باید از نظر ارتفاع حداقل 40 سانتی متر و از نظر قطر حداقل 2 برابر نارگیل باشد.

بهترین خاک برای نارگیل ماسه رودخانه ای می باشد. به خاطر داشته باشید خاک گلدان باید به صورتی باشد که سریعا و به خوبی آب اضافی گلدان را خالی کند. یعنی هنگامی که شما گیاه را آبیاری می کنید زهکشی خاک قوی باشد. به طور مثال به هیچ وجه خاک رس که دارای چسبندگی بالا می باشد برای کاشت نارگیل مناسب نیست.

عمر هر درخت نارگیل حدود ۷۰-۶۰ سال تخیمن زده شده است . اما این عمر مربوط به درختانی است که در محیط طبیعی و در خاک کاشته می شوند معمولا نمونه هایی که به شکل گلدانی پرورش می یابند در حدود ۶-۵ سال عمر می کنند. همچنین نارگیلهای کاشته شده در گلدان میوه نخواهند داد و به عنوان گیاهی با برگهای زینتی مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین گیاهانی که شرایط محیطی مناسبی دارند از زمانی که از طریق بذر تکثیر می شوند تا زمانی که تولید میوه می کنند ۱۰-۶ سال طول می کشد.

چون میوه نارگیل سبک و شناور است این گیاه به آسانی توسط جریانات دریایی تا مسافتهای طولانی حمل می شود. نخل نارگیل در خاکهای ماسه ای و نمکدار و در مناطق دارای نور خورشید فراوان و بارندگی های منظم (سالانه ۱۰۰–۷۵ سانتیمتر) رشد می کنند بنابراین علت تجمع این گیاه در نواحی کرانه ای تا حدی مشخص می شود. پوست سبک این میوه باعث می شود روی سطح آب شناور گردد .

وقتی میوه نارگیل به وسیله آب دریا به ساحل برده شد، در طی یک الی دو ماه شروع به سبز کردن برگ کرده سپس تعداد زیادی ریشه بلند درمی آورد. این ریشه های بلند محکم به درختهای در حال رشد می چسبند و در مقابل باد تند ساحلی مقاومت می کنند.

آبی که برای آبیاری گیاهان استفاده می کنید باید به مدت 24 ساعت مانده باشد تا کلر آن به گیاه آسیب نزند.

نارگیلی که شما کاشته اید به جا به جایی بسیار حساس می باشد و تا یک سال نیازی به تعویض گلدان نیست فقط زمانی که متوجه شدید ریشه ها از کف گلدان بیرون زده یا گلدان برای گیاه شما کوچک شده است نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

تنها نارگیل هایی به میوه دهی می رسند که در فضای بیرون منزل و در شرایط آب و هوایی خوبی باشند. مدت زمان میوه دهی درختان نارگیل نیز بین 5-9 سال می باشد.

زمانی گیاه را آبیاری کنید که خاک گلدان در حال خشک شدن می باشد. آبیاری بیش از اندازه باعث از بین رفتن گیاه می شود.

درخت نارگیل درختی زیبا و تنومند است که بطور قائم رشد کرده و بدون انشعاب می ‏باشد. مردم اقیانوس آرام از تمام قسمت‌ های این درخت استفاده کرده و آن را به عنوان یک غذای اصلی مصرف می ‌کنند. این گیاه ابتدا در جنوب آسیا کشت می ‌شد و در حال حاضر به صورت درخت نارگیل در تمام مناطق استوایی وجود دارد.

قسمت های قابل استفاده این گیاه شامل: ریشه، گل آذین و دانه (پوسته، آب و روغن هسته) می باشد. ضرب المثلی درباره نارگیل بین مردم اقیانوس آرام با این مضمون معروف است: هر کس که درخت نارگیل می کارد، برای خودش و خوانواده اش، لباس، ظرف، نوشابه، غذا و خانه درست می کند. این نشان می دهد که تمام قسمت های این درخت، مفید و قابل استفاده می باشد.

درخت نارگیل، درختی همیشه سبز با یک تنه بلند و مستقیم و بدون انشعاب است. ارتفاع آن به 30 متر هم می رسد. قطر تنه این درخت تا یک متر می رسد. برگ ها در انتهای تنه درخت ظاهر گشته و بسیار بزرگ به طول 4 تا 5 متر هستند. رنگ برگ ها سبز روشن است. برگ ها بصورت مرکب و پرمانند هستند. طول برگچه ها حدود یک متر می باشد. عمر برگ ها ممکن است به سه سال برسد. یک نخل سالم می تواند حدود 30 برگ داشته باشد. هر ماه با تولید یک برگ جدید، یک برگ از برگ های قبل، سقوط می کند.

میوه نارگیل مانند خوشه، شامل چندین نارگیل به اندازه های مختلف است. این میوه کروی شکل است که قسمت خارجی آن ضخیم و سفت و متشکل از الیاف نباتی و داخل آن نیز صاف و سخت می باشد. در قاعده نارگیل سه سوراخ دیده می شود که چشم های نارگیل نامیده می شود. برای استفاده از مایع داخل نارگیل که شیر نارگیل نامیده می شود این سوراخ ها را باید با جسم نوک تیزی باز کرد و مایع درون آنرا بیرون آورد.درخت نارگیل

برخلاف گیاهان دیگر، ریشه نارگیل نه بصورت مستقیم است نه بصورت افشان، بلکه دارای سیستم ریشه ی فیبری است. سیستم ریشه نارگیل شامل تعداد زیادی از ریشه های نازک که نزدیک سطح زمین رشد می کند، می باشد. فقط تعداد کمی از ریشه ها به اعماق خاک جهت پایداری و استقرار بهتر نفوذ می کنند. این ریشه ها معمولاً کمتر از 3 اینچ قطر دارند. این گیاه دارای دو زیرگروه پاکوتاه و پابلند می باشد. معمولاً برای اهداف تجاری از زیرگروه پابلند آن استفاده می شود و کشت می گردد.

آبیاری : درختان نارگیل تحمل کم آبی و خشکی خاک را ندارند . بنابراین می بایست مراقب بود تا خاک خشک نشود به بیان دیگر هر زمان که سطح خاک رطوبت خود را تا حدودی از دست داد می بایست که نسبت به آبیاری آن اقدام کرد. مسئله دیگر نیاز این گیاهان به رطوبت بالای هوا است به نحوی که به رطوبتی حدود 80-70 ٪و یا حتی بیشتر نیاز دارند بنابراین کاشت آنان در منطقه ای که از نظر آبیاری مشکلی ندارد اما هوا خشک است نتیجه مطلوبی به بار نخواهد آورد.

نور : به مکانی با نور کامل و مستقیم آفتاب نیاز دارد یعنی روزانه حداقل 8-6 ساعت نور مستقیم خورشید برای این گیاهان ضروری است تا بتوانند رشد کنند و میوه بدهند. مکان کم نور از دلیل عدم شکل گیری میوه ها و یا زرد شدن و ریزش برگها است. اما به یاد داشته باشید که اگر موفق شدید این گیاه را از طریق میوه آن تکثیر کنید و به شکل گلدانی پرورش دهید، در بعد از ظهرهای گرم تابستان که نور به این گیاه می تابد حتما می بایست رطوبت هوا را نیز افزایش دهید در غیر این صورت و با وجود گرما و خشکی هوا برگها به تدریج از بین خواهند رفت.

دما : به طور کل این گیاه به مکانهایی گرم نیاز دارد و در برابر سرما حساس است . دمای مناسب تابستانه و در زمان رشد این گیاهان 37-28 درجه اعلام شده است و در طی زمستان حداقل دمایی که می تواند تحمل کند 12-4 درجه است . به طور کل در مکانهایی که میانگین دمای شبانه روز حدود 30 درجه است رشد مناسبی دارند . دمای نامناسب یکی از مهمترین عوامل ناتوانی در امر پرورش این گیاهان محسوب می شود.

خاک : درختان نارگیل به خاکهای سبک و شنی علاقه دارد و همچنین به شکل قابل توجهی شوری خاک را تحمل می کند به همین دلیل است که در مناطق ساحلی نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری مشاهده می شود. مخلوط خاک برگ +شن برای این گیاه نسبتا مناسب است البته بهتر است که میزان شن را بیشتر از خاک برگ در نظر گرفت همچنین ماسه بادی مناسب نیست بلکه از شنهایی باید استفاده کرد که اولا شسته شده باشند و دوما اندازه ذرات آنان حدود 2 میلیمتر باشد. گیاهان نارگیل به تغذیه مناسب نیاز دارند و می توان در طی فصل رشد هر 6-4 هفته یکبار از کودهایی کامل که البته حاوی عناصر کم مصرف هستند استفاده کرد فرمول کودی را نیز می توان به صورتی انتخاب کرد که نیتروژن دو برابر فسفر و پتاسیم باشد همانند 10-10-20 و یا فرمولهای مشابه آن . فواصل کوددهی را می بایست در فصولی که رشد با سرعت کمتری انجام می شود بیشتر کرد و مثلا هر 8-6 هفته یکبار به گیاه کود داد.

برای کاشت درخت نارگیل از میوه نارگیلی استفاده کنید که زمانی که آنرا تکان می دهید صدای آب (شیره ) درون آنرا بشنوید. همچنین میوه هایی که 37-30 سانتیمتر طول دارند و بیضی شکل هستند تا مدور و گرد بهتر جوانه می زنند. سپس میوه را به مدت 3-2 روز در آب قرار دهید تا خیس بخورد. بعد از این مرحله نوبت کاشت آن فرا می رسد که می توان در موادی همانند مخلوط شن +ورمی کولایت به نسبت مساوی و یا شن دو قسمت (شن با ذرات 2 میلیمتر) + خاک برگ و یا هر ترکیب دیگری که سبک است بکارید. قطر دهانه گلدان حدود 30 سانتیمتر مناسب است .

برای اینکه متوجه شوید نارگیل را از چه جهتی در خاک بکارید ابتدا آنرا روی زمین قرار دهید و ببینید که نارگیل از چه جهت و به چه صورت بر روی زمین قرار می گیرند. آنرا به همان صورت بکارید و تغییر جهت ندهید. بعد از کاشت می بایست حدود یک سوم الی یک دوم از ارتفاع میوه در بالای سطح خاک قرار گیرد . گلدان را در مکانی با حداقل دمای 21 درجه قرار دهید البته این حداقل دما است و اگر گرمتر باشد بهتر است . همچنین دمای خاک نباید به زیر 16-15 درجه بیاید. البته این دماها حداقل است و بخصوص دمای هوا هر مقدار که گرمتر باشد بهتر است. مراقب عدم خشک شدن خاک باشید . پروسه جوانه زنی بسیار طولانی است و 6-3 ماه طول میکشد .

از بین آفات می توان به لارو انواع شب پره ها و پروانه ها ، سوسک برگ نارگیل ، کنه نارگیل، شپشک آردآلود اشاره کرد. از بیماری ها نیز می توان به این موارد اشاره کرد : بیماری باکتریایی زردی مرگبار که در ابتدا گلها و میوه‌ها ریزش می کنند و سپس تمامی برگهای گیاه زرد می شوند و از بین می روند . بیماری قارچی پوسیدگی جوانه که موجب متورم و قهوه ای شدن جوانه های برگی می شود و از بین می روند. بیماری قارچی پوسیدگی تنه که از درون ساقه موجب پوسیدن آن از بین رفتن تمامی گیاه می شود.

بیشتر بخوانید:

با روش کاشت درخت انگور و نگهداری از آن آشنا شوید

آشنایی با روش کاشت بادام درختی و نگهداری از آن

با روش کاشت و تکثیر درخت انجیر آشنا شوید

آموزش تصویری کاشت نارگیل در منزل

 

نارگیل (نام علمی: Cocos nucifera) از اعضاء خانواده نخلیان (Arecaceae) است و تنها گونه‌ای است که در سرده نارگیل (Cocos) طبقه‌بندی می‌گردد.

 

نارگیل میوه ای گرمسیری بوده در نتیجه برای پرورش آن نیاز به محیطی گرم و مرطوب داریم، اگر در مناطق گرمسیری زندگی می کنید میتوانید این میوه را در فضای باز و در باغ بکارید، ولی در مناطقی که زمستان سردی دارند نیاز است نارگیل را در گلخانه یا داخل گلدان کاشت تا بتوان آن را از سرما محفوط نگه داشت.درخت نارگیل

 

به طور طبیعی نارگیل در محیط های گرم و مرطوب که دارای بارندگی های فصلی می باشد رشد می کند، در نتیجه با به وجود آوردن محیطی با این شرایط میتوان اقدام به کاشت این میوه ی با ارزش نمود.

 

در اینجا به طور کامل و همراه تصویر کاشت این میوه را بررسی می کنیم:

(دقت شود که این روش تست شده بوده و تصاویر نیز از مراحل کاشت به همین روش گرفته شده است)

آموزش تصویری کاشت نارگیل در منزل:

 

1.  مرحله ی اول انتخاب میوه ای رسیده می باشد ،نارگیلی که به رنگ قهوه ای باشد و پوسته ی آن کنده نشده باشد مناسب کاشت است، حتماً باید نارگیلی انتخاب شود که درونش مایع یا شیر نارگیل باشد زیرا جوانه ی این گیاه ماه ها از این مایع برای تغذیه استفاده می کند. (نارگیل سنگینی را انتخاب کنید که مایع درون آن بیشتر است)

 

 

2. پوشال روی نارگیل را با دقت جدا کنید و آن را کاملاً تمیز کنید.

 

3. نارگیل را به مدت 4 روز تا یک هفته درون سطل آبی پر از آب قرار داده و یک وزنه یا سنگ یا کاشی روی آن قرار دهید و آنرا در دمای منزل (گوشه اتاق یا آشپز خانه) قرار دهید.

 

 

 

4. حال باید نارگیل را از سطل در آورده و داخل یک کیسه نایلنی ترجیحا رنگ مات یا مشکی قرار داده و مقداری آب روی ان اسپری کرده در نایلن را گره زده و در جایی با حداقل تغیرات دمایی قرار دهید .(گوشه اتاق یا اشپز خانه).

 

 

5. هر چند روز یکبار به آن سر بزنید و اگر رطوبت کم بود رویش آب اسپری کنید. هرگز نگذارید کاملا خشک شود. باید نارگیلتان در این مرحله همیشه رنگ قهوه ای بسیار تیره داشته باشد.
6.بعد از گذشت چند روز تا چند هفته (بستگی به کیفیت نارگیل وشرایط محیط دارد) جوانه نارگیل را خواهید دید، بعد از گذشت 3 تا 4 روز از رویش جوانه نارگیل را به همراه پلاستیک به محلی روشن و گرم منتقل کنید (نباید زیر نور مستقیم خورشید قرار بگیرد ولی باید مکانی پر نور را انتخاب کنید)

 

7. هرگز نارگیل را در این مراحل از نایلن در نیاورید و فراموش نکنید که مدام رطوبت را چک کنید و هر از گاهی آب را رویش اسپری کرده و مجددا در نایلن را ببندید.

 

8.   پس از گذشت 7 تا 10 روز از این وضعیت جوانه سفید نارگیل بزرگ تر می شود و تغییر رنگ  می دهد،  همزمان با رشد جوانه به سمت بالا ریشه دراز نارگیل نیز از زیر جوانه شروع به پایین رفتن می کند و پس از مدتی شما ریشه های کوچک سفید رنگی بر روی همان ریشه دراز مشاهده می کنید. تا اینجا هنوز نیز نارگیل ما در پلاستیک خواهد ماند تا به اندازه کافی جوانه سبز رنگ شود و ریشه های قوی و بزرگتری پیدا کند.

 

 

 

درخت نارگیل

10. پس از گذشت 30 روز از جوانه زنی نارگیل وقتی مشاهده کردید که جوانه شما سبز رنگ شده و ریشه های خوبی دارد می توانید نارگیل را به محل کاشت دائمی منتقل کنید. برای کاشت نارگیل داخل گلدان عجله نکنید، نارگیل شما داخل همان پلاستیک هم می تواند به خوبی رشد کند و هر چه بیشتر صبر کنید تا ریشه هایش بزرگتر شوند بهتر است.

 

11.  در این مرحله باید گلدان و خاک مناسب را انتخاب کنیم، گلدان سفالی بزرگ برای کاشت مناسب بوده زیرا رطوبت نارگیل را به خوبی تامین می کند. خاک مناسب برای کاشت باید زهکشی بالایی داشته باشد به صورتی که بعد از آبیاری به سرعت آب اضافی از گلدان خارج شود، هرگز از خاک های سنگین و رسی نباید استفاده کرد، همچینن خاک باید غنی باشد. ترکیب پیت ماس و کوکوپیت یا خاک برگ + پوکه یا ماسه رودخانه مناسب است .

 

 

12.  ابتدا کف گلدان را با سنگ های متوسط می پوشانیم تا آب اضافی به راحتی از گلدان خارج شود، ترکیب خاکی را که در مرحله ی قبل آماده کرده ایم مخلوط می کنیم و در گلدان می ریزیم، سپس نارگیل را به آرامی در گلدان قرار داده  و تا محل رویش جوانه به طوری که ریشه کاملاً زیر خاک قرار بگیرید خاک می ریزیم.

 

سپس به آرامی  اقدام به آبیاری می کنیم به طوری که آب از کف گلدان خارج شود، اکنون همه چیز آماده است و تنها باید گلدان را در محلی گرم و زیر نور مستقیم خورشید قرار دهیم، (دما نباید از 20 در جه کمتر باشد).

نباید اجازه دهیم خاک گلدان کاملاً خشک شود برای این کار باید هر چند روز یک بار سطح خاک را  آب پاشی کنیم، یا زیر گلدانی را با سنگ های درشت پر کرده و سپس با آب پر میکنیم و گلدان را بر روی آن قرار می دهیم به طوری که گلدان روی سنگ ها قرار بگیرد و داخل آب نرود.

 

 

 

نهال نارگیل در سال اول نیاز به کود دهی ندارد.

آبیاری را هنگامی انجام دهید که خاک خشک شده باشد، بهتر است با آبی آبیاری شود که بدون کلر باشد و یک روز مانده باشد.

نارگیل به جابجایی حساس است و گلدان آن فقط در صورتی تعویض شود که ریشه ها از کف گلدان بیرون زده باشد.

توجه داشته باشید تا یکسال اول نارگیل شما به هیچ کود و تغذیه ای نیاز ندارد.

توضیح اینکه طبق تجربه شخصی خودم ،از هر 3یا 4 بار تلاش فقط یکبار موفق به تولید نهال میشویم،پس بهتر است در ابتدا با چند نارگیل شروع کنیم.

 

منبع :گلس گاردن

با تشکر از مهندس جلیلوند بابت تصاویر

 

 

آموزش تصویری کاشت نارگیل در منزل

آموزش تصویری کاشت نارگیل در منزل

باسلام وتشکر ازاموزشهای خوبتان من نارگیل را چند در اب خواباندم ولی امروز دیدم ترک خورده وازیکچشم ان ذرهای ژل سفید بیرون امده ایا فایدهای دارد که بقیه مسیر رابروم باتشکر فراوان

واقعا عالیه متشکرم

ببخشید که دوباره سوال میکنم. من در خانواده ای زندگی میکنم که خامگیاه خوار هستیم و چون کلا گیاهی مصرف میکنیم و خیلی هم زیاد مصرف میکنیم بخاطر همین خیلی برامون مهمه که مواد غذایی مون تراریخته نباشه.
جسارتا میخواستم بدونم از کجا میتونم تراریخته نبودن گیاهان شما را پیگیری کنم.
اگر بدونم واقعا تراریخته نیست یکی از مشتری های پرا پا قرص شما خواهم شد.
راستی ممنونم که انقدر زود و خوب پاسخ داده بودید و دراین سایت به علاقه مندان فرصت دانستن و عمل داده اید.

سلام وقت بخیر
خواهش میکنم
لطفاً داخل تلگرام پیام بدید درخدمتتون هستیم.

http://telegram.me/glassgarden

بر روی لینک بالا بزنید تا وارد کانال شوید سپس با ادمین کانال در ارتباط باشید مبداء بذرهای موجود در سایت رو براتون میفرستند
موفق باشید

میخواستم بدونم بعضی از این سبزیجات عجیب تراریخته اند ؟

سلام وقت بخیر
هیچ کدام از محصولات موجود در فروشگاه تراریخته و دستکاری ژنتیکی نبوده و قابل پیگیری نیز می باشد.
اکثر صیفی جات و سبزی جات موجود در سایت سالیان سال در برخی نقاط جهان کشت می شده و به تازگی وارد ایران شده.
اینکه ما محصولی رو تا به حال ندیده ایم دلیل بر تراریخته بودن اون محصول نیست.
سلامتی شما برای ما مهم تر از هر چیزیه.
درخدمتیم

سلام ادرس ادمين تلگرام رو اگه لطف كنيد ممنون ميشم تو سايت نتونستم پيدا كنم

سلام وقت بخیر

لینک کانال تلگرامی گلس گاردن:
https://telegram.me/joinchat/BA1HCD3MqNn0rBX2kbojdQ
و لینک ارتباطی با ادمین کانال (مشاوه کاشت) :
https://telegram.me/mahdilind

موفق باشید

سلام . متشکرم از زحمات زیاد شما

اطمینان حاصل کنید که اطلاعات مورد نیاز (*) که نمایش داده شده را وارد کرده‌اید. کد HTML مجاز نیست

فروشگاه گلس گاردن آماده دریافت پیشنهادات و انتقادات سازنده شما می باشد

*** خرید بالای 150 هزار تومان شامل ارسال رایگان توسط پست می گردد ( به جز سفارشاتی که شامل خاک می باشد)*** رد کردن

ثبت نام رایگان و آسان است!

درخت نارگیل به محدوده وسیعی از شرایط آب و هوایی و خاکی سازگار است. نارگیل برای رشد مطلوب به آب و هوای گرم با دمای 27 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 80 تا 90 درصد نیاز دارد. درخت نارگیل درمناطق بادمای پایین تر رشد آهسته تری دارد. در مناطق استوایی تا ارتفاع 600 متر از سطح دریا درختان رشد مطلوبی دارند.

درﺧﺖ ﻧﺎرﮔﻴﻞ از ﺟﻨﺒﻪ ﻏﺬاﻳﻲ ﻣﻴﻮه، ﻓﻴﺒﺮ و ﭼﻮب ارزﺷﻤﻨﺪ و ﺑﻪ ﻋﻨﻮان درﺧﺖ زﻧﺪﮔﻲ ﺗﻮﺻﻴﻒ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﻣﻴﻮه ﺗﺎزه آن در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻧﺎرس (ﺳﺒﺰ ) و ﺑﺎﻟﻎ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﻣﻲﮔﻴﺮد. از ﻣﻴﻮه ﺳﺒﺰ آن ﺑﺮاي آب ﻧﺎرﮔﻴﻞ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ ﺣﺎوي ﻗﻨﺪ و ﭘﺘﺎﺳﻴﻢ ﻓﺮاوان، وﻳﺘﺎﻣﻴﻦ ب و ث اﺳﺖ. آب ﻧﺎرﮔﻴﻞ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ وﺟﻮد ﻫﻮرﻣونﻫﺎي ﮔﻴﺎﻫﻲ به ویژه اکسین و سایتوکینین که محرک رشد و تقسیم سلولی می‌باشند، در کشت بافت گیاهی هم کاربرد دارد.

درخت نارگیل به محدوده وسیعی از شرایط آب و هوایی و خاکی سازگار است. نارگیل برای رشد مطلوب به آب و هوای گرم با دمای 27 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 80 تا 90 درصد نیاز دارد. درخت نارگیل درمناطق بادمای پایین تر رشد آهسته تری دارد. در مناطق استوایی تا ارتفاع 600 متر از سطح دریا درختان رشد مطلوبی دارند. در دمای زیر 15 درجه سانتی گراد گیاهان می‌توانند زند بمانند اما سقط جنین در گل آذین رخ می‌دهد. ﺷﺮاﻳﻂ آب و ﻫﻮاﻳﻲ ﮔﺮﻣﺴﻴﺮي ﺑﺮاي رﺷﺪ ﻧﺎرﮔﻴﻞ ﻣﻨﺎﺳﺐ اﺳﺖ. ﺗﻮزﻳﻊ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎرﻧﺪﮔﻲ و ﻳﺎ آﺑﻴﺎري ﻣﻨﻈﻢ ﺑﺮاي رﺷﺪ ﻧﺎرﮔﻴﻞ اﻫﻤﻴﺖ دارد. ﻧﺎرﮔﻴﻞ ﺑﻪ ﻣﻴﺎﻧﮕﻴﻦ بارندگی سالانه حداقل 1500 میلی متر در طول سال نیاز دارد. نارگیل به شوری مقاوم است و اسیدیته بین 5 تا 8 مناسب است.

ﻧﺎرﮔﻴﻞ از ﻃﺮﻳﻖ ﺑﺬر ﺗﻜﺜﻴﺮ ﻣﻲ ﺷﻮد. رﺷﺪ آن آﻫﺴﺘﻪ اﺳﺖ و ﻗﺒﻞ از رﺳﻴﺪن ﺑﻪ ﺳﻦ ﺑﺎردﻫﻲ ﺑﻪ دوره ﻃﻮﻻﻧﻲ ﺟﻬﺖ رﺷﺪ ﻧﻴﺎز دارد. ﺳﻦ ﺑﺎردﻫﻲ ﻧﺎرﮔﻴﻞ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻧﻮع وارﻳﺘﻪ، ﺣﺎﺻﻠﺨﻴﺰي ﺧﺎك و ﺷﺮاﻳﻂ اﻗﻠﻴﻤﻲ ﺑﻴﻦ 3 ﺗﺎ 5 ﺳﺎل ﻣﺘﻐﻴﺮ اﺳﺖ. ﺑﺬرﻫﺎ در ﻧﺎرﮔﻴﻞ رﻛﻮد ﻧﺪاﺷﺘﻪ و ﺑﻪ ﺗﻴﻤﺎر ﺧﺎﺻﻲ ﺟﻬﺖ ﺟﻮاﻧﻪزﻧﻲ ﻧﻴﺎز ﻧﺪارﻧﺪ. در شرایط معمول حدود 90 درصد بذرها جوانه می‌زنند. برای کشت بذرها باید به پهلو در گودالی کم عمق قرار گیرند ه طوری که یک سوم بذر با خاک پوشیده شود. بذر باید به طور منظم آبیاریی شود تا از خشک شدن آن جلوگیری شود. جوانه زنی بذر معمولا بعد از 3 ماه اتفاق می‌افتد اما ممکن است تا 6 ماه هم طول می‌کشد.

درخت نارگیل

برای کشت بذر باید به بلوغ کامل رسیده باشد و اندازه میوه ها متوسط باشد. در ارقام پا بلند از بذر درختان 20 ساله و در اراقام پا کوتاه از بذر درختان 12 ساله استفاده می‌شود. بذرها باید عاری از بیماری باشند. فاصله بین بذرها در خزانه 30 در 40 سانتی متر و در اردیبهشت تا خرداد ماه کشت می‌شوند. در ارقام پا بلند دانهال های قوی یکساله با ارتفاع بیش از 100 سانتی متر و قطر طوقه 10 سانتی متر و دارای 5 تا 6 برگ باشند. در ارقام پاکوتاه ارتفاع و قطر گیاهچه ها به ترتیب باید بیش از 80 و 8 سانتی متر باشد. گیاهچه‌های یکساله برای کشت باید انتخاب شوند. در کشت گلدانی گیاهچه نارگیل محیط کشت مناسب، خاک و شن می‌باشد. همچنین برای تقویت نهال‌ها اضافه کردن کود زیستی به گلدان کمک می‌کند.

خاک مناسب برای کشت نارگیل باید دارای عمق 1.2 متر و زه کشی مناسب باشد و تسطیح و از بین بردن علفهای هرز انجام شود. آماده سازی زﻣﻴﻦ برای ﻛﺸﺖ ﻧﺎرﮔﻴﻞ ﺑﻪ ﻧﻮع ﺑﺎﻓﺖ ﺧﺎك و ﻓﺎﻛﺘﻮرﻫﺎي ﺳﺎ ﻣﺤﻴﻄﻲ ﺑﺴﺘﮕﻲ دارد. زﻣﺎن ﻛﺸﺖ ﻧﻬﺎل ﻫﺎ، آﺑﺎن ﺗﺎ ﻓﺮوردﻳﻦ ﻣﺎه ﻣﻲ ﺑﺎﺷﺪ. ﻋﻤﻖ چاله برای کشت نارگیل حدود 60 سانتی متر در نظر گرفته می‌شود. در زمان کشت نهال طوقه گیاه (حد فاصل بین ریشه و ساقه) و برگچه ها باید بیرون از خاک باشند. از برگهای نارگیل برای محافظت گیاهان تازه کاشته شده در برابر باد استفاده می‌کنند. فاصله کشت به سیستم کشت و نوع خاک بستگی دارد. فاصله بین درختان نارگیل 10 متر در 10 متر است اما ابعاد آن نباید از 0.75 در 0.75 در 0.75 متر بیشتر باشد.

درﺧﺖ ﻧﺎرﮔﻴﻞ در ﻣﺤﺪوده وﺳﻴﻌﻲ از اﻧﻮاع ﺧﺎﻛﻬﺎ( ﻟﻮﻣﻲ، ﺷﻨﻲ، آﺑﺮﻓﺘﻲ، رﺳﻲ) رﺷﺪ ﻣﻲ‌کند اما ﺧﺎك ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاي آن رﺳﻮﺑﺎت آﺑﺮﻓﺘﻲ رودﺧﺎﻧﻪ ﺑﺎ زﻫﻜﺸﻲ ﻣﻄﻠﻮب ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﺑﺮاي رﺷﺪ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﻪ ﺧﺎﻛﻲ ﺑﺎ زﻫﻜﺸﻲ ﻣﻄﻠﻮب و ﻇﺮﻓﻴﺖ ﻧﮕﻬﺪاري ﺑﺎﻻي آب ﻧﻴﺎز دارد. ﻛﻮددﻫﻲ ﻣﻨﻈﻢ از ﺳﺎل اول ﻛﺸﺖ ﺟﻬﺖ رﺳﻴﺪن ﺑﻪ عملکرد مطلوب ضروری است. برای هر نخل نارگیل 20 تا 50 کیلوگرم کود آلی مورد نیاز است.

نیاز آبی درخت نخل به نوع خاک و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. درخت بالغ بین 600 تا 800 لیتر آب در هر 4 تا 7 روز نیاز دارد. آبیاری در تشتک به شعاع 1.8 متر و عمق 10 تا 20 سانتی متر صورت می‌گیرد. آﺑﻴﺎري ﻗﻄﺮهاي ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ روش آﺑﻴﺎري ﻧﺎرﮔﻴﻞ اﺳﺖ .در ﻃﻲ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن ﻓﻮاﺻﻞ آﺑﻴﺎري کمتر شده و هر 4 روز یکبار آبیاری انجام می‌شود. استفاده از مالچ در اطراف درخت برای حفظ رطوبت ضروری است.

درخت نارگیل یک پایه است و روی یک گل آذین هر دو گروه گلهای نر و ماده را تولید می‌کند. گلدهی روی درخت 4 تا 5 ساله ظاهر می‌شود. گل آذین آن دارای 1 تا 2 متر طول دارد و گل آذین نارس با اسپات پوشیده شده است. ﻫﺮ رﺷﺘﻪ ﮔﻞ آذﻳﻦ ﺣﺎوي ﮔﻞﻫﺎي ﻧﺮ و ﻣﺎده ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. ﮔﻞﻫﺎي ﻣﺎده در اﻧﺘﻬﺎي ﮔﻞآذﻳﻦ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﻧﺪ. ﺗﻨﻬﺎ ﻳﻚ ﻳﺎ ﭼﻨﺪ ﻋﺪد ﮔﻞ ﻣﺎده روي ﻫﺮ رﺷﺘﻪ وﺟﻮد دارد و ﺗﻌﺪاد ﺑﺴﻴﺎري ﮔﻞ ﻧﺮ ﻛﻮﭼﻜﺘﺮ در ﺑﺎﻻي آن ﻗﺮار دارد. ارقام پابلند نارگیل دگرگشن هستند و ارقام پاکوتاه خود گرده افشان هستند. بهتر است برای بهبود گرده افشانی از کندوی زنبور عسل استفاده کنید. ارقام پاکوتاه 2 تا 4 سال بعد از کشت و ارقام پابلند 5 تا 7 سال بعد از کشت به گل می‌روند. میوه نارگیل بالغ در حدود 1 تا 2 کیلوگرم وزن، 15 تا 20 سانتی متر و قطر 20 تا 30 سانتی متر طول دارد و به صورت گرد یا کشیده می‌باشد. ﻣﻴﻮه ﻧﺎﺑﺎﻟﻎ ﺑﺮاي ﻣﺎﻳﻊ اﻧﺪوﺳﭙﺮﻣﻲ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ ﺷﻮد و غنی از قند، پتاسیم و ویتامین ها می‌باشد.

 

منبع

کاشت، داشت و برداشت نارگیل، ﻣﺮﻳﻢ ﺑﺮوﺟﺮدﻧﻴﺎ،  ﺑﺎﺑﻚ ﻣﺪﻧﻲ،  ﺷﻜﺮاﻟﻪ ﺣﺎﺟﻲ وﻧﺪ-1398

مشاوره کشاورزی به صورت کاملا رایگان در اپلیکیشن امداد کشاورز،با بهره گیری از برترین کارشناسان کشاورزی سطح کشور،
برای ارتباط با کارشناس خود تنها باید به جمع امداد کشاورزی ها بپیوندید

تمامی حقوق مادی و معنوی این سرویس(وب سایت و اپلیکیشن)متعلق به سامانه امداد کشاورز است.

تومان50,000 تومان40,000

 

 

 

درخت نارگیل

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه شما *

نام *

ایمیل *

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

کلیه حقوق این سایت محفوظ است © طراحی توسط گروه درآمد پایدار : طراحی سایت | App | آموزش | SEO | برند | تبلیغات

درخت نارگیل
درخت نارگیل
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *