یقمت دلار

یقمت دلار
یقمت دلار

کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وب سایت خبری تجارت‌نیوز است و استفاده از اخبار و محتوا با ذکر منبع مجاز است. کپی رایت 1399

قیمت دلار در بازار امروز ۱۳۹۹/۱۲/۰۶ با %0.7 افزایش، 24,821 تومان اعلام شده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، قیمت دلار در بازار آزاد امروز چهارشنبه ۶ اسفند با 179 تومان افزایش، 24,821 تومان معامله شد. در طی معاملات امروز، 25,252 تومان بیشترین قیمت و 24,641 تومان کمترین قیمت ثبت شده برای دلار است.

همچنین، بانک مرکزی قیمت دلار رسمی را ۴,۲۰۰ تومان اعلام کرده است.

برای اطلاع از آخرین قیمت یورو اینجا را کلیک کنید.

یقمت دلار

بیشتر درآمد ایران از فروش نفت حاصل می‌شود. این درآمد به شکل دلار در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد که به ریال تبدیل شود.

ایران می‌تواند این پول را به اقتصاد کشور تزریق کند، با آن کالای خارجی بخرد، آن را در اختیار واردکنندگان بگذارد یا به‌جای این کارها از درآمد خود برای سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌های کشور استفاده کند.

در حالت عادی باید دلار به شکل درآمد ارزی در اختیار صادرکنندگان و صاحبان صنایع کشور باشد؛ اما در ایران به‌خاطر عظمت غول‌آسای شرکت نفت، بیشترین حجم دلار به بانک مرکزی منقل می‌شود و در اختیار دولت قرار می‌گیرند.

به همین دلیل بانک مرکزی به‌سادگی قادر است با تزریق ارز، قیمت دلار را کم کند یا با متوقف کردن عرضه آن باعث گران شدن ارز شود. برای همین در کوتاه‌مدت اثر بانک مرکزی بر نرخ ارز بیشتر از وزارت صمت است.

در سال ۱۳۵۷ نرخ رسمی دلار ۷ تومان بود. دولت به‌خصوص در سال‌های جنگ سعی می‌کرد قیمت ۷ تومانی را نگه دارد، به شکلی که در سال ۱۳۷۰ با وجود قیمت ۱۴۲ تومنی بازار، نرخ رسمی ارز ۶ تومان بود.

آغاز دور دوم ریاست‌جمهوری آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مصادف بود با اولین تلاش برای تک‌نرخی کردن ارز و استفاده از منابع ارزی کشور برای سازندگی.

اما بازار گوش به فرمان سردار سازندگی نماند. وقتی سیدمحمد خاتمی دولت را با ارز ۱۷۵ تومانی تحویل می‌گرفت، بازار آزاد رقم ۴۷۸ تومان را به عنوان قیمت می‌شناخت.

دولت خاتمی تا ۱۳۸۰ به نرخ ارز دولتی دست نزد. اما مردم خوش‌بین به آینده هم باعث شدند که ارز همگام با تورم رشدی معقول داشته باشد و با وجود ناهمواری‌های ۱۳۷۸ به مرز ۸۰۰ تومان برسد.

همه منتظر بودند که در دور دوم ریاست‌جمهوری خاتمی فنر تورمی در برود. اما خاتمی دلار ۹۰۰ تومانی را به سلامت به محمود احمدی‌نژاد تحویل داد.

دور اول ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد به خیر گذشت. اما در سال ۹۰ دلار ۱۱۰۰ تومانی به ۱۸۰۰ تومان و سال بعد به مرز ۴ هزار تومان رسید.

مردم زخم‌خورده از این حادثه، سراغ حسن روحانی رفتند، مردی که توانست تا سال ۱۳۹۶ نرخ دلار را در کانال ۴ هزار تومان نگاه دارد.

اما در سال ۱۳۹۷ و در پی تصمیم‌های عجیب دونالد ترامپ و اعمال تحریم‌های ظالمانه و برخلاف توافق‌های بین‌المللی، کلید بازار از دست روحانی افتاد و قیمت دلار با سرعتی عجیب پر کشید.

وقتی از بازار ارز حرف می‌زنیم منظورمان میدان فردوسی، سبزه‌میدان یا میرداماد نیست. در اصطلاح اقتصادی، بازار به‌عنوان محل به‌ هم رسیدن عرضه و تقاضا تعریف می‌شود. پس برای درک بازار ارز باید متقاضیان و عرضه‌کنندگان دلار را بشناسیم.

همان‌طور که گفتیم خریداران نفت بزرگ‌ترین عرضه‌کننده دلار هستند. اما هر غیرایرانی که کالایی ایرانی بخرد به‌نوعی در عرضه ارز نقش دارد. به همین دلیل گردشگرهایی که به ایران می‌آیند یکی از بهترین منابع عرضه دلار هستند، به‌خصوص که هیچ کشوری (غیر از ایران) نمی‌تواند ورود گردشگر به ایران را تحریم کند.

متقاضیان دلار به دودسته سفته‌بازها و متقاضیان واقعی تقسیم می‌شوند. واردکننده‌ها، صاحبان صنایع که به خرید از خارج نیاز دارند، مسافران خارجی و به‌طورکلی هر کس که جنس خارجی می‌خرد، متقاضی واقعی ارز است.

اگر اتفاقی بیفتد که تقاضای خارجی برای کالا و خدمات ایرانی زیاد شود (مثل رشد عطش گردشگرها برای بازدید از ایران) سمت عرضه سنگین می‌شود و دلار ارزان می‌شود. در مقابل تحریم و تنش‌های بین‌المللی منجر به افت عرضه و رشد قیمت دلار می‌شود.

اگر قیمت دلار کم شود چه اتفاقی می‌افتد؟ سفر خارجی، گوشی موبایل و خودروی خارجی ارزان می‌شود. عده زیادی دلشان می‌خواهد یک سفر به فرانسه بروند و وقتی برگشتند آیفون جدید و سانتافه نو بخرند. سنگین‌شدن کفه تقاضای دلار باعث می‌شود نرخ ارز بالا برود.

اگر قیمت دلار بالا برود، عده زیادی سفر خود را لغو می‌کنند، گوشی خود را عوض نمی‌‌کنند و به همان ۲۰۶ رضایت می‌دهند. کم شدن تقاضای دلار قیمت آن را متعادل می‌کند.

به همین دلیل وقتی یک اتفاقی بیفتد که دلار بالا برود، دلایلی برای پایین آمدن قیمت ایجاد می‌شود و وقتی قیمت پایین بیاید، نیرویی قیمت دلار را بالا می‌کشد. برای همین قیمت دلار به‌طور مداوم نوسان می‌کند.

اما چرا نمودار ارز به‌طورکلی صعودی است؟ یک توجیه این است که از نظر ریاضی، شیب نمودار تغییرات ارز باید برابر باشد تورم ایران منهای تورم آمریکا. یعنی عددی بین ۱۰ تا ۲۰ منهای ۲ تا ۴ درصد. پس قیمت دلار با شیب سالانه ۶ تا ۱۸ درصدی رشد خواهد کرد. (رشد قیمت هر چهار سال تا دو برابر)

شاید شما هم شنیده باشید که می‌گویند نرخ حقیقی دلار فلان قدر است. آدم‌هایی که در مورد نرخ حقیقی حرف می‌زنند همیشه دودسته هستند. اگر قیمت دلار در بازار ده هزار تومان باشد، دسته اول می‌گویند قیمت واقعی ۴۰۰۰ تومان و اختلاف قیمت حباب است، دسته دوم می‌گویند قیمت واقعی بالای ۲۰ هزار و نرخ بازار سرکوب‌شده است.

کدام دسته درست می‌گویند؟ هیچ‌کدام! نرخ حقیقی ارز (RER) یک قیمت نهانی و سری نیست که درنهایت قیمت بازار به سمت آن حرکت کند. نرخ حقیقی با ارزش ذاتی فرق می‌کند. مثلا تصور کنید بانک به پول شما ۱۰ درصد سود بدهد. اما تورم ۱۵ درصد باشد. نرخ بهره واقعی می‌شود منفی ۵ درصد. یعنی شما با گذاشتن پول در بانک ضرر می‌کنید.

نرخ واقعی دلار هم به همین شکل است. قیمت دلار آمریکا، ضرب‌در تورم آمریکا، تقسیم بر تورم ایران می‌شود نرخ واقعی ارز. اما این نرخ چه معنایی دارد؟

فرض کنید با یکی از دوستان ژاپنی خود می‌خواهید به آمریکا سفر کنید. قیمت یک شب هتل ۱۰۰ دلار است. با یوروی ۱۰ هزار تومانی یک شب هتل برای شما یک‌میلیون تمام می‌شود که خیلی گران است. همین اتاق برای مهمان ژاپنی ۱۰ هزار ین می‌شود که خیلی ارزان است.

برعکس این شرایط را خیلی ساده‌تر می‌شود تصور کرد. شما با یک دوست آمریکایی به رستوران می‌روید و غذای ۵۰ هزار تومانی سفارش می‌دهید. گرانی غذا شما را اذیت می‌کند اما دوست آمریکایی از غذای ۵ دلاری خود به‌شدت راضی است.

برای هر دوی شما غذا ۵۰ هزار تومان و یک دلار ۱۰ هزار تومان است، اما برای این که دوست آمریکایی بتواند حال شما را درک کند باید قیمت غذا را با نرخ واقعی دلار (مثلا هزار تومان) حساب کند. برای او هم غذای ۵۰ دلاری گزینه‌ای اقتصادی به‌حساب نمی‌آید. (هزار تومان بودن نرخ واقعی به معنای گران یا ارزان بودن نرخ ۱۰ هزار تومانی نیست. بلکه قدرت خرید شما را نشان می‌دهد.)

با ۱۰۰۰ دلار در آمریکا یک سبد از اقلام مصرفی می‌خریم. همین ۱۰۰۰ دلار را به ریال تبدیل می‌کنیم و به بازار می‌رویم تا خرید کنیم. آیا می‌توانیم در ایران دقیقا همان مقدار کالا را خریداری کنیم؟ قیمت دلار طوری تغییر می‌کند که پاسخ به این سوال همواره بله باشد. اگر سبد ایرانی بزرگ‌تر یا کوچک‌تر شود، می‌فهمیم که نرخ حقیقی ارز با نرخ واقعی هم‌خوانی ندارد.

خیلی‌ها دوست دارند دلار ارزان شود. آن‌ها باور دارند:

الف- صنعت داخلی پاسخگوی نیاز مردم نیست و رشد قیمت دلار زندگی را سخت می‌کند. ازآنجایی‌که بیشتر نهاده‌های تولید (از جمله ماشین‌آلات) وارداتی هستند، گران شدن دلار یعنی نابودی کار و سرمایه ایرانی.

ب_ چه کسی گفته که واردات و سفر بد است؟ واردات می‌تواند واردات کامپیوتر بهتر و تجهیزات راه‌سازی به‌روز باشد. مردم می‌توانند سفر کنند و تجربه به کشور وارد کنند. چرا فکر می‌کنیم مردم فقط برای خرید گوشی و تی‌شرت دلار می‌خواهند؟

ج- نرخ ارز که بالا برود، دولت‌ها احساس می‌کنند درآمدشان بیشتر شده است. فقر مردم و ثروت دولت، یعنی افزایش شکاف حاکمیت و ملت. گران شدن ارز و افزایش کاذب درآمد دولت، بی‌تدبیری مسئولین را پنهان می‌کند.

د- افزایش نرخ ارز به‌معنای پهن‌کردن فرش قرمز برای خارجی‌ها به بهای تنبیه نیروی کار ایرانی است. خارجی‌ها کباب ارزان بخورند درحالی‌که کارگر دستش به نان خالی هم نمی‌رسد؟

در مقابل هستند کسانی که از رشد قیمت ارز استقبال می‌کنند:

الف- تثبیت اجباری قیمت دلار مشکلی را حل نمی‌کند. اگر روابط خارجی خوبی نداریم، اگر تولید ملی نداریم، اگر کسی کالای ایرانی نمی‌خرد، با تزریق مُسکنِ نفتی نمی‌شود سرطان را درمان کرد.

ب- با کاهش کاذب نرخ ارز، گران شدن قالی ایرانی و کاهش تقاضا برای فرش، کارگاه فرش‌بافی جای خود را به نمایندگی سامسونگ می‌دهد. کاهش نرخ ارز یعنی یارانه دادن به شرکت‌های خارجی از طریق تنبیه شرکت‌های داخلی.

یقمت دلار

ج- کاهش نرخ ارز به‌ظاهر وضع مردم را بهتر می‌کند. اما با تعطیل شدن کارگاه‌ها و از بین رفتن مشاغل، با وجود ارزان شدن برخی از کالاها، مردم پول کافی برای خرید نخواهند داشت.

د- تزریق ارز دولتی و نفتی باعث به وجود آمدن رانت و آقازاده‌پروری می‌شود، چون دولت دارد برای هر خریدی یارانه می‌دهد، احساس می‌کند مردم جیره‌خور و نمک‌پرورده و حتی سربار هستند.

ه- نتیجه سرکوب ارز، رسیدن ایران به فناوری سوئیسی نیست، بلکه ایران را به بیماری هلندی مبتلا می‌کند.

و- در کوتاه‌مدت می‌شود ارز تزریق کرد و قیمت‌ها را پایین آورد و مردم را در خوشی دستیابی به کالای خارجی غرق کرد. اما فنر نرخ ارز بالاخره در می‌رود و به نرخ سرکوب نشده می‌رسد، با این تفاوت که میلیاردها دلار درآمدی نفتی که باید برای توسعه کشور خرج می‌شد، طی سال‌ها تباه‌شده است.

به‌طورکلی سه سیاست ارزی قابل‌تصور است. سیاست ارزی ثابت، شناور و شناور کنترل‌شده. در شرایط مختلف دولت‌ها ممکن است سیاست‌های متفاوتی اتخاذ کنند.

در این روش دولت با تزریق دلار یا با خرید آن سعی می‌کند نرخ ارز را بر روی یک عدد ثابت نگه دارد. برای مثال در پنج سال گذشته دولت ژاپن سعی کرده که صد ین برابر با یک دلار بماند. در غیر این صورت ممکن بود قیمت دلار در ژاپن به‌شدت سقوط کند و با گران شدن ین صادرات کالاهای ژاپنی مثل سونی و تویوتا فلج شود.

در این سیاست کم‌تر پیش می‌آید که دولت قیمت را سرکوب کند، صرافی‌ها را ببندد و با زور و ارعاب قیمت را روی یک عدد ثابت میخکوب کند. همچنین در بیشتر کشورهایی که سعی می‌کنند قیمت را ثابت نگه‌دارند، می‌خواهند از صادرات کشور دفاع کنند و اجازه ندهند رشد اقتصادی باعث ارزان شدن دلار شود.

به باور برخی از اقتصاددان‌ها نرخ ارز یک قیمت است و مثل هر قیمت دیگر باید در بازار و در تعادل عرضه و تقاضا تعیین شود. ازنظر آن‌ها دلار به‌دست‌آمده از مبادلات خارجی باید برنامه‌های جدی‌تر از ثبات قیمت دلار هزینه شود. برنامه‌هایی به جدیت توسعه.

این افراد باور دارند اگر قیمت دلار صد برابر شود اما به‌تناسب آن تولید کالا و خدمات در جامعه بیشتر شود مردم به‌هیچ‌عنوان احساس ناراحتی نخواهند داشت، هرچند خیلی بعید است در کشوری که تولید کالا و خدمات صد برابر شده، نرخ ارز پرش داشته باشد.

در این نظریه، قیمت دلار به‌عنوان یک سیگنال در بازار تلقی می‌شود که به ساماندهی فعالیت‌های اقتصادی می‌پردازد. این نرخ در شرایط صحیح نشان می‌دهد که میزان واردات و صادرات به چه شکل باید تنظیم شود.

یک سیاست ارزی دیگر آزاد گذاشتن نرخ ارز در یک محدوده کنترل‌شده است. در این مدل دولت می‌پذیرد که نرخ ارز کمی بالا یا پایین برود. اما در صورت سقوط نرخ ارز یا سقوط ارزش پول ملی به فکر کنترل و تثبیت نرخ می‌افتد.

دلیل اتخاذ این سیاست می‌تواند متفاوت باشد. اما باور این که نرخ ارز حقیقی نیست و رشد اقتصادی از رشد صنعت و خدمات در بخش خصوصی حاصل نشده، باعث می‌شود که دولت همیشه نگران فروپاشی نظام ارزی باشد. دولتی که با پول‌‌پاشی بخواهد رفاه را به جامعه بیاورد، منتظر لرزه‌های شدید اقتصادی هم خواهد بود.

برای آگاهی از قیمت یورو مقاله‌ای را که در این زمینه نوشته شده است، بخوانید.

سلام.چرا وقتی دلار کاهشیه،نظرات کم میشه ولی وقتی افزایشیه سرو کله دوستان دلال پیدا میشه وشروع به تحلیل میکنن.البته تحلیل نه،تبلیغ میکنن. (۱۵)

دوستانی که میگن ارزون میشه دلار کافی یه نگاه به نمودارقیمت دلار بندازید ببینید ایا داره ارزون میشه یا گرون از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۳۹۹ روز به روز داره گرون تر میشه قیمت لبنیات قیمت گوشت قیمت برنج قیمت تخم مرغ حتی اگر هم پایین بیاد دلار اما قیمت اینا متا سفانه تغییر نمیکنه فقط یه ارزو دارم اونم ارزونی قیمت و شادی دوباره مردم عزیز کشورم مخصوصا اونایی که فقیرن پول ندارن

سلام بر همگی.
همون طور که قبلاً گفتم، پیش بینی من از روز های آینده این است که دلار تا پایان امسال دلار به مرز ۲۷ هزار تومان می‌رسد
مگر اینکه چراغ سبزی از طرف دولت آمریکا روشن بشه که فعلاً بعید می‌دونم.

کدوم تحریما داره لغو قراره لغو بشه؟
پول های مسدود شده ی ایران کی برمیگرده؟
فکر کردین چرا واسه مردم واکسن نمیخرن و واکسن ایرانی کرونا از خردادماه میاد؟
چرا باید دلار به خاطر انتخابات ارزون کنن وقتی که میتونن بگن به خاطر کرونا کسی نیومد رای بده؟
چرا احمدی نژادی که دلار دوره اون قیمتش ۴ برابر شد و تورم بالا الان باید منجی مردم باشه؟

دلالی دیگه چیکارت کنیم

حرفت باده هواست دلال

چرا گرون شد باز؟؟؟

کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وب سایت خبری تجارت‌نیوز است و استفاده از اخبار و محتوا با ذکر منبع مجاز است. کپی رایت 1399

دلار در بازار آزاد امروز با کاهش ۰.۴ درصدی، از ۲۴,۶۰۰ (بیست و چهار هزار و ششصد ) تومان به ۲۴,۵۰۰تومان رسید.

دلار در بازار آزاد با کاهش ۰.۴ درصدی نسبت به ۲ روز پیش، ۲۴,۵۰۰ تومان معامله شد.

دلار در صرافی ملی در بازار روز قبل نسبت به ۲ روز پیش، با ۴۲۰ تومان کاهش، ۲۴,۲۵۳ تومان نرخ گذاری شد.

دلار در بازار متشکل در بازار روز قبل نسبت به ۲ روز پیش، با ۷۱ تومان کاهش، ۲۳,۹۴۳ تومان نرخ گذاری شد.

دلار در سامانه سنا با کاهش ۰.۵ درصدی نسبت به ۵ روز پیش، ۲۵,۰۴۴ تومان معامله شد.

یقمت دلار

دلار کانادا با کاهش ۰.۳۱ درصدی نسبت به ۲ روز پیش، ۱۹,۴۴۳ تومان معامله شد.

دلار استرالیا در بازار روز قبل نسبت به ۲ روز پیش، با ۲۵۰ تومان کاهش، ۱۹,۶۴۰ تومان نرخ گذاری شد.

روز قبل دلار در بازار آزاد مانند ۲ روز پیش با کاهش قیمت روبرو شد، بطوری که دلار در بازار آزاد که ۲ روز پیش تا ۲۴,۶۰۰ (بیست و چهار هزار و ششصد ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – با کاهش ۰.۴ درصدی به ۲۴,۵۰۰ (بیست و چهار هزار و پانصد ) تومان رسید.

روز قبل دلار در صرافی ملی مانند ۲ روز پیش با کاهش قیمت روبرو شد، بطوری که دلار در صرافی ملی که ۲ روز پیش تا ۲۴,۶۷۳ (بیست و چهار هزار و ششصد و هفتاد و سه ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – با کاهش ۱.۷۳ درصدی به ۲۴,۲۵۳ (بیست و چهار هزار و دویست و پنجاه و سه ) تومان رسید.

روز قبل دلار در بازار متشکل مانند ۲ روز پیش با کاهش قیمت روبرو شد، بطوری که دلار در بازار متشکل که ۲ روز پیش تا ۲۴,۰۱۴ (بیست و چهار هزار و چهارده ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – با کاهش ۰.۲۹ درصدی به ۲۳,۹۴۳ (بیست و سه هزار و نهصد و چهل و سه ) تومان رسید.

قیمت دلار در سامانه سنا شاهد کاهش ۰.۵ درصدی درصدی قیمت بوده است بطوری که دلار در سامانه سنا که ۵ روز پیش تا ۲۵,۱۷۰ (بیست و پنج هزار و یکصد و هفتاد ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – به ۲۵,۰۴۴ (بیست و پنج هزار و چهل و چهار ) تومان رسید.

روز قبل دلار کانادا مانند ۲ روز پیش با کاهش قیمت روبرو شد، بطوری که دلار کانادا که ۲ روز پیش تا ۱۹,۵۰۵ (نوزده هزار و پانصد و پنج ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – با کاهش ۰.۳۱ درصدی به ۱۹,۴۴۳ (نوزده هزار و چهارصد و چهل و سه ) تومان رسید.

روز قبل دلار استرالیا مانند ۲ روز پیش با کاهش قیمت روبرو شد، بطوری که دلار استرالیا که ۲ روز پیش تا ۱۹,۸۹۰ (نوزده هزار و هشتصد و نود ) تومان رسیده بود، امروز – سه شنبه ۰۵ اسفند ۱۳۹۹ مصادف با ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ – با کاهش ۱.۲۷ درصدی به ۱۹,۶۴۰ (نوزده هزار و ششصد و چهل ) تومان رسید.

ارز ابزار اصلی وشناخته شده دادوستدها در جهان امروز به شمار می‌رود. ارز به صورت سکه یا اسکناس توسط دولت‌ها توزیع می‌شود. اکثر کشورهای جهان ارز یا واحدپول ویژه خود را تعریف کرده و بر اساس مقتضیات اقتصادی خود دست به انتشار آن می‌زنند.

برخی از کشورها نیز از واحدهای پولی مهم دنیا برای دادوستدهای داخلی خود بهر می‌گیرند. به طور مثال در حال حاضر به غیر از ایالات متحده آمریکا، 27 کشور دیگر نیز دلار آمریکا را به عنوان واحد پول خود انتخاب کرده‌اند. از جمله این کشورها می‌توان به زیمبابوه، پرتوریکو، جامائیکا و…اشاره کرد.

در ایران ارز به مفهوم واحد پول سایر کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین و پرکاربردترین ارزها در بازار ایران دلار آمریکا، یورو، یوآن چین، درهم امارات، لیر ترکیه است. این ارزها بخش عمده داده و ستد بازار ارز ایران را به خود اختصاص داده‌اند.

با توجه به مقتضیات اقتصادی جوامع مختلف، دولت‌های سیستم‌های متفاوتی را برای تنظیم روابط پولی خود تدوین و به مرحله اجرا می‌رسانند. این سیستم‌ها را به صورت کلی نظام‌های ارزی می‌نامند.

به صورت کلی نظام‌های ارزی در طیفی تعریف می‌شوند که دریک سر آن نظام‌های«شناور مطلق» و در سردیگر آن«ثابت مطلق» قرار دارند. در ادامه برخی از این نظام‌ها را بررسی می‌کنیم.

نظام‌میخکوب سخت: یکی از سیستم‌های ارزی به شمار می‌روند، سیستمی که عمدتا چارچوب بسیار محدود کننده‌ای برای سیاستگذار پولی به همراه دارد. این دسته از نظام‌های ارزی عموما با تصویب قانون رسمیت پیدا می‌کنند و تغییر دادن آنها مستلزم هزینه‌های بالایی _ اعم از فرایند تغییر قانون و تغییر ساختار اقتصادی_ برای سیاستگذار است. این دسته از نظامهای ارزی شامل سه نظام پذیرش واحد پول خارجی،تشکیل کمیته ارزی و اتحادیه پولی است . با یکسان شدن تورم در کشورهای طرف این نظام ارزی (کشور لنگر و پذیرنده لنگر)، تغییر نرخ ارز حقیقی بین این کشورها منوط به تغییر قیمتهای اسمی یا بهره وری است.

نظام‌های میخکوب ملایم: نظام‌های ارزی میخکوب ملایم، نظام‌هایی هستند که معمولا نرخ یا مسیر مشخص ارزی برای اقتصاد تعریف می‌کنند و همچنین در این نظام ارزی اتخار تصمیم برای مداخله در بازار ارز یا بازار پول برای رسیدن به هدف ارزی براساس دستورالعمل انجام می‌شود.

از دیگر نظام‌های ثابت مطلق می‌توان به میخکوب قابل تعدیل، میخکوب خزنده و میخکوب منعطف اشاره کرد.

سیستم‌های ارزی شناور به سیستمی اطلاق می‌شود، که در آن نرخ ارز آزادانه توسط بازار تعیین می‌شود و دخالت در بازار پول و ارز (در صورت وجود) برای رسیدن به نرخ ارز خاصی صورت نمی‌پذیرد. سیستم‌های ارزی شناور به دودسته اصلی تقسیم می‌شوند: شناور مدیریت شده و شناور مطلق

در  سیستم شناور مدیریت شده در برخی موارد دولت برای تنظیم بازار دخالت‌های محدودی خواهد داشت، اما در  شناور مطلق همه‌چیز دربازار مشخص می‌شود.

برای تعیین نرخ ارز نظریه‌های متفاوتی مطرح است دو نظریه سنتی هستند که بیشتر به تغییرات نرخ ارز در بازه زمانی بلند مدت می‌پردازند و دو نظریه که به روز تر هستند و به بالا و پایین شدن نرخ ارز در بازه زمانی کوتاه مدت توجه دارند. وقتی میزان صادرات یک کشور با واردات آن برابری داشته باشد نرخ تعادلی ارز برقرار می شود.

در کشور ایران نرخ ارز در اثر علل مخصوص به خود افزایش می یابد. این عوامل در دو گروه دسته بندی می شوند؛ علل خارجی و علل داخلی. علل خارجی به روابط دیپلماتیک بین ایران و کشورهای دیگر بستگی دارد و به هر حال با توجه به تحریم هایی که کشور ایران درگیر آن شده است و توافق هسته ای( برجام) که بین ایران و گروه 5+1 به توافق رسید، باعث امیدواری بود که ایران بتواند پس از انزوا در تجارت خارجی خود، از این اتفاقات رها شده و کشور را در سمت رونق اقتصادی به حرکت درآورد ولی با تمام امید و پیش بینی ها این اتفاق نیافتاد و تا زمانی که تمام اعضای برجام به آن متعهد بودند ایران نتوانست از نتایج برجام به خوبی استفاده کند .

نرخ ارز ثابت از طرف دولت ها در جهت باقی ماندن ارزش پول واحد کشور و در محدوده مورد نظر دولت ها تعیین می شود. و نرخ رسمی ارز یک کشور را توسط بانک مرکزی با قیمت طلا در یک مسیر قرار می دهد . بطور مثال در کشور ایران نرخ ارز ثابت که دولت در برابر دلار امریکا در نظر گرفت 42000 ریال است.

نرخ ارز شناور همان نرخ ارز نوسان دار است که در آن خرید و فروش هرگونه ارز و تبادلات ارزی در هر کشور با توجه به بازار جهانی آن ارز و نرخ اش در کشورهای دیگر ممکن است در یک بازه زمانی کوتاه مدت تغییر کند.

بازار ارز دربسیاری از موارد متاثر از رویدادهای مهم اقتصادی وسیاسی کشور است. همانطور که اشاره شد عوامل خارجی که به روابط دیپلماتیک بین کشورها به طور مثال ایران و امریکا اشاره دارد در بسیاری از موارد باعث نواسانات در بازار ارز می شود. اما در مقابل دلایل خارجی، در داخل هم اتفاقاتی نظیر افزایش تقاضای دلار، ورود نقدینگی به بازار با کاهش سود سپرده های بانکی، تقاضای دلار برای سفرهای خارجی و بعضا خارج کردن دلار به جای دیگر ارز ها از کشور، درخواست دلار برای واردات کالاهای اساسی و درخواست کاذب دلار به دلیل فشار و فضای روانی در داخل از عوامل نوسان نرخ دلار در بازار ایران است.

در نرخ حقیقی دلار ما می توانیم کالا ها و یا خدمات یک کشور را با خدمات و کالاهای یک کشور دیگر تبادل کنیم. نرخ حقیقی دلار را می توانیم از راه فرمولی ساده بدست بیاوریم؛ نرخ اسمی دلار را در قیمت داخلی محصول ضرب و جواب را تقسیم بر قیمت خارجی آن محصول می کنیم و نرخ حقیقی دلار برای یک محصول مورد نظر را در می یابیم . از آنجاییکه نرخ حقیقی دلار در ترسیم الگوی تجارت و میزان واردات و صادرات هر کشوری موثر است از اهمیتی ویژه ای برخوردار است.در نتیجه نرخ واقعی دلار از شاخص برابری قدرت خرید دلار امریکا به ریال ایران به دست می آید.

قیمت دلار دولتی یا مبادله ای از سمت دولت و در جایی به اسم مرکز مبادلات ارزی تعیین می شود. این نوع ارز در مقابل مفهومی به اسم قیمت دلار آزاد قرار می گیرد. دلیل تفاوت ارز دولتی با آزاد در این است که ارز مبادله ای یا دولتی از طرف دولت مشخص می شود اما ارز ازاد در بازار و با توجه به عرضه و تقاضا و شرایط اقتصادی کشور نرخ گذاری می شود.  در نظامی که نرخ ارز چند نرخی است معمولا آن نرخی که پایین ترین نرخ موجود باشد نرخ ارز دولتی نامیده می شود. باید توجه داشت که ارز دولتی تمام کالا ها را در بر نمی گیرد و تنها برای واردات از کشور های خاص پرداخت می گردد و همچنین بانک طرف قرارداد 35 درصد از میزان ارائه را وثیقه نگه می دارد.

بانک ملی ایران با سرمایه گذاری و کسب مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در سال 1383 بصورت شرکت سهامی خاص صرافی ملی را تاسیس کرد و بر خلاف اعمال محدودیت های جامعه جهانی ، نقش مهمی را در انتقال مبالغ ارزی و ساخت و  متعادل کردن بازار ارز ایفا نموده است.

شرکت صرافی ملی ایران با استفاده  از علم و دانش و به کارگیری مدیران با تجربه و کارشناسان ورزیده ارزی و بانکی روابط سازنده با واحدهای خارج از کشور بانک ملی و بستن قرارداد با کارگزاران معتبر و خوش نام و با استفاده از تجهیزات به روز ، ریسک معامله حواله های ارزی و نقدی(اسکناس و پول) را به کمترین سطح ممکن رسانده است.

در تاریخ اردیبهشت ماه سال 1397 بانک مرکزی با ارئه طرحی به نام سامانه نیمایی در راستای بهبود بازار ارز و واردات کالا را رونمایی کرد. سامانه نیمایی شامل یک نظام یکپارچه در معاملات ارزی است. این سامانه در راستای فراهم کردن ارز و آسان نمودن تامین ارز برای واردات کالا و ساخن یک فضای مطمئن معاملات برای خریداران و فروشندگان کالا و ارز به وجود امده است.

ساز و کار سامانه نیمایی به این صورت است که خریدار می‌تواند در یک محیط متحد درخواست خرید ارز خود را به فروشندگان بدهد و همچنین فروشندگان به تقاضای افراد و خریداران دسترسی دارد و فروشنده‌ای که بخواهد خدمات ارائه دهد می‌تواند در یک محیط سالم رقابتی خدمات خود را در دسترس خریداران قرار دهد و پیشنهاد خرید ارز خریداران را پاسخگو باشد. به عبارت ساده تر، سامانه ارز نیمایی فضای آنلاین برای تبادل ارز است که در اختیار خریداران و فروشندگان قرار می گیرد.

سنا در اصل سایتی است که بانک مرکزی در راستای ارائه میانگین قیمت دلار در صرافی ها به راه انداخته است. همچنین در این سایت نرخ های روز ارز به صورت ساعتی گزارش می شود. همچنین با هدف آسان کردن سفر به عتبات عالیات، زائران می توانند از طریق همین سامانه سنا ارز زائران اربعین دریافت کنند. کارکرد سامانه سنا، ارزیابی و نظارت بر ارز و مبادلات ارزی است که از سال 90 راه‌ اندازی شده است و صرافی ها موظف به ثبت معاملات روزانه ارزی خود در این سامانه هستند.

در این جا منظور دلاری است که شما امروز در بازار خرید و فروش می کنید اما فردای روز خرید خود آن را دریافت می نمایید. در این قیمت گذاری که بر اساس پیش بینی های فعالان اقتصادی در بازار غیر رسمی انجام می شود ممکن است بالا رود یا پایین بیاید و همچنین تابع تمام اتفاقات و نوسانات مختلف است. پس به طور دقیق نمی توان از گران بودن یا ارزن تر بودن دلار فردایی صحبت کرد.

دلار تهران:  مفهوم این قیمت دلاری است که در تهران خرید و فروش می شود. و دلار تهران به چندین بخش من جمله سبزه میدان، پاساژافشار و خیابان منوچهری دسته بندی می شود. به طور مثال اگر شما در سبزه میدان دلار معامله کنید قیمت آن ممکن است متفاوت باشد با وقتی که از چهاراره استانبول اقدام به  خرید و فروش دلار می کنید. در این بین هم ممکن است برخی شایعات هم روی قیمت دلار در مکان های مختلف اثر بگذارد. به طور مثال اینکه می‌گویند دلار تقلبی در اسکناس های قدیمی چاپ بیشتر یافت می شود بنابراین باید اسکناس های با تاریخ قدیمی ارزان تر معامله شوند  یا دلارهایی که خطی آبی دارند گران‌تر است، این شایعات معمولا اساس و پایه واقعی ندارند و صرفا در جهت سود و منفعت به وجود می آید.

همانطور که در دلار تهران اشاره شد در این جا هم به دلاری گفته می شود که در شهر مشهد خرید و فروش شود. دلار مشهد اساسا از دلار تهران ارزان تر است زیرا در نوسانات نرخ ارز بعد جغرافیایی و مکانی نیز دارای اهمیت است. به این ترتیب که حمل و نقل ارز از محلی که عرضه می شود یعنی تهران تا مقصد و شهر مشهد همچنین بر روی قیمت دلار مشهد تاثیر می گذارد. این اتفاق در شرایط اقتصادی خاص مثل امروز ایران که نوسان قیمت دلار بسیار زیاد است و درخواست برای خرید دلار بالا است تشدید می شود.

شهر مشهد به دلیل همجواری با مرز شرقی ایران و به دلیل اینکه در نواحی مرزی خرید و فروش معاملات بیشتر نقدی است و بانکی وجود ندارد قیمت ارز از نواحی مرکزی ایران پایین تر رقم می خورد. در زمانی که معامله ارز قاچاق اعلام گشت و در حمل و نقل آن امکان ریسک و خرید افزایش یافت بر روی قیمت دلار در نقاط مختلف ایران هم اثر گذار شد.

در ادامه مبحث دلار مشهد در اینجا هم همان موارد مطرح است با این تفاوت که در این جا پای قاچاقچیان هم درمیان است.

یقمت دلار

به همین ترتیب ارائه شده دلار به ترتیب بیشترین تا کمترین نرخ گذاری از تهران، مشهد، سلیمانیه، هرات رسید.

تعدادی از صرافی های کشور در بعضی کشور های خارج دارای حساب ارزی هستند و می توانند برای افرادی که درخواست حواله دلار می کنند برای همان کشور حواله تهییه کنند. در این نوع حواله دلار به علت آنکه پای پول و اسکناس در میان نیست قیمت آن به نسبت زمانیکه دلار را به صورت نقد تهیه می کنید کمی پایین تر حساب می شود.

برای تشخیص دلار تقلبی از دلار اصل بهترین و راحت ترین راه جنس اسکناس دلار است زیراکه جنس دلار از نوعی کتان خاص به وجود می اید که در بازار داد و ستد نمی شود. همچنین وضوح بالای اسکناس نیز راه دیگری است به این صورت که هیچ پرینتری کیفیت چاپ اصلی را ندارد. تکراری نبودن شماره سریال ها و براق بودن یکی از اعداد اسکناس دلار نیز راه های دیگر تشخیص تقلبی از اصل است.

سنت واحد خرد دلار آمریکا است. هر دلار برابر 100 سنت است.

شش نوع اسکناس دلار چاپ می شود که از کمترین یک دلاری تا بیشترین 100 دلاری موجود است به این ترتیب که  داریم:

 

قیمت هر دلار آمریکا (اسکناس) امروز پنجشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی به ۲۴ هزار و ۸۱۲ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ ۲۰ ارز کاهش و ۱۷ ارز افزایش یافت. نرخ ۱۰ ارز نیز ثابت ماند.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس) امروز سه‌شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی به ۲۴ هزار و ۴۴۵ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز سه‌شنبه ۵ اسفند ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ ۱۵ ارز کاهش و ۲۰ ارز افزایش یافت.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس)، امروز دوشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی برای خرید ۲۳ هزار و ۷۷۲ تومان و برای فروش ۲۴ هزار و ۲۵۳ تومان است.

یقمت دلار

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۰ ارز کاهش و۱۶ ارز افزایش یافت. 

قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، دوشنبه، تحت تاثیر افت ارزش دلار در برابر یورو و پوند انگلیس رشد کرد.

قیمت هر دلار آمریکا (اسکناس) امروز یکشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی به ۲۴ هزار و ۶۷۳ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز یکشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن نرخ تمام ارزها نسبت به روز گذشته ثابت ماند.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۲ ارز کاهش و ۲۵ ارز افزایش یافت.

قیمت هر دلار آمریکا (اسکناس) امروز پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی برای خرید به ۲۴ هزار و ۶۷۰ تومان و برای فروش به ۲۵ هزار و ۱۷۰ تومان رسید.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس) امروز چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی برای خرید به ۲۴ هزار و ۶۷۰ تومان و برای فروش به ۲۵ هزار و ۱۷۰ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ ۳۰ ارز کاهش و ۵ ارز افزایش یافت.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس)، امروز سه‌شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ برای خرید به ۲۴ هزار و ۴۸۰ تومان و برای فروش به ۲۴ هزار و ۹۸۰ تومان رسید.

نرخ برابری لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا برای اولین بار از ۵ آگوست سال گذشته به پایین ۷ واحد رسید. 

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز سه‌شنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ ۱۱ ارز کاهش و ۲۲ ارز افزایش یافت.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس)، امروز دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ برای خرید به ۲۴ هزار و ۴۸۰ تومان و برای فروش به ۲۴ هزار و ۹۸۰ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۳ ارز کاهش و ۳۳ ارز افزایش یافت. نرخ ۱۱ ارز نیز ثابت ماند.

دلار آمریکا(اسکناس)، امروز یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ در صرافی های بانکی۲۴ هزار و ۴۸۰ تومان خریداری شده و ۲۴ هزار و ۹۸۰ تومان فروخته می‌شود.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز یکشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ تمام ارزها نسبت به روز گذشته ثابت ماند.

‎بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز شنبه ٢۵ بهمن ١٣٩٩ اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۶ ارز کاهش و ۲۰ ارز افزایش یافت.

قیمت هر دلار آمریکا (اسکناس) امروز پنج شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۹ در صرافی های بانکی به ۲۴ هزار و ۷۰۰ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۸ ارز کاهش و ۲۹ ارز افزایش یافت، نرخ ۱۰ ارز نیز ثابت ماند.

قیمت جهانی طلا در معاملات امروز، چهارشنبه تحت تأثیر افت ارزش دلار آمریکا و امید سرمایه‌گذاران به تصویب بسته کمک مالی این کشور، به رشد خود ادامه داد.

قیمت دلار آمریکا(اسکناس)، امروز سه‌شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ در صرافی‌های بانکی برای خرید ۲۳ هزار و ۵۰۰ تومان و برای فروش ۲۳ هزار و ۹۰۰ تومان است.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز سه‌شنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن، نرخ ۱۳ ارز کاهش و ۲۵ ارز افزایش یافت. نرخ ۹ ارز نیز ثابت ماند.

قیمت جهانی طلا در معاملات امروز دوشنبه تحت تأثیر گزارش اشتغال ناامیدکننده آمریکا در ماه ژانویه بالا رفت.

قیمت هر دلار آمریکا(اسکناس) امروز دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ برای خرید به ۲۳ هزار و ۲۰۰ تومان و برای فروش به ۲۳ هزار و ۷۰۰ تومان رسید.

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز دوشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۶ ارز کاهش و ۲۰ ارز افزایش یافت. نرخ ۱۱ ارز نیز ثابت ماند.

بانک مرکزی اخذ مابه‌التفاوت نرخ ارز از کالاهای وارداتی را ابلاغ کرد که بر مبنای آن، ترخیص کالاها منوط به پرداخت مابه‌التفاوت ۴۸۰۰ تومانی، ۲۸۰۰ تومانی و ۲۰۰۰ تومانی شده است.

All Content by Mehr News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

یقمت دلار
یقمت دلار
0

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *