کاشت پسته

کاشت پسته
کاشت پسته

پسته یکی از خوراکی های پرطرفداری است که ارزش غذایی بالایی دارد و به علت داشتن مواد مغذی از اهمیت بسیاری برخوردار است. ایران بزرگترین تولید کننده پسته در جهان است و استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بشمار می آیند. پرورش پسته طولانی مدت است چرا که پسته دوره رشد طولانی دارد و برای اینکه به محصول برسد باید 8 سال صبر کرد اما ارزش بالای پسته و توانایی صادراتی آن ارزش صبر کردن و کاشت و پرورش پسته را دارد. در ادامه این بخش از نمناک توضیحات کاملی درباره کاشت و پرورش پسته برای علاقمندان به باغبانی و طرفداران پسته آورده ایم.

به دو روش می توانید به محصول درخت پسته دست یابید یا نهال پسته بکارید و زودتر به محصول آن برسید و یا بذر پسته بکارید و از آن نگهداری کنید تا بزرگ شود و به بار برسد.

برای اینکه به محصول درخت پسته برسید ، نهال نر و ماده پسته را با هم بکارید یعنی به ازای هر 15 درخت ماده، 1 درخت نر بکارید. تشخیص نهال نر و ماده از هم تا قبل از 7 سال بسیار سخت است پس باید در میان نهال های ماده چندین نهال که گمان می کنید نر هستند، بکارید تا مطمئن شوید حتما یک نهال نر وجود دارد.

 برای کاشتن بذر پسته ، بذر خام آنرا از بذرفروشی های معتبر خریداری کنید و سپس مراحل زیر را بکار برید :کاشت پسته

نهال پسته را در مکانی قرار دهید که نور خورشید بصورت کامل به آن بتابد.

پسته نیاز به خاکی مغزی و PH بین 7 تا 7.5 دارد یعنی باید میزان اسیدیته خاک خنثی باشد پس قبل از کاشت خاک را از نظر میزان اسیدیته و مقدار مواد مغزی بررسی کنید.

هنگام کاشت نهال های پسته به فاصله بین آنها توجه کنید. فاصله درخت های پسته باید 4 تا 5 متر باشد و بین ردیف های آنها باید به اندازه 5 تا 6 متر فاصله بگذارید زیرا پسته ها باید تا 10 متر رشد کنند.

درخت پسته نیاز به آبیاری روزانه یا حتی هفتگی ندارند. خاک محل کشت باید در فاصله بین دو آبیاری خشک شود. بهترین حالت آبیاری برای درخت پسته یک هفته در میان است. در ماه های پر باران به آبیاری درخت تان نیازی نیست اما در ماه های کم باران درخت را باید آبیاری کنید.

در صورت آبیاری ماهیانه باید آبیاری به اندازه کافی عمیق باشد تا ذخیره مناسبی برای ادامه داشته باشد. رطوبت و آب زیاد ممکن است سبب زرد شدن برگ ها شود.در زمستان درخت تان به خواب رفته و به آبیاری نیازی ندارند ، پس از دی ماه به بعد می توانید درخت را تا آمدن بهار آبیاری نکنید.

فصل بهار بهترین زمان برای کود دهی به درخت پسته است. کود دهی به درخت پسته در فصل بهار به شکوفایی و رشد بیشتر و سریعتر درخت تان کمک می کند. کود 10-10-10 دارای مواد معدنی و ارگانیک مانند ازت، فسفر، پتاس کلسیم، آهن و منیزیم می باشد. نصف فنجان کود به ازای هر 2 سانتی که درختان قطر دارد، برای آن بریزید. هرگز بیش از 5 فنجان به درختان کود ندهید.

در هر سال دوبار کوددهی کنید و کود را فاصله 30 سانتی متری درخت و در زیر خاک قرار دهید و بعد از کود دهی آبیاری کنید تا استفاده از آن برای درخت آسان شود.

چنانچه در این بخش از نمناک اشاره شده است بهترین زمان برای هرس کردن زمستان است . درخت شما به هرس سنگین نیاز ندارد. هرس کردن سنگین و بریدن بعضی از شاخه ها باعث کم شدن رشد درخت میشوند.هنگام هرس یک شاخه را بعنوان تنه ی اصلی انتخاب کنید و شاخه هایی که باعث سایه افتادن روی تنه ی اصلی میشوند را حذف کنید. هر شاخه ای که حدود 60 تا 70 سانتیمتر پایین تر از سطح خاک است را حذف کنید.

همه علف های هرز را جدا کنید و مکان کاشت درخت را بدون علف هرز نگهدارید.

مناطقی که دارای زمستان های سرد و تابستانهای گرم با مقداری باران هستند برای پرورش پسته مناسب می باشند.

مکان های بیابانی نیمه خشک نیز برای پرورش پسته مناسب هستند.

مناطق مرتفع برای پرورش پسته مکان خوبی محسوب نمی شوند زیرا اغلب درجه حرارت پایینی دارند.

برای کاشت و پرورش پسته مناطق مرطوب مناسب نیستند.

دمای هوا مناسب برای پرورش پسته باید بیش از 37 درجه سانتیگراد باشد و پسته در حرارت کمتر از 9 درجه زیر صفر دوام نمیاورد.

درختان پسته، درختانی دوساله هستند یعنی یک سال محصول زیاد داده و یکسال محصول کمتر می دهند .

زمانی که پسته ها رسیدند، رنگ پوسته ها از سبز و زرد به قرمز تغییر میکند و پوسته ترک میخورد. پس وقتی این نشانه هارا مشاهده نمودید ، محصول تان را برداشت کنید زیرا ممکن است آفات به پسته حمله کنند.

میانگین محصول دهی درختان جوان پسته بین 1 تا 2 کیلوگرم استو پس از بزرگ شدن درخت پسته محصول افزایش یافته و درخت بین سال های 7 تا 10 ، 6 تا 10 کیلوگرم آجیل خشک برای شما تولید می کند.

کاشت پسته در باغ به دو روش کشت مستقیم و کشت گلدانی انجام می پذیرد. بهترین زمان و بهترین روش کشت درخت پسته به شرابط محیطی و نحوه انتخاب شیوه کشت بستگی دارد.

درختان پسته را به آسانی مي توان در اکثر خاک ها با بافت و جنس مختلف کاشت، به شکلی که در زمين ‌هاي آهکي و شور هم طاقت و تحمل آن بهتر از ساير درختان ميوه می باشد، اما در اراضي زهدار و کم عمق، سخت و سنگي نتيجه خوبي حاصل نمی شود. بهترين خاک مورد پسند پسته، خاک هاي شني و رسي با زهکشي مطلوب و تهويه شده است که هر چه عمق آن بيشتر و يکنواخت تر باشد رشد آن بهتر و توليد آن زيادتر خواهد بود. همچنین نیاز آبی درخت پسته بسیار پایین بوده با این وجود به معنای آن نیست که گیاه به طور کلی نیاز به آبیاری نخواهد داشت. برای اطلاع کامل از نحوه کاشت پسته در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

ما در مقالات قبلی از مجله سبزانه در مورد کاشت خرمالو و هرس درخت سیب نوشته ایم و در این مطلب به کشت درخت پسته پرداخته ایم.

بهترین زمان کاشت پسته بستگی به شرایط محیطی، رقم گیاه و شیوه تکثیر آن دارد. و به طور کلی کاشت پسته به چند دسته کلی زیر تقسیم می شود:کاشت پسته

جهت كاشت پسته بايد زميني انتخاب كرد كه خاک لوم داشته باشد و حداقل عمق خاک، سه متر باشد. برای کاشت درخت پسته می توان از این دو روش زیر استفاده نمود:

در روش اول، پسته را مستقيما در زمين اصلي مي‌كارند. اگر آب باغ شور نباشد مي توان پسته را در زمين اصلي سبز كرد، چون رشد نهال در اين روش بيشتر می باشد. در این جهت بهتر است از پسته هاي دست پوست استفاده شود و این یعنی پسته‌ هايي كه با دستگاه پوست گرفته شده اند، براي كاشت در این شیوه مناسب نيستند. در اوايل فروردين ماه ابتدا پسته‌ ها را بشوييد و در آب بخوابانید. دو تا سه بار آب آن را عوض كنيد و تا ۲۴ ساعت داخل آب بخیسانید و بعد از ۲۴ ساعت از آب دربیاورید و بين يک پارچه نخي و روي يک سيني پهن كنيد و در يک اتاق كه دماي آن حدود ۲۴ درجه سانتی گراد است قرار دهید تا زماني كه جوانه بزند.

باید توجه داشته باشید که رطوبت پسته ‌ها همواره حفظ و به عبارتی پارچه خشک نشود و زمانی که جوانه‌ ها به حدود نيم سانتي متر رسيد، به زمين اصلي انتقال دهید. هنگام كاشت باید جوانه به سمت پايين باشد. پس از كاشت پسته، روي سطح خاک را مخلوط كود گاوي و كمي ماسه بريزيد و چنانچه احتمال مي دهيد پسته ‌ها را جانوراني مانند روباه و كلاغ بيرون بياورند روي آن را بوسيله خار و يا ظرف يكبار مصرف بپوشانيد. تا جوانه ها حفظ شوند.

در روش دوم بذر پسته را ابتدا داخل پلاستيک مي ‌كارند و بعد از سبز شدن به زمين اصلي منتقل مي‌ نمایند. بهترین زمان کاشت نهال پسته گلدانی در طول فصل تابستان می باشد. این روش به صرفه جویی آب کمک فراوانی می کند. در اين روش امکان دارد گلدان ها به صورت آزاد در كنار يكديگر قرار بگيرند يا به صورت كرتي در آيند. بعد از خيساندن بذرهای مورد نظر و ضدعفوني آن ها، دو عدد بذر در عمق ۳ الی ۲ سانتي متري خاک گلدان قرار دهید و روي آن با ماسه يا خاک اره بپوشانید. زمان كاشت در گلدان اواخر زمستان و اوايل بهار مي باشد. درصورت توليد نهال پسته گلداني در گلخانه، مي توان در پاييز يا اوايل زمستان نيز اقدام به كاشت بذرها نمود. از دیگر مزاياي اين روش علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، بالا بودن بازده توليد نهال، سهولت و عدم محدوديت زماني در امر جا به جايي گلدان ‌ها مي باشد.

کاربران عزیز بسته به مکان و شرایط مورد نظر محیطی خود از یکی از دو روش درج شده در این مقاله جهت کاشت پسته استفاده نمایید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

وب‌ سایت

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

ورود


نام کاربری یا نشانی ایمیل


رمز عبور

مرا به خاطر بسپار


پرورش پسته بسیار ارزشمند است پرا که پسته یکی از خوراکی های مورد علاقه ی اکثر مردم جهان است. نکته جالب در مورد پسته این است که خوردن زیاد آن باعث بیماری نمیشود و به سلامتی شما ضرر نمیرساند. اکثرا بر این باورند که پرورش پسته یک کار مشکل و سخت است در حالیکه سخت در اشتباه هستند.در این مقاله قصد داریم تا پرورش پسته را بصورت کامل و از ابتدا تا بسته بندی و فروش آن برای شما شرح دهیم .

تنها نکته ی قابل توجه برای پرورش پسته ، بلند مدت بودن دوره ی رشد آن است. وقتی پرورش پسته را شروع میکنید تا زمانیکه به یک محصول مناسب برسید باید بین 5 تا 8 سال صبر کنید. اما با توجه به ارزش بالای پسته و توانایی صادراتی آن میتوان گفت که واقعا ارزش صبر کردن و منتظر ماندن برای یک محصول خوب را دارد. اگر آماده ی تحمل کردن این صبر هستید ، در ادامه ی مقاله ی با ما همراه باشید !

مناطق مناسب پرورش پسته منطقه هایی هستند که زمستان های سرد داشته باشند. اما نه زمستانی که یخبندان است. همچنین آن منطقه باید تابستانی گرم و مقداری هم باران داشته باشد. مکان های بیابانی نیمه خشک مناطق ایده آلی هستند. پسته ترجیح میدهد دمای هوا بیش از 37 درجه سانتیگراد باشد. همچنین پسته مناطق مرتفع را دوست ندارد. چون مناطق مرتفع اغلب درجه حرارت پایینی دارند و پسته در حرارت کمتر از 9 درجه زیر صفر دوام نمیاورد. مناطق مرطوب هم برای کاشت و پرورش پسته مناسب نیستند.

شما میتوانید هم دانه ی پسته بکارید و هم نهال پسته بکارید. کاشتن دانه پسته ممکن است چندی سال طول بکشد تا به نتیجه برسد. به خاطر همین اگر شما هم مثل من فرئی کم صبر هستید ، توصیه میکنم از نهال های پسته استفاده کنید.کاشت پسته

برای تولید آجیل درخت ماده پسته نیاز به درخت نر دارد. بصورت معمول و تجربی شما نیاز دارید تا به ازای هر 15 درخت ماده ، 1 درخت نر بکارید. اما مشکل اینجاست که تشخیص نهال نر و ماده از هم تا قبل از 7 سال کار دشواری است. اغلب برای اینکه مطمئن شوند که یک نهال پسته در میان نهال های ماده قرار دارد ، چندین نهال به ظاهر نر میکارند تا مطمئن شوند حتما یک نهال نر وجود دارد.

درمورد تعیین جنسیت گیاه پسته در مراحل اولیه در بیشتر مطالعه کنید.

اگر تصمیم گرفته اید که به جای کاشت نهال ، بذر پسته را بکارید باید به این نکته توجه کنید که حتما بذر خام آنرا خریداری کنید. برای خرید یک بذر مناسب میتوانید از بذرفروشی های معتبر خریداری کنید. برای پرورش پسته و تبدیل آن به یک درخت بالغ به نکات زیر توجه کنید:

بهترین مکان برای پرورش پسته جایی هست که نور خورشید بصورت کامل به آن بتابد. پرورش پسته نیاز به خاکی مغزی دارد. همچینین برای رشد مناسب نهال ها باید میزان اسیدی یا بازی بودن خاک را تنظیم کنید. پسته به خاکی با PH بین 7 تا 7.5 علاقه مند است. این میزان به معنی خنثی بودن میزان اسیدیته خاک میباشد.

پیشنهاد ویژه آبان کالا : “ چگونه PH خاک را با وسایل خانگی خودمان اندازه بگیریم؟ “

درخت پسته میتواند تا 10 متر رشد کند پس هنگام کاشت باید حواستان به فاصله ها باشد. نهال را با فاصله ی 4 تا 5 متر از هم بکارید و بین ردیف به اندازه ی 5 تا 6 متر فاصله بگذارید. دقت کنید در اطراف نهال شما سیم برقی یا جسن های دیگر مزاحمت ایجاد نکنند.

نهال ها تا 3 یا 4 سالگی میتوانند داخل گلدان ها زندگی کنند.البته در این مدت باید حواستان به مواد مغزی خاک باشد و خاک را تقویت کنید. بعد از آن حتما باید آنها را در باغ بکارید. زمان مناسب برای انتقال نهال پسته فصل پاییز یا بهار است.

قدم بعدی حفر گودال برای کاشتن نهال پسته است. گودالی که حفر میکنید باید دوبار ارتفاع ریشه ی شما عمق داشته باشد و همچنین دوبرابر قطر توپ ریشه پهنا داشته باشد. این مقدار بری این است که ریشه های نهال شما به اندازه کافی فضا برای رشد داشته باشند . قبل از کاشت خاک را از نظر میزان اسیدیته و مقدار مواد مغزی بررسی کنید.گیاه را داخل گودال قرار دهید و آنرا بصورت عمودی نگهدارید و خاک اطراف ریشه آنرا با خاک کنید.

بعد از قرار دادن نهال حتما آبیاری کنید تا منفذ های خالی مانده از آب پر شوند و اینگونه از پوسیدن ریشه ها جلوگیری کنید.

درخت پسته با مناطقی که آب فراوان ندارند براحتی کنار می آید. شما لازم نیست آبیاری را بصورت روزانه یا حتی هفتگی انجام دهید. خاک محل کشت باید در فاصله بین دو آبیاری خشک شود. در ماه هایی که بارش باران دارید نیازی به آبیاری درخت تان نیست. اما برای ماه هایی که بارندگی کم است نیاز به آبیاری دارید. اگر بصورت ماهیانه درخت تان را آبیاری میکنید باید توجه کنید که آبیاری به اندازه کافی عمیق باشد تا ذخیره مناسبی برای ادامه داشته باشد. بهترین حالت آبیاری برای درخت پسته یک هفته در میان است. مراقب زرد شدن برگ درختان باشید. زرد شدن برگ ها گاهی بدلیل رطوبت و آب زیاد رخ میدهد.

در زمستان درخت تان به خواب میرود و نیازی به آبیاری ندارد. پس از دی ماه به بعد نیازی به آبیاری ندارید و باید منتظر بهار باشید.

بهترین زمان برای کود دهی به درخت پسته ، فصل بهار است. بعد از عبور کردن از زمان سرما و خطر برگشتن سرما بهترین موقع برای کود دهی است. این کار به شکوفایی و رشد بیشتر و سریعتر درخت تان کمک میکند. کود 10-10-10 را امتحان کنید. این کود علاوه بر مواد معدنی و ازگانیک شامل ازت ، فسفر ، پتاس کلسیم ، آهن و منیزیم است. به ازای هر 2 سانتی که درختان قطر دارد ، نصف فنجان کود برای آن بریزید.

کود را فاصله 30 سانتی متری درخت و در زیر خاک قرار دهید و بعد از کود دهی آبیاری کنید تا استفاده از آن برای درخت آسان شود. در هر سال دوبار کوددهی کنید و سعی کنید این کود دهی در مدت رشد باشد. هرگز بیش از 5 فنجان به درختان کود ندهید . این باعث آسیب رساندن به درخت میشود .

مثل هر درخت دیگری ، درخت پسته شما نیز به هرس کردن نیاز دارد. بهترین زمان برای هرس کردن زمستان است. بعنی وقتی درخت به خواب فرورفته . هرس کردن باعث میشود تا درخت انرژی بیشتری برای سال جدید کسب کند و درواقع جلوی اتلاف انرژی را بگیرد. معمولا درخت شما به هرس سنگین نیاز ندارد. هنگام هرس کردن مراقب باشید چون بریدن بعضی از شاخه نه تنها باعث رشد نمیشوند. بلکه باعث کم شدن رشد درخت میشوند.

پیشنهاد ویژه آبان کالا: چگونه ” بدون ترس ، هرس کنیم ؟ “

هنگام هرس توجه کنید که پایین ترین شاخه باید حدود 60 تا 70 سانتیمتر بالا تر از سطح خاک باشد. هر شاخه ای که پایین تر از این سطح هست را حذف کنید. یک شاخه را بعنوان تنه ی اصلی انتخاب کنید و شاخه هایی که باعث سایه افتادن روی تنه ی اصلی میشوند را حذف کنید.

هر فصل و هرموقع از طول فصل رشد اگر علف هرزی دیدید آنرا جدا کنید. سعی کنید تمام منطقه را بدون علف هرز نگهدارید. ابعد از مدتی که نهال ها رشد کردند و درخت ها به قدری رسیدند که سایه درست کنند، حجم علف های هرز به اندازه قابل توجهی کم میشود.

توصیه میکنم برای مطالعه درمورد آفات پسته به این لینک مراجعه کنید.

وقتی بلخره و درنهایت پسته ها رسیدند نوبت به برداشت آنها میشود. از نشانه های اینکه مطمئن شوید پسته هایتان رسیده اند این است که رنگ پوسته ها از سبز و زرد به قرمز تغییر میکند و گاها پوسته ترک میخورد. وقتی این نشانه هارا مشاهده کردید باید سریعا برای برداشت محصول تان اقدام کنید. چون در این بازه محصول شما بسیار آسیب پذیر است و امکان دارد آفات به آن حمله کنند.

برداشت پسته خیلی آسان است. فقط کافیه درخت را بلرزانید تا پسته ها به زمین بریزند و شما آنها را جمع کنید. فراموش نکنید که درختان پسته ، درختانی دوساله هستند. یعنی یک سال محصول زیاد میدهند و یکسال محصول کمتر . میانگین محصول دهی درختان جوان پسته بین 1 تا 2 کیلوگرم محصول خالص است.یا  3  تا 6 کیلوگرم محصول تازه .  همینطور که درخت شما بزرگتر و بزرگتر میشود حجم محصولات تولیدی اش هم بیشتر میشود. بطوریکه در بین سال های 7 تا 10 ام بین 6 تا 10 کیلوگرم آجیل خشک به شما میدهد. یک درخت بالغ پسته میتواند تا 15 کیلوگرم آجیل خشک برای شما تولید کند.

همانطور که قبل تر هم به آن اشاره کردم ، پرورش پسته به صبر نیاز دارد. اما بعد از اینکه انتظار ها به پایان رسید شما میتوانید از نتیجه ی کار خودتان لذت ببرید و در دریای پسته غرق شوید.

امیدوارم این مطلب تمام سوالات شما را جواب و برای شما مفید واقع شده باشد. اگر همچنان سوالی دارید میتوانید از پایین همین صفحه آنرا مطرح کنید.

با ثبت نام در ویرگول به آرشیو بزرگی از مقالات مرتبط با این موضوع دسترسی خواهید داشت




از این پس او نمی‌تواند پروفایل کاربری و مطالب شما را ببیند.

اقلیم مناسب مورد نیاز پسته اولین قدم برای احداث باغهای پسته شناخت دقیق از شرایط آب و هوایی منطقه می باشد و انجام هر گونه فعالیتی بایستی با آگاهی از وضعیت اقلیمی مناطق صورت پذیرد در غیر اینصورت سرمایه گذاری ، با ریسک پذیری زیادی همراه خواهد بود. در جدول زیر شرایط محیطی مناسب ، قابل تحمل و نامناسب کاشت پسته ارائه شده است.

* خسارات عمده ای که سرمای دیررس و گرمای زودرس بهاره در بعضی از مناطق به محصول پسته وارد می کند می طلبد که برای انتخاب رقم مناسب و سازگار با مناطق، مطالعه و بررسی دقیق اولیه به عمل آید

شرایط آب و خاک خاک به عنوان بستر رشد و نمو درختان و آب به عنوان جریان دهنده کلیه مواد غذایی (به استثناء کربن) و مهمترین ماده ترکیبی نسوج گیاهی، از اساسی ترین فاکتورهای استقرار و رشد درختان می باشند، با توجه به تنوع آب و خاک، شناخت دقیق از وضعیت آب و خاک منجر به تصمیم گیری هدفدار در انتخاب محل احداث باغ پسته می گردد. درختان پسته در خاکهای غنی، شنی لومی و با عمق زیاد و با EC آب و خاک پایین تر محصول خوب می دهند. احداث باغات پسته در آب و خاک مرغوب، باصرفه تر، اقتصادی و برگشت سرمایه سریع تر می باشد. تحمل پذیری پسته در شرایط شوری نسبی آب و خاک دلیل بر کاشت آن در خاکهای فقیر و شور نمی باشد بطوریکه با فقر خاک وبالارفتن شوری، عملکرد در واحد سطح کاهش یافته و بتدریج باغات غیراقتصادی می شوند. در جدول زیر EC مناسب، قابل تحمل و نامناسب آب و خاک برای درختان پسته ارائه شده است.علاوه بر شوری بالای آب و خاک، وجود لایه سخت، شوری و قلیائیت خاک، وجود یک لایه کاملاً شنی در زیر لایه رسی، بالابودن سطح سفره های کاذب آب (زه) یا به عبارتی بالا بودن سطح ایستابی از عوامل محدود کننده کشت پسته می باشد که قبل از احداث باغ لازم است توسط متخصصین آب و خاک بررسی و در صورتیکه عوامل محدود کننده قابل رفع و شرایط ، قابل اصلاح باشد نسبت به اصلاح و سپس برای احداث باغ اقدام و در غیر این صورت بهتر است از احداث باغ صرفنظر گردد.

آگاهی از عوامل محدودکننده خاکی و حذف آنها از شرایط موجود مزرعه، از نکات فنی بسیار مهم می باشد. به همین دلیل این عوامل در قالب جدول زیر ارائه می گردد.کاشت پسته

عوامل محدود کننده خاکی برای کشت پسته

      شاخص

واحد

مناسب

قابل تحمل

نا مناسب

فاصله بین درختان

متر

4-3

3-2

کمتر از 2

 فاصله بین ردیفها

متر

7-6

6-4

کمتر از 4

6- نصب قیم:    برای نگهداری نهال و جلوگیری از خم شدن در مقابل باد نصب قیم الزامی  می باشد واین قیم حداقل باید برای دو سال در کنار نهال قرار گیرد. اتصال قیم به نهال توسط نوار پهن و نرم صورت می گیرد تا آسیبی به پوست نازک نهال وارد نشود. 7- احداث بادشکن- در مناطق بادخیز که وزش باد تعادل اسکلتی درختان را به هم می زند و منجر به خسارت می گردد توصیه می شود در جهت عمود بر بادهای غالب منطقه و بفاصله 5 متر از اولین ردیف اقدام به کاشت بادشکن نمایید . مناسبترین درخت بادشکن در مناطق پسته خیز پسته نر می باشد که در این حالت فاصله بین درختان پسته نر به عنوان بادشکن 3-2 متر می باشد. از مزایای دیگر این بادشکن پراکنش گسترده و پوشش مطلوب گرده در زمان گرده افشانی می باشد . پیوند درختان پستهسه روش پیوند زنی در پسته کاربرد دارد :  پیوند لوله ای ،  پیوند شکمی و پیوند اسکنه ای. پیوند اسکنه ای از قدیم الایام در ایران کاربرد داشته، که به تدریج کنار گذاشته شده است. هم اکنون استفاده از پیوند لوله ای به دلیل سادگی، سرعت عملیات و درصد بالای جوش خوردن بین پایه با پیوندک رواج یافته و  درختان پسته با استفاده از این روش تکثیر می شوند. از آنجا که درخت پسته از نوع درختان صمغ دار است، ایجاد هر گونه خراش در تنه یا در شاخه های آن موجب تراوش صمغ می گردد که در مجاورت هوا سفت می شود. بنابراین در پیوند شکمی نهال پسته، شکاف افقی در پایین شکاف عمودی زده  می شود  تا صمغ مترشحه از شکاف افقی مانع رویش و رشد جوانه پیوندک نشود.آماده سازی پایه، تهیه پیوندک وانجام عمل پیوند زنی:        در اسفند ماه نهالهای 3-2 ساله پسته در زمین اصلی سربرداری می شوند. پس از رشد جوانه های جانبی، بسته به نوع آرایش تنه درخت، 3-1 شاخه جانبی بر روی پایه اصلی نگهداری شده و سایر شاخه ها حذف و بر روی شاخه های باقیمانده عملیات پیوند انجام می گیرد. در پیوند لوله ای هم اندازه بودن قطر پایه و پیوندک ضروری است، به همین منظور ابتدا پایه و شاخه مناسب پیوندک انتخاب می شود. زمان مناسب برای پیوند نهالهای پسته به طور عمده در اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد یعنی هنگامی است که درخت به راحتی پوست می دهد و دمای هوا در حد معتدل قرار دارد.      برای تهیه پیوندک حدود 3-2 سانتیمتر بالاتر از جوانه، شاخه را قطع کرده، سپس از 2 سانتیمتری زیر جوانه با چاقوی پیوند زنی پوست دور تا دور بریده می شود. بعد با انگشت پوست برش خورده را به آرامی چرخانده تا پوست حاوی جوانه به راحتی و به طور کامل از چوب جدا شود. پیوندک آماده شده به شکل استوانه ای حاوی جوانه می باشد. شاخه های جانبی نگهداری شده بر روی پایه نیز سربرداری شده و سپس به فاصله 3-2 سانتیمتر از بالا دور تا دور شاخه برش داده می شود و به روش تهیه پیوندک، پوست جدا می شود .     پس از آماده شدن پایه و پیوندک، پیوندک را که به شکل استوانه است روی چوب پایه قرار داده و به آرامی در محل خود مستقر می نمایند. در نهایت محل پیوند با نوار، به طور مناسب بسته می شود. توصیه می شود پیوند در ارتفاع 50-40 سانتیمتری پایه صورت گرفته و نهال به صورت تک تنه هدایت شود.  نسبت مناسب تعداددرختان نر به ماده:بررسی‌ها و تحقیقات نشان می‌دهد كه دورترين فاصلة موثر برای گرده‌افشاني كه منجر به رسیدن حداقل يك دانه گرده به هر گل‌ماده می‌شود، 20متر است. بنابراين قرارگرفتن يك درخت‌نر در مركز يك بلوك 5×5 درختان ماده، تراكم گرده مناسبي را در باغ ايجاد مي‌كند .

 در مناطقي كه تاكنون پسته‌كاري صورت نگرفته يا امكان پراكندگي مناسب گرده در اثر شرايط محيطي كم است، بايد رديف بيروني، عمود بر جهت بادغالب، با يك رديف درختان نر در نظر گرفته شود. هنگاميكه تراكم كافي از دانه‌هاي گرده در باغ وجود نداشته باشد، تعداد پسته درخوشه كاهش يافته و معمولا ميوه‌ها بصورت انتهايي تشكيل مي‌شوند. در صورتيكه گرده كافي در باغ وجود داشته باشد، گلها تقريبا بافواصل زماني كوتاه تلقيح شده و باهم شروع به رشد مي‌كنند و اختلافات زيادي از لحاظ اندازه بين آنها پديد نمي‌آيد.گلدهی همزمان با رقم ماده مهمترين مشخصه يك رقم نر مناسب است. گلدهي رقم نر بايد يك و يا دوروز زودتر از گلدهي درختان ماده شروع شده و كل طول دوره گلدهي رقم ماده را پوشش دهد. هرچه رقم‌نر پررشدتر باشد، زودتر به مرحله گلدهي رسيده و گلهاي بيشتري توليد مي‌كند. بنابراين مقدار گرده توليدي افزايش مي‌يابد.عملیات بعد از پیوند:     پس از پیوند، آبیاری باید منظم و به فواصل 14 روز یکبار انجام شود. جوانه ها و پاجوشهایی که از زیر محل پیوندک و بر روی پایه ایجاد می شود، باید قطع گردد.      حدود 20-15 روز پس از عملیات پیوند زنی، با اطمینان کامل از جوش خوردن پیوند، نوار پیوند باز شود.

هرس فرم درختان پسته:

    هدف از انجام هرس فرم، ايجاد اسكلت قوي و محكم، شكل مناسب و مورد نظر ، تحريك رشد شاخه هاي مناسب براي ايجاد تاج متراكم و متوازن  و افزايش رشد شاخه‍ هاي نگهداري شده مي باشد. هرس فرم جامي جهت ايجاد شكل مناسب درختان پسته توصيه مي شود و مراحل اجراي آن به شرح ذيل است : در سال اول پس از كاشت نهال در محل باغ عمليات پيوند بر روي نهال‍هاي كاشته شده انجام می گيرد. در اولين فصل خواب عمليات سربرداي شاخه هاي پيوندي از ارتفاع 100-90 سانتي‍متري انجام مي ‍شود.  در دومين فصل رشد، شاخه هاي جانبي اوليه ايجاد شده از درختان سربرداري شده به عنوان اسكلت اوليه درخت انتخاب مي ‍شوند. در دومين فصل خواب سربرداري شاخه هاي اوليه از ارتفاع 30-25 سانتي‍متري صورت می گيرد. در سومين فصل رشد عمليات حذف پاجوش و جلوگيري از رشد بيش از حد شاخه هاي جانبي انجام مي ‍شود. در فصل خواب سال سوم سربرداري شاخه هاي ثانويه همانند سال دوم خواهد بود. در چهارمين فصل رشد  شاخ‍ه هاي مورد نظر و پاجوش هاي اضافي حذف مي ‍شوند. در فصل خواب سال چهارم فقط شاخ‍هاي باريك، بلند و آنهايي كه داراي رشد عمودي و باعث رقابت هستند، حذف مي شوند.

درفصل خواب پنجم شكل و اسكلت مورد نظر بايستی تكميل شده باشد. اگر هرس برخي از شاخه ها، اثر مثبتي روي تكميل شكل دارد  بايد .سريعاً انجام شود. متاسفانه در بيش از 90 درصد باغات پسته، هرس فرم انجام نشده و درختان موجود به شيوه سنتي (درختچه اي) پرورش يافته اند.منابع:-    راهنمای پسته – 1381- دفتر خدمات تکنولوژی آموزشی وزارت جهاد کشاورزی- بهمن پناهی ، علی اسماعیل پور ، فرزاد فربود ، منصور موذن پور کرمانی ، حسین فریور مهین-    اصول کاربردی کاشت و مراقبت باغ پسته- 1384  –  میر بهروز غیبی ، سهراب جوادی خسرقی – نشر علوم کشاورزی کاربرد-    خبرنامه پسته انجمن پسته ایران- سال سوم شماره  50

پسته یکی از آجیل‌های موردعلاقه‌ی اکثر مردم جهان است. پسته به علت داشتن مواد مغذی اهمیت بسیار زیادی در تغذیه دارد. پسته منبع عالی پروتئین، آنتی‌اکسیدان و فیبر است. همچنین غنی از مواد معدنی، پتاسیم، آهن، کلسیم، روی، مس و سدیم است. این طلای سبز ایران به دلیل کیفیت عالی، در دنیا طرفداران زیادی دارد؛ بنابراین پسته یکی از محصولات مهم ایران در صادرات به شمار می‌رود. مناطق مناسب برای کشت و پرورش پسته، مناطق بیابانی گرم و نیمه‌خشک است که دارای تابستان‌های طولانی، گرم، خشک و زمستان‌های معتدل هستند. همچنین در مکان مناسب کشت پسته باید نور خورشید به‌صورت کامل به آن منطقه بتابد. درخت پسته دارای مقاومت در برابر خشک‌سالی است. دوره‌ی رشد این محصول بسیار طولانی است؛ بنابراین اگر به دنبال محصول زودبازده هستید به دنبال کاشت درخت پسته نروید. این گیاه دوپایه است و درختان نر و ماده آن از یکدیگر جدا هستند. اگر می‌خواهید دانه پسته را در خانه کشت کنید لازم است مواردی را در این مورد رعایت کنید.

برای آشنایی با نحوه کشت پسته در گلدان با ما همراه باشید.

برای کشت هر محصولی ازجمله پسته شما باید ابتدا این موارد را بررسی کنید:

– بررسی منطقه: ابتدا باید اقلیم منطقه مورد کشت را بررسی کنید. آب‌وهوای مناسب برای کاشت پسته در مناطق گرم و نیمه‌خشک است.کاشت پسته

– بررسی خاک و تسطیح زمین: خاک‌های لوم شنی عمیق با پی اچ خنثی برای کاشت پسته بسیار مناسب هستند. همچنین باید نسبت به تسطیح زمین اقدامات لازم را انجام دهید.دح

– تهیه بذر مناسب: می‌توانید برای کاشت پسته از نهال و یا بذر آن استفاده کنید. در صورت استفاده از بذر، باید بذر سالم و بدون هیچ بیماری و آفتی را از مراکز معتبر تهیه کنید.

– اگر برای کاشت پسته از بذر استفاده می‌کنید، حتماً بذرها را حدود 24 ساعت در آب خیسانده و آن‌ها را ضدعفونی کنید. به این نکته توجه کنید که استفاده از بذر برای کاشت پسته ممکن است چند سالی طول بکشد تا به نتیجه برسید؛ بنابراین بهتر است از نهال این درخت استفاده کنید.

– بذرها را به مدت چند روز در پارچه‌ی مرطوب نگه‌دارید. بذرها را می‌توانید به گلدان انتقال دهید و بعد از تبدیل‌شدن به نهال آن‌ها را کشت کنید.

– همچنین در مرحله‌ی بعد می‌توانید بذرهای جوانه‌زده را به زمین اصلی انتقال دهید. بذرهای جوانه‌زده را پس از گاورو شدن زمین کشت کنید. سپس روی بذرهای داخل هر گودال را با ماسه بپوشانید.

– درصورتی‌که از نهال پسته برای کشت آن استفاده می‌کنید. عمق حفره باید به صورتی باشد که ریشه‌ها به‌راحتی در آن پخش شوند. باید فاصله بین نهال‌ها را به‌خوبی رعایت کنید. نهال‌های پسته را بافاصله‌ی 4 تا 5 متر و فاصله‌ی بین ردیف‌های 5 تا 6 متر کشت کنید.

– اقدامات لازم آبیاری، هرس کردن، حذف علف‌های هرز و کنترل آفات و بیماری‌ها را انجام دهید.
– برداشت پسته باید در زمان مناسب انجام شود. زمان برداشت پسته به عوامل بسیاری بستگی دارد اما معمولاً در اوایل شهریورماه باید اقدام به برداشت کرد.

همان‌طور که قبلاً هم اشاره کردیم. شما می‌توانید برای کاشت پسته از نهال و یا بذر آن استفاده کنید. در اینجا روش کاشت دانه پسته در خانه را به‌طور کامل آموزش می‌دهیم.

لازم است شما ابتدا بذر خام پسته را تهیه کنید. سپس باید موارد زیر را انجام دهید:

– بذرها را شستشو و ضدعفونی کنید.

– بذرها را داخل یک پارچه مرطوب نگه‌دارید. دستمال مرطوب را به مدت یک هفته در دمای اتاق قرار دهید. دستمال باید مرطوب باشد و در محیط گرم قرار گیرد.

– بهترین زمان برای کاشت درخت پسته در گلدان‌ها، اواخر زمستان یا اوایل بهار است.

– دو عدد بذر را در 3 سانتی‌متری خاک گلدان قرار دهید و آن‌ها را با ماسه بپوشانید.

– بعد از جوانه زدن دانه‌ها باید آن‌ها را داخل یک گلدان کوچک دارای خاک سبک با زهکش مناسب قرار دهید. سپس تا ریشه زدن دانه‌ها صبر کنید و بعد آن‌ها را در گلدان بزرگ‌تری برای تبدیل به نهال نگه‌دارید.

– نهال‌ها تا حدود 4 سال می‌توانند در گلدان‌های با خاک مغذی سالم بمانند.

– بهترین زمان برای انتقال نهال‌ها به باغ یا درواقع همان زمین باغچه خانه، در فصل پاییز یا بهار است.

– مرحله‌ی بعد حفر گودال‌های مناسب برای کاشت نهال‌ها در زمین است. اگر تعداد نهال‌های شما زیاد بود باید آن‌ها را بافاصله‌ی 4 تا 5 متر از هم بکارید و بین ردیف‌ها به‌اندازه‌ی 5 تا 6 متر فاصله بگذارید.

– پسته درختی دوپایه است و درخت ماده پسته به درخت نر نیاز دارد؛ بنابراین شما به ازای هر 10 تا 15 درخت ماده، یک درخت نر باید بکارید.

– بعد از قرار دادن نهال‌ها لازم است حتماً آبیاری انجام شود. درختان پسته در شرایط رطوبت، بسیار ضعیف عمل می‌کنند و اگر زیاد آب بخورند در معرض پوسیدگی ریشه و بیماری‌های قارچی قرار می‌گیرند.

– اقدامات هرس را درست زمانی که درخت به خواب‌رفته، یعنی در زمستان انجام دهید.

– اقدامات لازم در مرحله داشت را به‌خوبی انجام دهید. بررسی علف‌های هرز و حذف آن‌ها، بررسی آفات و بیماری‌ها و توجه به نیازهای آبی و مواد مغذی درختان ازجمله این اقدامات هستند.

– با رسیدن محصول باید برداشت محصول آغاز شود. یکی از نشانه‌های رسیدن محصول این است که رنگ پوسته‌ها از سبز و زرد به قرمز تغییر می‌کند. برای جلوگیری از آفت زدن محصول، باید سریعاً نسبت به برداشت آن اقدام کنید.

 – به ثمر رسیدن درخت پسته به زمان زیادی نیاز دارد؛ بنابراین در این زمینه بسیار صبور باشید.

– درخت پسته در سال هشتم شروع به میوه دادن می‌کند و در پانزده‌سالگی به‌طور کامل میوه می‌دهد.

-برای کاشت درخت پسته بهتر است از نهال آن استفاده شود؛ زیرا استفاده از نهال باعث افزایش بازده می‌شود.

– در انتخاب منطقه موردنظر برای کاشت پسته بسیار دقت کنید. همچنین این درخت در رطوبت زیاد عملکرد خوبی ندارد.

– درخت پسته در خاک‌های شور می‌تواند رشد کند؛ اما بهتر است شرایط مناسب برای رشد آن فراهم شود.

– درخت پسته قادر است دمای 45 درجه‌ی سانتی‌گراد در تابستان‌ها و دمای 20- درجه سانتی‌گراد را در زمستان‌ها به‌خوبی تحمل کند؛ بنابراین به‌راحتی می‌توان منطقه مناسب کشت پسته را شناسایی کرد.

– اجازه دهید بذرها نیم سانت جوانه بزنند سپس آن‌ها را به زمین انتقال دهید. دقت کنید که جوانه بذرها به سمت پایین باشد و روی آن‌ها را با مخلوطی از کود گاوی و ماسه بپوشانید.

– آبیاری در اواسط آبان را باید متوقف کنید. درواقع آبیاری درختان پسته باید در زمان مناسب انجام شود.

– در زمان رسیدن میوه درخت پسته، باید بلافاصله برداشت آن انجام شود؛ زیرا در آن زمان در برابر بیماری‌ها و قارچ‌ها آسیب‌پذیر است.

– پسته برداشت‌شده را بلافاصله باید به مراکز فرآوری و بهداشتی انتقال دهید.

کاشت پسته

کشاورزی از بخش‌های پایه و اساسی اقتصاد هر کشوری است. درواقع رشد و توسعه در این بخش، زمینه‌های لازم برای توسعه دیگر بخش‌ها را فراهم می‌کند. محصولات کشاورزی که بخش مهمی از صادرات را به خود اختصاص می‌دهند از ارزش بسیار بالایی برخوردارند. یکی از این محصولات باارزش، پسته است. پسته آجیلی گران و باارزش که از دیرباز در نقاط مختلف کشور ما کشت‌شده است. کشور ایران مقام اول جهان را در تولید پسته به خود اختصاص داده است. پسته تمایل زیادی به رشد در مناطق نیمه بیابانی دارد و نیاز آبی پایینی نسبت به سایر محصولات دارد. با توجه به تقاضای بالای این محصول در جهان، کشت این درخت می‌تواند اقتصادی و سودآور برای کشاورزان باشد. همچنین درصورتی‌که این محصول را برای مصرف و استفاده خود می‌کارید. با رعایت کردن نکاتی درباره‌ی کشت و پرورش درخت باارزش پسته، می‌توانید محصولی باکیفیت به دست آورید و از آن نهایت لذت را ببرید.
 

نویسنده

تلفن (مهندس ایزدی ) : 4614 – 971 – 0936

ایمیل : saeidizadipoor@gmail.com

تماس با ما : تماس با ما

نگارش انواع طرح توجیهی و بیزینس پلن

© کلیه حقوق محفوظ است , ایجاد شده توسط    شرکت الماس طرح البرز


نمونه طرح توجیهیDownloads-icon

اطلاعیه:

خرید بالای ۲۰۰هزار تومان رایگان ارسال می‌گردد.

یک درصد از درآمد های نازبو صرف کمک به محیط زیست می شود.

خرید از نازبو به منزله قبول قوانین سایت است.

نازبو را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

ارسال پستی سفارشات به تمامی نقاط کشور

شما اینجا هستید:
نازبو / آموزش و مقالات / راه‌ های کاشت پسته

برای کاشت پسته، بیشتر مناطق بیابانی گرم و نیمه خشک مناسب هستند چرا که تابستان‌های این مناطق، گرم و خشک طولانی هستند و زمستان‌های مناسب و معتدل دارند. مکانی که پسته در آن کاشت می‌شود، باید به اندازه کافی نور خورشید ببیند. درخت پسته مقاومت زیادی به خشکسالی دارد و دوره رشد بسیار طولانی دارد و دارای دو پایه نر و ماده دارند که از یکدیگر جدا هستند. برای خرید بذر میوه های کمیاب به فروشگاه بذر گل و گیاه نازبو مراجعه کنید.

پسته که به طلای سبز ایران مشهور است، آجیلی مقوی، انرژی‌زا و خوشمزه است که مورد علاقه اکثر مردم می‌باشد. این آجیل به خاطر وجود مقدار زیاد مواد مغذی در آن، اهمیت بسیار زیادی در بین مواد غذایی دارد. پسته سرشار از آنتی اکسیدان‌ها، فیبر و همچنین منبع غنی و سرشار از پروتئین است. همچنین دارای مقادیر زیادی آهن ، پتاسیم ،کلسیم ، مواد معدنی ، روی ، مس ، پتاسیم و … است که  بدن برای تقوت به آنها نیاز دارد. بنابراین می‌توان گفت پسته یکی از محصولات بسیار مهم و مغذی می باشد که ارزش کاشتن در مناطق مختلف را دارد. برای کاشت پسته، بیشتر مناطق بیابانی گرم و نیمه خشک مناسب هستند چرا که تابستان‌های این مناطق، گرم و خشک طولانی هستند و زمستان‌های مناسب و معتدل دارند.

مکانی که پسته در آن کاشت می‌شود، باید به اندازه کافی نور خورشید به آن بتابد. درخت پسته  مقاومت زیادی در برابر خشکسالی دارد و دوره رشد بسیار طولانی دارد و دارای دو پایه نر و ماده دارند  که از یکدیگر جدا هستند.کاشت پسته

درخت پسته در بیشتر خاک‌ها به راحتی رشد می‌کند. در خاک آهکی و شور نیز مقاومت خوبی دارد و می‌تواند به راحتی رشد می‌کند. ولی در زمین‌های کم‌عمق و سنگلاخی نتیجه مطلوبی نمی‌دهد. بهترین و مناسب‌ترین خاک برای رشد پسته، خاک‌های شنی و رسی  است که به طور مطلوب زهکشی شده باشند. همچنین درخت پسته نیاز به آبیاری چندانی ندارد و به مقدار کمی که آبیاری شود نیاز به آب آن برطرف می‌شود.درخت پسته مثل بیشتر درختان میوه سردسیری است و در پاییز به خواب زمستانی نیازمند است. این درخت از پنج سالگی به بعد میوه می‌دهد و در سن ده تا دوازده سالگی بیشترین ثمر را می‌دهد. جهت خرید خاک مناسب به فروشگاه اینترنتی نازبو مراجعه کنید.

بهترین زمان برای کاشت درخت پسته  در مناطق گرم و معتدل و مناطق نیمه سردسیر، در اواسط تا اواخر پاییز، زمانی که درختان پسته به خواب می‌روند است. اگر در مناطق سردسیری می‌خواهید این درخت را بکارید بهتر است بعد از سپری شدن زمان یخبندان، در اواخر زمستان این کار را انجام دهید. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که در مناطقی که کاشت پسته در فصل پاییز انجام می‌گیرد، باید طوری برنامه ریزی کنید که نهال را در زمانی بکارید که وقت آن را داشته باشد که ریشه آن قبل از رسیدن سرما و یخبندان با زمین جدیدی که در آن کاشته شده است وفق شود و خو بگیرد. این کار را زمانی انجام دهید که حدوداً دو هفته یا سه هفته قبل از بیداری نهال و جوانه زدن آن باشد.

برای کاشت بذر پسته باید اول بذر را به مدت یک شبانه روز در آب قرار دهید و در این مدت چند بار آب آن را عوض کنید بعد از گذشت ۲۴ ساعت ، بذرها را از آب خارج کرده و حتماً ضدعفونی کنید و لای پارچه‌ای که آب را به خود نگه دارد مثل یک عدد حوله، قرار داده و در جای تاریکی که تا حدودی گرم هم باشد قرار داده و مدام پارچه‌ها را خیس نگه دارید تا بذر در درون آن به خوبی رشد کند و جوانه بزن اما کاملاً مراقب باشید که مقدار رطوبت پارچه، آنقدر زیاد نباشد که باعث جمع شدن آب شود.

به این صورت بذر شروع به نیش زدن می‌کند و می‌توانید آن را در گلدان بکارید.

قبل از اینکه بذر را در زمین یا گلدان بکارید، سعی کنید کمی داروی قارچ‌کش با آب مخلوط کنید و بر روی بذر بپاشید مقدار قارچ کش باید در اندازه ای که بر روی بسته‌بندی آن نوشته شده است، استفاده شود.

بهتر است برای کاشت پسته در گلدان، از اواخر زمستان و اوایل بهار شروع کنید.

برای کاشت پسته در گلدان باید ابتدا گلدان را از خاک مورد نظر پر کنید سپس با انگشت دست، درون خاک سوراخی به اندازه یک بند انگشت درست کنید و طوری که نیش بذر به سمت پایین باشد، آن را در سوراخ قرار دهید و به آرامی بر روی آن را خاک بریزید. برای خرید خاک کلیک کنید.

پسته با هیچ نوع خاکی مشکل ندارد و در بیشتر خاک‌ها رشد مناسب دارد اما ترکیب خاک با ماسه می‌تواند برای رشد آن بهتر باشد، برای اینکه پسته رسد خیلی خوب و مناسبی داشته باشد سعی کنید از ترکیب ماسه با خاک لومی (زراعی مرغوب)، مقداری کود دامی (بهترین نوع آن کود گاوی پوسیده است) و یا مقداری خاک‌برگ پوسیده، با هم مخلوط کنید و در حفره ای که برای کاشت پسته  آماده کرده اید، بریزید.

 درخت پسته، هم در برابر سرما و هم گرما استقامت دارد. این درخت می‌تواند در زمستان، سرمای تا ۲۰- درجه سانتیگراد را به راحتی تحمل کند و همچنین در مقابل گرمای تابستانی تا حدوداً ۴۵ درجه سانتیگراد نیز مقاوم است.

پسته نیاز آبی پایینی دارد و در مقابل کم آبی و خشکسالی، بسیار مقاوم است. این درخت، بسیار به آفتاب و نور وابسته است و اگر در مکانی که نور خورشید مستقیم بتاب، کاشته شود، تولید محصول بیشتری دارد. این درخت در مکان‌های مرطوب، بسیار بد عمل می‌کند و در صورتی که به آن زیاد آب بدهند، ریشه‌های آن پوسیده و دچار بیماری‌های قارچی می‌شود. ولی بعد از کاشت پسته و قرار دادن نهال‌ در مکان‌هایی که از قبل آماده کرده اید، حتماً آن‌ها را آبیاری کنید.

برای کاشت پسته در زمین دو روش وجود دارد اول اینکه پسته را به طور مستقیم در زمین اصلی بکارید و دوم اینکه آن را اول در گلدان بکارید و بعد از اینکه بزرگ شد به زمین انتقال دهید. برای کاشت پسته در زمین، باید حتی‌الامکان زمینی انتخاب کنید که خاک آن تقریبا لوم و حاصلخیز باشد و عمق خاک حداقل سه متر باشد.

جاهایی که آب زمین شور نیست، از روش اول یعنی کاشت مستقیم بهره می‌برند چرا که نهال به این روش بیشتر و بهتر رشد می‌کند.

اما در روش گلدانی بذر پسته را اول در گلدان می‌کارند و بعد از اینکه سبز شد آن را به زمین انتقال می‌دهند که زمان مناسب برای کاشت این نهال‌ها ، تابستان است. در این روش میزان آبیاری، بسیار کمتر است.

برای کاشت پسته به روش گلدانی، حدوداً اواخر زمستان و اول بهار، در هر گلدان یک یا دو عدد بذر پسته، به عمق دو تا سه سانتی‌متر در خاک گلدان قرار می‌دهند و روی آن را با ماسه می‌پوشانند. برای انتقال نهال‌هایی که در گلدان پرورش داده می‌شوند به زمین و باغ، در فصل پاییز و یا در نیمه اول زمستان اقدام به این کار می‌کنند. از خصوصیات ویژه نهال گلدانی علاوه بر  مصرف کمتر آب می توان گفت که بازده تولیدی و ثمر دادن این نهال‌ها بسیار بیشتر از بقیه است.

بیشتر بخوانید: نکات مهم در کاشت نهال

درخت پسته، از نوع دو پایه است که در زمان کاشت پسته باید گونه نر و ماده را در کنار هم  بکارید و گل‌های نر بر روی درخت هستند و گل‌های ماده هم بر روی درخت دیگر هستند که برای اینکه درخت ثمر دهد باید بین گل‌های نر و ماده، عمل گرده افشانی صورت بگیرد. معمولاً برای گرده‌افشانی بین پانزده تا بیست و پنج درخت، یک درخت نر کافی است

 ثمر دادن درخت پسته، زمان زیادی لازم دارد، این طور که در سال هشتم که از کاشت آن گذشت شروع به میوه دادن می‌کند و در سال پانزدهم  به طور کامل ثمر می‌دهد ؛ بنابراین  اگر چند سال از کاشت پسته گذشت و میوه نداد، صبور باشید. برای کاشت  پسته، سعی کنید، از نهال استفاده کنید تا باعث افزایش بازده شود.

وقتی که میوه درخت پسته کاملاً رسید، بهتر است که بلافاصله عملیات برداشت انجام بگیرد چرا که در این موقعیت، در مقابل بیماری‌ها آسیب پذیر می‌شود.

از دو روش خوابانیدن شاخه و کاشت بذر، برای تکثیر پسته استفاده می‌شود.

یکی دیگر از روش‌های تکثیر پسته استفاده از بذر، برای کاشت و بعد پیوند زدن به شاخه درخت است. که معمولاً باغداران و کشاورزان، بذر پسته را می‌کارند و وقتی که به سن دو یا سه سالگی رسیدند، به آنها هر رقم پسته ای که در نظر دارند را به آن پیوند می‌زنند.

با وجود اینکه پسته در مقابل خشکسالی و کم آبی مقاوم است ولی نباید نسبت به آب دادن آن بی‌تفاوت باشید؛ مخصوصاً در سنین کوچکتر. در سنین کمتر از سه سال سعی کنید هر ده روز یک بار پسته را آبیاری کنید. از سن سه سالگی تا شش سالگی، مدار آبیاری درخت پسته هر دوازده تا بیست روز یک‌بار است و از سن شش به بالا، ماهی یک بار حتماً آبیاری کنید.

همچنین بخوانید: روش‌هایی برای صرفه‌جویی آب در باغبانی

هرس درخت پسته

هرس در حقیقت تربیت درختان است که به اشکال مختلف صورت می‌گیرد. پسته نیز مانند اکثر درختان به هرس نیاز دارد که در زمان‌های مختلف شکل می‌گیرد. پسته مانند اکثر درختان، دوره خواب زمستانی دارد که هرساله در دوره خواب هرس می‌شود. این هرس باعث می‌شود که درخت تمام انرژی خود را به شاخه‌های اضافی ندهد و کمتر ضعیف شود و همچنین جوانه‌های باقی مانده بر روی درخت، تقویت شوند. عملیات هرس بعد از ریزش برگ‌ها و قبل از برآمدن جوانه ها انجام می‌گیرد.

پسته، معمولاً برای باردهی، به دو روش هرس می‌شود اول هرس سربرداری که همان قطع شاخه‌های اضافی و سرشاخه‌ها از محل بریدگی است. که این نوع هرس در درختان بزرگ، باعث به وجود آمدن شاخه‌های کوچک بر روی شاخه‌های سه تا پنج ساله می‌شود. در این نوع هرس باید حداقل یکی از جوانه‌های رویشی را بر روی درخت نگه دارید. این هرس برای جلوگیری از رشد زیاد و نیز برای کمک به ثمردهی بیشتر درخت انجام می‌گیرد.

نوع دیگر هرس پسته، هرس تنک شاخه است که در این روش، شاخه ها را از ریشه در می‌آورند و برای کاهش تعداد شاخه‌ها در درخت می‌باشد. این نوع هرس باعث می‌شود که نور خورشید به راحتی به داخل شاخه‌ها بتابد و رشد شاخه‌های مثمر را بیشتر می‌کند و باعث افزایش تولید میوه می‌شود. این نوع هرس نیز برای محدود نگه داشتن اندازه‌های درخت است که سالانه باید انجام بگیرد.

نکته مهمی که درمورد هرس باردهی درخت پسته باید به آن توجه کرد، این است که هرس باردهی  تابستانه برای درختان جوان را قبل از باردهی انجام دهید. در کل اقدامات برای هرس درخت را باید در زمستان انجام دهید، زمانی که درخت به خواب رفته و جوانه ندارد، چرا که ممکن است این کار به درخت و جوانه‌های آن آسیب بزند.

همچنین بخوانید: هرس درختان و آموزش کاربردی آن

آفات و بیماری های پسته

درخت پسته نیز مانند بسیاری از درختان بیماری و آفاتی دارد که باعث کاهش محصول و همچنین جلوگیری از رشد درخت می‌شود. از جمله آفات این درختان می‌توان به معمولی‌ترین آن‌ها، یعنی پروانه چوب‌خوار پسته، پروانه میوه خوار پسته، پروانه برگ خوار پسته، پروانه‌پوست ‌خوار پسته، پسیل پسته و … نام برد. انواع شپشک‌ها و سن‌ها و کنه‌ها نیز از بیماری‌هایی هستند که درختان پسته به آن مبتلا می‌شوند که برای مبارزه با این بیماری‌ها، باید از روش بیولوژیک و سمپاشی شیمیایی استفاده کنید.

از جمله بیماری‌های دیگری که دامن‌گیر درخت پسته می‌شود، عبارتند از پوسیدگی پسته، بیماری گموز (همان پوسیدگی ریشه پسته است) پژمردگی گل و شاخه و زهرابه آفلاتوکسین، خشکیدگی شاخه و سرشاخه پسته و … است که برای پیشگیری از آنها باید از سمپاشی به وسیله مواد شیمیایی استفاده کنید.


بذر گوجه زنگوله ای قرمز

7,900 تومان

بذر آستریاس میکس میراکل هیبرید

13,900 تومان

کاشت پسته


روغن ولک امولسیون شونده

39,000 تومان

بذر طالبی عسل – شارنتیز ملون

4,900 تومان

کود میکرو کامل – ریز مغذی

4,900 تومان

بذر پاپایا هلند گلد F1 هیبریدی

27,900 تومان


بذر کاکتوس ژمینو گل رنگی

6,900 تومان


پکیج بذر کاکتوس گنبدی

66,000 تومان 49,000 تومان

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه

نام

ایمیل

وب‌ سایت

نازبو در شبکه های اجتماعی

تماس مستقیم با پشتیبانی

اطلاعات حساب:

شماره کارت: ۵۰۲۹۳۸۱۰۲۴۶۴۵۴۹۱ نام صاحب حساب: ابوالفضل یاوری – بانک دی

آدرس دفتر مرکزی: یزد، خیابان مطهری، بن بست آسمان، کدپستی 8917618746

ساعات پاسخگویی: شنبه تا پنج شنبه، ۸ صبح تا ۸ عصر

آدرس ایمیل : info@nazboo.com

در فارسی، نازبو به معنای ریحان است و پر واضح است که این نامگذاری به جهت بوی معطر این سبزی بر آن نهاده شده است.
نازبو، در سال ۹۵ با همت جمعی از علاقه مندان به محیط زیست و کارشناسان این حوزه فعالیت خود را آغاز نمود و هدف خود را کمک به نگهداری محیط زیست از طریق آموزش و اطلاع رسانی و همچنین اشاعه فرهنگ نگهداری از گیاهان در بین خانواده های ایرانی قرار داد.
تیم نازبو، محصولات خود را از بهترین برندها تهیه کرده و محصولات رویشی خود را ابتدا در آزمایشگاه بررسی نموده و پس از آن اقدام به عرضه آن می‌نماید و در این راه رضایتمندی مشتری به عنوان ارزش کلیدی سازمان شناخته می شود.
شایان ذکر است که در راستای هدف اولیه موسسین، که حفظ محیط زیست بوده یک درصد از درآمد های این وب‌سایت صرف کمک به سبز نگاه داشتن زمین،‌از جمله کاشت درخت،جمع آوری زباله های رها شده در طبیعت و .. می شود.

کاشت پسته
کاشت پسته
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *