زنبور گاوی

زنبور گاوی
زنبور گاوی

Hornisse (Vespa crabro)

Die Hornissen (Vespa) sind eine Gattung der Hautflügler (Hymenoptera) aus der Familie der sozialen Faltenwespen (Vespidae). Die namensgebende und in Mitteleuropa bekannteste Art ist die Hornisse (Vespa crabro).

Hornissen sind die größten Echten Wespen, ihre Arbeiterinnen erreichen meist Körperlängen von etwa 20 Millimetern. Bei der im Himalaya vorkommenden Art Vespa ducalis können die Königinnen eine Länge von 40 Millimetern und eine Flügelspannweite von 80 Millimetern erreichen. Die Tiere sind meist auffällig gefärbt, mit brauner bis schwärzlichbrauner Grundfarbe und kräftig gelber Musterung auf dem Thorax und den Tergiten des Abdomens.[1]

Von den anderen Echten Wespen unterscheiden sie sich durch ihre Größe und eine Reihe von Merkmalen des Kopfes. Die hinteren ihrer drei Punktaugen stehen näher zusammen als zu den Komplexaugen und liegen näher an diesen als am Occiput. Der Vertex ist langgestreckt.[2]

Bei den Larven ist der Kopf von vorne betrachtet dorsoventral leicht abgeflacht bis fast rund. Das Verhältnis von Kopfbreite zu -höhe beträgt 1,21 bis 1,50, das Verhältnis von Kopfbreite zur Breite der Mundwerkzeuge 1,33 bis 1,61. Die Stirnfurche ist deutlich ausgeprägt. Das Labrum ist an der Basis am breitesten. Die Mandibeln sind relativ kurz.[3]

زنبور گاوی

Hornissen kommen in tropischen bis gemäßigten Zonen vor, wobei der Verbreitungsschwerpunkt der Gattung in Ostasien liegt, von wo aus manche Arten sich über Südostasien und einige südpazifische Inseln bis Neuguinea ausgebreitet haben. Nach Westen bis Europa kommen die Gewöhnliche Hornisse (Vespa crabro) und die Orientalische Hornisse (Vespa orientalis) vor. Die Gewöhnliche Hornisse wurde auch in Nordamerika eingebürgert.[4] Eine große fossile Vespa-Art ist aus dem späten Oligozän oder frühen Miozän bei Cannon Ferry (North Carolina, Vereinigte Staaten) bekannt.[5]

Hornissen ernähren sich größtenteils karnivor, sie jagen und erbeuten andere Insekten. In sehr seltenen Fällen fressen Hornissen auch Aas, bevorzugen in der Regel aber lebende Beute. Die Beute eines mittelgroßen Volkes von etwa 300 bis 400 Tieren wird mit einem halben Kilogramm je Tag der Hochsaison (Sommer) angegeben. Darüber hinaus bevorzugen sie kohlenhydratreiche Nahrung in Form von süßen Säften wie beispielsweise Baumsäfte von Eichen oder Eschen, gärendes Fallobst und Blütennektar.

Innerhalb der Echten Wespen (Vespinae) ist die Gattung Provespa das Schwestertaxon zu Vespa.[6]

Die Gattung Vespa enthält etwa 23 Arten:[7]

2013 wurde von Perrard et al. auf der Basis morphologischer und DNA-Sequenz-Untersuchungen folgendes Kladogramm für die verwandtschaftlichen Beziehungen zwischen den Arten vorgeschlagen:[8]

Vespa basalis

Vespa binghami

Vespa fumida

Vespa soror

Vespa mandarinia

Vespa philippinensis

Vespa tropica

Vespa ducalis

Vespa dybowskii

Vespa crabro

Vespa orientalis

Vespa moscaryana

Vespa affinis

Vespa analis

Vespa luctuosa

Vespa fervida

Vespa multimaculata

Vespa bellicosa

Vespa bicolor

Vespa simillima

Vespa vivax

Vespa velutina


VolltextDownloads-icon


VolltextDownloads-icon

زنبور سرخ (نام علمی: Vespa orientalis) نام یک سرده از خانواده زنبوران است. زنبورهای سرخ گسترده‌ترین نوع زنبورهای بی‌عسل اجتماعی است. برخی از گونه‌های آنها به ۵٫۵ سانتیمتر نیز می‌رسند. زنبور سرخ آسیایی و زنبور سرخ اروپایی دو گونه معروف این زنبورها هستند. این نوع زنبور در مناطق میانی و جنوبی ایران معمولا در بوشهر و خوزستان (آبادان؛ به دلیل وجود نخلستان‌های خرما) به وفور یافت می‌شود. البته زندگی شهرنشینی این زنبورها را به شهرها کشانده و شهرها یکی از محل‌های مهم زندگی آن‌ها شده‌اند.زنبور قرمز با جثه بزرگ‌تر از زنبور عسل و رنگ قرمز متمایل به قهوه‌ای سوخته که این رنگ بیشتر در سینه و دو حلقه اول و انتهایی شکم و  رنگ زرد دو حلقه میانی  شکم است و کناره‌های این دوحلقه زرد رنگ دو دایره قرمز به  شکل خیلی زیبا دیده می‌شود

 

تلفن تماس : 88330133      09124540649

زنبور قاتل زنجره یا جیرجیرک دشتی Cicada Killer wasps یکی از انواع این زنبورها بوده که اندازۀ بسیار بزرگی داشته و گاهی طولشان به 2 اینچ هم می رسد. آن ها به ندرت حمله کرده و به راحتی هم تحریک نمی شوند. اکثراً تمرکز خود را بر روی شکار یا طعمه (زنجره یا جیرجیرک دشتی) می گذارند. آن ها با نیش زدن، شکارِ خود را فلج کرده سپس با کشیدنشان بر روی سطح زمین آن ها را به سمت لانۀ خود برده تا لاروها و زنبورهای دیگر از این طعمه ها تغذیه کنند. این زنبورها به صورت انفرادی زندگی کرده و از شهد، گرده و دانه گیاهان هم تغذیه می کنند. آن ها ساخت لانۀ خود را با کندن حفره در خاک های خشک و نرم ترجیح داده و با ایجاد تونل در مناطقی با پوشش گیاهی تنک مانند تله های موجود در زمین گلف از شن و ماسه ساخته که گاهی اوقات مشکل زا نیز می باشد. بر خلاف اندازۀ بزرگشان خود را از نظر انسان مخفی کرده ولی نیش آن ها برای انسان بسیار دردناک و آزار دهنده است.

در هنگام جفت گیری جنس نر بسیار تهاجمی بوده و نرها به آسانی آشفته و برانگیخته می شوند. جنس ماده از جفت خود تغذیه کرده و چند هفته قبل از شروع به شکار در ماه july و August لانه خود را بنا کرده تا پس از شکار طعمه ها را جهت ذخیره کردن غذا به داخل لانه برده و هر شکار را برای سلول های تخم ذخیره می کنند.

زنبور گاوی

تخم ها پس از تبدیل به لارو از مواد ذخیره شده در لانه تغذیه می کنند تا اینکه در تابستان به صورت حشرات کاملاً بالغ در آیند. زندگی این زنبورها در مقایسه با سایر آفاتی که ایجاد گزش می کنند به صورت کاملاً مستقل بوده و نیازی به سایر اعضای کلونی آن ها چه از لحاظ تغذیه و نیز ساخت لانه نخواهند داشت.

زنبورهای کاغذی Paper Wasps یکی دیگر از انواع این گونه است که شناخت این زنبورها از روی لانه آن هاست که به رنگ قهوه ای مایل به خاکستری بوده و مانند چتری این لانه از طریق شاخه ای نازک به محلی مانند لبه بام اتصال یافته است. این زنبور ها شکارچیان اصلی شته ها و آفات گیاهان بوده و از آن ها تغذیه می کنند. منبع دیگر تغذیه آن ها شهد و گرده درختان و سایر مواد شیرین می باشد.

علت نامگذاری این زنبورها به دلیل مواد به کار رفته در ساخت لانه آن ها می باشد. این مواد شامل فیبرهای کاغذی موجود در چوب های خشک و پوستۀ درختان بوده که زنبورها آن ها را جمع آوری کرده و با بزاق دهان خود این مواد را مخلوط می کنند. سپس این لانه را به شانه و قسمت هایی تقسیم کرده و بزرگسالان در داخل این سلول ها و شانه ها اجتماع می کنند و این لانه ، خانه صدها و یا هزاران زنبور دیگر نیز می باشد.

 شکل ظاهر: این زنبور ها دارای بدنی سیاه با نشانه هایی زرد رنگ در سراسر قفسه سینه و شکم بوده و قابلیت نیش زدن بالایی دارند و از طرفی نیش آن ها بسیار دردناک است.

اندازه: این زنبورها بسیار بزرگ بوده و بدنی با طول بین 5/8 -1 تا 1/8 -1 اینچ دارند.

 رفتار: این زنبورها به صورت انفرادی زندگی می کنند. نرها تونلی را داخل زمین جهت قلمرو خود بابت جفت گیری ساخته و پس از مدت کوتاهی بعد از جفت گیری ماده ها نیز به حفاری تونلی عمیق به عنوان لانه جهت ذخیره کردن طعمه هایی که با نیش خود فلج کرده و نیز تخم ریزی و دراز کشیدن روی تخم ها ایجاد می کنند. در عرض دو هفته تخم ها به لارو تبدیل شده و از آن طعمه ها تغذیه می کنند و تا زمستان به حشرات بالغ تبدیل می شوند سپس بزرگسالان این چرخه را در فصل بهار تکرار می کنند.

زیستگاه: این زنبورها مناطقی با پوشش گیاهی کم و یا بدون پوشش را ترجیح می دهند و لانه خود را بیشتر در چمن ها ، پارک، شن ها و یا حاشیه جنگل بنا می کنند و در مناطقی که حشرات و طعمه های مورد نظر آن ها زیاد بوده ، شایع تر هستند.

کنترل: اگر شما در تهران و یا شهرهای اطراف آن به سر می برید و زنبور به خانه شما هجوم آورده شرکت نگین دشت در ارائه خدمات زیست محیطی و درمان تخصصی و قطعی این آفت در خدمت شما می باشد.

شرکت مهندسی نگین دشت با بیش از ربع قرن تجربه در زمینه ضدعفونی، سمپاشی حشرات ، طعمه گذاري انواع موش و مبارزه با آفات خانگی و صنعتی مانند ،سوسک ، ساس ، پشه ، موریانه ، کنه ، مورچه ، کک ، موش و…  با افتخار در خدمت هموطنان عزیزمان می باشد.

در ارتباط باشید :

    

شما میتوانید هم اکنون سوالات مربوط به ضد عفونی و سمپاشی حشرات را به طور مستقیم با کارشناس نگین دشت مطرح فرمایید.

 عسل یکی دیگر از درمان های بزرگ است که باعث تسکین فوری نشانه های ناشی از نیش زنبور زرد می شود. آنزیم های عسل کمک می کند که سم را در محل آسیب دیده خنثی کنید. همچنین کمک می کند تا درد و خارش در عرض چند دقیقه کم شود. 

 آسپرین نیز درمان بسیار مفیدی برای درمان نیش حشرات است. این روش به خنثی کردن سم برای بهبود سریع از علائم کمک می کند. همچنین آسپرین دارای خواص ضد التهابی است که در کنترل درد و تورم موثر است.

زنبور قرمز از خانواده Vespidae و از جنس Vespa می باشد. این زنبور که رنگ آنها خرمائی است و از زنبوران عسل بزرگترند .این حشرات دارای دست و پای بلند و قطعات دهانی جونده قوی و دندانه دار هستند به طوری که با حرکت افقی آرواره های سر زنبور عسل را از بدنش جدا می کنند .

این زنبوران معمولا لانه خود را در نزدیکی کندو ها ساخته و برای تغذیه و پرورش نوزادان از زنبوران عسل به عنوان مطمئن ترین منبع غذایی آماده استفاده می کنند . بعضی از انواع آنها به زور وارد کندو شده و با مقداری عسل خارج می شوند . اما گاهی زنبوران عسل به طور دسته جمعی به آنها حمله ور شده و با نیش زدن سبب مرگشان می شوند .

زنبورهای قرمز گرچه آفت درجه دو محسوب می شوند ولی در بعضی نقاط خسارت فابل توجهی به کندو های زنبور عسل وارد کرده و گاهی موجب نابودی آنها می گردند . دو گونه مهم آنها که در کشور ما وجود داشته و خسارت می زنند عبارتند از Vespe Orientalis و Vespa Crabro

۱-‭ ‬به‭ ‬دنبال‭ ‬رنگ‭ ‬سیاه‭ ‬و‭ ‬زرد‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬طرح‭ ‬قرمز‭ ‬مایل‭ ‬به‭ ‬قهوه‌ای‭ ‬باشید؛‭ ‬مسلما‭ ‬گونه‌هایی‭ ‬از‭ ‬زنبورعسل‭ ‬هستند‭ ‬که‭ ‬الگوی‭ ‬رنگی‭ ‬مشابهی‭ ‬دارند،‭ ‬لذا‭ ‬این‭ ‬ویژگی‭ ‬تعیین‭ ‬کننده‭ ‬نیست‭ ‬و‭ ‬با‭ ‬وجود‭ ‬اینکه‭ ‬رنگ‭ ‬می‌تواند‭ ‬یک‭ ‬وجه‭ ‬تشخیص‭ ‬سریع‭ ‬باشد،‭ ‬برای‭ ‬یک‭ ‬قضاوت‭ ‬دقیق‭ ‬و‭ ‬صحیح،‭ ‬بررسی‭ ‬از‭ ‬فاصله‭ ‬نزدیک‌تر‭ ‬ضروری‭ ‬است‭. ‬زنبور‌ها‭ ‬می‌توانند‭ ‬از‭ ‬روی‭ ‬خطوط‭ ‬زرد‭ ‬و‭ ‬سیاهشان‭ ‬شناسایی‭ ‬شوند‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

زنبور گاوی

۲-‭ ‬به‭ ‬دنبال‭ ‬ظاهر‭ ‬عمدتا‭ ‬سیاه‭ ‬با‭ ‬لکه‌های‭ ‬سفید‭ ‬کوچک‭ ‬باشید؛‭ ‬اگر‭ ‬حشره‭ ‬مورد‭ ‬بررسی‭ ‬چنین‭ ‬ظاهری‭ ‬دارد،‭ ‬احتمالا‭ ‬Hornet‭ ‬است‭ ‬که‭ ‬نوعی‭ ‬زنبور‭ ‬می‌باشد‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

۳-‭ ‬به‭ ‬دنبال‭ ‬رنگ‌های‭ ‬قهوه‌ای،قرمز‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬زرد‭ ‬باشید؛‭ ‬زنبوری‭ ‬با‭ ‬این‭ ‬رنگ‌ها‭ ‬احتمالا‭ ‬Paper‭ ‬wasp‭ ‬است‭‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬.

۱-‭ ‬به‭ ‬نحوه‭ ‬پرواز‭ ‬زنبور‭ ‬نگاه‭ ‬کنید‭ ‬و‭ ‬به‭ ‬دنبال‭ ‬دو‭ ‬پای‭ ‬عقب‭ ‬بلند‭ ‬بگردید‭ ‬که‭ ‬در‭ ‬حین‭ ‬پرواز‭ ‬به‭ ‬طور‭ ‬مستقیم‭ ‬به‭ ‬سمت‭ ‬پایین‭ ‬آویزان‭ ‬هستند‭. ‬زنبور‭ ‬عسل‭ ‬در‭ ‬زمان‭ ‬پرواز‭ ‬پاهایش‭ ‬اغلب‭ ‬ناپدید‭ ‬شده‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬به‭ ‬سختی‭ ‬قابل‭ ‬دیدن‭ ‬هستند‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

۲-‭ ‬پس‭ ‬از‭ ‬اینکه‭ ‬حشره‭ ‬بر‭ ‬روی‭ ‬دیوار،‭ ‬میز‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬سطح‭ ‬دیگری‭ ‬فرود‭ ‬آمد،‭ ‬به‭ ‬بال‌هایش‭ ‬دقت‭ ‬کنید‭ ‬و‭ ‬ببینید‭ ‬آیا‭ ‬روی‭ ‬بدنش‭ ‬قرار‭ ‬می‌گیرند‭ ‬یا‭ ‬خیر؛‭ ‬اگر‭ ‬حشره‭ ‬مورد‭ ‬بررسی‭ ‬زنبور‭ ‬عسل‭ ‬باشد،‭ ‬بال‌هایش‭ ‬بیرون‭ ‬زده‭ ‬به‭ ‬طرفین‭ ‬قرار‭ ‬می‌گیرند‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

۳-‭ ‬کمر‭ ‬باید‭ ‬از‭ ‬سایر‭ ‬قسمت‌های‭ ‬بدن‭ ‬باریک‌تر‭ ‬باشد؛‭ ‬گونه‌های‭ ‬مختلف‭ ‬زنبور‭ ‬سرخ‭ ‬درجات‭ ‬مختلفی‭ ‬از‭ ‬لاغری‭ ‬در‭ ‬ناحیه‭ ‬کمری‭ ‬دارند،‭ ‬ولی‭ ‬در‭ ‬هیچ‌کدام‭ ‬کمر‭ ‬هم‭ ‬عرض‭ ‬سایر‭ ‬قسمت‌ها‭ ‬نیست‭. ‬برای‭ ‬مثال‭ ‬در‭ ‬Paper‭ ‬wasp‭ ‬دور‭ ‬کمر‭ ‬در‭ ‬مقایسه‭ ‬با‭ ‬سایر‭ ‬زنبور‌ها‭ ‬بسیار‭ ‬باریک‌تر‭ ‬است‭. ‬در‭ ‬مقابل،‭ ‬کمر‭ ‬زنبورهای‭ ‬عسل‭ ‬هم‭ ‬عرض‭ ‬سایر‭ ‬قسمت‌های‭ ‬بدنشان‭ ‬است‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

۴-‭ ‬به‭ ‬وجود‭ ‬یا‭ ‬عدم‭ ‬وجود‭ ‬پرز‭ ‬روی‭ ‬بدن‭ ‬حشره‭ ‬توجه‭ ‬کنید؛‭ ‬اغلب‭ ‬گونه‌های‭ ‬زنبور‭ ‬عسل،‭ ‬در‭ ‬ناحیه‭ ‬پشت‭ ‬سرشان‭ ‬مقدار‭ ‬زیادی‭ ‬پرزهای‭ ‬کوتاه‭ ‬دارند‭. ‬این‭ ‬پرز‌ها‭ ‬به‭ ‬آنها‭ ‬در‭ ‬جمع‌آوری‭ ‬گرده‭ ‬کمک‭ ‬می‌کند‭. ‬در‭ ‬گونه‌های‭ ‬زنبور‭ ‬به‭ ‬جز‭ ‬European‭ ‬hornet‭ ‬و‭ ‬Great‭ ‬golden‭ ‬digger‭ ‬خیلی‭ ‬به‭ ‬ندرت‭ ‬پرز‭ ‬روی‭ ‬بدن‭ ‬دیده‭ ‬می‌شود‭ ‬چون‭ ‬به‭ ‬آن‭ ‬نیازی‭ ‬ندارند‭. ‬بدن‭ ‬آن‭ ‬ها‭ ‬نرم‭ ‬و‭ ‬براق‭ ‬است‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

‬اندازه‭ ‬بدن‭ ‬زنبور‭ ‬را‭ ‬در‭ ‬نظر‭ ‬بگیرید؛‭ ‬گونه‭ ‬Yellow‭ ‬jacket‭ ‬حدودا‭ ‬۳‭/‬۱‭ ‬سانتی‌متر‭ ‬طول‭ ‬دارد‭ ‬در‭ ‬حالی‌که‭ ‬گونه‭ ‬Hornet‭ ‬طولی‭ ‬در‭ ‬حدود‭ ‬۸‭/‬۱‭ ‬سانتی‌متر‭ ‬دارد‭. ‬به‭ ‬صورت‭ ‬کلی‭ ‬زنبور‭ ‬عسل‭ ‬اندازه‭ ‬کوچکتری‭ ‬از‭ ‬زنبورهای‭ ‬سرخ‭ ‬دارد‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

‬زنبور‌های‭ ‬عسل‭ ‬نسبت‭ ‬به‭ ‬زنبورهای‭ ‬سرخ‭ ‬ملایم‌ترند‭. ‬در‭ ‬حالی‭ ‬که‭ ‬زنبورهای‭ ‬سرخ‭ ‬گستاخانه‭ ‬به‭ ‬دنبال‭ ‬غذای‭ ‬شما‭ ‬هستند،‭ ‬زنبور‌های‭ ‬عسل‭ ‬مشغول‭ ‬وزوز‭ ‬اطراف‭ ‬گل‌ها‭ ‬می‌باشند‭. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

‬اگر‭ ‬یک‭ ‬زنبور‭ ‬عسل‭ ‬فردی‭ ‬را‭ ‬بگزد،‭ ‬نیش‭ ‬خود‭ ‬را‭ ‬در‭ ‬بدن‭ ‬وی‭ ‬به‭ ‬جا‭ ‬می‌گذارد‭ ‬چرا‭ ‬که‭ ‬نیشش‭ ‬خاردار‭ ‬است‭ ‬و‭ ‬هنگام‭ ‬گزش‭ ‬از‭ ‬بدن‭ ‬زنبور‭ ‬کنده‭ ‬می‌شود‭ (‬که‭ ‬اغلب‭ ‬باعث‭ ‬مرگش‭ ‬می‌شود‭). ‬در‭ ‬مقابل،‭ ‬نیش‭ ‬زنبو قرمز نرم‭ ‬است‭ ‬و‭ ‬این‭ ‬به‭ ‬آن‭ ‬معناست‭ ‬که‭ ‬نه‭ ‬تنها‭ ‬هنگام‭ ‬گزش‭ ‬نیش‭ ‬در‭ ‬بدن‭ ‬گیر‭ ‬نمی‌کند‭ ‬بلکه‭ ‬زنبور‭ ‬در‭ ‬یک‭ ‬حمله‭ ‬می‌تواند‭ ‬چندین‭ ‬بار‭ ‬نیش‭ ‬بزند‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

‬کندوی‭ ‬زنبور‭ ‬عسل‭ ‬از‭ ‬حجره‌های‭ ‬مومی‭ ‬درست‭ ‬شده‭ ‬آنها‭ ‬معمولا‭ ‬از‭ ‬حفره‌های‭ ‬داخل‭ ‬درخت،‭ ‬گودال‌های‭ ‬داخل‭ ‬زمین‭ ‬و‭ ‬یا‭ ‬مکان‌هایی‭ ‬استفاده‭ ‬می‌کنند‭ ‬که‭ ‬بتوانند‭ ‬لانه‭ ‬را‭ ‬درون‭ ‬آن‭ ‬بسازند‭. ‬لانه‭ ‬زنبورسرخ‭ ‬از‭ ‬مخروط‌های‭ ‬کاغذی‭ ‬شکلی‭ ‬درست‭ ‬می‌شود‭ ‬که‭ ‬از‭ ‬جنس‭ ‬فیبر‭ ‬جویده‭ ‬مخلوط‭ ‬با‭ ‬بزاق‭ ‬است‭. ‬زنبورهای‭ ‬سرخ‭ ‬تمایل‭ ‬دارند‭ ‬جاهای‭ ‬مخفی‭ ‬برای‭ ‬لانه‌هایشان‭ ‬پیدا‭ ‬کنند‭ ‬مثل‭ ‬داخل‭ ‬شکاف‌ها‭ ‬و‭ ‬زیر‭ ‬بام‭ ‬خانه‌ها‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

این زنبور ها بیشتر در اوایل بهار و اواخر تابستان و اوایل پاییز تا سرد شدن هوا بیشترین خسارت را به کندو ها وارد می نمایند . بهتر است تا از اوایل شهریور ماه دریچه کندو را کوچک کنیم یا از دریچه هایی که سوراخ هایی دارند که فقط زنبور عسل می توانند از آنها عبور کنند استفاده نماییم تا زنبوران محافظ بتوانند به راحتی از ورود سریع و ناگهانی زنبور قرمز جلوگیری کنند و یا وقتی که تعداد زنبور قرمز زیاد شدند و زنبوران عسل نتوانند از کندو محافظت کنند باعث این نشود که به داخل کندو راه پیدا کنند و سبب کشته شدن همه زنبور های عسل با ملکه شوند و عسل باقی مانده را به غارت ببرند و یا کندوی ما را به لانه ای برای خود تبدیل نمایند .

البته در اواخر تابستان به علت گرمای هوا تعدادی از زنبور های عسل در زیر و جلوی دریچه پرواز تجمع می کنند و این کار باعث می شود زنبور قرمز بدون هیچ درد سری آمده و یه زنبور عسل را برداشته با خود ببرد . برای این کار بهتر این است جلوی دیچه پرواز طوری نصب کنیم که فقط زنبور عسل بتواند از آن عبور نماید .(یه چیزی شبیه تله گرده گیر)

یک راه دیگر مبارزه این است که با دنبال کردن مسیر پرواز آنها در هوا و کمی جستجو در اطراف زنبورستان محل لانه های آنها را پیدا کرده و شب هنگام با یکی از سموم حشره کش قوی و یا با شعله افکن قوی آنها را نابود کنیم . البته شعاع پروازی این زنبوران 4 کیلومتر می باشد و در این مساحت جستجو کار سختی می باشد .

یه راه دیگر مبارزه استفاده از جگر سفید گاو می باشد . چون زنبور قرمز علاقه شدیدی به جگر سفید گاو (پوپ گاو) دارد. با درست کردن تله هایی شما می توانید در هر نوبت تعداد 50 تا 150 عدد از زنبور های قرمز را نابود کنید .

یک روش استفاده از گلدان و شعله افکن می باشد به طوری که شما یه سیم را از سوراخ گلدان عبور داده و جگر را در داخل گلدان به سیم بسته و با واژگونی گلدان و ثابت کردن آن در جایی نزدیک زنبورستان منتظر جمع شدن زنبور قرمز در زیر گلدان باشید . بعد با یه شعله با یه حرکت سریع زنبور های قرمز را بسوزانید .باید مواظب باشید که جگر پخته نشود چون دیگر نظر زنبور قرمز را به خود جلب نمی کند .

یک روش دیگر استفاده از تله لبنانی می باشد . اگر در محل شما این تله نبود شما خودتان می توانید این تله را بسازید . وسایل مورد نیاز یه بطری خالی نوشابه خانواده یک و نیم لیتری پلاستیکی با یه لوله پلاستیکی به طول 15سانتیمتر و قطر یک و نیم سانتیمتر .

نحوه ساخت به این شکل است که لوله را برداسته و از وسط آن یه سوراخ به قطر 1 اینچ ایجاد می کنیم و از وسط بطری عبور می دهیم .برای هر دفعه استفاده مقداری جگر سفید در بطری می گذاریم و آن را در زنبورستان آویزان می کنیم با این روش در هر ساعت حدود 45 عدد زنبور قرمز را در بطری به دام می اندازید . باید توجه داشت که نباید زیاد جگر در بطری بماند که با خشک شدن و یا خراب شدن جگر دیگر زنبور قرمز به سمت بطری نمی آید .

جوجه تیغی ها چندان ضرری برای کلنی های زنبور عسل ندارند ولی پرسه زدن های شبانه آنها و حیوانات دیگر نظیر گورکن ممکن است بیشتر کلنی ها را به حالت گوش به زنگ خطر و در حالت تدافعی در آورد . به همین دلیل می توان حدس زد که چرا بعضی از کلنی ها در یک مکان از خود ملایمت بیشتری نشان داده ولی موقعیکه به مکان دیگری برده می شوند وحشی و غیر طبیعی می شوند . زنبور های مرده و یا در حال مرگ که در اثر سرما و یا مریضی از کندو بیرون ریخته می شوند غذای آماده ای برای جوجه تیغی هستند

زنبور‌های‭ ‬عسل‭ ‬و‭ ‬Yellow‭ ‬jacket‭ ‬می‌توانند‭ ‬پیام‌های‭ ‬شیمیایی‭ ‬به‭ ‬لانه‭ ‬بفرستند‭. ‬این‭ ‬عمل‭ ‬می‌تواند‭ ‬باعث‭ ‬حمله‭ ‬تعداد‭ ‬زیادی‭ ‬از‭ ‬آنها‭ ‬به‭ ‬شما‭ ‬شود‭. ‬اگر‭ ‬گزیده‭ ‬شدید،‭ ‬آرامش‭ ‬خود‭ ‬را‭ ‬حفظ‭ ‬کنید،‭ ‬سریعا‭ ‬محل‭ ‬را‭ ‬ترک‭ ‬کرده‭ ‬و‭ ‬به‭ ‬هیچ‭ ‬عنوان‭ ‬آزاری‭ ‬به‭ ‬زنبوری‭ ‬که‭ ‬شما‭ ‬را‭ ‬گزیده‭ ‬نرسانید،‭ ‬چرا‭ ‬که‭ ‬ممکن‭ ‬است‭ ‬باعث‭ ‬آزاد‭ ‬شدن‭ ‬این‭ ‬مواد‭ ‬شیمیایی‭ ‬شود‭.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

بیشتر بخوانید:

نیش زنبور : اقدامات پس از گزیدگی نیش زنبور

علائم؛پیشگیری و درمان یبوست در زنبور عسل

علت و درمان بیماری های زنبور عسل

 

مبارزه مرگبار عقرب و زنبور گاوی که در نهایت، زنبور گاوی موفق به کشتن عقرب می شود!

مبارزه مرگبار عقرب و زنبور گاوی که در نهایت، زنبور گاوی موفق به کشتن عقرب می شود!

صبح امروز هجوم زنبورها در یک ساختمان دو طبقه مسکونی واقع در عبدل آباد، خیابان بدر موجب ترس و وحشت ساکنان آن شد.

به گزارش آتش نشانی، بنا به اظهار ساکنان ساختمان مسکونی، صبح امروز به طور ناگهانی تعداد زیادی زنبور به این ساختمان مسکونی حمله ور شدند و در داخل اتاق خواب یکی از واحدهای مسکونی اقدام به ساخت کندو کردند.

حضور تعداد زیادی زنبور در داخل ساختمان و رفت و آمد آنها در فضای ساختمان و همچنین ترس از نیش زدن زنبورها سبب شد ساکنان محل سکونت خود را ترک کنند و به بیرون از ساختمان بروند.

زنبور گاوی

تمامی حقوق این سایت برای رویکرد امروز محفوظ است.
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

زنبور قرمز با جثه بزرگتر از زنبور عسل و رنگ قرمز متمایل به قهوه ای سوخته که این رنگ بیشتر در سر و سینه و دو حلقه اول و انتهایی شکم و رنگ زرد دو حلقه میانی شکم می باشد و کناره های این دوحلقه زرد رنگ دو دایره قرمز به شکل خیلی زیبا دیده

زنبور قرمز با جثه بزرگتر از زنبور عسل و رنگ قرمز متمایل به قهوه ای سوخته که این رنگ بیشتر در سر و سینه و دو حلقه اول و انتهایی شکم و رنگ زرد دو حلقه میانی شکم می باشد و کناره های این دوحلقه زرد رنگ دو دایره قرمز به شکل خیلی زیبا دیده می شود .

این زنبور معمولا از کرم های تنه درختان تغذیه می کند ولی گاه دیده می شود از شهد برخی از گل ها نیز استفاده می کنند علاوه بر این به گوشت تازه چهار پایان و بویژه شش گاو و یا گوسفند و گوشت ماهی تازه علاقه شدید دارد . این حشره به مواد قندی هم علاقه زیادی دارد . بسیار دیده شده که به سراغ میوه های شیرین رفته و با شکافتن پوست این میوه ها بار درونی این میوه ها را می خورد . برای نمونه انگور ، انجیر ، عناب و خربزه اگر پوستش دریده باشد و . . . .

اما مشکل اصلی این حشره برای زنبور دار ها این است که قاتل زنبور عسل بوده و زنبور عسل را به مانند عقاب شکار می کنند و درسته می خورد . این کار را آنقدر انجام می دهند که کلنی های قوی را ضعیف می کنند و گاه دیده شده دسته جمعی به کلنی زنبور عسل ضعیف حمله کرده و وارد کندو شده و تمام زنبور ها را کشته و خورده و به سراغ عسل که برای این حشره بسیار جذاب است می روند . و تا آخرین قطره آن را می خورد و در صورت محیا بودن مکان کندو آنجا را نیز اشغال می کند . این حشره اشتهای بسیار زیادی دارد . سرعت پرواز ، مانور در پرواز ، عکس العمل بسیار سری در بلند شدن تغییر مسیر در حال پرواز وهمچنین نیش زدن سریع از ویژه گی های برجسته این زنبور است ، زنبور قرمز نیش بزرگ و زهر زیادی دارد . این زنبور معمولا لانه خود را در شکاف دیوار یا تنه درخت و یا در زمین با شکاف های عمیق داخل زمین ایجاد می کند . بطور معمول فقط یک شان دایره ای شکل برای خود درست می کند و در شان خود بیشتر پرورش نوزاد های خود را انجام می دهد .گاه شعاع شان اش به یک متر می رسد . از مهمترین دشمنانش سار و انسان می باشد . انسان به دلیل ترس از نیش دردناکش و تلف گردن میوه ها و خوردن زنبور های عسل با این حشره مقابله می کند بطوری که لانه هایش را خراب می کند و خودش را بطور مستقیم می کشد . باران و آب گرفتگی لانه یکی از دلایل طبیعی مرگ کامل کلنی هایی می باشد که در زمین هستند .

علاوه بر این ها این حشره هم مانند همه موجودات زنده بیماری ها و آفت (ویروسی ، میکروبی ) مخصوص خود دارد که با تحقیقات باید کشف شده و اگر هم کشف شده باشد باید معرفی گردد . زنبور قرمز زمستان را به زیر زمین و جای گرم رفته و تا آغاز بهار در آنجا می ماند در زمستان تعداد زیادی از زنبور های قرمز بر اثر سرما و باران از بین می روند . اما با آغاز بهار به روی زمین آمده و به سرعت شروع به زاد و ولد کرده و در مدت کوتاهی دوباره به حداکثر جمعیت می رسد باد شدید و گرمای تابستان باعث می شود در دو ماه تابستان این حشره کمتر روئیت شود .

زنبور گاوی

الف ) راه های مقابله مستقیم با این حشره :

۱ – کشتن تک تک این زنبور

۲ – منهدم کردن کلنی با تمام زنبور های داخل آن و نوزادانش

۱ – راه های زیادی برای کشتن تک تکی این حشره وجود دارد . مانند استفاده از مکش کش ،دمپایی ، تله لبنانی ، جگر کوزه واژگون و شعله افکن ، چسب موش و طعمه ، گوشت سمی و . . . .
استفاده از این روش به دلیل تعداد بسیار زیادش و پراکندگی این حشره چندان کارساز نیست چرا که با این روش ها شما تنها می توانید چند صد زنبور را از بین ببرید و این در برای تعداد بسیار زیاد کلنی ها در منطقه و جمعیت بالای هزار زنبور در هر کلنی موثر نیست . هر چند بی تاثیر هم نیست .

۲ – منهدم کردن کلنی های این حشره

این روش به شرط پاک سازی منطقه تا شعاع ۴ کیلومتری که شعاع پرواز معمولی این حشره است . بسیار موثر است . اما انجام این کار کمی مشکل است اما با همت و همکاری چندین نفر آسان تر می شود .
نحوه اجرای این روش به دو بخش:

۱ – شناسایی در روز ۲ – حمله در شب .

۱ – شناسایی در روز به دو صورت اطلاع همسایه ها و بومی های منطقه از وجود کلنی در مکان مشخص و راه دیگر گشت زنی متر به متر منطقه و کشف کلنی ها و را سوم کشف کلنی با روش نخ و پر رنگی انجام می گیرد .

روش پر رنگی : یک پر رنگی ( رنگ تیره بهتر است ) را به یک نخ نازک خیاطی گره زده و با شکار زنده یک زنبور قرمز و بستن نخ به یکی از پاهایش ( باید دقت کرد که به هر روشی که این حشره را می گیرید باید مواظب بود که به هنگام گره زدن نخ به پایش نیش بزرگش به دست شما اثابت نکند برای این کار بهتر است بعد از کرفتنش با ماده بی هوشی او را ابتدا بی هوش و سپس نخ را به پایش گره زد ) و آزاد سازی دوباره زنبور قرمز و تعقیب او تا لانه انجام می گیرد . سنگینی پر رنگی باعث می شود زنبور با سرعت کمتر پرواز کند و رنگ پر اجازه دید زنبور را تا فاصله ۳۰ متری را به شما می دهد . بطور معمول زنبور قرمز بعد از تغذیه (شکار) به لانه بر می گردد .

۲ – حمله و نابود کردن کلنی زنبور قرمز کشف شده در شب .

زنبور های قرمز معمولا همه در شب به لانه برمی گردند . در این حالت با مسدود کردن در لانه می توان مانع پرواز زنبور ها در شب شد و با ۳ روش لانه را با همه زنبور ها و نوزادانش از بین برد

۱ – آب گیری لانه و خفه کردن زنبور ها

۲ – سم پاشی و مسموم کردن زنبور ها

۳ – آتش زدن و سوزاندن همه زنبور ها .

۱ – اگر لانه در زمین باشد با خاک در لانه را بسته و با آب گیری لانه و لکد کردن لانه می توان همه زنبور ها را در آب و گل خفه کرد .

۲ – با استفاده از سم بسیار قوی لانه را سم پاشی کنیم

۳ – با شعله افکن قوی ابتدا زنبور های در لانه را آتش می زنیم و سپس از در لانه تا چند دقیقه به درون لانه آتش هدایت می کنیم تا همه زنبور ها ی داخل لانه را بر اثر گرما و آتش از بین ببریم بعد برای اطمینان در لانه را برداشته و از مرگ همه زنبور ها اطلاع پیدا می کنیم . و شانش را هم بیرون کشیده و می سوزانیم :

توجه : این زنبور در شب هم قدرت پرواز و نیش زدن دارد بهتر است از کلاه ، دستکش ، لباس مناسب و چکمه استفاده کتید تا در صورت حمله ناگهانی مشکلی برای شما ایجاد نشود .

سار : سار یکی از دشمنان زنبور قرمز می باشد . اما به علت اینکه سار دشمن زنبور عسل هم است بکارگیریش بمثل در آمدن از چاله و افتادن در چاه است . البته چون سار یک پرنده وحشی است و انسان چندان کنترلی بر این حشره ندارد . با عدم کشتنش و دور کردن پرنده های شکاری (شاهین ، عقاب ، باز و . . . ) از محل مورد نظر تعداد این پرنده در منطقه زیاد می شود . سار دشمن بزرگ ملخ ها هم می باشد و کشاورزان به همین دلیل از حضور این پرنده در منطقه استقبال می کنند .

ب ) راه های دفاع در برابر زنبور قرمز

اگر توان از بین بردن زنبور قرمز را ندارید باید زنبورستان خود را در برابر زنبوران قرمز محافظت کنید برای این کار باید نگذارید زنبور قرمز با زنبور عسل روبرو شود تا باعث شکارش گردد . بهترین کار این است که نگذارید:

۱ – نگذارید این زنبور وارد کندوی شما بشود برای این کار باید دریچه پرواز را به اندازه ای تنگ کنید که زنبور قرمز نتواند وارد کندو شود ولی زنبور عسل بتواند عمل ورود و خروج را انجام دهد .
– مانع ریش بستن زنبور ها در زیر درچه پرواز شوید : علت اصلی ریش بستن گرمای کندو می باشد که اقلب در بعد از ظهر ها اتفاق می افتد .
ریش بستن کار شکار زنبور عسل را برای زنبور قرمز بسیار راحت می کند . برای ممانعت از این کار باید کندو را خنک کنید . با استفاده از گذاشتن در زیر سایه سنگین و طولانی ، گونی خیس بر روی درب کندو ، استفاده از کندو های کف باز .

خنک کردن کندو یک فایده دیگر هم دارد و آن این است که زنبور ها کمتر نیاز به آب دارند و نیاز کمتر به آب باعث می شود زنبور کمتر برای آوردن آب از کندو خارج شود تا در معرض شکار زنبور قرمز در هوا و یا کنار آب گردد

۳ – کاهش خروج زنبور از کندو با تامین آب ، شهد و گرده در داخل کندو .

اگر در ساعاتی که اوج حمله زنبور قرمز به زنبور ان عسل است ( ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر ) شما خروج زنبور ها را از کندو به حداقل برسانید در معرض شکار قرار گرفتن زنبوران عسل به حداقل می رسد برای این کار باید در اول صبح در شربت خوری های بزرگ داخل کندو شربت در اختیار زنبور عسل قرار دهید بطوری کا این شربت تا غروب تمام شود در این صورت زنبورعسل به جای آوردن شهد از بیرون به این شهد ها مشغول شوند و نیاز به شهد و آب کندو کم می شود .تغذیه با شهد در شهریور و پاییز که بطور معمول شهدی در طبیعت نیست هم باعث می شود ذخیره عسل زمستانی کلنی ها زیاد شود و هم باعث افزایش تخم ریزی ملکه می گردد افزایش تخم ریزی ملکه مشغلولی بیشتر زنبوران عسل در داخل کندو برای پرورش نوزادان را ا به همراه دارد و جبران کاهش جمعیت بر اثر شکار زنبوران عسل توسط زنبور قرمز هم می شود . برای تامین گرده باید از گرده مصنوعی و خرما استفاده کنید . در شرایط افزایش تخم ریزی ملکه کندو بیشتر به مواد پروتئینی نیاز مند می شود .خرما به دلیل دارا بودن مواد معدنی و پروتئینی و شیرین بودن برای زنبور عسل بسیار جذاب می باشد .

ج ) فرار از زنبور قرمز

وقتی دشمن به شما حمله می کند و شما توان دفاع ندارید فرار یک راه بسیار مناسب است . وقتی شما توان از بین بردن زنبوران قرمز را ندارید و یا توان مسونیت کلنی های خود در برابر حمله زنبوران قرمز را هم ندارید فرار بهترین روش است . برای این کار شما باید زنبورستان خود را به جایی کوچ دهید که زنبور قرمز وجود ندارد برای نمونه نوار شمالی کشور ( گیلان ، مازندران ، گلستان ، اردبیل و . . . ) برای اطمینان از عدم وجود زنبور قرمز باید یک کندو را ابتدا در محل مورد نظر برده و به مدت یک هفته مستقر کنید بعد از اطمینان از عدم وجود زنبور قرمز دست به کوچ کل زنبورستان بزنید . هر چند میدانم این نوع کوچ برای بسیاری از زنبور داران ممکن نیست .

در پایان باید عرض کنم علاوه بر روش های بالا چند راه مبارزه سیستماتیک با زنبور قرمز نیز وجود دارد . که دولت باید آن را انجام دهد .

۱ – انتشار زنبوران قرمز با ژن عقیم شده در کشور . با این کار بعد از چند سال نسل این زنبور بشدت کاهش می یابد و یا بطور کلی منقرض می گردد .

۲ – انتشار بیماری های کشنده زنبور قرمز در بین زنبوران قرمز . زنبور قرمز هم مانند دیگر موجودات زنده بیماری ها و آفات مختص به خود دارد . اگر دولت این بیماری ها را باید شناسایی و در بین این زنبوران انتشار دهد بعد از مدت چند سال جمعیت این حشره در کشور به میزان چشم گیری کاهش پیدا می کند .

البته باید عرض کنم که این نوع مبارزه مخالفانی دارد مانند محیط زیست ، دوست داران طبیعت و برخی از کارشناسان حشره شناسی .

من در این خصوص با دکتر عبادی دکترای حشره شناسی که درباره پرورش زنبور عسل هم کتابی نوشته است صحبت کردم ایشان بشدت با این نوع مبارزه مخالف بودند و گفتند که این نوع انقراض این حشره برای محیط زیست بشدت زیان آور است و اثرات جبران ناپذیری دارد . من در صحبت با ایشان نتوانستم ایشان را که در زمینه زنبور عسل هم فعالیت می کند متقاعد کنم . پس حتما نخواهیم توانست کارشناسان دوست دار محیط زیست را هم متقاعد کنیم .

ولی نظر شخصی بنده این است این حشره به مانند موش ، سوسک و . . . جزء موجودات موذی است و باید بطور کلی از همه جا پاک سازیش کنیم . و دهیاری ها هم باید به مانند شهرداری ها که بودجه ای برای مقابله با موش و سوسکو دیگر حشرات موذی اختصاص می دهند برای زنبور قرمز هم بودجه ای هزینه کنند و جلوی ازدیاد این حشره را بگیرند و باید کارشناسان دوست دار محیط زیست بررسی کنند در مناطقی از ایران و یا جهان که این حشره نیست چه مشکلی برای طبیعیت به وجود آمده که در این مناطق که مملو از زنبور قرمز است نیست . هر چند باز نظر شخصی من این است تا میوه های شیرین و زنبوران عسل ما وجود دارند زنبور قرمز به سمت تغذیه از کرم تنه درختان نمی رود . چرا که در همین مناطق من درختان زیادی را دیده ام که بر اثر کرم تنه خشک شده اند و زنبور قرمز در حال شکار زنبوران عسل ماست .

حالا که زنبور قرمز بیشتر از زنبور عسل برای دوست داران محیط زیست مفید شده ما هم باید یا این حشره موذی را تحمل کنیم و یا زنبور داری را کنار بگذاریم .

زنبور گاوی
زنبور گاوی
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *