مصرف ماهی

مصرف ماهی
مصرف ماهی

ماهی جزو سالم‌ترین غذاهای روی این سیاره است. ماهی سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین و ویتامین D است.

ماهی بهترین منبع اسیدهای چرب امگا ۳ در جهان است، که فوق العاده برای بدن و مغز مهم هستند. در این‌جا به ۱۱ مورد از خواص مصرف ماهی، که با پژوهش‌ها تایید شده‌اند، آورده شده است.

به‌طور کلی، همه انواع ماهی برای شما مفید است. آن‌ها حاوی مواد مغذی فراوانی هستند، که اکثر مردم از رژیم غذایی خود به اندازه کافی دریافت نمی‌کنند.

ماهی حاوی پروتئین با کیفیت بالا، ید، ویتامین‌های مختلف و مواد معدنی است. با این حال، برخی از ماهی‌ها بهتر از انواع دیگر هستند و انواع چرب آن در زمره سالم‌ترین نوع ماهی‌ها در نظر گرفته می‌شوند. دلیل این است که در ماهی‌های چرب (مانند ماهی آزاد، قزل آلا، ساردین، ماهی تن و ماهی خال مخالی) مواد مغذی بر پایه چربی، بیشتر یافت می‌شود.مصرف ماهی

این مواد شامل ویتامین D محلول در چربی، ماده غذایی که اکثر مردم دچار کمبود آن هستند، می‌شود. این ویتامین مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل می‌کند.

ماهی‌های چرب، اسیدهای چرب امگا ۳ بسیار بالایی دارند. این اسیدهای چرب برای عملکرد بهینه‌ی بدن و مغز حیاتی هستند و به طور جدی با کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مرتبطند. برای تامین امگا ۳ مورد نیازتان، مصرف روغن ماهی حداقل یک یا دو بار در هفته توصیه می‌شود.

حملات قلبی و سکته دو نمونه از شایع‌ترین علل مرگ زودرس در جهان هستند.

به‌طور کلی ماهی در زمره بهترین غذاهاییست که می‌توان برای داشتن یک قلب سالم مصرف نمود. پس جای تعجب نیست که بسیاری از مطالعات مشاهده‌ای بزرگ دال بر آن است که افرادی که به‌طور منظم روغن ماهی مصرف می‌کنند، کمتر در خطر حملات قلبی، سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی قرار می‌گیرند.

یک مطالعه در ایالات متحده بین بیش از ۴۰،۰۰۰ مرد، که به‌طور منظم یک یا چند وعده ماهی در هفته مصرف می‌کردند مورد بررسی قرار داد، نتایج حاکی از بود که آنها ۱۵٪ کمتر در معرض خطر بیماری‌های قلبی قرار داشتند.

محققان بر این باورند که انواع ماهی‌های چرب، به دلیل مقدار بالای اسیدهای چرب امگا ۳، برای سلامت قلب مفیدترند.

اسیدهای چرب امگا ۳ برای رشد و تکامل بدن ضروری هستند. اسید چرب امگا ۳، اسید دوکوزاهگزانوییک (DHA)، از اهمیت ویژه‌ایی برخوردار است، زیرا برای رشد مغز و چشم لازم است.

به همین دلیل است که اغلب توصیه می‌شود مادران باردار و شیرده حتما اسیدهای چرب امگا ۳ به اندازه کافی مصرف ‌کنند. با این حال، یک اخطار در مصرف ماهی به مادران باردار وجود دارد. برخی از ماهی‌ها جیوه بالایی دارند، که از قضا با مشکلات رشد مغز در ارتباط است.

به‌همین دلیل، زنان باردار باید فقط ماهی‌هایی مانند ماهی آزاد، ساردین، ماهی قزل آلا و غیره را که در زنجیره مواد غذایی قرار دارند را مصرف کنند و میزان آن را به ۳۴۰ گرم در هفته محدود کنند.

همچنین زنان باردار باید از گوشت خام و نپخته (از جمله سوشی) اجتناب کنند، زیرا ممکن است حاوی میکروارگانیسم‌هایی باشد که می‌تواند برای جنین مضر باشد.

یکی از عواقب ناشی از پیری، این است که عملکرد مغز اغلب تضعیف می‌شود. ( که با ‌عنوان زوال شناختی مرتبط با سن خوانده می شود). این امر در بسیاری از موارد طبیعی است، اما بیماری‌های عصبی جدی مانند بیماری آلزایمر نیز وجود دارد.

جالب توجه آن است که در بسیاری از مطالعات مشاهده‌ای اثبات شد، افرادی که بیشتر ماهی می‌خورند، روند کندتری به سوی زوال عقل دارند. یک مکانیسم که می‌تواند با ماده خاکستری در مغز ارتباط داشته باشد.

ماده‌ی خاکستری، عمده بافت عملکردی مغز است، که حاوی سلول‌های عصبی است که اطلاعات را پردازش می‌کند، خاطرات را حفظ و شما را انسان می‌سازد.

مطالعات نشان داده‌اند افرادی که هر هفته ماهی مصرف می‌کنند، ماده خاکستری بیشتری در مرکز مغز دارند، که تنظیم احساسات و حافظه را به عهده دارد.

افسردگی یک اختلال روانی جدی و فوق العاده شایع است. مشخص است که افسردگی، باعث غم و اندوه، کاهش انرژی و از دست دادن علاقه به زندگی و فعالیت‌ها می‌شود.

اگر چه نه به اندازه بیماری قلبی یا چاقی، اما افسردگی در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی در جهان است.

آزمایش‌های کنترل شده متعدد نیز نشان دادند که اسیدهای چرب امگا ۳ در برابر افسردگی مفید هستند و به‌طور قابل توجهی باعث افزایش اثربخشی داروهای ضد افسردگی می‌شوند. یعنی ماهی به معنای واقعی کلمه می‌تواند شما را فرد شادتری سازد و باعث بهبود کیفیت زندگی شما گردد.

ماهی و اسیدهای چرب امگا۳، هم‌چنین ممکن است به سایر اختلالات روانی مانند اختلال دو قطبی کمک کند.

در سال‌های اخیر توجهات زیادی به ویتامین D معطوف شده است. این ویتامین مهم، در واقع مانند یک هورمون استروئیدی در بدن عمل می‌کند، البته ۴۱.۶٪ از جمعیت ایالات متحده دچار کمبود آن هستند.

ماهی و محصولات تهیه شده از ماهی تا حد زیادی بهترین منابع غذایی ویتامین D هستند.

ماهی‌های چرب مانند ماهی آزاد و شاه ماهی حاوی بالاترین مقدار ویتامین D هستند. فقط۱۱۳ گرم ماهی قزل آلای پخته شده، حاوی حدود ۱۰۰٪ ویتامین D توصیه شده در روز است.

برخی از روغن‌های انواع ماهی‌ مانند روغن کبد ماهی کاد، ویتامین D بسیار بالایی دارند، تنها یک قاشق غذاخوری از آن بیش از ۲۰۰ ٪ از مصرف توصیه شده ویتامین D را تامین می‌کنند.

اگر شما نور آفتاب دریافت نمی‌کنید و به‌طور منظم ماهی‌های چرب مصرف نمی‌کنید، پس ممکن است بخواهید از مکمل ویتامین D استفاده کنید.

بیماری خود ایمنی هنگامی رخ می‌دهند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های سالم بدن حمله می‌کند و آن‌ها را از بین ‌ببرد. یک مثال مهم دیابت نوع ۱ است، که به سیستم ایمنی بدن، سلول‌های تولید انسولین در پانکراس حمله می‌کند.

مطالعات متعدد نشان داده‌اند که مصرف امگا ۳ و یا روغن ماهی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ در کودکان و همچنین گونه‌ای از دیابت خود ایمنی در بزرگسالان مرتبط است.

نتایج گرچه مقدماتی هستند، اما محققان بر این باورند که این نتایج ممکن است علت مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ و ویتامین D در ماهی و روغن ماهی باشد. برخی بر این باورند که مصرف ماهی ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید و اسکلروز چندگانه را کاهش دهد، اما شواهد موجود ضعیف هستند.

آسم یک بیماری شایع است که مهم‌ترین خصیصه‌ی آن التهاب مزمن مجرای تنفسی است. متاسفانه، میزان آسم به‌طور چشمگیری در چند دهه گذشته افزایش یافته است.

مطالعات نشان می‌دهد که مصرف ماهی به‌طور منظم ۲۴٪ خطر ابتلا به آسم را در کودکان کاهش می‌دهد، اما اثر قابل توجهی در بزرگسالان ندارد.

یک نوع بیماری موسوم به زوال قرنیه یکی از عمده علل اختلالات بینایی و نابینایی است و عمدتا روی افراد مسن‌تر تاثیر می‌گذارد. شواهدی وجود دارد دال بر اینکه ماهی و اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است باعث محافظت در برابر این بیماری شوند.

در یک مطالعه مشخص شد مصرف منظم ماهی خطر ابتلا به زوال قرنیه را تا ۴۲٪ در زنان کاهش می‌دهد.

مطالعه‌ایی دیگری نشان داد که خوردن روغن ماهی یک بار در هفته خطر ابتلا به زوال قرنیه بعلاوه‌ی شکل‌گیری رگ‌های خونی در چشم را تا ۵۳٪ کاهش می‌دهد.

اختلالات خواب در سراسر جهان فوق العاده رایج شده‌اند. دلایل مختلف بسیاری برای آن وجود دارد. (از قبیل افزایش قرار گرفتن در معرض نور آبی)، اما برخی از محققان بر این باورند که کمبود ویتامینD نیز می‌تواند بر اختلالات خواب تاثیر داشته باشد.

در یک مطالعه‌ی ۶ ماهه روی ۹۵ مرد میانسال که سه روز در هفته یک وعده غذایی شامل ماهی قزل ‌آلا مصرف می‌کردند، مشخص شد ماهی موجب بهبود خواب و عملکرد روزانه آنها شده است.مصرف ماهی

محققان این باورند که این امر به دلیل ویتامین D موجود در ماهی قزل آلا است.

آخرین نکته گرچه از مزایای ماهی نیست، اما بسیار مهم است. واقعیت این است که ماهی خوشمزه است و آماده‌سازی آن آسان. به همین دلیل، گنجاندن آن در رژیم غذایی باید تقریبا آسان باشد.

خوردن ۱ تا ۲ بار ماهی در هفته برای استفاده از ارزش غذایی بالای آن باید مد نظر گرفته شود.

در صورت امکان، به جای ماهی‌های پرورشی، ماهی‌های آزاد را اتنخاب کنید.

ماهی آزاد امگا ۳ بیشتری دارد و به احتمال زیاد میزان کمتری با آلاینده‌های مضر آلوده شده‌ است. اما باز هم می‌توان گفت، خوردن ماهی پرورشی، مزایای بسیار بیشتری از خطرات آن دارد. همه انواع ماهی برای شما مفید هستند.

ازشما روی خواص ماهی خیلی متشکرم .وسال خوک راتبریک میگویم.

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

افزایش احتمال سکته، افزایش احتمال ابتلا به MS، ضعف شدید، تحلیل قوای جنسی، برص، لک و پیس،ناراحتی‌های عصبی و … تنها برخی از عوارض خوردن ماهی بدون رعایت تدابیر خاص مصرف آن است.

به گزارش مشرق، یکی از نکات بسیار کلیدی و مهم در حوزه تغذیه و حفظ سلامتی، آگاهی از «تداخلات مضر مواد غذایی» است به این معنی که مصرف برخی مواد غذایی با هم و در یک وعده غذایی می‌تواند بسیار مضر و خطرناک باشد.

یکی از این موارد پرهیز، مصرف گوشت “ماهی” با برخی اقلام غذایی مانند ماست یا دوغ است که می‌تواند منجر به مشکلات و عوارض شدیدی برای انسان شود؛ خوردن همزمان ماهی و ماست مخصوصاً در وعده شام می‌تواند بسیار پرعارضه باشد.

ضعف شدید، افزایش احتمال سکته، تحلیل قوای جنسی، برص، لک و پیس، سردی معده، افزایش احتمال ابتلا به MS، ناراحتی‌های عصبی و … تنها برخی از عوارض خوردن ماهی همراه ماست است.

در توضیح چرایی این مسئله باید گفت که گوشت ماهی به‌لحاظ طبع، سرد و تر است و در صورت مصرف همزمان آن با ماست که آن نیز سرد و تر است، باعث غلبه شدید سردی و تری در بدن شده و عوارضی را که در بالا به آن اشاره شد به‌همراه خواهد داشت.مصرف ماهی

پس در مصرف ماهی باید دقت داشت:

ــ ماهی هرگز همراه ماست یا دوغ مصرف نشود.

ــ ماهی حتماً همراه مصلحات آن (خرما، عسل، گردو، زنجبیل، ادویه‌جات گرم، ماهی به‌صورت شکم‌پر) خورده شود.

ــ مصرف ماهی بیشتر باید در فصل تابستان و فصول گرم سال باشد.

ــ ماهی در وعده غذایی ناهار مصرف شود و از مصرف آن در وعده شام پرهیز شود.

ــ افراد با طبع سرد (افراد بلغمی و سوداوی) از خوردن زیاد ماهی به‌شدت پرهیز کنند.

ــ هرگز همراه ماهی، آب ننوشید.

همچنین متخصصان تغذیه، مصرف ماهی با لیموترش را نیز توصیه می‌کنند چون نه‌تنها لیمو طعم بهتری به گوشت ماهی می‌دهد بلکه ویتامین C موجود در آن به جذب آهن ماهی کمک می‌کند البته باید توجه داشت که مصرف مقادیر زیاد چاشنی‌هایی چون لیموترش و انواع ترشی‌ها به‌همراه ماهی به‌دلیل آنکه هر دو طبع سردی دارند به‌خصوص برای سردمزاجان توصیه نمی‌شود چون ضمن اینکه سبب بی‌حالی، ضعف و هضم سخت غذا می‌شود، تشدیدکننده بیماریهای سرد همچون روماتیسم، آلزایمر، افسردگی و… است.

در روایات اسلامی آمده است که اگر ماهی به‌خصوص شب‌هنگام خورده شود و با مصلحاتش همچون خرما، گردو، عسل، روغن بادام شیرین، کنجد، زنجبیل، آویشن یا به‌همراه ادویه‌جات با طبع گرم خورده نشود، یکی از عوامل تشدیدکننده ام‌اس و سکته خواهد بود؛ بهترین چاشنی ماهی، آب نارنج و سیر است که هم فواید بی‌شمار و هم طبع گرمی دارند.

همچنین مصرف همزمان ماهی با تخم‌مرغ نیز بسیار مضر است؛ در طب سنتی، مصرف تخم‌مرغ و شیر و هر گوشت دیگری به‌همراه ماهی منع‌شده زیرا تولید سودا می‌کند و بر خلق و خوی افراد تأثیر منفی گذاشته و سبب تشدید بیماری‌های مزمن، افسردگی و یبوست می‌شود.

کليه حقوق اين سايت متعلق به پایگاه خبري-تحليلي مشرق نيوز مي باشد و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.

تحقیقات جدید ، اعلام می کند که برای داشتن قلبی سالم نیاز به استفاده از آبزیان در سبد غذایی خود داریم .

محققان درباره مصرف ماهی به این نتیجه رسیده اند که کسانی که در رژیم غذایی خود از ماهی استفاده می کنند از بیماری هایی مانند نارسایی قلبی ، سکته مغزی و فشار خون بالا دور هستند .

شواهد بدست آمده از این تحقیقات نشان می دهند ، کسانی که گوشت ماهی و غذاهای دریایی را جایگزین گوشت گاو و گوسفند و گوشت های قرمز دیگر کرده اند به مراتب سالم تر و از حملات قلبی و مغزی دور می باشند .

اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی باعث می شود که چربی ها در سلول ها و رگ های قلب رسوب نکند که در نتیجه آن می شود عدم التهاب رگ ها . که یکی از معضلات افراد جامعه می باشد . با کاهش التهاب رگ ها ، ریتم قلب به حالت منظم خود باز می گردد ، رگ ها انعطاف پذیری خود را پیدا می کنند و در نتیجه کلسترول خون کاهش پیدا می کند .مصرف ماهی

بر اساس شواهد بدست آمده از کسانی که به صورت مرتب ماهی مصرف می کنند نشان از این دارد که  :

کسانی که حداقل یکبار در هفته ماهی چرب ( منظور چربی موجود در خود ماهی است نه ماهی سرخ شده ) مصرف می کنند خطر ابتلا به ایست قلبی در آنها تا 50 درصد کاهش می یابد .

حتی خوردن یک بار ماهی در هفته می تواند از لخته شدن خون در مغز و سکته مغزی افراد جلوگیری کند .

خطر ابتلا به بیماری های کلیوی در افرادی که در هفته چهار بار ماهی استفاده می کنند حداقل تا 22 درصد کاهش پیدا می کند .

منظور از مصرف ماهی ، ماهی به صورت کبابی ، تنوری و گریل شده است . مصرف ماهی سرخ شده نه تنها مفید نیست بلکه ضرر آن چندین برابر نخوردن ماهی می باشد .

مصرف ماهی هایی مدنظر است که گوشت ماهی ، چربی زیادی داشته باشد .

خیلی از افراد به دلایل مختلف خوردن ماهی را دوست ندارند . این گونه افراد گاهی به تجویز پزشک از قرص یا روغن ماهی استفاده می کنند .

اما باید بدانید که تمام فواید گفته شده درباره ماهی ؛ درمورد قرص و مکمل های ماهی صدق نمی کند . یعنی تا به حال ثابت نشده است که از استفاده از مکمل ماهی هم بتواند از بروز حملات قلبی و مغزی جلوگیری کند .

همین طور که می دانید استفاده از هر چیز در حد اعتدال آن خوب است . آنچه که به همه افراد توصیه می گردد ، حداقل هفته ای 2 تا 3 بار در رژیم غذایی شان است . البته می شود که مصرف آن را بیشتر هم کرد .

نکته   :  میزان مصرف ماهی در کودکان و زنان باردار و شیرده دارای مقدار معینی می باشد . خانم های باردار و شیرده می توانند حداقل هفته ای تا 340 گرم ماهی آن هم از نوع بدون جیوه یا کم جیوه آن استفاده کنند .

مقاله مرتبط : نقش ماهی سالمون در بارداری

در کودکان نیز هفته ای یکبار مصرف آن کفایت می کند .

چرا که میزان جیوه ای که در ماهی ها وجود دارد می تواند بر سلامت و رشد کودکان و جنین تاثیر گذار باشد .

خوردن بیش از حد ماهی آن هم ماهی هایی که دارای جیوه زیادی هستند می تواند باعث بیماری های عصبی حاد ، از دست دادن تعادل و فراموشی در کهنسالان شود .

ماهی های چرب که امگا 3 فراوانی هم دارند را می توانید فقط هفته ای 2 بار استفاده کنید . مانند ساردین ، قزل آلا ، ماهی خال مخالی و شاه ماهی . که در این میان ماهی ساردین و ماهی قزل آلا دارای کمترین مقدار جیوه می باشند .

نکته : میزان مصرف ماهی در هفته بر اساس نیاز بدن افراد به کالری ، سن و میزان فعالیت بدنی آنها می تواند متفاوت باشد .

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

ادامه مطلب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

مصرف ماهی

محبوب ترین ها

مناسب ورزشکاران

قیمت مناسب

کم تیغ

ماهی کبابی

ماهی شکم پر

ماهی سرخ کرده

قلیه ماهی

ورود / عضویت

سبد خرید

شرایط و قوانین

حساب کاربری


کد تایید *


نام کاربری یا ایمیل *


رمز عبور *


ورود


مطالب پر بازدید

با فواید مصرف ماهی آشنایی دارید؟ آیا می دانید چرا باید این ماده غذایی مقوی را حتما در برنامه غذایی تان بگنجانید. در سیاره زمین، ماهی یکی از سالم ترین غذا ها است. ماهی بسیار مغذی است و سرشار از پروتئین با کیفیت بالا و ویتامین D می باشد.  ماهی منبع اسید چرب امگا 3 است، این ماده بسیار برای سلامتی بدن و عملکرد مغز مفید می باشد.  در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام یازده فایده مصرف ماهی که برگرفته از تحقیقات علمی است را بیان می کنیم.

تمام مواد لازم و ضروری برای عملکرد صحیح بدن را داراست، لازم به ذکر است که بیشتر افراد دچار فقر این مواد هستند و بنابراین مصرف ماهی این کمبود را جبران می کند.  ماهی حاوی مقادیری پروتئین با کیفیت، ید، انواع ویتامین ها و مواد معدنی است.

مصرف ماهی

بعضی انواع چربی های  موجود در ماهی سالم ترین چربی ها می باشند. ماهی آزاد، قزل آلا، ساردین، ماهی تونایاتون، ماهی خال خالی سرشار از چربی های مغذی هستند که برای سلامتی انسان لازم است. در بیشتر افراد شاهد کمبود ویتامین D و چربی های محلول مغذی هستیم، این مواد به وفور در گوشت ماهی موجود است.

چربی موجود در گوشت ماهی سرشار از اسید چرب امگا3 است که برای بدن، عملکرد مغز اهمیت ویژه ای دارد و این نوع چربی بطور چشمگیری احتمال ابتلا به برخی بیماری ها را کاهش می دهد. برای رفع نیاز بدن به امگا3، مصرف یک یا دو بار گوشت ماهی در هفته توصیه می شود.

ماهی سرشار از مواد مغذی، پروتئین با کیفیت بالا، ید، انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. گوشت ماهی منبع مهم اسید چرب امگا3 و ویتامین D است.

حمله قلبی و سکته مغزی شایع ترین علت مرگ های زود رس هستند. ماهی یکی از مفیدترین غذاهایی است که برای سلامت قلب نیز اهمیت دارد. تحقیقات ثابت کرده است که افرادی که بطور مرتب گوشت ماهی مصرف می کنند کمتر از سایرین در معرض حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری های قلبی هستند.

در طی تحقیقی که بر روی 40000 مرد در ایالت متحده آمریکا انجام شد، افرادی که یک یا بیش از یک بار در هفته ماهی مصرف می کردند 15% احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در آن ها کاهش یافت. محققان عقده دارند که انواع چربی های موجود در گوشت ماهی  بویژه اسید چرب امگا 3برای سلامتی قلب بسیار مفید است.  مصرف حداقل یک بار ماهی در هفته احتمال حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش می دهد.

برای رشد بدن اسید چرب امگا 3 ضروری است.  اسید چرب امگا 3 از سه اسید چرب تشکیل شده است که دوکوزاهگزانوئیک اسید برای رشد مغز و چشم بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل، مصرف اسید چرب امگا 3 به زنان باردار و شیرده توصیه می شود.

با این حال، بعضی از ماهی جیوه دارند که برای رشد مغز خطرناک است.  بنابراین، زنان باردار باید ماهی را مصرف کنند که کمترین جیوه را دارد، مانند؛ ماهی آزاد و قزل آلا، ساردین و بیش از 340 گرم در هفته گوشت ماهی نخوردند. آن ها نباید گوشت ماهی را بطور خام مصرف کنند چرا که میکرو ارگانیزم ها می توانند به جنین آسیب برسانند.

ماهی سرشار از اسید چرب امگا 3 است این اسید چرب برای رشد مغز و چشم ضروری است.  مصرف ماهی بخاطر اینکه سرشار از امگا 3 است به زنان باردار و شیرده توصیه می شود اما از مصرف ماهی با جیوه بالا اجتناب کند.

عملکرد مغز با بالا رفتن سن کاهش می یابد. در حالی که کاهش ذهنی مغز در صورت خفیف بودن و با افزایش ذهن طبیعی است اما بیماری های خطرناک عصبی مانند آلزایمر را نیز ممکن است که در سنین بالا رخ دهند. بسیاری از تحقیقات بیانگر این است که مصرف زیاد ماهی سلامت عملکرد مغز را تامین کرده  و کاهش ذهنی مغز تا حدی جلوگیری می کند.

تحقیقات نشان می دهد که افرادی که  هر هفته گوشت ماهی مصرف می کنند ، سلول های خاکستری مغزشان و همچنین بخش هایی از مغز که مربوط به احساسات و حافظه می باشد، عملکرد بهتری دارد.

مصرف ماهی از کاهش ذهنی مغز در افراد سالخورده جلوگیری می کند. افرادی که گوشت ماهی بیشتری مصرف می کنند، عملکرد سلول های خاکستری مغز آن ها که مربوط به بخش حافظه و احساسات است عملکرد بهتری خواهند داشت.

افسردگی یک بیماری شایع عصبی است. علایم افسردگی شامل بی حوصلگی، احساس غم، کاهش انرژی و عدم علاقه به زندگی و امور روزمره است. اگرچه این روزها بیماری های قلبی و چاقی بسار مورد بحث هستند اما متاسفانه افسردگی یک بیماری بسیار شایع در سطح دنیا است.

طبق تحقیقات، افرادی که بطور منظم گوشت ماهی مصرف می کنند کمتر به افسردگی مبتلا می شوند. آزمایشات متعددی حکایت از این موضوع دارند که اسید چرب امگا 3 میتواند بطرز چشمگیری  تاثیر داروهای ضد افسردگی را افزایش دهد و از افسردگی جلوگیری کند . گوشت ماهی و اسید چرب امگا 3 می تواند در بیماری های عصبی دیگر مانند بیماری دو قطبی بودن موثر باشد.

اسید چرب امگا 3 می تواند خود به تنهایی با بیماری افسردگی مبارزه کند و به این ترتیب تاثیر داروهای ضد افسردگی را افزایش دهد.

عملکرد ویتامین D مانند هورمون های استروئید در بدن است، کمبود ویتامین D در 41.6% جمعیت ایالت متحده آمریکا مشاهده شده است. گوشت ماهی بهترین منبع ویتامین D است. گوشت ماهی آزاد و شاه ماهی بیشترین ویتامین D را دارد.

جالب است بدانید که 113 گرم گوشت ماهی آزاد نیاز بدن به این ویتامین را صد در صد تامین می کند. بعضی از روغن های گوشت ماهی مانند روغن جگر ماهی منبع غنی ویتامین D است. یک قاشق غذاخوری روغن جگر ماهی  حاوی بیش از 200%  ویتامین D است.

اگر بدن شما به اندازه کافی این ویتامین را دریافت نکند، احتمالا شما ناگزیر به مصرف مکمل های ویتامین D هستید. روغن ماهی منبع غنی ویتامین D است و بیش از 40% مردم آمریکا دچار کمبود ویتامین D هستند.

بیماری های خود ایمنی مانند دیابت نوع 1 زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه شروع به تخریب بافت های سالم بدن می کند. طبق تحقیقات انجام شده، امگا3 و روغن ماهی خطر ابتلا به دیابت نوع 1 را در کودکان و بزرگسالان کاهش می دهد.

امگا 3 و ویتامین D در این موارد موثر می باشد. بعضی متخصصان متعقدند که مصرف گوشت ماهی ممکن است منجر به کاهش احتمال ابتلا به بیماری هایی چون روماتیسم فصلی یا بیماری خود ایمنی ام اس شود اما این نظریه چندان قوت ندارد. مصرف گوشت ماهی خطر ابتلا به دیابت نوع 1 و بیماری های خود ایمنی را کاهش می دهد.

بیماری آسم  یک بیماری شایع و التهاب مزمن دستگاه تنفسی است. این بیماری در طی چند دهه اخیر رو به افزایش بوده است. براساس تحقیقات انجام شده مصرف گوشت ماهی 24%  خطر ابتلا به آسم را در کودکان کاهش می دهد اما در بزرگسالان این مسله صدق نمی کند.

طبق تحقیقات انجام شده کودکانی که گوشت ماهی بیشتر مصرف می کنند، کمتر در معرض خطر آسم هستند.

شایع ترین علت کوری در افراد مسن دژنراسیون ماکولا یا تباهی لکه زرد است که به بالا رفتن سن مرتبط است.  برخی شواهد مبنی بر این است که امگا 3 و گوشت ماهی افراد را در برابر این بیماری ایمن می کند.  در یک تحقیق انجام شده بر روی زنان، 42 % آنان با مصرف امگا3 و ماهی در برابر بیماری تباهی لکه زرد ایمن شدند.    

تحقیات نشان می دهد که مصرف گوشت ماهی خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا مرطوب را نیز کاهش می دهد. افرادی که گوشت ماهی بیشتری مصرف می کنند، کمتر از دیگران به بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولا مرطوب و کوری و دیگر آسیب های بینایی می شوند.

اختلال در خواب نیز در دنیا شایع است. افزایش نوردهی آبی می تواند موثر باشد، برخی محقیقان بر این باور هستند که کمبود ویتامین D عامل اختلال در خواب است. براساس تحقیقات انجام شده بر روی 95 مرد میانسال، خوردن مکاهی آزاد سه بار در هفته منجر به بهبود خواب و عملکرد روزانه می شود.

محقیقان حدس می زنند که علت آن وجود ویتامین D در ماهی آزاد است.  شواهد اولیه بیانگر این است که ماهی آزاد اختلالات خواب را بهبود می بخشد.

ماهی یک غذای خوشمزه است که به آسانی آماده می شود. برای همین میتوان به آسانی ماهی را در رژیم غذایی خود گنجاند. خوردن گوشت ماهی یک یا دو بار در هفته مزایای زیادی برای انسان دارد. اگر ممکن است، ماهی های تازه صید شده از دریا را بجای ماهی های پرورشی مصزف کنید، زیرا ماهی های دریایی امگا3 بیشتری دارند و آلودگی کمتری را دارند.

ماهی آزاد را به شکل های پخته، سرخ شده، بخارپز شده طبخ می شود. همچنین در کنار ماهی سبزیجات و غلات هم خورده می شود. شما می تواند به روش های مختلفی مانند سرخ کردن یا پختن، ماهی را میل کنید. اگر برایتان مقدور است ماهی های دریایی را به جای پرورشی مصرف کنید.

کلام آخر

ماهی یک منبع عالی از پروتئین با کیفیت بالا است. سرشار از اسید چرب امگا 3 می باشد که برای سلامتی قلب لازم است. از دیگر مزایایی این ماده غذایی میتوان به حفظ سلامتی چشم و مغز در سنین بالا اشاره کرد. طبخ ماهی به روش های مختلف بسیار آسان است و به آسانی در رژیم غذایی جا می گیرد.

مطالب مرتبط

هماهنگی جهت تبلیغات: 02123051172

مصرف ماهی

مجری انحصاری نیتیو، سنجاق

کلیه حقوق محفوظ و متعلق به مجله پزشکی دکتر سلام است بازنشر مطالب فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است

کودکان در سن رو به رشد نیاز به تغذیه مطلوب دارند. ما نمی توانیم فرزندان خود را فقط با برخی مواد غذایی خاص تغذیه نماییم. ماهی یکی از مواد غذایی است که شما باید کودکان خود را به خوردن آن عادت دهید.

خوردن ماهی به طور منظم و کنترل شده می تواند به بدن کودک شما برای مقابله با اختلالات و بیماری های مختلف کمک کند. در مقاله زیر برخی از حقایق در مورد ماهی و فواید روغن ماهی برای کودکان بیان شده است. این فواید عبارتند از:

چربی بدن انسان اسیدی به نام امگا تولید نمی کند، اما در صورت افزودن انواع ماهی ها به رژیم غذایی فرزند خود، این چربی های سالم به بدن او تزریق خواهد شد. این چربی ها کمک بزرگی به رشد و توسعه مغز و چشم های کودک شما می کنند.

پروتئین ها برای کودکان در حال رشد بسیار مهم و حیاتی هستند و به ساختار عضلات و تقویت آن ها کمک شایانی می کنند

 

مصرف ماهی

ماهی ها حاوی مقادیر بسیار خوبی از ویتامین A هستند که برای پوست و چشم کودکان بسیار مفید است. در حالی که ویتامین D موجود در ماهی ها هم به جذب کلسیم بیشتر برای رشد استخوان های فرزند شما کمک فراوانی خواهد کرد.

به غیر از پروتئین ها و ویتامین، سلنیوم موجود در ماهی ها می تواند به پیشگیری از بیماری سرطان در فرزند شما کمک شایانی بکند. ید از جمله مواد معدنی دیگر موجود در ماهی است که در بهبود سوخت و ساز بدن، بسیار مفید می باشد و همچنین، روی موجود در آن، سیستم ایمنی بدن کودک شما را تقویت خواهد کرد.

اعتقاد بر این است کودکانی که بیشتر ماهی های پرچرب و روغنی می خورند، شانس کمتری در ابتلا به آسم دارند.

کودکان مبتلا به ADHD (اختلال بیش فعالی و نقص توجه) امگا 3 کمتری در بدن خود دارند. آن ها برای افزایش تمرکز و بهبود حافظه خود باید ماهی بیشتری در وعده های غذایی روزانه خود مصرف کنند.

اسیدهای چرب امگا 3 خطر ابتلا به سرطان را به میزان بسیاری کاهش می دهند. نتایج تحقیقات دانشمندان اثبات می کند که برخی سرطان ها مانند سرطان دهان و حفره های آن کمتر در کودکانی که ماهی مصرف می-کنند رخ می دهد.

باز هم، افسردگی نشانه ای از پایین بودن سطح اسیدهای چرب در مغز می باشد. کودکانی که به طور منظم ماهی مصرف کنند، شانس بسیار کمی در مبتلا شدن به افسردگی بالینی دارند.

در استفاده از ماهی و فواید آن، نکته ی قابل انکاری وجود ندارد، ولی عوامل و خطرات خاصی در ارتباط با استفاده آن وجود دارد،که تعدادی از این خطرات در این جا بیان شده است:• از مصرف ماهی هایی که از آب های آلوده به جیوه به دست آمده اند، باید اجتناب شود.• ماهی هایی مانند کوسه ها، شمشیرماهی ها، شاه ماهی ها و ماهی های خال خالی نباید در رژیم غذایی کودکان قرار گیرد، زیرا این ماهی ها حاوی سطح بالایی از جیوه می باشند.• ماهی هایی که سطح جیوه در آن ها پایین است، عبارتند از:ماهی قزل آلا، میگو، پولک ماهی و گربه ماهی. از بین این ماهی ها، قزل آلا منبع عالی از اسیدهای چرب امگا 3 است.• اگر فرزندان شما از ماهی هایی که سطح بالایی از جیوه دارند، مصرف کنند، به مغز و همچنین سیستم عصبی آن ها ضرر خواهد رسید. کودکان بیشتر در مقابل مصرف جیوه آسیب پذیر هستند، زیرا مغز آن ها در مرحله ی رشد می باشد.پس این نکته مهم است که چه نوع ماهی باید در رژیم غذایی کودکان قرار گیرد.

این سخن به درستی از قدیمی ها نقل شده است که استفاده ی بیش از حد از هر چیزی برای بدن بد است و ضرر دارد. بنابراین، به عنوان یک مادر باید از اندازه مناسب مصرف ماهی نسبت به اشتهای فرزندتان مطمئن شوید.• بچه ها در سن 1-2 سالگی می توانند هر روز 1 اونس یا 28 گرم ماهی استفاده کنند.• به کودکان بین سنین 3 تا 6 سالگی باید 5/1 اونس یا 42 گرم ماهی در هر روز داده شود.• بچه های بالاتر از 6 سال می توانند 2 اونس یا56 گرم ماهی در هر روز استفاده نمایند.بسیاری از مشکلات و اختلالاتی که بچه ها در سنین جوانی بروز می دهند، به دلیل استفاده کردن از رژیم های غذایی نامناسب و شیوه زندگی ناسالم به وجود می آید. فقط با هوش، ذکاوت و همچنین سخت کوشی پدران و مادران است که می توان برنامه ی غذایی را طرح ریزی کرد، که شامل تمام گروه های موادغذایی باشد، و بتواند بچه های شما را از کمبودهای تغذیه ای رها سازد.

به طور مسلم مهم ترین و اساسی ترین
آرزوی هر انسانی این است که سالم و راحت

زندگی کند و از گزند بیماری ها در امان باشد.

نوع تغذیه، تأثیر مهمی در سلامت یا
بیماری انسان دارد. همان گونه که تغذیه
صحیح می تواند انسان را از گزند بیماری ها
مصون نگه دارد و سلامت انسان را تأمین
کند، تغذیه نامناسب نیز می تواند موجب
ابتلای انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار و
مهلک بشود.

گروهی از مواد غذایی که تأثیر مهمی در
سلامت انسان و پیشگیری از بیماری ها دارند،
ماهی و آبزیان هستند. این مواد غذایی مفید
که دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی
هستند، چنانچه به مقدار کافی یعنی هفته ای
2 تا 3 بار در برنامه غذایی افراد گنجانده شوند
در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و حتی
کنترل و کمک به بهبود عوارض و اختلالات
مختلف، اثرات مهمی خواهند داشت.

امروزه ثابت شده است که مصرف ماهی
و آبزیان به علت داشتن اسیدهای چرب
اشباع نشده خاصی به نام «امگا ـ 3»، در پایین
آوردن چربی های نامطلوب خون مانند
کلسترول تام و تری گلیسرید تأثیر مهمی دارد،
همچنین در حفظ تعادل فشار خون و
نگهداری آن در حد مناسب مؤثر است.مصرف ماهی

چاقی، یکی از اختلالاتی است که
بسیاری از افراد به آن مبتلا بوده و به علت

عوارض ناگواری که در پی دارد سلامت
جامعه را دچار مخاطره می کند. ماهی به علت
داشتن ترکیبات خاصی، موجب تحریک
اکسیداسیون (سوختن) چربی در بدن و در
نتیجه کاهش توده چربی بدن می شود.
بنابراین مصرف مداوم آن در برنامه غذایی
هفتگی به کاهش و نگهداری وزن در حد
متعادل کمک می کند. البته به خاطر داشته
باشیم که افراد چاق نباید در مصرف مواد
پرانرژی مانند انواع شیرینی ها، شکلات ها،
دسرهای چرب و شیرین، غذاهای سرخ کرده،
مواد نشاسته ای و مواد چرب افراط کنند و باید
از رژیم لاغری مناسب و متعادل تحت نظر
متخصص پیروی کنند. در ضمن ماهی را به
طور منظم هفته ای 2 تا 3 بار در برنامه
غذایی خود جانشین گوشت قرمز و مرغ کنند.
ماهی در بینایی مؤثر است و موجب افزایش
قدرت بینایی می شود و این موضوع
بخصوص برای بهبود بینایی افراد سالمند که
دچار ضعف بینایی هستند اهمیت بسزایی
دارد. تأثیر دیگری که مصرف ماهی در
سلامت انسان دارد این است که در پیشگیری
از عفونت مؤثر است؛ به این ترتیب که با
افزایش قدرت دفاعی بدن، انسان را در مقابل
عفونت ها مصون نگاه می دارد.

مصرف ماهی و آبزیان برای خانم های
باردار و شیرده نه تنها مفید بلکه ضروری
است، زیرا این ماده غذایی در رشد مغز و

تکامل عصبی جنین و کودک شیرخوار مؤثر
است. همچنین در تنظیم طول مدت بارداری
تأثیر دارد و چنانچه خانم های باردار در رژیم
غذایی خود، مقدار کافی ماهی مصرف کنند
موجب تعادل طول مدت بارداری آنها
خواهد شد.

اثر مهم دیگری که ماهی و آبزیان در
سلامت جنین دارند این است که وزن جنین
را به حالت متعادل نگاه داشته و در نتیجه
موجب تعادل وزن نوزاد به هنگام تولد
خواهند شد.

ماهی دارای پروتئین مرغوب با قابلیت
هضم آسان است. ماهی در پیشگیری از بروز
بیماری های قلبی و عروقی نقش مهمی دارد
زیرا درصد زیادی از چربی های ماهی از نوع
اشباع نشده بوده و میزان کلسترول گوشت
ماهی پایین است. چربی «امگا ـ 3» موجود
در گوشت ماهی باعث کاهش میزان چربی و
کلسترول خون می شود. گوشت ماهی و سایر
آبزیان سرشار از ویتامین های مختلفی چون
گروه A، B، D، K و E است. مواد معدنی
موجود در گوشت ماهی نظیر فسفر، کلسیم،
آهن، سلنیوم، منیزیوم، فلوئور، ید و سایر
ریزمغذی ها می باشند که همگی اثر مهمی در
سلامتی انسان دارند.

تحقیقات نشان می دهد مصرف ماهی
سبب رشد بهتر، هوش بیشتر، سلامت و
طول عمر شده و از بیماری گواتر، پوسیدگی
دندان و بیماری های قلبی ـ عروقی جلوگیری
می کند. گوشت ماهی دارای کلیه اسیدهای
آمینه لازم و ضروری برای بدن مانند لیزین،
آرژنین و … است. مطالعات امروزه ثابت کرده
است که مصرف ماهی اثرات معجزه آسایی در
درمان بسیاری از امراض مثل پرفشاری،
روماتیسم، ذات الریه، سردردهای میگرنی،
بیماری های کلیوی و آسم دارد.

در جدول 1، روش های تشخیص ماهی
تازه از ماهی مانده و ماهی فاسدشده ارائه
شده است. توجه به این نکات خصوصا در
هنگام خرید ماهی در حفظ سلامتی ما نقش
مهمی ایفا می کند.

در جدول 2، برخی از انواع ماهی و مقادیر «امگا ـ 3» در آنها ارائه شده است

خودکشی، بهبود آلزایمر یا فراموشی
و درمان افسردگی

محققان دانشگاه کوپیو در فنلاند گزارش
کرده اند که مصرف مرتب ماهی از خطر
خودکشی و افسردگی می کاهد. مطالعه این
گروه بر روی 1767 مرد و زن فنلاندی
صورت گرفت و آنها را از نظر گرایش به
خودکشی و افسردگی ارزیابی کرده و به این
نتیجه رسیدند: در افرادی که دو بار یا بیشتر
در هفته ماهی مصرف می کنند خطر ابتلا به
افسردگی 37 درصد و خطر بروز افکار
خودآزاری 43 درصد کمتر از بقیه است. نتایج
دیگر مربوط به مطالعه گسترده ژاپنی ها است
که بر روی 265000 مورد به مدت 17 سال

انجام شد. این تحقیق، کاهش خطر خودکشی
در میان افرادی که روزانه ماهی مصرف
می کنند را نشان داد.

پزشکان دانشکده پزشکی هاروارد نیز
اعتقاد دارند ساکنین جزایر که مقدار
زیادی ماهی مصرف می کنند به میزان
بالایی از خطر تشویش و اختلالات موسمی
در امان هستند.

دانشمندان از آزمایش های مکرری
سخن می گویند که در نهایت مشخص کرده
که بهتر است برای مبتلایان به افسردگی و یا
برای تمام افراد، مصرف ماهی یا روغن ماهی
را تجویز کنند.

امروزه بیماری های روانی حدود 47
درصد افراد بالای 80 سال در جوامع غربی را

به خود مبتلا ساخته است. به ویژه بیماری
آلزایمر نیز که به سرعت رو به افزایش
می باشد. هیچ راه درمانی برای بیماری آلزایمر
وجود ندارد و علل این بیماری نیز معلوم
نیست. محققان در مطالعات دیگر خود به این
نتیجه رسیدند که تجویز روغن ماهی موجب
بهبود در رفتار، بهبود اشتها، خواب و حافظه
کوتاه مدت در بیماران مبتلا به بیماری
آلزایمر می شود.

بسیار دیده شده که برای پایین آوردن
کلسترول، کاهش وزن بدن و نیز جهت
جلوگیری از انواع حاد سرطان، رژیم هایی با
محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود،
اما اگرچه کاهش کلسترول احتمال خطر مرگ
از بیماری قلبی را کم می کند، در مقابل
می تواند موجب افزایش احتمال بروز
مرگ و میرهای غیر طبیعی، خودکشی و
افسردگی شود.

همچنین داروهای کنترل چربی و کاهنده
کلسترول ممکن است منجر به کاهش تراکم
اسیدهای چرب اشباع نشده در بافت های
عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموما
منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب
اشباع نشده «امگا ـ 6» و کاهش جذب
اسیدهای چرب «امگا ـ 3» می شود.
اسیدهای چرب «امگا ـ 3» موجود در روغن
ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی،
مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی که جهت
کاهش کلسترول، کاهش وزن و جلوگیری از
سرطان تجویز می شوند باید حتما اهمیت
جذب کافی اسیدهای چرب «امگا ـ 3» را در
نظر گرفت.

روشن است از نظر شرعی فقط
ماهی های پولک دار حلال می باشند و فرقی نمی کند که چه نوع پولکی داشته باشند.
همین که جزء ماهیان پولک دار به شمار روند
هر چند فقط در قسمتی از عمر خود دارای آن
باشند خوردن آنها حلال خواهد بود.

ماهی و آبزیان با کاهش چربی های
نامطلوب خون و حفظ تعادل فشار خون به
سلامت قلب و عروق کمک کرده و از
اختلالات قلبی ـ عروقی و سکته های قلبی و
مغزی پیشگیری می کنند.

تحقیقات انجام شده در نقاط مختلف
جهان نشان می دهد که مصرف ماهی و
محصولات دریایی علاوه بر پیشگیری از
عوارض قلبی و عروقی موجب کنترل این بیماری
و کاهش مرگ و میر ناشی از آن نیز می شود.


ناشی از لخته در رگ های مغز

«امگا ـ 3» موجود در ماهی و نقشی که
در مهار تشکیل لخته دارد، احتمال سکته های
مغزی را کم می کند که این آثار مطلوب را در
خانم ها بیشتر می توان مشاهده کرد. در کسانی
که حداقل هفته ای یک بار مصرف ماهی
دارند، 7 درصد احتمال سکته مغزی کاهش
می یابد. اگر دفعات مصرف ماهی به هفته ای
5 بار برسد، احتمال سکته مغزی تا 50 درصد
نیز کاهش خواهد یافت.


دخانیات مصرف می کنند

مصرف سیگار و دخانیات به عملکرد لایه
سلولی ای که سطح داخلی رگ ها را
می پوشاند، آسیب می رساند و مانع از
انعطاف پذیری آنها می شود. به این ترتیب
رگ ها در مواقع ضروری نمی توانند گشاد
شوند و به مرور سفت و سخت می شوند.
اختلال عملکرد این لایه سلولی یکی از
مهم ترین علایم پیشرفت رسوب چربی در
جدار رگ هاست (تصلب شرائین). این افراد با
مصرف ماهی می توانند به مبارزه با این
تغییرات خطرناک برخیزند به شرطی که ابتدا
مصرف دخانیات را ترک کنند.

اسید آمینه تورین که به مقدار فراوان در
تمام ماهی ها وجود دارد قادر است عملکرد
سلول های لایه داخلی رگ ها را بهبود بخشد
و مانع از آسیب به آنها شود و در نهایت
احتمال بیماری عروق کرونه را کاهش
می دهد.

امروزه بیماری سرطان یکی از
بزرگ ترین آمار مرگ و میر را در جهان به
خود اختصاص داده است. سرطان های ریه،
دستگاه گوارش، خون، استخوان، سینه و
پروستات در بین مردم شیوع زیادی دارد.

این بیماری مهلک هر ساله در جوامع
مختلف، قربانیان زیادی می گیرد و هر گونه
اقدامی در جهت پیشگیری از ابتلا به کاهش
مرگ و میر ناشی از این بیماری گامی مؤثر در
راستای ارتقای سلامت جامعه است.مصرف ماهی

ماهی و آبزیان به علت دارا بودن
اسیدهای چرب «امگا ـ 3»، در پیشگیری از
ابتلا به سرطان مؤثر بوده و در جوامعی که
مصرف محصولات دریایی رواج بیشتری
دارد، درصد ابتلا به سرطان در بین افراد کمتر
است. ماهی یکی از منابع غنی روی و سلنیوم
است. این دو عنصر ضمن آنکه آنتی اکسیدان
بوده و مانع از تجمع رادیکال های آزاد در
بافت ها می شوند، باعث تقویت سیستم
دفاعی بدن نیز شده و به طور غیر مستقیم
توانایی گلبول های سفید در حذف سلول های
سرطانی را افزایش می دهند. همچنین ماهی
دارای مقادیر بالای ویتامین D است. در
تحقیقات متعددی به نقش این ویتامین در
پیشگیری از سرطان های کولون و پروستات
اشاره شده است.

ماهی به دلیل داشتن ترکیبات مفید در
پیشگیری از آسم در کودکان، برونشیت و
سایر عوارض ریوی در بزرگسالان اثرات
مفیدی دارد.

به این ترتیب چنانچه ادعا کنیم که ماهی
و آبزیان، اثرات معجزه آسایی در سلامت
انسان دارند سخنی به گزاف نگفته ایم.
همیشه و همه حالات پیشگیری بسیار
آسان تر، مفیدتر و ارزان تر از درمان است،
بخصوص اگر پیشگیری از بیماری، استفاده از
غذاهای مفیدی مانند ماهی و آبزیان باشد.

منبع: مقالات برگرفته از اینترنت و اولین همایش
علمی نقش آبزیان در سلامت

ماهی آزاد یا شیر، 300 تا 400 گرم

ماکارانی، 1 بسته (حدود 500 گرم)

پیاز، 2 عدد

سیر، 2 حبه

رب گوجه فرنگی، 3 ـ 2 قاشق سوپ خوری

فلفل دلمه ای سبز و فلفل قرمز از هر کدام 1 عدد

نمک، فلفل، ادویه، زعفران، به مقدار لازم

جعفری و گشنیز (خرد شده)، 32 لیوان

آب لیمو یا آب نارنج، دو قاشق سوپ خوری

ماهی را شسته و تکه تکه کنید. سپس با
یک عدد پیاز، مقداری نمک، زعفران و یک
استکان آب حدود 5 دقیقه بپزید (می توان
ماهی را مدتی با شعله کم سرخ کرد). بعد از
پخته شدن ماهی استخوان هایش را جدا کنید
و گوشت آن را خرد کنید. سپس یک عدد پیاز
دیگر را تفت می دهیم، بعد سیر رنده شده و
فلفل قرمز خرد شده را به آن اضافه می کنیم.
در مرحله بعد، سبزی ها را اضافه کرده و بعد از
تفت سبزی، ماهی ها را می افزاییم. در انتها
فلفل دلمه، رب گوجه فرنگی، نمک، ادویه، آب
نارنج و زعفران را افزوده و مخلوط می کنیم و
در ادامه کمی روی حرارت قرار می دهیم تا جا
بیفتد. ماکارانی را با آب و نمک جوشانده،
آب کش کرده و همانند ماکارانی با گوشت
عمل می کنیم.

همه ما با گشنیز آشنا هستیم و از عطر
آن در کوکو و انواع آش لذت می بریم اما شاید
کمتر کسی با تخم آن که دارای عطر و طعم
زیادی است آشنا بوده و از آن استفاده کند.
تخم گشنیز به شکل گردو و با عطر پرتقال
سوخته (burnt orange) است. کوبیده و
پودرکرده آن نیز عطر شیرین و ملایمی دارد.
بهتر از قبل از پودرکردن، دانه ها را در
ماهی تابه ای بدون روغن کمی تفت داد و
سپس آسیاب کرد، در این صورت عطر
متفاوتی پیدا می کند. مانند اکثر ادویه ها، تخم
گشنیز را در حجم کم و در زمان استفاده، پودر
کنید تا عطر آن از بین نرود. تخم گشنیز و
زیره سبز همیشه با هم پودر می شوند و
مخلوط خوبی به دست می آید که در غذاهای
ایرانی مثل انواع خورش، عدسی و عدس پلو
استفاده می شود. روغن تخم گشنیز هزاران
استفاده پزشکی دارد و برای تهیه انواع عطر
کاربرد زیادی دارد. در گذشته که خمیردندان
رایج نبود، برای خوشبو کردن دهان از جویدن
تخم گشنیز استفاده می کردند.

به طور مسلم مهم ترین و اساسی ترین@@N@@آرزوی هر انسانی این است که سالم و راحت@@N@@

زندگی کند و از گزند بیماری ها در امان باشد.

نوع تغذیه، تأثیر مهمی در سلامت یا@@N@@بیماری انسان دارد. همان گونه که تغذیه@@N@@صحیح می تواند انسان را از گزند بیماری ها@@N@@مصون نگه دارد و سلامت انسان را تأمین@@N@@کند، تغذیه نامناسب نیز می تواند موجب@@N@@ابتلای انسان به بسیاری از اختلالات ناگوار و@@N@@مهلک بشود.

گروهی از مواد غذایی که تأثیر مهمی در@@N@@سلامت انسان و پیشگیری از بیماری ها دارند،@@N@@ماهی و آبزیان هستند. این مواد غذایی مفید@@N@@که دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی@@N@@هستند، چنانچه به مقدار کافی یعنی هفته ای@@N@@2 تا 3 بار در برنامه غذایی افراد گنجانده شوند@@N@@در پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و حتی@@N@@کنترل و کمک به بهبود عوارض و اختلالات@@N@@مختلف، اثرات مهمی خواهند داشت.

امروزه ثابت شده است که مصرف ماهی@@N@@و آبزیان به علت داشتن اسیدهای چرب@@N@@اشباع نشده خاصی به نام «امگا ـ 3»، در پایین@@N@@آوردن چربی های نامطلوب خون مانند@@N@@کلسترول تام و تری گلیسرید تأثیر مهمی دارد،@@N@@همچنین در حفظ تعادل فشار خون و@@N@@نگهداری آن در حد مناسب مؤثر است.

چاقی، یکی از اختلالاتی است که@@N@@بسیاری از افراد به آن مبتلا بوده و به علت@@N@@

عوارض ناگواری که در پی دارد سلامت@@N@@جامعه را دچار مخاطره می کند. ماهی به علت@@N@@داشتن ترکیبات خاصی، موجب تحریک@@N@@اکسیداسیون (سوختن) چربی در بدن و در@@N@@نتیجه کاهش توده چربی بدن می شود.@@N@@بنابراین مصرف مداوم آن در برنامه غذایی@@N@@هفتگی به کاهش و نگهداری وزن در حد@@N@@متعادل کمک می کند. البته به خاطر داشته@@N@@باشیم که افراد چاق نباید در مصرف مواد@@N@@پرانرژی مانند انواع شیرینی ها، شکلات ها،@@N@@دسرهای چرب و شیرین، غذاهای سرخ کرده،@@N@@مواد نشاسته ای و مواد چرب افراط کنند و باید@@N@@از رژیم لاغری مناسب و متعادل تحت نظر@@N@@متخصص پیروی کنند. در ضمن ماهی را به@@N@@طور منظم هفته ای 2 تا 3 بار در برنامه@@N@@غذایی خود جانشین گوشت قرمز و مرغ کنند.@@N@@ماهی در بینایی مؤثر است و موجب افزایش@@N@@قدرت بینایی می شود و این موضوع@@N@@بخصوص برای بهبود بینایی افراد سالمند که@@N@@دچار ضعف بینایی هستند اهمیت بسزایی@@N@@دارد. تأثیر دیگری که مصرف ماهی در@@N@@سلامت انسان دارد این است که در پیشگیری@@N@@از عفونت مؤثر است؛ به این ترتیب که با@@N@@افزایش قدرت دفاعی بدن، انسان را در مقابل@@N@@عفونت ها مصون نگاه می دارد.

مصرف ماهی و آبزیان برای خانم های@@N@@باردار و شیرده نه تنها مفید بلکه ضروری@@N@@است، زیرا این ماده غذایی در رشد مغز و@@N@@

تکامل عصبی جنین و کودک شیرخوار مؤثر@@N@@است. همچنین در تنظیم طول مدت بارداری@@N@@تأثیر دارد و چنانچه خانم های باردار در رژیم@@N@@غذایی خود، مقدار کافی ماهی مصرف کنند@@N@@موجب تعادل طول مدت بارداری آنها@@N@@خواهد شد.

اثر مهم دیگری که ماهی و آبزیان در@@N@@سلامت جنین دارند این است که وزن جنین@@N@@را به حالت متعادل نگاه داشته و در نتیجه@@N@@موجب تعادل وزن نوزاد به هنگام تولد@@N@@خواهند شد.

ماهی دارای پروتئین مرغوب با قابلیت@@N@@هضم آسان است. ماهی در پیشگیری از بروز@@N@@بیماری های قلبی و عروقی نقش مهمی دارد@@N@@زیرا درصد زیادی از چربی های ماهی از نوع@@N@@اشباع نشده بوده و میزان کلسترول گوشت@@N@@ماهی پایین است. چربی «امگا ـ 3» موجود@@N@@در گوشت ماهی باعث کاهش میزان چربی و@@N@@کلسترول خون می شود. گوشت ماهی و سایر@@N@@آبزیان سرشار از ویتامین های مختلفی چون@@N@@گروه A، B، D، K و E است. مواد معدنی@@N@@موجود در گوشت ماهی نظیر فسفر، کلسیم،@@N@@آهن، سلنیوم، منیزیوم، فلوئور، ید و سایر@@N@@ریزمغذی ها می باشند که همگی اثر مهمی در@@N@@سلامتی انسان دارند.

تحقیقات نشان می دهد مصرف ماهی@@N@@سبب رشد بهتر، هوش بیشتر، سلامت و@@N@@طول عمر شده و از بیماری گواتر، پوسیدگی@@N@@دندان و بیماری های قلبی ـ عروقی جلوگیری@@N@@می کند. گوشت ماهی دارای کلیه اسیدهای@@N@@آمینه لازم و ضروری برای بدن مانند لیزین،@@N@@آرژنین و … است. مطالعات امروزه ثابت کرده@@N@@است که مصرف ماهی اثرات معجزه آسایی در@@N@@درمان بسیاری از امراض مثل پرفشاری،@@N@@روماتیسم، ذات الریه، سردردهای میگرنی،@@N@@بیماری های کلیوی و آسم دارد.

در جدول 1، روش های تشخیص ماهی@@N@@تازه از ماهی مانده و ماهی فاسدشده ارائه@@N@@شده است. توجه به این نکات خصوصا در@@N@@هنگام خرید ماهی در حفظ سلامتی ما نقش@@N@@مهمی ایفا می کند.

در جدول 2، برخی از انواع ماهی و مقادیر «امگا ـ 3» در آنها ارائه شده است

@@N@@خودکشی، بهبود آلزایمر یا فراموشی@@N@@و درمان افسردگی@@N@@

محققان دانشگاه کوپیو در فنلاند گزارش@@N@@کرده اند که مصرف مرتب ماهی از خطر@@N@@خودکشی و افسردگی می کاهد. مطالعه این@@N@@گروه بر روی 1767 مرد و زن فنلاندی@@N@@صورت گرفت و آنها را از نظر گرایش به@@N@@خودکشی و افسردگی ارزیابی کرده و به این@@N@@نتیجه رسیدند: در افرادی که دو بار یا بیشتر@@N@@در هفته ماهی مصرف می کنند خطر ابتلا به@@N@@افسردگی 37 درصد و خطر بروز افکار@@N@@خودآزاری 43 درصد کمتر از بقیه است. نتایج@@N@@دیگر مربوط به مطالعه گسترده ژاپنی ها است@@N@@که بر روی 265000 مورد به مدت 17 سال@@N@@

انجام شد. این تحقیق، کاهش خطر خودکشی@@N@@در میان افرادی که روزانه ماهی مصرف@@N@@می کنند را نشان داد.

پزشکان دانشکده پزشکی هاروارد نیز@@N@@اعتقاد دارند ساکنین جزایر که مقدار@@N@@زیادی ماهی مصرف می کنند به میزان@@N@@بالایی از خطر تشویش و اختلالات موسمی@@N@@در امان هستند.

دانشمندان از آزمایش های مکرری@@N@@سخن می گویند که در نهایت مشخص کرده@@N@@که بهتر است برای مبتلایان به افسردگی و یا@@N@@برای تمام افراد، مصرف ماهی یا روغن ماهی@@N@@را تجویز کنند.

امروزه بیماری های روانی حدود 47@@N@@درصد افراد بالای 80 سال در جوامع غربی را@@N@@

به خود مبتلا ساخته است. به ویژه بیماری@@N@@آلزایمر نیز که به سرعت رو به افزایش@@N@@می باشد. هیچ راه درمانی برای بیماری آلزایمر@@N@@وجود ندارد و علل این بیماری نیز معلوم@@N@@نیست. محققان در مطالعات دیگر خود به این@@N@@نتیجه رسیدند که تجویز روغن ماهی موجب@@N@@بهبود در رفتار، بهبود اشتها، خواب و حافظه@@N@@کوتاه مدت در بیماران مبتلا به بیماری@@N@@آلزایمر می شود.

بسیار دیده شده که برای پایین آوردن@@N@@کلسترول، کاهش وزن بدن و نیز جهت@@N@@جلوگیری از انواع حاد سرطان، رژیم هایی با@@N@@محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود،@@N@@اما اگرچه کاهش کلسترول احتمال خطر مرگ@@N@@از بیماری قلبی را کم می کند، در مقابل@@N@@می تواند موجب افزایش احتمال بروز@@N@@مرگ و میرهای غیر طبیعی، خودکشی و@@N@@افسردگی شود.

همچنین داروهای کنترل چربی و کاهنده@@N@@کلسترول ممکن است منجر به کاهش تراکم@@N@@اسیدهای چرب اشباع نشده در بافت های@@N@@عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموما@@N@@منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب@@N@@اشباع نشده «امگا ـ 6» و کاهش جذب@@N@@اسیدهای چرب «امگا ـ 3» می شود.@@N@@اسیدهای چرب «امگا ـ 3» موجود در روغن@@N@@ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی،@@N@@مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی که جهت@@N@@کاهش کلسترول، کاهش وزن و جلوگیری از@@N@@سرطان تجویز می شوند باید حتما اهمیت@@N@@جذب کافی اسیدهای چرب «امگا ـ 3» را در@@N@@نظر گرفت.

روشن است از نظر شرعی فقط@@N@@ماهی های پولک دار حلال می باشند و فرقی نمی کند که چه نوع پولکی داشته باشند.@@N@@همین که جزء ماهیان پولک دار به شمار روند@@N@@هر چند فقط در قسمتی از عمر خود دارای آن@@N@@باشند خوردن آنها حلال خواهد بود.

ماهی و آبزیان با کاهش چربی های@@N@@نامطلوب خون و حفظ تعادل فشار خون به@@N@@سلامت قلب و عروق کمک کرده و از@@N@@اختلالات قلبی ـ عروقی و سکته های قلبی و@@N@@مغزی پیشگیری می کنند.

تحقیقات انجام شده در نقاط مختلف@@N@@جهان نشان می دهد که مصرف ماهی و@@N@@محصولات دریایی علاوه بر پیشگیری از@@N@@عوارض قلبی و عروقی موجب کنترل این بیماری@@N@@و کاهش مرگ و میر ناشی از آن نیز می شود.

@@N@@ناشی از لخته در رگ های مغز@@N@@

«امگا ـ 3» موجود در ماهی و نقشی که@@N@@در مهار تشکیل لخته دارد، احتمال سکته های@@N@@مغزی را کم می کند که این آثار مطلوب را در@@N@@خانم ها بیشتر می توان مشاهده کرد. در کسانی@@N@@که حداقل هفته ای یک بار مصرف ماهی@@N@@دارند، 7 درصد احتمال سکته مغزی کاهش@@N@@می یابد. اگر دفعات مصرف ماهی به هفته ای@@N@@5 بار برسد، احتمال سکته مغزی تا 50 درصد@@N@@نیز کاهش خواهد یافت.

@@N@@دخانیات مصرف می کنند@@N@@

مصرف سیگار و دخانیات به عملکرد لایه@@N@@سلولی ای که سطح داخلی رگ ها را@@N@@می پوشاند، آسیب می رساند و مانع از@@N@@انعطاف پذیری آنها می شود. به این ترتیب@@N@@رگ ها در مواقع ضروری نمی توانند گشاد@@N@@شوند و به مرور سفت و سخت می شوند.@@N@@اختلال عملکرد این لایه سلولی یکی از@@N@@مهم ترین علایم پیشرفت رسوب چربی در@@N@@جدار رگ هاست (تصلب شرائین). این افراد با@@N@@مصرف ماهی می توانند به مبارزه با این@@N@@تغییرات خطرناک برخیزند به شرطی که ابتدا@@N@@مصرف دخانیات را ترک کنند.

اسید آمینه تورین که به مقدار فراوان در@@N@@تمام ماهی ها وجود دارد قادر است عملکرد@@N@@سلول های لایه داخلی رگ ها را بهبود بخشد@@N@@و مانع از آسیب به آنها شود و در نهایت@@N@@احتمال بیماری عروق کرونه را کاهش@@N@@می دهد.

امروزه بیماری سرطان یکی از@@N@@بزرگ ترین آمار مرگ و میر را در جهان به@@N@@خود اختصاص داده است. سرطان های ریه،@@N@@دستگاه گوارش، خون، استخوان، سینه و@@N@@پروستات در بین مردم شیوع زیادی دارد.

این بیماری مهلک هر ساله در جوامع@@N@@مختلف، قربانیان زیادی می گیرد و هر گونه@@N@@اقدامی در جهت پیشگیری از ابتلا به کاهش@@N@@مرگ و میر ناشی از این بیماری گامی مؤثر در@@N@@راستای ارتقای سلامت جامعه است.

ماهی و آبزیان به علت دارا بودن@@N@@اسیدهای چرب «امگا ـ 3»، در پیشگیری از@@N@@ابتلا به سرطان مؤثر بوده و در جوامعی که@@N@@مصرف محصولات دریایی رواج بیشتری@@N@@دارد، درصد ابتلا به سرطان در بین افراد کمتر@@N@@است. ماهی یکی از منابع غنی روی و سلنیوم@@N@@است. این دو عنصر ضمن آنکه آنتی اکسیدان@@N@@بوده و مانع از تجمع رادیکال های آزاد در@@N@@بافت ها می شوند، باعث تقویت سیستم@@N@@دفاعی بدن نیز شده و به طور غیر مستقیم@@N@@توانایی گلبول های سفید در حذف سلول های@@N@@سرطانی را افزایش می دهند. همچنین ماهی@@N@@دارای مقادیر بالای ویتامین D است. در@@N@@تحقیقات متعددی به نقش این ویتامین در@@N@@پیشگیری از سرطان های کولون و پروستات@@N@@اشاره شده است.

ماهی به دلیل داشتن ترکیبات مفید در@@N@@پیشگیری از آسم در کودکان، برونشیت و@@N@@سایر عوارض ریوی در بزرگسالان اثرات@@N@@مفیدی دارد.

به این ترتیب چنانچه ادعا کنیم که ماهی@@N@@و آبزیان، اثرات معجزه آسایی در سلامت@@N@@انسان دارند سخنی به گزاف نگفته ایم.@@N@@همیشه و همه حالات پیشگیری بسیار@@N@@آسان تر، مفیدتر و ارزان تر از درمان است،@@N@@بخصوص اگر پیشگیری از بیماری، استفاده از@@N@@غذاهای مفیدی مانند ماهی و آبزیان باشد.

منبع: مقالات برگرفته از اینترنت و اولین همایش@@N@@علمی نقش آبزیان در سلامت

ماهی آزاد یا شیر، 300 تا 400 گرم

ماکارانی، 1 بسته (حدود 500 گرم)

پیاز، 2 عدد

سیر، 2 حبه

رب گوجه فرنگی، 3 ـ 2 قاشق سوپ خوری

فلفل دلمه ای سبز و فلفل قرمز از هر کدام 1 عدد

نمک، فلفل، ادویه، زعفران، به مقدار لازم

جعفری و گشنیز (خرد شده)، 32 لیوان

آب لیمو یا آب نارنج، دو قاشق سوپ خوری

ماهی را شسته و تکه تکه کنید. سپس با@@N@@یک عدد پیاز، مقداری نمک، زعفران و یک@@N@@استکان آب حدود 5 دقیقه بپزید (می توان@@N@@ماهی را مدتی با شعله کم سرخ کرد). بعد از@@N@@پخته شدن ماهی استخوان هایش را جدا کنید@@N@@و گوشت آن را خرد کنید. سپس یک عدد پیاز@@N@@دیگر را تفت می دهیم، بعد سیر رنده شده و@@N@@فلفل قرمز خرد شده را به آن اضافه می کنیم.@@N@@در مرحله بعد، سبزی ها را اضافه کرده و بعد از@@N@@تفت سبزی، ماهی ها را می افزاییم. در انتها@@N@@فلفل دلمه، رب گوجه فرنگی، نمک، ادویه، آب@@N@@نارنج و زعفران را افزوده و مخلوط می کنیم و@@N@@در ادامه کمی روی حرارت قرار می دهیم تا جا@@N@@بیفتد. ماکارانی را با آب و نمک جوشانده،@@N@@آب کش کرده و همانند ماکارانی با گوشت@@N@@عمل می کنیم.

همه ما با گشنیز آشنا هستیم و از عطر@@N@@آن در کوکو و انواع آش لذت می بریم اما شاید@@N@@کمتر کسی با تخم آن که دارای عطر و طعم@@N@@زیادی است آشنا بوده و از آن استفاده کند.@@N@@تخم گشنیز به شکل گردو و با عطر پرتقال@@N@@سوخته (burnt orange) است. کوبیده و@@N@@پودرکرده آن نیز عطر شیرین و ملایمی دارد.@@N@@بهتر از قبل از پودرکردن، دانه ها را در@@N@@ماهی تابه ای بدون روغن کمی تفت داد و@@N@@سپس آسیاب کرد، در این صورت عطر@@N@@متفاوتی پیدا می کند. مانند اکثر ادویه ها، تخم@@N@@گشنیز را در حجم کم و در زمان استفاده، پودر@@N@@کنید تا عطر آن از بین نرود. تخم گشنیز و@@N@@زیره سبز همیشه با هم پودر می شوند و@@N@@مخلوط خوبی به دست می آید که در غذاهای@@N@@ایرانی مثل انواع خورش، عدسی و عدس پلو@@N@@استفاده می شود. روغن تخم گشنیز هزاران@@N@@استفاده پزشکی دارد و برای تهیه انواع عطر@@N@@کاربرد زیادی دارد. در گذشته که خمیردندان@@N@@رایج نبود، برای خوشبو کردن دهان از جویدن@@N@@تخم گشنیز استفاده می کردند.

این مجله مخصوص کودک و نوجوان می باشد.

پیام زن
ویژه مسائل زنان و خانواده

دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
محمد جعفری گیلانی
سید ضیاء مرتضوی

3

7733305
7738743
7733305
payam-zan_man@aalulbayt.org

قم، صندوق پستی 371…

پرسمان
فرهنگی، اجتماعی، دانشجویی

مرکز فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
سید محمدرضا فقیهی
محمد باقر پور امینی
1380
3

7747240
7735473
7743816
info@porseman.net
www.porseman.n…

مبلغان
فرهنگی – تبلیغی
حوزه

1385/6/1
3
mbl

ورود / عضویت

ماهی بدلیل داشتن اسید چرب غیر اشباع امگا-3 خواص درمانی زیادی دارد و برای سلامت جسم و روح یکی از بهترین غذاهای توصیه شده است. توصیه شده است هفته ای 2 تا 3 بار ماهی در رژیم غذایی قرار داده شود تا از منافع سودمند آن بهره مند شوید. در این مقاله به سوالاتی که درمورد این ماده غذایی ارزشمند وجود دارد پاسخ داده ایم.

مصرف ماهی
مصرف ماهی
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *